Κύπρος: Παράδοση ημιφουσκωτού σκάφους Έρευνας και Διάσωσης στην Μονάδα Υποβρυχίων Καταστροφών της Διοίκησης Ναυτικού του ΓΕΕΦ

Χαιρετισμός του Υπουργού Άμυνας Χριστόφορου Φωκαΐδη, στην παράδοση δύο ημιφουσκωτών σκαφών Έρευνας και Διάσωσης. (Υπ. Αμ. Κύπρου)

Με δύο φουσκωτά σκάφη ενισχύθηκε από την Δευτέρα 1η Σεπτεμβρίου η έρευνα και διάσωση εντός του Κυπριακού FIR (FIR Λευκωσίας), που παρέλαβαν από το Κέντρο Έρευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ) ο Δήμος Λάρνακος και η Μονάδα Υποβρυχίων Καταστροφών της Διοίκησης Ναυτικού του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς (ΓΕΕΦ).

Η σχετική τελετή παραδόσεως – παραλαβής των δύο φουσκωτών πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Πολιτιστικό Κέντρο Λάρνακος, παρόντων των Υπουργών Αμύνης και Συγκοινωνιών και Έργων της Κυπριακής Δημοκρατίας Χριστόφορου Φωκαΐδη και Μάριο Δημητριάδη αντιστοίχως, καθώς και του Αρχηγού ΓΕΕΦ Αντιστρατήγου Γεωργίου Μπασιακούλη. Τα δύο σκάφη παρέλαβαν ο Δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Λουρουτζιάτης, προκειμένου να καλύπτεται η ακτή του Διεθνούς Αερολιμένα Λάρνακος από την εθελοντική Ναυαγοσωστική ομάδα διασωστών του Δήμου και ο Διοικητής της Μονάδας Υποβρύχιων Καταστροφών του Πολεμικού Ναυτικού, Πλωτάρχης Τσάππας Ευδόκιος ΠΝ αντιστοίχως.

Το ΚΣΕΔ, ως συντονιστικός φορέας του συστήματος Ερεύνης – Διασώσεως (SAR) της Κυπριακής Δημοκρατίας, έχει ως πρωταρχική αποστολή και στόχο τις μηδενικές απώλειες ανθρωπίνων ζωών εξαιτίας ναυτικών ή/και αεροπορικών ατυχημάτων.

Από το 2012 άρχισε να εφαρμόζεται, με πιστώσεις που διατίθενται από το Υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων και με χρηματοδότηση από την ΕΕ, πρόγραμμα υποστηρίξεως τόσο των κρατικών, όσο και των εθελοντικών Ομάδων SAR. Στο πλαίσιο αυτό διατέθηκαν τη Δευτέρα τα δύο υπερσύγχρονα και πλήρως εξοπλισμένα φουσκωτά σκάφη στη Ναυαγοσωστική Μονάδα του Δήμου Λάρνακος και στη ΜΥΚ της Διοίκησης Ναυτικού του ΓΕΕΦ.

Μιλώντας στη διάρκεια της τελετής ο κ.Φωκαΐδης, μεταξύ άλλων, τόνισε τα εξής: «Το Υπουργείο Άμυνας, με ευθύνη την οργάνωση και λειτουργία του ΚΣΕΔ και τη διεξαγωγή επιχειρήσεων Έρευνας και Διάσωσης, και, βεβαίως, το Υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων, ως Αρμόδια Αρχή για τη νομική υπόσταση και υποστήριξη του συστήματος Έρευνας και Διάσωσης, βρίσκονται σε συνεχή συνεργασία και εγρήγορση, λαμβάνοντας υπόψη τις αυξημένες απαιτήσεις στο θαλάσσιο χώρο της Κύπρου, ιδιαίτερα μετά την ανακάλυψη των υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η πλήρης επάνδρωση με κατάλληλο προσωπικό, η αναβάθμιση του εξοπλισμού των εμπλεκομένων κρατικών, ημικρατικών και εθελοντικών υπηρεσιών, η μείωση του χρόνου αντίδρασης και η αύξηση της αποτελεσματικότητάς μας αποτελούν τους σημαντικούς στόχους για την επιτυχία της συλλογικής αυτής προσπάθειας».

Ο ίδιος, σε άλλο σημείο, πρόσθεσε: «Εάν λάβουμε υπόψη ότι τα περισσότερα ατυχήματα σημειώνονται πλησίον των ακτών και αφορούν δύτες και κολυμβητές, γίνεται αντιληπτό ότι τα δυο αυτά σκάφη θα συμβάλουν σημαντικά στην αντιμετώπιση ναυτικών παράκτιων ατυχημάτων, με στόχο τις μηδενικές απώλειες ανθρώπινων ζωών».

Ενισχύεται η έρευνα και διάσωση στο FIR Λευκωσίας Παραδόθηκαν χθες δύο φουσκωτά στη ΜΥΚ του ΓΕΕΦ και στο Δήμο Λάρνακος. (parapolitika.gr)

Λ.Σ.Μ.

Πηγή: parapolitika.gr

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.