Σύμφωνα με κυπριακά ειδησεογραφικά sites (ΕΔΩ και ΕΔΩ) παρατηρείται μια αυξανόμενη φυγή των Συμβασιούχων Οπλιτών της Εθνικής Φρουράς καθώς νιώθουν ανικανοποίητοι από τις συνθήκες εργασίας που προσφέρονται και την αδιαφορία των αρμοδίων, όπως αναφέρουν τα δημοσιεύματα. Έτσι, οι οπλίτες αποφασίζουν να εγκαταλείψουν το στράτευμα και να ψάξουν για άλλη επαγγελματική στέγη.

numbers

Συγκεκριμένα στην έκθεση της στατιστικής υπηρεσίας της Κύπρου, με τίτλο “Εργατικό Δυναμικό Κυβέρνησης κατά κατηγορία υπηρεσίας”, τον περασμένο Οκτώβριο όταν έγιναν οι πρώτες προσλήψεις ο αριθμός των εκτάκτων υπαλλήλων στις Δυνάμεις Ασφαλείας εκτινάχθηκε στους 5.182 έναντι των 2.297 που ήταν τον περασμένο μήνα. Η αύξηση ασφαλώς αφορούσε στην πρόσληψη της πρώτης σειράς ΣΥΟΠ. Μέσα σε ένα μήνα είχαν αποχωρήσει ήδη 53 στρατιώτες ενώ στις αρχές Ιανουαρίου ο συνολικός αριθμός ήταν 5.086. Από εκεί και πέρα ξεκίνησε μία συνεχής φθίνουσα πορεία η οποία αντικατοπτρίζεται σε 4.711 έκτακτους υπαλλήλους το Σεπτέμβριο του 2017. Εκ των οποίων υπολογίζεται ότι 2.885 είναι ΣΥΟΠ.

Από τον περασμένο Νοέμβριο που έγιναν οι 3000 προσλήψεις μέχρι και σήμερα, έχουν αποχωρήσει 600-700 οπλίτες. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι το Υπουργείο επιβεβαιώνει ότι οι προσλήψεις από τη νέα προκήρυξη θα είναι περίπου 650. Στην ουσία το 1/5 των προσληφθέντων την περσινή σειρά συμβασιούχων οπλιτών άφησαν τα άρβυλα και τα όπλα.

Μάλιστα υπάρχει φόβος ότι οι αποχωρήσεις θα αυξηθούν αρκετά τον Νοέμβριο όπου τελειώνουν τα συμβόλαια ενός έτους των ΣΥΟΠ. Για όσους δεν το γνωρίζουν, εάν αποχωρούσε κανείς το πρώτο εξάμηνο δεν υπήρχε κάποιο πέναλτι. Εάν όμως συνέχιζε μετά τους 6 μήνες και αποχωρήσει, θα κληθεί να πληρώσει πέναλτι το 1/12 του μισθού του, για την περιόδο που απομένει μέχρι να ολοκληρωθεί το συμβόλαιο, τέλος Οκτωβρίου δηλαδή.

Ως εκ τούτου δεν αποκλείεται αρκετοί να αναμένουν το τέλος του συμβολαίου για να αποχωρήσουν για να αποφύγουν το πέναλτι. Αν οι εκτιμήσεις γίνουν πραγματικότητα, τότε ο αριθμός των νέων προσλήψεων θα πρέπει να μεγαλώσει αρκετά.

Σύμφωνα με το ίδιο παντα δημοσίευμα, αυτά που ενοχλούν στους συμβασιούχους οπλίτες είναι τα εξής:

 • To επαγγελματικό τους μέλλον μετά από 10 χρόνια οπόταν και θα εγκαταλείψουν την Εθνική Φρουρά. Κανείς δεν είναι σε θέση να τους πει που θα καταλήξουν σε 10 χρόνια αφού ολοκληρωθούν τα συμβόλαια τους. Υπάρχουν π.χ. οπλίτες οικογενειάρχες που σήμερα είναι κοντά στα 30 έτη. Στα 40 τους πόσο εύκολο θα είναι να βρουν βρουν αλλού επαγγελματική στέγη;
 • Από το πιο πάνω προκύπτει και το θέμα της μη μονιμοποίηση τους αφού η Εθνική Φρουρά δεν θέλει να φορτωθεί νέα περίπτωση ΕΠΥ που απέκτησαν σταδιακά δικαιώματα.
 • Δεν υπάρχει σταθερότητα στις μηνιαίες υπηρεσίες. Στα συμβόλαια αναφέρεται το 6-8 υπηρεσίες αλλά φαίνεται ότι η έλλειψη ομοιομορφίας σε όλα τα στρατόπεδα δημιουργεί κάποια ζητήματα. Είναι αντιληπτό φυσικά ότι ο αριθμός είναι μεγάλος ειδικά για τους ανθρώπους που έχουν οικογένειες. Ζητούν όπως περιοριστούν οι υπηρεσίες σε 4-5.
 • Κόπηκε σε πολλά στρατόπεδα το διάλειμμα του μεσημεριού 11-13:00 για όσους θα βγάλουν υπηρεσία και ζητούν να επανέλθει. Ο Αρχηγός στις συναντήσεις έδωσε οδηγίες για να εφαρμοστεί για όλους τους ΣΥΟΠ.
 • Δεν προσφέρεται απαλλαγή εργασίας (off) όταν εργάζονται Σαββατοκύριακο. Ζητούν δηλαδή θεσμοθέτηση 1 απαλλαγής για κάθε 24ωρη υπηρεσία που εκτελείται Σάββατο ή/και αργία όταν ακολουθεί μη εργάσιμη μέρα.
 • Πολλοί ΣΥΟΠ ξοδεύουν πολλές ώρες στο δρόμο για να πάνε στις μονάδες τους αφού υπηρετούν σε άλλες επαρχίες από το χώρο διαμονής τους. Ως εκ τούτου ζητούν μετάθεση στις πόλεις τους. Περαιτέρω, οι μετακινήσεις έχουν οικονομικό κόστος αφού ο μισθός δεν «αγγίζει» ούτε τα 1000 ευρώ. Ζητούν κυρίως άμεση μετάθεση στην πόλη τους, ειδικά για όσους είναι ή γίνονται γονείς.
  Όσοι βγάζουν νυχτερινή υπηρεσία υποχρεώνονται άδικα των αδίκων να φεύγουν από το στρατόπεδο στις 09:00 το πρωί αντί στις 07:00. Παραμένουν δύο ώρες στο στρατόπεδο χωρίς να κάνουν κάτι ουσιαστικό.
 • Ζητούν επίσης αύξηση 15% στις μηνιαίες απολαβές σε κάθε ανανέωση συμβολαίου.
 • Επιπλέον ζητούν άδεια για ίδρυση Επαγγελματικού Συνδέσμου για να καθίσταται δυνατή η μελέτη και υποβολή από τα μέλη του, θέματα που αφορούν την ευημερία, τη βελτίωση των όρων και των συνθηκών απασχόλησης, την εξύψωση του επαγγελματικού επιπέδου και την ανάπτυξη συναδελφικών σχέσεων, περιλαμβανομένων θεμάτων αναφορικά με τη μισθοδοσία, τη σύνταξη και τους όρους υπηρεσίας τους.

Σε απάντηση, το Υπουργείο άμυνας της Κύπρου σημειώνει ότι:

 • Τα αιτήματα των ΣΥΟΠ έχουν υποβληθεί από τους ίδιους προς τον Αρχηγό της Ε.Φ. σε Διοικητικές Συγκεντρώσεις που οργάνωσε το ΓΕΕΦ σε διάφορες Φρουρές.
 • Πλείστα των αιτημάτων έχουν ήδη ικανοποιηθεί ή πρόκειται να ικανοποιηθούν εντός του έτους, μέσα στο πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων που υλοποιούνται στη βάση του προγραμματισμού και ως ορίζει το Σχέδιο Αναδιοργάνωσης και Εκσυγχρονισμού της Ε. Φ.
 • Η συνεχής βελτίωση των συνθηκών εργοδότησης όλου του προσωπικού της Ε.Φ, αποτελεί κεντρική προτεραιότητα της ηγεσίας της Δύναμης.
 • Θέματα συγκρότησης και εσωτερικής λειτουργίας της Ε.Φ θα πρέπει να παραμείνουν μακριά από την προεκλογική εκστρατεία ενόψει Προεδρικών εκλογών.

Πηγή: warfareport.blogspot.gr

4 Σχόλια

 1. ΑΧΕΡΩΝ

  Λουστείτε τα τώρα,από τους «επαγγελματίες».
  Σας χαλούσε ἡ θητεία,ἔ φωστήρες;
  Μάλλον κάτι άλλο σας χαλούσε και σας χαλάει περισσότερο:ἡ ίδια ἡ Εθνική Φρουρά.

  Απάντηση
  • selenos

   Στο Ισραηλ ειναι μα…..ες,που διατηρουν την θητεια.Αλλα εκει δεν εχει ουτε ΑΚΕΛ,ουτε «αριστερες συνιστωσες»,με ψυχοπαθολογικο μισος για τις ενοπλες δυναμεις.

   Απάντηση
   • Ευστάθιος Παλαιολόγος

    Την θητεία φυσικά δεν την μείωσε το ΑΚΕΛ αλλά οι uber-εθνικόφρωνες…..

   • ΑΧΕΡΩΝ

    Σωστή ἡ επισήμανση του Ευστάθιου,αλλά να συμπληρώσω ότι «uber-εθνικόφρωνες» και αννανιστές,μόνο στην Κύπρο μπορούν να σταθούν,ἤ στην Ἑλλάδα.
    Το θέμα είναι ότι και στην Κύπρο,αλλά και στην Ἑλλάδα,ὁ πολίτης και ψηφοφόρος,χωρίς να είναι και υποδειγματική κατηγορία,δέν ξέρει από πού να φυλαχτεί με τα κόμματα και τις υποσχέσεις τους.

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: