Το παράκτιο περιπολικό σκάφος «Αμμόχωστος», που από το Σάββατο 6 Δεκεμβρίου 2014 αποτελεί μέρος του πολεμικού Ναυτικού της Κυπριακής Δημοκρατίας, θα ενισχύσει σημαντικά τις δυνατότητες της χώρας στην εκπλήρωση των υποχρεώσεων της στο θαλάσσιο της χώρο, δήλωσε ο Υπουργός Άμυνας Χριστόφορος Φωκαϊδης.
Ο Υπουργός μιλούσε ύστερα από τον επίσημο εορτασμό του Αγίου Νικολάου, προστάτη του ναυτικού, που έγινε στη ναυτική βάση «Αντιστράτηγος Ευάγγελος Φλωράκης» στο Μαρί.
Στις δηλώσεις του, ο κ. Φωκαϊδης είπε πως «σήμερα είναι μια μεγάλη γιορτινή μέρα αφού γιορτάζουμε τον προστάτη Άγιο του Πολεμικού Ναυτικού, στο χώρο όπου έγινε χώρος αυταπάρνησης και θυσίας των ανδρών του πολεμικού Ναυτικού. Εκφράζουμε τις ευχαριστίες μας εκ μέρους της Πολιτείας προς όλα όσα προσφέρουν οι άνδρες και οι γυναίκες του πολεμικού Ναυτικού».
Σήμερα, συνέχισε ο κ. Φωκαϊδης, «είχαμε τη χαρά, σε μια σεμνή τελετή, να εντάξουμε στις δυνάμεις του Ναυτικού μας το παράκτιο περιπολικό «Αμμόχωστος» κατόπιν παραχώρησης του από το Τμήμα Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών του Υπουργείου Γεωργίας. Το περιπολικό αυτό σκάφος ενισχύει σημαντικά τις δυνατότητες της Δημοκρατίας για την εκπλήρωση των υποχρεώσεων της στο θαλάσσιο χώρο, ειδικότερα σε ό,τι αφορά επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, όπου ο αναβαθμισμένος γεωστρατηγικός ρόλος της Κύπρου απαιτεί τη συνεχή ενίσχυση με τα απαραίτητα μέσα».
Πρόσθεσε ακόμα ότι «είναι γι’ αυτό το λόγο που μέσα και από τους φετινούς προϋπολογισμούς, θέτουμε τις προϋποθέσεις έτσι ώστε οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας να ενισχυθούν με όλα τα μέσα που απαιτούνται, προκειμένου να μπορούν καλύτερα να επιτελούν το ρόλο και την αποστολή τους».
Κατά τη διάρκεια του εορτασμού έγινε ρίψη χαιρετιστήριων βολών, ενώ οι επισκέπτες παρακολούθησαν στατική έκθεση οπλικών συστημάτων και μέσων του Ναυτικού της Εθνικής Φρουράς.
Ενίσχυση δυνατοτήτων-Στις δυνάμεις του Πολεμικού Ναυτικού το περιπολικό σκάφος «Αμμόχωστος». (Υπ. Άμυνας Κύπρου)
philenews.com
Για να μήν τρελλαθοῦμε τελείως,το «Ἀμμόχωστος» δέν εἶναι νέα προσθήκη,ἀφοῦ προέρχεται ἀπό το Τμήμα Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών του Υπουργείου Γεωργίας.
Ἐάν δέν εἴχε ἀντικείμενο ἐκεί,κάποιοι θα πρέπει να λογοδοτήσουν.
Ἐάν εἴχε,ἀλλά λόγω των περιστάσεων κρίθηκε ὅτι θα ἀξιοποιηθεί καλύτερα ἀπό το Ναυτικό της Κυπριακῆς Δημοκρατίας,κάποιοι θα πρέπει να ἐξηγήσουν ποιός φέρει την εὐθύνη της ἐπειδεινώσεως των περιστάσεων,και γιατί δέν ἐλήφθη μέριμνα ἐπί δεκαετία τώρα για την κάλυψη της συγκεκριμένης ἀνάγκης.
Ἀντ᾿αὐτῶν,κάποιοι βγάζουν ταχυδακτυλουργικά ἀπό το καπέλλο τους ἕνα «νέο» μέσο για την ὑπεράσπιση των συμφερόντων της Κυπριακῆς Δημοκρατίας -και ὅλα γύρω χαρωπά…
Φίλε μου αν κατάλαβα καλά οι Κύπριοι περιμένουν άλλον για να βγάλει τα κάστανα απο την φωτιά
Πριν υπάρξει η ανάγκη για ναυτική παρουσία στην αοζ δεν είχε νόημα η δημιουργία ναυτικού. Ένα κράτος με προυπολογισμούς που δεν ξεπερνούν τα 6,5 δις με ένοπλες δυνάμεις γύρω στις 11 000 απέναντι σε 45 000 τούρκους στο νησί με καμια 400-450 άρματα τι νόημα είχε να φτιάξει ναυτικό, και τι δυνατοτήτων ναυτικό μπορεί να φτιάξει και να συντιρεί.. Ακόμα και τώρα που σκέφτονται να αγοράσουν σκάφοι ανοικτής θάλασσας δεν θα είναι για να τα βάλουν με τον τουκικό στόλο αλλά για ναυτική παρουσία στην αοζ..
http://www.moa.gov.cy/moa/dfmr/dfmr.nsf/DMLnaval_gr/DMLnaval_gr?OpenDocument
Η ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ της πρωτης φωτο δεν εχει σχεση με την ΑΜΜΟΧΩΣΤΟ που υπαρχει στο site του τμηματος αλιειας και στο παρακατω PDF,επομενως το περιπολικο της πρωτης φωτο( με το πυροβολο) δεν ειναι η ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ αλλα αλλο περιπολικο του Κυπριακου Ναυτικου.
http://www.mod.gov.cy/mod/cjrcc.nsf/all/5FB31A25836D187BC22579D40036C90B/$file/TMHMA%20A%CE%9B%CE%99%CE%95%CE%99%CE%91%CE%A3.pdf?openelement
Ευχαριστω!
Το σκάφος αυτό είχε αντικείμενο σχετικό με τις Ευρωπαϊκές υποχρεώσεις τις Κύπρου σε θέματα αλιείας. (2-3 περιπολίες το χρόνο σε ανοικτή θάλασσα) και δεν υπάρχει άλλο σκάφος της Κυπριακής Δημοκρατίας με προδιαγραφές για ανοικτή θάλασσα, κατασκευάστηκε με συγχρηματοδότηση απο την Ε.Ε. με δέσμευση για συγκεκριμένα καθήκοντα και μόλις πρόσφατα αποδεσμεύτηκε. Φαντάζομαι το καλοκαίρι που θα χρειαστεί σκάφος το τμήμα αλιείας θα ναυλώσει απο τον ιδιωτικό τομέα να καλύψει το κενό.
Δεν μιλάμε για “υπερσκάφος” αλλά είναι το μόνο που μπορεί με βάση τις προδιαγραφές του τουλάχιστο να περιπολήσει στην αοζ έστω και για επίδειξη σημαίας.
θα αξιοποιειται εκ παραλληλου και απο την θηροφυλακη,ετσι θα φερει και κατασχεμενα κυνηγετικα,απο “σαρμαδες με πετεινους” μεχρι Benelli,σε συνδιασμο με κατασχεμενους δυναμιτες απο λαθραλιεις θα εχουν δυνατοτητες εμβολης,(ρεσαλτο)
Και η σωστη φωτο της ενταξης.
http://www.ant1iwo.com/kypros/2014/12/06/stis-dynameis-toy-polemikoy-naytikoy-to/
To περιπολικο της πρωτης φωτο ειναι ενα απο τα δυο FPB30M του Ιταλικου ναυπηγειου Vittoria με το πυροβολο των 25mm.
Παίδες,το νόημα του σχολίου μου θα το βρείτε διαβάζοντας αὐτό:
http://e-amyna.com/2014/12/08/budget/#more-11205
Προσέξτε την δήλωση Φωκαΐδη σχετικά με το ὕψος των κυπριακῶν ἀμυντικῶν δαπανῶν μέσα στην τελευταία δεκαετία.