Αναγνώριση του ψευδοκράτους υποσχέθηκε η Ουκρανία.

Για υπόσχεση που έδωσε η Ουκρανία στην Τουρκία να αναγνωρίσει το ψευδοκράτος έναντι της στήριξης που η Άγκυρα προσέφερε στο Κίεβο, στα σχέδιά του για να πάρει πίσω τα εδάφη της Κριμαίας, έγραψε το Σάββατο (19.03.2016) η τ/κ εφημερίδα Χαμπεράλ.

Σύμφωνα με το εν λόγω δημοσίευμα, το θέμα αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Ουκρανού Προέδρου, Πέτρο Ποροσένκο, στις 9 Μαρτίου, στην Άγκυρα, όπου πραγματοποιήθηκε το πέμπτο στρατηγικό συνέδριο υψηλού επιπέδου μεταξύ των δύο χωρών. Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προστίθεται, δεν αναγνώρισε την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία και προσέφερε στήριξη στην κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας ως συνόλου.

Μεταξύ των δύο χωρών, αναφέρεται, υπογράφηκαν στην Άγκυρα διμερείς συμφωνίες, κυρίως για θέματα ασφάλειας και άμυνας, αλλά έγινε και μια κρυφή συμφωνία αναγνώρισης του ψευδοκράτους από την Ουκρανία, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα.

Πηγή πολύ κοντά στον Ερντογάν είπε, όπως αναφέρεται, ότι ο Ποροσένκο υποσχέθηκε ως αντάλλαγμα για τη στήριξη της Τουρκίας στα σχέδια της Ουκρανίας να πάρει πίσω την Κριμαία, να αναγνωρίσει σε επίσημο επίπεδο το ψευδοκράτος, όπως αναφέρεται στην Χαμπεράλ.

Εξάλλου στο δημοσίευμα αναφέρεται πως σε περίπτωση που η Ουκρανία αναγνωρίσει το ψευδοκράτος, θα βοηθήσει στην επιτάχυνση της διαδικασίας επίλυσης του Κυπριακού και στην προστασία των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων.

Πηγή: ΚΥΠΕ/sigmalive.com

9 Σχόλια

 1. PROMAXOS

  Αν το δημοσίευμα επιβεβαιωθεί, η Ελλάδα και η Κύπρος θα πρέπει να αντιδράσουν με σκληρά αντίποινα. Θα πρέπει να παγώσουν με βέτο κάθε (οικονομική ιδίως) βοήθεια και συνεργασία με την ΕΕ, η δε Ελλάδα θα πρέπει να αναγνωρίσει την απόσχιση της Κριμαίας και ίσως και των αυτονομιστών της ανατολικής Ουκρανίας.

  Απάντηση
  • ΑΧΕΡΩΝ

   To πρόβλημα,για Ἑλλάδα και Κύπρο,εἶναι ὅτι βρίσκονται ἑνταγμένες στο κοινοτικό καλούπι,και κάθε διαχωρισμός θέσεως ἀπό την γραμμή της €.€ συνεπάγεται τριβές και ἑντάσεις.(εἴμαστε και ἐπί ξύλου κρεμάμενοι,ἔχουμε και τις ἠγεσίες που μας ἀξίζουν…)
   Ἀντιθέτως,ἡ Τουρκία,και πρακτικῶς ἔχει την €.€ στο τσεπάκι,και τυπικῶς δέν δεσμεύεται ἀπό αὐτήν.
   Ama né mutlu.

   Απάντηση
   • manolis

    Να’τανε μονο το κοινοτικό καλούπι… Ειναι και το ΝΑΤΟικο και αλλα πολλα τετοια…

   • ΑΧΕΡΩΝ

    To κοινοτικό μπαίνει μπροστά τώρα που βολεύει,λόγω στηρίξεως της ἑλληνικῆς οἰκονομίας (δλδ των τραπεζῶν,τέλος πάντων.)
    Ἀλλά,ναί,«Ειναι και το ΝΑΤΟικο και αλλα πολλα τετοια…»
    Εἶναι ὅλες ἐκείνες οἱ συλλογικότητες στις ὅποίες τρέξαμε να ἑνταχθοῦμε,για να «θωρακιστοῦμε».

  • Krunar

   Οι σοβαρές χώρες θα είχαν κινητοποιηθεί σε διπλωματικό επίπεδο για να αλλάξουν την απόφαση αυτή της Ουκρανίας και όχι να ψάχνουν πως να τιμωρήσουν. Στην τελική η Ουκρανία και η κάθε Ουκρανία κοιτάει το συμφέρον της. Αυτά στη στις σοβαρές χώρες. Εμείς εδώ το πολύ καμία πορεία και άντε και κανένα μποϊκοτάζ στα ουκρανικά προϊόντα. Και όλοι ξέρουμε ποια ουκρανικά προϊόντα εννοώ

   Απάντηση
   • PROMAXOS

    Νομίζω ότι δεν γνωρίζαμε κάτι για να κινητοποιηθούμε. Βασικά δεν γνωρίζουμε αν είναι βέβαιο ότι θα γίνει αναγνώριση ή απλά γίνονται κάποιες πρώτες συζητήσεις μεταξύ Τουρκίας και Ουκρανίας. Είτε προληπτικά είτε έπειτα από τετελεσμένα (=πιαστήκαμε στον ύπνο) η απειλή κυρώσεων και αναγνωρίσεων, έστω υπονοούμενη, πρέπει να συνοδεύει τις όποιες διπλωματικές μας προσπάθειες. Οι Ουκρανοί θα πρέπει να ξέρουν καλά όχι μόνο ότι είναι προτιμότερο να μην προχωρήσουν στην αναγνώριση ενόψει της σημασίας για αυτούς των ευρωουκρανικών σχεσεων αλλά και το αρνητικό διακύβευμα μιας τέτοιας αναγνώρισης, ιδίως από τη στιγμή που διαμαρτύρονται και αυτοί για κατεχόμενες περιοχές από 3η χώρα και μάλιστα με εξαιρετικά ασθενική ηθική και νομική θεμελείωση.

   • ΑΧΕΡΩΝ

    Eἶναι ὅντως μία κάποια ἔκπληξη,το ὅτι ἑνῶ ἦταν ἡ Ρωσσία που βρέθηκε στην θέση της Τουρκίας ὡς εἰσβολέαςκαι ἀποσπαστής ἐδαφῶν,και ἡ Οὐκρανία στην θέση της Κύπρου,ὡς θύμα,εἶναι διατεθειμένη να ρίξει μπούμερανγκ.
    Ὡστόσο,ὅπου ὑπεισέρχεται τουρκική διάσταση,γιά κάποιον ἀνεξήγητο λόγο,ἡ λογική «πάει για βρούβες»,και ὡς δια μαγείας ἡΤουρκία δικαιώνεται.
    Το 1992,18 χρόνια μετά τον Αττίλα,και με δύο καταδικαστικά ψηφίσματα του ΟΗΕ στην πλάτη λόγω Κύπρου (541 και 550),ἡ Τουρκία παίρνει την διοίκηση της εἰρηνευτικῆς δυνάμεως του ΟΗΕ στην Σομαλία (στρατηγός Τσεβίκ Μπιρ).
    Παρεμπιπτόντως,ἔτρεξε και ἡ Ἑλλαδίτσα να συμμετάσχει,πρώτη φορά μετά την Κορέα,και ὑπό τουρκική διοίκηση.

   • PROMAXOS

    ὑπό τουρκική διοίκηση;;;

    ΤΙ ΞΕΦΤΙΛΕΣ!!!

    Μου έφερες στο νου τώρα την συνέντευξη του ναυάρχου Stavrides στον Παπαχελά που έδειξε χθες το Σκάι. Ένα σημείο που κράτησα καλά δεν ήταν τόσο η (δεδομένη) σημασία της τουρκίας για το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ, αλλά η έμφαση ότι συμμετέχει σημαντικά σε κάθε νατοική δράση. Και θυμήθηκα το διάλογο που είχε γίνει αναφορικά με τη μη συμμετοχή της Ελλάδας στη δύναμη κατοχής του Αφγανιστάν, όπου με 4 F16 και μία μοίρα εθελοντών ΚΔ (ίσως και μια πυροβολαρχία/μοίρα ΠΒ με εθελοντές πάλι) θα δείχναμε σοβαρή συμμετοχή και θα προσδοκούσαμε σε ανταλλάγματα…

    Μια φορά λοιπόν στείλαμε ένοπλο τμήμα κι αυτό πριν 24 χρόνια και ὑπό τουρκική διοίκηση!!!

   • ΑΧΕΡΩΝ

    Ἐκείνη την ἐποχή εἴχε συμπέσει μία ψύχρανση των τουρκογερμανικῶν σχέσεων,ἐπειδή με ἀφορμή την ἀναταραχή που εἴχε δημιουργηθεί κατά τον ἐορτασμό της κουρδικῆς πρωτοχρονιάς (Newroz),22 Μαρτίου 1992,ἡ Γερμανία ἀνέστειλε την παράδοση 150 ἀρμάτων Λεόπαρντ 1Α4(αργότερα,ἡ προσπάθεια να παρακαμφθεί ἡ ἀναστολή,κόστισε την θέση του στον τότε ΥΠΑΜ Γκέρχαρντ Στόλτενμπεργκ (ὅχι ὁ τωρινός Νορβηγός Γ.Γ του ΝΑΤΟ, Γιένς).
    Λοιπόν,τότε πήραν θάροος οἱ Κούρδοι της Γερμανίας,και ἄρχισαν τακτικά να κάνουν διαδηλώσεις,και οἱ Τούρκοι ἀντιδιαδηλώσεις,το πράγμα κράτησε ἀρκετό καιρό.
    Οἱ Τούρκοι λοιπόν,ἔβαζαν μπροστά κάποια ἄτομα με στολές που ἔμοιαζαν με του τουρκικοῦ στρατού,ἀλλά ξεχώριζαν ἀπό τον γαλάζιο μπερέ του ΟΗΕ,στην πραγματικότητα συνήθως της Τζανταρμά.

    Οἱ Τούρκοι ἤθελαν με αὐτό να τονίσουν τον εἰρηνοποιό χαρακτήρα της χώρας τους,και στην Κύπρο ἄλλωστε εἰρηνευτική ἐπιχείρηση λένε ὅτι κάνανε.

    Τα περί συμμετοχῆς σε εἰρηνευτικές ἀποστολές με 4 F-16 δέν τα θεωρῶ δικαιολογημένα ὅταν οἱ μονίμως δικαιωμένοι ἀπέναντι κάνουν το Αἰγαίο σουρωτήρι,ἤ ὁ κάθε ἀπερχόμενος Ἀμερικανός πρόεδρος μας καρφώνει και μία πισώπλατη μαχαιριά,ὅπως ἡ ἀναγνώριση της ΠΓΔΜ με το «συνταγματικό της ὅνομα»,και κάθε τόσο προκύπτει και ἕνα νέο σχέδιο Ανάν,που με λύσσα πραγματική ἀποσκοπεί στην δικαίωση του Αττίλα,την διαιώνιση της βρεττανικῆς παρουσίας στην Κύπρο,και στην κατάλυση της Κ.Δ,και φιλοδοξεί ἀνομολόγητα να ἀποτελέσει το πρόπλασμα μίας παρόμοιας ρυθμίσεως και για την Δυτική Θράκη.
    Ἄν μας περισσεύουν δυνάμεις,ξέρουμε κατά πού πέφτει ἡ Κὐπρος.

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: