Κύπρος: Επεκτείνεται στην ΑΟΖ η στρατιωτική συμφωνία με Γαλλία

Κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίασαν οι βουλευτές της Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, προκειμένου να ενημερωθούν από τους εκπροσώπους των Υπουργείων Άμυνας και Εξωτερικών για τις πρόνοιες της συμφωνίας που καλείται να κυρώσει η Ολομέλεια της Βουλής μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Γαλλίας για συνεργασία σε θέματα άμυνας.

Το κυρωτικό νομοσχέδιο κατατέθηκε στη Βουλή στις 20/2/2018 ως απόρρητο. Η Βουλή καλείται να θέσει σε εφαρμογή την εν λόγω συμφωνία που υπογράφηκε στις 4/4/2017 στο Παρίσι μεταξύ των υπουργών Άμυνας των δύο χωρών, Χριστόφορου Φωκαΐδη και Ζαν Ιβ Λεντριάν. Ουσιαστικά, αποτελεί επικαιροποίηση και αναβάθμιση της συμφωνίας που υπέγραψαν στις 28/2/2007 ο τότε υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Λιλλήκας με την υπουργό Άμυνας της Γαλλίας Μισέλ Αλιό-Μαρί, η οποία ήταν διάρκειας 10 ετών με πρόνοια για ανανέωση για άλλα 10 χρόνια.

Γίνεται λόγος για αναβάθμιση της συμφωνίας καθώς επεκτείνεται σε νέους τομείς συνεργασίας, όπως στην ενεργειακή και θαλάσσια ασφάλεια, στην πειρατεία, στην έγκαιρη προειδοποίηση και διαχείριση κρίσεων καθώς και στην τρομοκρατία.

Η επέκταση της αμυντικής συμφωνίας Γαλλίας-Κύπρου κρίνεται άκρως σημαντική, ιδιαίτερα αυτή τη χρονική περίοδο όπου εντείνεται ολοένα και περισσότερο η τουρκική προκλητικότητα στην κυπριακή ΑΟΖ. Οφέλη από αυτή τη συμφωνία αποκομίζει και η Γαλλία. Οι γαλλικές ένοπλες δυνάμεις απέκτησαν μέσω της Κυπριακής Δημοκρατίας μόνιμη στρατιωτική παρουσία στη Μέση Ανατολή καθώς μπορούν να χρησιμοποιούν, οποιαδήποτε στιγμή, τα στρατιωτικά λιμάνια και τα αεροδρόμια της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ειδικότερα, η συμφωνία για αμυντική συνεργασία μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας και Γαλλίας προβλέπει την ανάπτυξη μιας στρατιωτικής και τεχνικής συνεργασίας στους πιο κάτω τομείς:

● Έρευνες στρατιωτικού, επιστημονικού και τεχνικού χαρακτήρα.
● Ανταλλαγή εμπειριών σε θέματα στρατιωτικής, επιστημονικής, εκπαιδευτικής και τεχνικής ανάπτυξης.
● Τομείς εξοπλισμών και αμυντικής τεχνολογίας και ειδικότερα ανταλλαγή γνώσεων και εμπειριών σε θέματα αμυντικών εξοπλισμών, υποστήριξη και προώθηση των εταίρων στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας σύμφωνα και μέσα στο πλαίσιο των προγραμμάτων προμήθειας που συμφωνήθηκαν.
● Εκπαίδευση προσωπικού των ενόπλων δυνάμεων των δύο μερών στις στρατιωτικές σχολές.
● Ανταλλαγή εμπειριών και γνώσεων σε θέματα στρατιωτικής δικαιοσύνης, διεθνούς νομοθεσίας, προστασίας της υγείας του στρατιωτικού προσωπικού και του περιβάλλοντος κατά τη διεξαγωγή στρατιωτικών δραστηριοτήτων.
● Οργάνωση αμοιβαίων επισκέψεων στο πλαίσιο ανθρωπιστικών, πολιτιστικών, παιδαγωγικών, στρατιωτικών και αθλητικών δραστηριοτήτων των ενόπλων δυνάμεων, καθώς και επιδείξεων στρατιωτικού υλικού και στρατιωτικών δραστηριοτήτων και ασκήσεων εκπαιδευτικού χαρακτήρα.
● Ανταλλαγή απόψεων, εμπειριών και γνώσεων καθώς και πραγματοποίηση ασκήσεων και συμμετοχή σε επιχειρήσεις στον τομέα Έρευνας και Διάσωσης.
● Εκπαίδευση και ανταλλαγή γνώσεων και εμπειριών για τον ρόλο των Ενόπλων Δυνάμεων στον τομέα της ενεργειακής ασφάλειας, της ασφάλειας στη θάλασσα, της έγκαιρης προειδοποίησης, της εκκένωσης πολιτών και της διαχείρισης κρίσεων. Οι απειλές και οι σχετιζόμενοι κίνδυνοι περιλαμβάνουν ειδικότερα την τρομοκρατία, την πειρατεία, τις επιμέρους εχθροπραξίες καθώς επίσης και τις φυσικές και βιομηχανικές καταστροφές.
● Ανάπτυξη συνεργασίας στο πλαίσιο της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας (ΚΠΑΑ) και ιδιαίτερα σε θέματα οργάνωσης, εκπαίδευσης, εξοπλισμών και μεταφοράς δυνάμεων σε περίπτωση στρατιωτικών επιχειρήσεων της Ε.Ε.
● Παροχή επιχειρησιακών διευκολύνσεων και υλικοτεχνικής υποστήριξης σε ένοπλες δυνάμεις.

Προγράμματα συνεργασίας

Για την υλοποίηση της εν λόγω συμφωνίας προβλέπεται όπως τα δύο μέρη ετοιμάζουν και επικυρώνουν ανά διετία προγράμματα συνεργασίας. Τα προγράμματα συνεργασίας περιλαμβάνουν την ονομασία των δραστηριοτήτων, τη φύση αυτών, την ημερομηνία και τον τόπο πραγματοποίησης, τις αρμόδιες αρχές και τις πηγές χρηματοδότησης.

Διάρκειας 10 + 10 χρόνια

Σύμφωνα με το άρθρο 8, η συμφωνία θα είναι διάρκειας 10 ετών και θα ανανεώνεται σιωπηρά για την ίδια χρονική περίοδο.

Αλλαγές με τη λύση του Κυπριακού

Στη συμφωνία γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στο Κυπριακό και δη σε περίπτωση που επιτευχθεί συνολική λύση.

Σε αυτή την περίπτωση, προβλέπονται τα εξής: «η παρούσα συμφωνία μπορεί να τροποποιηθεί με τη γραπτή από κοινού συγκατάθεση των δύο μερών, ιδιαίτερα σε σχέση με τα μέτρα που θα μπορούσαν να υιοθετηθούν στο πλαίσιο μιας συνολικής λύσης του κυπριακού ζητήματος σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών».

Προβλέπεται, επίσης, ότι τα δύο μέρη μπορούν να τερματίσουν την παρούσα συμφωνία κατόπιν κοινής γραπτής απόφασης ή κατόπιν αίτησης ενός μέρους υπό την αίρεση προειδοποίησης έξι μηνών.

Μιχάλης Χατζηστυλιανού

Πηγή: philenews.com

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

7 Απαντήσεις

 1. Με επακτια συστηματα Εξοσετ με ακτινα δρασεως εως 180 χλμ (40 πυραυλους) απο την Γαλλια και Κλαμπ Κ η Γιακχοντ με ακτινα εως 300 χλμ απο την Ρωσια ( 20 πυραυλους) καλυπτουν την ΑΟΖ την Κυπριακη

  Η Ελλας επισης με αναλογα αναβαθμισμενα συστηματα ως προς το βεληνεκες (ειναι χαζομαρα πλεον να κρατανε την ΜΣΤΡ με τα 300 χλμ εφοσον η ιδια η Τουρκια την εχει ξεσκισει) απο την Ρωσια με Κλαμπ Κ και Γιακχοντ απο Ροδο καλυπτει περαν του Καστελοριζου και την Στρογυλλη νησο…Με τα Εξοσετ με 180 χλμ βελινεκες καλυπτουν σχεδον ολο το Αιγαιον με επακτια συστηματα.

 2. Ένα μπράβο στην Προέλαση που εντόπισε την είδηση και την δημοσίευσε σε τόσο σύντομο χρόνο. Είναι σίγουρα σημαντικότατη. Συμφωνίες σαν αυτές, σαφέστατα μπορεί να αλλάξουν όλη την ανατολική μεσόγειο. Μακάρι να γνωρίζαμε περισσότερες λεπτομέρειες

 3. «Κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίασαν οι βουλευτές της Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, προκειμένου να ενημερωθούν από τους εκπροσώπους των Υπουργείων Άμυνας και Εξωτερικών για τις πρόνοιες της συμφωνίας»
  «Το κυρωτικό νομοσχέδιο κατατέθηκε στη Βουλή στις 20/2/2018 ως απόρρητο.»
  «Γίνεται λόγος για αναβάθμιση της συμφωνίας καθώς επεκτείνεται σε νέους τομείς συνεργασίας»
  Από πού γίνεται λόγος,αφού το πράγμα είναι απόρρητο;
  Τί λέτε ρέ μάγκες,είστε σοβαροί;
  Ποιοί νομίζετε ότι είστε,ὁ Λουδοβίκος 14ος,ἤ ὁ Ιβάν ὁ τρομερός;
  Κυβερνάτε ελέω Θεού πλέον,και καταργήσατε την Δημοκρατία;
  Και ἄν αύριο με την ίδια μέθοδο έλθετε σε απόρρητη συμφωνία με τον Αττίλα,για να του δώσετε και την υπόλοιπη Κύπρο,τότε πώς θα την περάσετε;
  Στην ζούλα;
  Πολύ θα σας βόλευε,έτσι δέν είναι;

 4. Αγαπητοι φιλοι, με καθε επιφυλαξη παντα και επειδη μου εκανε εντυπωση, πιστευω οτι πιθανα να σας λυθουν ισως καποιες αποριες απο το κατωθι βιντεο οσο αφορα του συσχετισμους των γεγονοτων που σχετιζονται με τα ενεργειακα, την αοζ, και την πιθανη στρατιωτικη συγκρουση. https://youtu.be/tGjgbd6WcBk

  1. Ενδιαφέρον,και καλώςτο μοιράζεσαι μαζί μας.
   Αλλά μου προκαλεί απορία ἡ απορία του Αδαλή σχετικά με τα 12 μίλια:«απεμπολήσαμε τα 12 μίλια;».
   Αγνοεί ότι ουδέποτε κατοχυρώσαμε 12 μίλια;
   Ακόμη,τα φέρετρα που επιστρέφουν στην Τουρκία,αυτά με τις τιμές και τις δημαίες δηλαδή,έχουν όνομα και βαθμό,και αυτά δίνονται στην δημοσιότητα από το τουρκικό γενικό επιτελείο.
   Οἱ Αζέροι και Τουρκμένοι δέν απασχολούν παρά μόνο τις μονάδες στις οποίες ανήκουν,και δέν ξέρω ούτε ἄν θάβονται «κἄπου» στο μέτωπο,ἤ αποστέλλονται σε οικείους.

  2. @Παύλος
   Έτσι είναι ο καπιταλισμός.
   Παρόλα αυτά πολύ ασυνάρτητη επιχειρηματολογία, σχεδόν στην γκρίζα ζώνη του παραληρήματος. Η ανακοίνωση της Shell γράφει για την ανάπτυξη της ζήτησης του φυσικού αεριού. Καταλήγει όπως σε όλες τις πετρελαικές στα συμβούλια μετόχων, το ίδιο έκανε και η ExxonMobil , το ίδιο η BP, η Castrol και η Texaco. Από αυτό πήγαμε στον Τίλερσον και το χάσαμε κάπως στο οτι η Shell περιμένει την Κύπρο για να θυσαυρίσει, αλλά παρόλα αυτά δεν ένδειξε ενδιαφέρον στις αναζητήσεις-δημοπρατήσες των οικοπέδων. Ακόμη όμως και να ήταν πραγματικό γεγονός, η Κύπρος δεν κινδυνεύει αφού την “προστατεύουν” 7 μεγάλες εταιρίες αντί μιας.

 5. We waged the Iran-Iraq war and I say we waged it, because one country had to be used to destroy the other.

  Xavier Houzel, an oil trader

  On August 28, 1928, in the Scottish highlands, began the secret story of oil.

  Three men had an appointment at Achnacarry Castle – a Dutchman, an American and an Englishman.

  The Dutchman was Henry Deterding, a man nicknamed the Napoleon of Oil, having exploited a find in Sumatra. He joined forces with a rich ship owner and painted Shell salesman and together the two men founded Royal Dutch Shell.

  The American was Walter C. Teagle and he represents the Standard Oil Company, founded by John D. Rockefeller at the age of 31 – the future Exxon. Oil wells, transport, refining and distribution of oil – everything is controlled by Standard oil.

  The Englishman, Sir John Cadman, was the director of the Anglo-Persian oil Company, soon to become BP. On the initiative of a young Winston Churchill, the British government had taken a stake in BP and the Royal Navy switched its fuel from coal to oil. With fuel-hungry ships, planes and tanks, oil became «the blood of every battle».

  The new automobile industry was developing fast, and the Ford T was selling by the million. The world was thirsty for oil, and companies were waging a merciless contest but the competition was making the market unstable.

  That August night, the three men decided to stop fighting and to start sharing out the world’s oil. Their vision was that production zones, transport costs, sales prices – everything would be agreed and shared. And so began a great cartel, whose purpose was to dominate the world, by controlling its oil.

  Four others soon joined them, and they came to be known as the Seven Sisters – the biggest oil companies in the world.

  Since that notorious meeting at Achnacarry Castle on August 28, 1928, they have never ceased to plot, to plan and to scheme.

  Throughout the region’s modern history, since the discovery of oil, the Seven Sisters have sought to control the balance of power.

  They have supported monarchies in Iran and Saudi Arabia, opposed the creation of OPEC, profiting from the Iran-Iraq war, leading to the ultimate destruction of Saddam Hussein and Iraq.

  The Seven Sisters were always present, and almost always came out on top.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.