Κύπρος: Με την συμμετοχή δεκαοκτώ χωρών αρχίζει η διεθνής άσκηση «ΑΡΓΟΝΑΥΤΗΣ 2015»

Δεκαοκτώ χώρες, θα συμμετάσχουν στη μεγάλη αεροναυτική άσκηση ΑΡΓΟΝΑΥΤΗΣ 2015, που αρχίζει σήμερα στη Λάρνακα. Οι τέσσερις φάσεις της άσκησης, θα αφορούν σενάρια για την υποδοχή αμάχων από περιοχές κρίσεων στη Μέση Ανατολή και την αντιμετώπιση περιστατικών Έρευνας και Διάσωσης. Φωτογραφία απο την άσκηση Έρευνας – Διάσωσης SAREX «CYPUSA – 01/15» μεταξυ Κύπρου και ΗΠΑ. (ΓΕΕΦ)

Με πλοία, αεροσκάφη και προσωπικό δεκαοκτώ χώρες, μεταξύ των οποίων η Ελλάδα, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Γαλλία, η Βρετανία, το Ισραήλ και η Αίγυπτος, θα λάβουν μέρος στη διεθνή άσκηση «ΑΡΓΟΝΑΥΤΗΣ 2015», που διοργανώνει το Υπουργείο Αμυνας σε συνεργασία με τα Υπουργεία Εξωτερικών, Εσωτερικών και Δικαιοσύνης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση, η άσκηση, που αρχίζει σήμερα, Δευτέρα 25 Μαΐου και θα διαρκέσει μέχρι και τις 29 Μαΐου 2015, θα διεξαχθεί σε τέσσερις φάσεις σε θαλάσσιο, εναέριο και χερσαίο χώρο της επαρχίας Λάρνακας, εντός του FIR και της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η άσκηση σχεδιάστηκε με συμμετοχή της Εθνικής Φρουράς, του Κέντρου Έρευνας και Διάσωσης [ΚΣΕΔ], της Πολιτικής Άμυνας, της Αστυνομίας Κύπρου, σε συνεργασία με άλλες κρατικές υπηρεσίες από τα υπόλοιπα Υπουργεία και θα διεξαχθεί με τη συμμετοχή αεροναυτικών δυνάμεων φίλιων κρατών.

Στο πλαίσιο της άσκησης, θα δοκιμασθούν τα Εθνικά Σχέδια «ΕΣΤΙΑ» και «ΝΕΑΡΧΟΣ» που αφορούν στην υποδοχή αμάχων από περιοχές κρίσεων στη Μέση Ανατολή, καθώς και στην αντιμετώπιση περιστατικών Έρευνας και Διάσωσης (Ε-Δ) εντός της περιοχής ευθύνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, που ταυτίζεται με το FIR Λευκωσίας.

Το σενάριο θα καλύψει, επίσης, μεγάλο φάσμα αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων και ασύμμετρων απειλών (τρομοκρατία, πειρατεία, διαχείριση κρίσεων κλπ), οι οποίες απαιτούν αρμονική και αποτελεσματική πολιτικοστρατιωτική και διεθνή συνεργασία (CIMIC).

Η πρώτη φάση της άσκησης πραγματοποιείται τη Δευτέρα με εκτέλεση σεναρίου επί χάρτου με τη συμμετοχή ξένων στρατιωτικών και διπλωματών από 18 χώρες και άλλων ως παρατηρητές. Η δεύτερη φάση της άσκησης, η οποία λαμβάνει χώρα την Τρίτη στο Λιμάνι της Λάρνακας, θα περιλαμβάνει πρακτική εφαρμογή του Σχεδίου «ΕΣΤΙΑ» στην οποία θα συμμετέχουν πέραν των 15 Υπηρεσιών της Δημοκρατίας και Πρεσβειών ξένων χωρών στην Κύπρο και θα την παρακολουθήσουν ξένοι παρατηρητές.

Η τρίτη φάση της άσκησης, που αφορά στην αντιμετώπιση περιστατικών Έρευνας και Διάσωσης (Ε-Δ) και βασίζεται στο Εθνικό Σχέδιο Ε-Δ «ΝΕΑΡΧΟΣ» θα πραγματοποιηθεί στις 27 Μαΐου 2015 υπό το συντονισμό του ΚΣΕΔ Λάρνακας. Κατά τη φάση αυτή θα πραγματοποιηθούν δύο σενάρια Ε-Δ (ημερήσιο και νυκτερινό) στη θαλάσσια περιοχή νοτίως της Κύπρου.

Τα σενάρια θα συνάδουν και θα αποτελούν συνέχεια της πρώτης και δεύτερης φάσης, αναφορικά με τη δοκιμή του Σχεδίου «ΕΣΤΙΑ» και εκκένωση αμάχων από περιοχή κρίσης στη Μέση Ανατολή. Στην άσκηση θα συμμετάσχουν πλοία, αεροσκάφη και προσωπικό από την Κύπρο, την Ελλάδα, τις ΗΠΑ, τη Γαλλία και τη Μεγάλη Βρετανία.

Η τελική φάση της άσκησης θα διεξαχθεί στις 29 Μαΐου 2015 στη Ναυτική Βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» στο Μαρί, παρουσία της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας καθώς και ξένων διπλωματών και παρατηρητών.

Βίντεο απο την περσινή άσκηση «ΑΡΓΟΝΑΥΤΗΣ 2014»

Πηγή: ΚΥΠΕ μέσω sigmalive.com

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.