Συστήματα αντιμετώπισης “drone” θέλει να εγκαταστήσει η Αστυνομία στα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου, και η διαδικασία της υποβολής προσφορών λήγει την ερχόμενη Τετάρτη 8 Αυγούστου. Πηγές που ασχολούνται με θέματα ασφάλειας ανέφεραν στην εφημερίδα «Πολίτης» ότι είναι αμφίβολη η χρησιμότητα τέτοιων συστημάτων στην Κύπρο, αφού δεν υπάρχουν ούτε σε μεγάλα αεροδρόμια της Ευρώπης. Διατυπώνουν επίσης προβληματισμό και για τη διαδικασία.

Κόστος 600.000

Ο διαγωνισμός, με αριθμό Δ.Ο 28/2018, προνοεί την «προμήθεια Συστήματος Προστασίας δυο (2) κρίσιμων υποδομών από την απειλή μη επανδρωμένων Πτητικών Μέσων, καθώς και των υπηρεσιών μεταφοράς, εγκατάστασης και εκπαίδευσης στη χρήση του συστήματος». Το προϋπολογιζόμενο κόστος είναι 600.000 ευρώ, χωρίς ΦΠΑ. Τα συστήματα πρέπει να εντοπίζουν drone σε ακτίνα 2 χιλιομέτρων πέριξ των αεροδρομίων και σε ύψος έως 1.000 πόδια. Τα συστήματα θα διαθέτουν drone guns που θα μπορούν να παρεμβαίνουν με ραντάρ και ακτίνες RF ώστε αποσπούν τον έλεγχο από τον χειριστή και να τα καταρρίπτουν ή να τα προσγειώνουν σε ασφαλές σημείο.

Είναι ασφαλή;

Ένα ερώτημα που θέτουν ειδικοί σε θέματα ασφάλειας, είναι η εξέταση της πιθανότητας παρέμβασης αυτών των συστημάτων σε άλλες κρίσιμες υποδομές του αεροδρομίου. Με απλά λόγια, αν μπορεί να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξουν παρεμβολές σε αεροσκάφη, στον πύργο ελέγχου ή άλλα συστήματα. Θα έπρεπε φυσιολογικά να υπάρξει συνεννόηση με την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, κάτι που είναι άγνωστο αν έχει γίνει. Ο «Πολίτης», έχοντας γνώση κάποιων εκ των ερωτημάτων που έχουν διατυπώσει ενδιαφερόμενες εταιρείες στο αρμόδιο τμήμα του αρχηγείου Αστυνομίας, διαπιστώνει πως υπάρχει σαφής επιφυλακτικότητα για κάποιους από τους όρους.

Υπερβολική η βιασύνη

Εταιρείες που διαθέτουν τεχνογνωσία σε συγκεκριμένα συστήματα anti drone, είχαν ζητήσει παράταση του διαγωνισμού καθώς τα χρονικά όρια που τέθηκαν ήταν πολύ στενά. Ωστόσο, περισσότερο στενό ήταν το χρονικό όριο της εγκατάστασης των συστημάτων. Σύμφωνα με τους όρους του διαγωνισμού, η εταιρεία που θα μειοδοτήσει και θα επιλεγεί θα πρέπει να τα εγκαταστήσει εντός 50 ημερών.

Αυτός ο όρος δημιούργησε ερωτηματικά, με κάποιους να αφήνουν αιχμές για πιθανή προεπιλογή της εταιρείας στην οποία θα ανατεθεί το έργο. Ο λόγος είναι ότι οι διαδικασίες εξασφάλισης αδειών εξαγωγής και μεταφοράς των συστημάτων στην Κύπρο, κάτω από τις καλύτερες συνθήκες διαρκούν πέριξ των δύο μηνών. Διατυπώνεται λοιπόν το ερώτημα αν έχει προεπιλεγεί η εταιρεία και αν κάποιος από τους προμηθευτές έχει ήδη έτοιμα τα συστήματα για εγκατάσταση.
Το θέμα, ωστόσο, έχει και άλλες πτυχές που σχετίζονται και με την ασφάλεια των πέριξ των αεροδρομίων χώρων.

Πηγή: politis.com.cy

About The Author

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: