Η τελετή Μνήμης για τους Πεσόντες και Αγνοούμενους του 70 Τάγματός Μηχανικού (ΤΜΧ), της Διμοιρίας Μηχανικού της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου (ΕΛΔΥΚ) κατά την τουρκική εισβολή το 1974 και για τα στελέχη της Δρίας Εξουδετέρωσης Ναρκών Ξηράς που έχασαν την ζωή τους κατά την άρση ναρκοπεδίων (1994,1999), πραγματοποιήθηκε στην Πλατεία Ηρώων του 70 ΤΜΧ στο Στρατόπεδο «ΑΝΤΓΟΥ ΚΑΠΟΤΑ Β.», την 02 Αυγούστου 2017.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, τελέστηκε  τρισάγιο και έγινε ανάγνωση του Πολεμικού Ημερολογίου της περιόδου Ιουλίου-Αυγούστου 1974 από τον Έφεδρο Λοχαγό του 70ΤΜΧ Σανταμά Κώστα.

Ο Διοικητής του 70 ΤΜΧ στην ομιλία του, εξέφρασε για άλλη μια φορά την ευγνωμοσύνη του στους ήρωες του Μηχανικού που πήραν την απόφαση να ταχθούν στην υπηρεσία της πατρίδας, αυτοβούλως, δίχως να λογαριάσουν στιγμή τον κίνδυνο.

Τόνισε ότι με την αυταπάρνηση και την αυτοθυσία τους έγιναν παράδειγμα  προς μίμηση και επεσήμανε στους νέους οπλίτες της Μονάδας, ότι καθίστανται κοινωνοί της βαριάς ιστορίας της και δέκτες του μηνύματος ότι το μέλλον φτιάχνεται από τους τολμηρούς.

Η τελετή έκλεισε με την κατάθεση στεφάνου στο ηρώο από τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς Αντγο Λεοντάρη Ηλία.

Στην εκδήλωση παρευρέθησαν, οι Διοικητές της 4ης ΤΑΞ ΠΖ, της ΕΛΔΥΚ και του ΔΜΧ/ΓΕΕΦ, ο Σύνδεσμος Εφέδρων Μηχανικού, Αντιπροσωπείες Αξιωματικών και Οπλιτών, παλαιοί πολεμιστές καθώς και συγγενείς των Πεσόντων και των Αγνοουμένων

Η δράση του  70 Τάγματος Μηχανικού και της ∆ιμοιρίας Μηχανικού της ΕΛ∆ΥΚ το 1974

Ομιλία Δκτη 70ΤΜΧ στην εκδήλωση πεσόντων και αγνοουμένων Μηχανικού.

Τελετή Mνήμης και τιμής Αξκών και οπλιτών ΜΧΤελετή Mνήμης και τιμής Αξκών και οπλιτών ΜΧΤελετή Mνήμης και τιμής Αξκών και οπλιτών ΜΧΤελετή Mνήμης και τιμής Αξκών και οπλιτών ΜΧΤελετή Mνήμης και τιμής Αξκών και οπλιτών ΜΧΤελετή Mνήμης και τιμής Αξκών και οπλιτών ΜΧ

5 Σχόλια

 1. ΑΧΕΡΩΝ

  Σχετικά πρόσφατα βρήκαμε το θάρρος να αναφέρουμε τους αγνοουμένους σε επίσημες τελετές,με ελάχιστη ἤ καμμία εκπροσώπηση των πολιτικών αρχών,όπως ἡ ανωτέρω.
  Μένει κάποτε να βρούμε το θάρρος να ζητήσουμε από την Τουρκία και τους ίδιους τους αγνοούμενους.

  Απάντηση
  • Gunslinger32

   Έμεις(δλδ οι κυβερνώντες που έχουν το προνόμιο να παίρνουν ότι αποφάσεις τους συμφέρουν) αρκούμαστε στο θάρρος να ζητάμε δανεικά πακέτα (Ντελόρ και αυτά που συνδέονται με μνημόνια) δεξιά και αριστερά, για να τα σκορπάμε στα μπουζούκια και στις δεξιώσεις.

   Όπως μου είπες κάποτε σε παλιότερη συζήτηση, όλα είναι επικοινωνιακά, για να τσιμπάνε ψηφοφόρους και στην συγκεκριμένη περίπτωση έχω την εντύπωση ότι χρησημοποιούν αυτό τον τρόπο και μέθοδο για να πιάσουν τους πατριώτες απο τα @@, στοχεύοντας σε δεύτερη τετραετία συνεχίζοντας το πανηγύρι.

   Απάντηση
   • ΑΧΕΡΩΝ

    Στην προκειμένη όμως περίπτωση,παρούσες,όπως τόνισα,ήταν μόνο στρατιωτικές αρχές,ἄν παρατήρησες.
    Άρα οἱ κυβερνώντες,είτε πετάνε χαρταετό,είτε θέλουν να καρπωθούν στο τζάμπα το όποιο επικοινωνιακό όφελος.

   • Gunslinger32

    Εννοώ ακριβώς αυτό που αναφέρεις στην δεύτερη παράγραφος, χωρίς να μου διαφεύγει το γεγονός της απουσίας πολιτικών προσώπων.
    Εκεί που έχουμε φτάσει σήμερα, νομίζω όμως ότι η διοργάνωση και παρουσία στρατιωτικών σε αυτές τις τελετές προϋποθέτει οπωσδήποτε την έγκριση απο την πολιτική ηγεσία, η οποία κατά την γνώμη μου δίνεται για τους συγκεκριμένους πολιτικούς σκοπούς δλδ για να καρπωθούν το επικοινωνιακό όφελος.

 2. EVRIPIDES

  Γενικά η δράση του 70 ΤΜΧ στα πολεμικά γεγονότα του 1974, δεν είναι γνωστή σε μεγάλη μερίδα κόσμου (ακόμα και σε αυτούς που ασχολούνται με τα γεγονότα) επειδή μάλλον δεν ήταν Μονάδα ελιγμού που απασχολήθηκε με μετακίνηση στο πραξικόπημα και μεταστάθμευση/μετακίνηση λίγο πριν και κατα τη διάρκεια της εισβολής. Όμως το έργο του ήταν σημαντικό. ΤΙΜΗ και ΔΟΞΑ στους νεκρούς ΣΚΑΠΑΝΕΙΣ του.

  Απάντηση

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: