Στη συγκρότηση ειδικού κέντρου κυβερνοάμυνας προχώρησε το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Φρουράς (ΓΕΕΦ) με αποστολή να αντιμετωπίζει τυχόν επιχειρήσεις κυβερνο-κατασκοπίας και ηλεκτρονικών επιθέσεων κατά των δικτύων υπολογιστών της Εθνικής Φρουράς.

Η Διεύθυνση Κυβερνοάμυνας, όπως αποκαλείται, εποπτεύει τα στρατιωτικά δίκτυα μέσα από τα οποία διακινούνται απόρρητα έγγραφα και ηλεκτρονικές επικοινωνίες για τον εντοπισμό ενδεχόμενης εισβολής ή και διαρροής. Όλες οι χώρες ανεξαιρέτως αποδίδουν μεγάλη σημασία στις επιθέσεις στον κυβερνοχώρο, εκεί δηλαδή, που είναι αδύνατη η φυσική παρουσία ανθρώπων και υλικών καθώς τίθεται σε κίνδυνο το εθνικό συμφέρον.

Μέχρι σήμερα, πολύ λίγα κράτη παραδέχθηκαν ότι έπεσαν θύματα ηλεκτρονικών επιθέσεων. Η Εσθονία ήταν η πρώτη περίπτωση κράτους που δημοσιοποίησε το 2007 τη μαζική επίθεση που δέχτηκαν τα δίκτυα της. Υπάρχουν χώρες όπως οι ΗΠΑ, το Ισραήλ, η Βρετανία, η Κίνα και η Ρωσία που επενδύουν δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως προκειμένου να αναπτύξουν επιθετικές και αμυντικές ψηφιακές υποδομές.

Ενδεικτικά αναφέρουμε, ότι η Διοίκηση Κυβερνοχώρου (CyberCom) των ΗΠΑ που εδρεύει στο Πεντάγωνο αριθμεί 21.000 ένστολους χάκερ. Για τη βρετανική συμμετοχή στον τομέα της κυβερνο-ασφάλειας επενδύθηκε ποσό που υπερβαίνει το 1 δισ. δολάρια ενώ το δικό του Κέντρο Κυβερνοάμυνας στο Ταλίν της Εσθονίας λειτουργεί το ΝΑΤΟ από το 2008.

Μιχάλης Χατζηστυλιανού

Πηγή: philenews.com

2 Σχόλια

  1. Gunslinger32

    Η κυβερνοάμυνα (αν δεν είναι ήδη) θα είναι στο κοντινό μέλλον ο πιο σημαντικός κλάδος των ΕΔ, σε όλους τους σύγχρονους στρατούς σε ανατολή και δύση.

    Ανάμεσα σε αυτούς που επενδύουν μεγάλα χρηματικά ποσά για την ανάπτυξη του όπλου, είναι επίσης η Γερμανία και η Τουρκία. Ειδικά οι γείτονες έχουν κάθε λόγο για αύξηση των δυνατοτήτων τους στον τομέα, εφόσον ετοιμάζονται να εντάξουν ένα σύστημα στις ΕΔ τους που βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε υποδομές της πληροφορικής, που το κάνει ιδιαίτερα ευάλωτο για επιθέσεις απο τον κυβερνοχώρο(η διασύνδεση του συστήματος σχεδιασμού αποστολών και συντήρησης, αυξάνει αρκετά τον κίνδυνο μιας επίθεσης).

    Στις ΗΠΑ όλα όσα έχουν σχέση με την κυβερνοάμυνα και την προστασία κρίσιμων(για την εθνική ασφάλεια) υποδομών πληροφορικής, διοικούνται και συντονίζονται απο την εθνική υπηρεσία ασφαλείας στην Μέριλαντ όπου είναι και το αρχηγείο της υπηρεσίας.

    Απάντηση

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: