Κύπρος: Αρχηγέ ο Λόγος σε εσάς… η Πολιτεία οφείλει να ακολουθήσει!

Του Αλέξη Γεωργιάδη, πρωτοδημοσιεύθηκε στο maxhdefence.com

[dropcap size=small]Α[/dropcap]ξιέπαινες και άοκνες είναι οι προσπάθειες που καταβάλλει ο Α/ΓΕΕΦ, Αντιστράτηγος Ηλίας Λεοντάρης για ανόρθωση της καταρρακωμένης σε έμψυχο και άψυχο υλικό της Εθνικής Φρουράς και του καταπονημένου ηθικού των στελεχών της Δύναμης, εν όψει και των σοβαρών κινδύνων που ελλοχεύουν αυτό το διάστημα λόγω της αυξημένης τουρκικής προκλητικότητας εντός και πέριξ της κυπριακής ΑΟΖ αλλά και συνεχών απειλών κατά της Κύπρου από μέρος Τούρκων υπουργών και άλλων κρατικών αξιωματούχων.

Ο Α/ΓΕΕΦ έχει πράγματι υπερβεί εαυτόν και κάνει κούρσα με το χρόνο για να επαναφέρει την Εθνική Φρουρά στα αναγκαία και ικανοποιητικά επίπεδα ετοιμότητας και αποτρεπτικής ικανότητας.

Οι στόχοι του Α/ΓΕΕΦ

Ο Ηλίας Λεοντάρης αναλαμβάνοντας την ηγεσία της Εθνικής Φρουράς άφησε πίσω του την διοίκηση της 1ης Στρατιάς ένα έργο τεράστιο ειδικά στον Τομέα των Επιχειρήσεων. Η ΤΑΜΣ ΣΑΡΙΣΑ 2016 φέρει την δική του σφραγίδα και εκτελέστηκε διαφορετικές τοποθεσίες με δια-κλαδικές δυνάμεις και συνδυασμό Επιχειρήσεων με άριστα αποτελέσματα!

Μία Ημέρα με το Ναυτικό

Κατά την τελετή παραλαβής της ηγεσίας της Εθνικής Φρουράς στις 31 Μαρτίου, 2017, ο Αντιστράτηγος Λεοντάρης είχε σκιαγραφήσει με σαφήνεια τους στόχους του ως Α/ΓΕΕΦ. Τονίζοντας ότι στην κλασική απειλή που συνεχίζει να αντιμετωπίζει η Κύπρος αλλά και η Ελλάδα από την προκλητική και επιθετική στάση του εξ` ανατολών γείτονα έχουν προστεθεί και οι ασύμμετρες απειλές προερχόμενες από τον θρησκευτικό φανατισμό, τη διεθνή τρομοκρατία, το διεθνές και οργανωμένο έγκλημα, τη λαθρομετανάστευση, τη διασπορά των όπλων μαζικής καταστροφής καθώς και τις περιβαλλοντικές καταστροφές αλλά και την παράνομη χρήση του κυβερνοχώρου και του διαστήματος, η Εθνική Φρουρά έχει υποχρέωση ως σύνολο να δώσει τον καλύτερο της εαυτό και να ανταποκριθεί στο κάλεσμα των καιρών.

Περιέγραψε ακολούθως τους στόχους της περιόδου της Αρχηγίας του ως ακολούθως:

 1. Με την αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού, με δεδομένο ότι το προσωπικό αποτελεί το πιο πολύτιμο περιουσιακό στοιχείο της ΕΦ, η οποία αξιοποίηση απαιτεί εκπαίδευση, αξιολόγηση με αξιοκρατία και αξιοποίηση με βάση τις ικανότητες και δεξιότητες αλλά και κατάλληλο χειρισμό του κάθε ατόμου ξεχωριστά.
 2. Την ανάπτυξη ηγετών και ηγεσίας. «Στην ΕΦ δεν υπάρχει πλέον θέση για χαρισματικούς εμπειροτέχνες. Έχουμε ανάγκη από χαρισματικούς ηγέτες. Πρέπει όμως να γίνουμε άριστοι επαγγελματίες», ανέφερε.
 3. Την εκπαίδευση, που όπως εξήγησε, πέραν των άλλων αποτελεί πηγή ηθικού.
 4. Τη συντήρηση του υλικού και των μέσων τα οποία, όπως είπε, προέρχεται από το υστέρημα των φορολογουμένων.
 5. Η επιχειρησιακή ετοιμότητα, η οποία, όπως εξήγησε, δεν είναι μονοσήμαντη κατάσταση και η επίτευξη της οποίας εξαρτάται από πολλούς παράγοντες και αποτελεί συνισταμένη των προηγούμενων στόχων χωρίς ωστόσο να περιορίζεται σε αυτούς.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τον στόχο για επιχειρησιακή ετοιμότητα ο Ηλίας Λεοντάρης υπογράμμισε ότι δεν αποδέχεται τη θέση του «αν ποτέ χρειαστεί» και πως ο ίδιος είναι οπαδός της σχολής «του χρειάζεται σήμερα».

Πρόσθεσε πως στους παραπάνω στόχους θα πρέπει να προστεθούν και οι στόχοι που αφορούν το υπολειπόμενο έργο αναδιοργάνωσης της ΕΦ, την παγίωση και αφομοίωση της νέας επιχειρησιακής σχεδίασης, την ενίσχυση της εξωστρέφειας της ΕΦ και την αντιμετώπιση των απαιτήσεων που προκύπτουν από τον αυξανόμενο βαθμό επαγγελματοποίησης της ΕΦ.

Απευθυνόμενος στο προσωπικό της Εθνικής Φρουράς, είπε ότι «πρέπει να αλλάξουμε, να προσαρμοστούμε κι εμείς στα νέα δεδομένα, να μάθουμε να αξιοποιούμε τους διαθέσιμους πόρους με βάση τη λογική του μέγιστου αποτελέσματος, να εντάξουμε στην καθημερινότητα μας τον προγραμματισμό, την προτεραιοποίηση και την οικονομία, να κερδίζουμε πολλά καταναλώνοντας όσο το δυνατό λιγότερα», υποδεικνύοντας πως όλα αυτά απαιτούν εργατικότητα και μεθοδικότητα, ενσυνείδητη πειθαρχία, υψηλό ηθικό και αίσθημα ευθύνης, προσωπικό με πίστη και αφοσίωση στο έργο του και διοικήσεις προσηλωμένες στο καθήκον.

36 Ώρες με την Αεροπορία

Το καθήκον της Πολιτείας προς την Εθνική Φρουρά

Για να μπορέσει όμως ο Α/ΓΕΕΦ να φέρει με επιτυχία εις πέρας το έργο και την αποστολή του αυτή, θα πρέπει και η Πολιτεία να πράξει τα αυτονόητα. Να σταθεί αρωγός στην Εθνική Φρουρά, όχι με λόγια και ευχολόγια αλλά με συγκεκριμένες πράξεις και μέτρα τα οποία ουσιαστικά θα αναβαθμίσουν την μαχητική ικανότητα του στρατεύματος.

Αναφέρουμε ενδεικτικά μερικές μόνο από τις άμεσες ενέργειες στις οποίες η Πολιτεία πρέπει πάσει θυσία να προχωρήσει για να μπορέσει το στράτευμα να ορθοποδήσει:

 • Αύξηση των προϋπολογισμών που αφορούν στην άμυνα και στην αμυντική θωράκιση της Κύπρου.
 • Απόκτηση νέων εξοπλιστικών προγραμμάτων και μέσων, κυρίως με την αγορά έξυπνων όπλων.
 • Αναβάθμιση και συντήρηση των υφιστάμενων οπλικών συστημάτων και μέσων που διαθέτει η Εθνική Φρουρά.
 • Εκπαίδευση των έμψυχου δυναμικού του στρατεύματος.
 • Αντικατάσταση πεπαλαιωμένων οπλικών συστημάτων.
 • Προμήθεια και αναπλήρωση πυρομαχικών που έχουν λήξει ή που πρόκειται σύντομα να λήξουν και/ή πυρομαχικών που έχουν χρησιμοποιηθεί σε βολές κατά τη διάρκεια ασκήσεων.
 • Επανατοποθέτηση και επαναξιολόγηση της ούτω καλούμενης αναδιοργάνωσης της Εθνικής Φρουράς.
 • Αποκατάσταση των στελεχών της Δύναμης, είτε αυτοί είναι ανώτεροι αξιωματικοί, είτε είναι κατώτεροι αξιωματικοί, είτε είναι υπαξιωματικοί, ΕΠΥ και Εθελόντριες.
 • Επαναξιολόγηση του θεσμού των ΣΥΟΠ.
 • Εκπόνηση νέων αμυντικών σχεδιασμών και επιτελικών σχεδίων που να συνάδουν με τις σημερινές πραγματικότητες και τις ανάγκες της Εθνικής Φρουράς.

Κατάθεση στεφάνου από Α/ΓΕΕΦ στον Τύμβο Μακεδονίτισσας

Για να μπορέσουν να υλοποιηθούν τα πιο πάνω, χρειάζονται χρήματα. Πρωτίστως όμως χρειάζεται να αντιληφθεί η Πολιτεία ότι από τη στιγμή που θέλει να διατηρεί στρατό, αυτός δεν επιτρέπεται να αφήνεται στη μοίρα του και να εξευτελίζεται με τον τρόπο που η Εθνική Φρουρά και τα στελέχη της έχουν εξευτελιστεί τις τελευταίες δεκαετίες.

Πρέπει η Πολιτεία να καταλάβει ότι δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια περαιτέρω υποβάθμισης της Εθνικής Φρουράς. Και βεβαίως, για να το καταλάβει αυτό η Πολιτεία, πρέπει οι αρμόδιοι στο ΥΠΑΜ και στο ΓΕΕΦ να τολμήσουν επιτέλους να πουν τα πράγματα με το όνομα τους. Να ορθώσουν ανάστημα και να απαιτήσουν αυτά που η Εθνική Φρουρά και τα στελέχη της όχι μόνο δικαιούνται αλλά και επιβάλλεται να κατέχουν για να μπορέσουν να επιτελέσουν το καθήκον τους απέναντι στην Πατρίδα στο έπακρον.

Ασήκωτες οι ευθύνες της Πολιτείας και τα στελέχη της Ε.Φ.

Η Κυπριακή Πολιτεία φέρει ασήκωτες διαχρονικές ευθύνες για την άσχημη κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα η Εθνική Φρουρά. Συνεπώς, επαφίεται και εναπόκειται στην ίδια, να θέσει το δάκτυλον επί των τύπον των ήλων, να επουλώσει τις πληγές και τα τραύματα και να στηρίξει έμπρακτα και όχι μόνο στα λόγια τη Δύναμη.

Τα στελέχη της Εθνικής Φρουράς, από τον πρώτο μέχρι και τον τελευταίο, έχουν εδώ και χρόνια υπερβάλει εαυτόν για να κρατήσουν την Εθνική Φρουρά ζωντανή. Σε στιγμές που το στράτευμα είχε αφεθεί παντελώς στην τύχη του, το κράτησαν ζωντανό με προσωπικές, οικονομικές και επαγγελματικές θυσίες. Έδωσαν ότι καλύτερο είχαν, για να υπάρχει σήμερα Εθνική Φρουρά. Κάποιοι ας το θυμούνται αυτό. Η Πολιτεία χρωστά στην Πατρίδα μας μια αξιόμαχη και περήφανη Εθνική Φρουρά, χρωστά όμως και στα στελέχη της ένα τεράστιο ευχαριστώ για τα όσα έχουν μέχρι τώρα προσφέρει και έμπρακτη αναγνώριση των θυσιών τους. Αντ’ αυτού μέχρι τώρα τους έχει “ανταμείψει” με απαξίωση, παραγνώριση και με υποβάθμιση της μαχητικής ικανότητας του στρατεύματος το οποίο υπηρετούν.

Αν η Πολιτεία αμελήσει και τώρα να πράξει τα δέοντα, τα αποτελέσματα θα είναι καταστροφικά για την Εθνική Φρουρά. Και κάτι τέτοιο σε καμία περίπτωση δεν είναι αποδεκτό και επιτρεπτό…

Δύσκολο έργο

Ο νέος Α/ΓΕΕΦ έχει δύσκολο έργο να επιτελέσει. Είναι όμως μαθημένος στα δύσκολα και έχει δείξει σαφή δείγματα γραφής στην σταδιοδρομία του ως Έλλην Αξιωματικός ότι μπορεί να φέρει με επιτυχία εις πέρας το έργο του αυτό.

Να σεβαστεί η Πολιτεία τον Α/ΓΕΕΦ και τις εισηγήσεις του

Είναι πια καιρός να τεθούν όλοι προ των ευθυνών τους όσον αφορά στο στράτευμα. Η Πολιτεία υποχρεούται να τον ακούσει, να σεβαστεί και να ακολουθήσει τις εισηγήσεις και τις προτάσεις του Α/ΓΕΕΦ. Εκεί όπου μέχρι σήμερα υπήρχαν λόγια από πλευράς Πολιτείας, θα πρέπει άμεσα να υπάρξουν έργα. Αλλιώς η Πολιτεία και οι πολιτικοί, σε Προεδρικό Μέγαρο, σε Υπουργείο Άμυνας και στο Κοινοβούλιο, θα πρέπει να εξεύρουν την τόλμη να την “κλείσουν” την Εθνική Φρουρά και να κηρύξουν την Κύπρο “ανοχύρωτη πολιτεία”.

Αυτό μπορεί να βολεύει κάποιους. Όχι όμως την Εθνική Φρουρά, τον Κυπριακό Ελληνισμό και την Κύπρο μας.

Αρχηγέ, ο λόγος σε εσάς…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

2 Απαντήσεις

 1. Οι Κυπριοι αν και σε καλυτερη οικονομικη κατασταση απο την δικη μας…. σαφως καλυτερη δλδ, διακρινονται απο μια αμυντικη απραξια ανευ προηγουμενου… σαν να εχουν ξεχασει ποιος ειναι ο γειτονας και τι εκανε 40 χρονια πριν. Δεν μιλαμε για μεγάλα εξοπλιστικα προγραμματα… ουτε καν μικρα δεν υπαρχουν. Κατι καπως να ενισχυσουν την θεση τους και να καλυψουν αδυναμιες (ελλειψη ναυτικου λχ) με αλλους τροπους.

  Μου κανει εντυπωση και δεν εχω ιδεα τι ακριβως σκέφτονται για ολα αυτα.

  1. Εγώ είμαι Κύπριος και δεν μπόρω να καταλάβω τι γίνεται…. Ο κόσμος θέλει να ξοδέψει για την άμυνα αλλά υπάρχει μια αδράνεια από το κράτος ακόμη και από τα στελέχη του στρατού. Παντελής αδιαφορία…. η άποψη μου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.