Κύπρος: Μικρότερη του αναμενόμενου η ποσότητα του φυσικού αερίου στο «Ονησίφορος»

Cyprus_West_Capella_ΓΕΩΤΡΥΠΑΝΟ

[dropcap size=small]Μ[/dropcap]ικρότερη του αναμενόμενου είναι τελικά η ποσότητα φυσικού αερίου στο κοίτασμα «Ονησίφορος Δυτικό 1», καθιστώντας το μη εμπορεύσιμο. Εντούτοις, αυτό το γεγονός δεν προκαλεί απαισιοδοξία, καθώς ήδη ο Κύπριος υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Τουρισμού, Γιώργος Λακκοτρύπης, είχε κάνει λόγο για ένα τέτοιο ενδεχόμενο. 

Παρότι δεν έχουν υπάρξει ακόμη επίσημες ανακοινώσεις για τα αποτελέσματα της γεώτρησης του West Capella, είτε από πλευράς ΥΠΕΜΠ, είτε από τον γαλλικό ενεργειακό κολοσσό TOTAL, δημοσίευμα της κυπριακής εφημερίδας «Φιλελεύθερος» αναφέρεται σε εξαιρετικά πενιχρά αποτελέσματα, με το πλοίο γεωτρύπανο να έχει ολοκληρώσει από χθες το βράδυ την γεώτρηση, διεξάγοντας πλέον εργασίες σφράγισης του φρεατίου, ώστε να αποτραπεί η διαρροή φυσικού αερίου και να μην εισέλθει νερό εντός του κοιτάσματος.

Σύμφωνα με πηγές της κυπριακής κυβέρνησης, ο κ. Λακκοτρύπης θα ενημερώσει την ερχόμενη Τρίτη την Επιτροπή Εμπορίου της Βουλής για τα αποτελέσματα της γεώτρησης στο οικόπεδο 11 που διενεργούν οι εταιρείες TOTAL και ΕΝΙ.

Μολαταύτα, σημαντικό είναι το γεγονός ότι υπήρξε όντως ανακάλυψη Φ.Α. σε διαφορετική από προηγούμενες έρευνες γεωλογική διαμόρφωση, κάτι το όποιο υποδεικνύει ότι και σε γειτονικές περιοχές του «11» θα εντοπιστούν αντίστοιχα κοιτάσματα, τα οποία πιθανόν στο μέλλον θα καθιστούν πλήρως εμπορεύσιμα. Πρόκειται για την προκαταρκτική, αλλά ασφαλή εικόνα, καθώς μετά από ολοκληρωμένες αξιολογήσεις θα αποτιμηθούν συνολικά τα αποτελέσματα της γεώτρησης.

Τα πενιχρά αποτελέσματα του «11» έχουν φέρει ευφορία και αισιοδοξία στις TOTAL και ΕΝΙ, οι οποίες ως κοινοπραξία διενήργησαν την γεώτρηση, καθώς επίσης και στην ExxonMobil η οποία φέρεται να παρακολουθεί πολύ στενά, το αποτέλεσμα. Ουσιαστικά πρόκειται για επιβεβαίωση στην διαφορετική γεωμορφολογική ερμηνεία που εφαρμόστηκε από την ΕΝΙ στην Αίγυπτο κατά το «μοντέλο Ζορ», κάτι που αυξάνει αισθητά τις πιθανότητες για σημαντικά κοιτάσματα εντός της Κυπριακής ΑΟΖ και κυρίως στα τεμάχια 6,8,10 και 11.

Η επιβεβαίωση του «μοντέλου Ζορ» με έρευνες σε διαφορετικής γεωμορφολογίας βυθό, ενδέχεται να επαυξήσει σημαντικά τις πιθανότητες επιτυχίας για τις πέντε επόμενες γεωτρήσεις των αναδόχων εταιρειών/κοινοπραξιών (δύο από Εni-Total, δύο από ExxonMobil/Qatar Petroleum και μία από Total), καθώς υφίστανται αρκετοί στόχοι που γεννούν αισιοδοξία πως θα βρεθούν κοιτάσματα στα τεμάχια 6, 8,10 και 11 γύρω από τον Ερατοσθένη, με την ίδια γεωλογική διαμόρφωση.

Πηγή: Καθημερινή Κύπρου

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Μία Απάντηση

  1. Στο παρελθόν είχα εκφράσει την προσμονή μου για την έναρξη της έρευνας. Έτσι κοντά στο τελειωμά της δεν θα μπορούσα να μην σχολιάσω την ΤΕΡΑΣΤΙΑ επιτυχία της. Παρά τις ανακοινώσεις μέσω καναλιών από τον Φιλελεύθερο για πενιχρά αποθέματα (σε σχέση με το Ζόρ), η όλη πορεία της γεωπολιτικής έκφρασης της ανατολικής μεσογείου, είναι ένα φαραονικό μεγαλούργημα που θα αλλάξει για πάντα την
    ιστορία της μεγαλονήσου.
    Η Κύπρος πέτυχε μέσα από την αποτυχία της εξόρυξης, πέτυχε με το να βρεί στήριγμα για μελλοντικές συμφωνίες . Θεμελίωσε διπλωματικά σε μεγάλο βαθμό το οριοθετημένο της αποκλειστικής οικονομικής της ζώνης, διάβασε την διπλωματική παγίδα για διακοπή γεωτρήσεων στις συνομιλίες του Κρανς Μοντάνα και διατήρησε την οικονομική ορμή που ωθείται από την εναλλακτική εξεύρεση ενεργειακών πηγών πέραν της Ρωσίας.
    Τα επιβεβαιωμένα αποθέματα της είναι πια 5 τριεκατομμύρια κυβικά πόδια, ήδη ξεπερνούν τις ανάγκες για την ηλεκτροδότηση της Κύπρου για 100 χρόνια, δεν είμαι ειδικός και δεν θα μπορέσω να μπω σε συζήτηση για την γεωλογική έναρξη των κοιτασμάτων, αλλά τα μεγαλύτερα λέγεται οτι δεν έχουν ανευρεθεί. Ας ξεχάσουμε παρόλα αυτά τον οποιοδήποτε υποθαλάσσιο πόρο, γιατί το χρυσόμαλλο δέρας είναι η μετατροπή της ανατολικής μεσογείου σε ζώνη Ευρωπαικής οικονομικής εκμετάλλευσης. Αυτό είναι το κλειδί για την απεμπλοκή της Κύπρου. Η ιστορικότητα της νήσου είναι στον τομέα του πολιτισμού και της κουλτούρας ,συνδεδεμένη με το εμπορικό της πρόσωπο. Οι αυξημένες εμπορικές συμφωνίες θα διαβρώσουν σταδιακά το ψευδοκράτος ακόμη και εαν προσαρτηθεί από την Τουρκία, όπως η τελευταία αφήνει ως απειλή.
    Ακόμη και αν το σχολιό μου φτάσει να ενταχθεί στο όριο της ρητορικής υπερβολής ή ΄΄ της λευκής προπαγάνδας ΄΄ (που διαβάσαμε πρόσφατα) κλείνω πια ΟΧΙ με την ευχή, αλλά με νέα γνήσια πεποίθηση της αλλαγής πλεύσης στο Κυπριακό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.