Κύπρος: Τερματισμός σύμβασης για την προμήθεια στρατιωτικών οχημάτων από την ΕΛΒΟ

Το Σεπτέμβριο του 2012 παραδόθηκαν στο Υπουργείο Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας 12 φορτηγά γενικής χρήσης. (ΕΛΒΟ)

Σε γραπτή ενημέρωση της Βουλής προέβη το Υπουργείο Άμυνας αναφορικά με την πρόσφατη διακοπή της σύμβασης με την Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων (ΕΛΒΟ ΑΒΕ), η οποία μετά από διαπραγμάτευση ανέλαβε να προμηθεύσει την Εθνική Φρουρά με 309 στρατιωτικά οχήματα διαφόρων τύπων, μεταξύ των οποίων και φορτηγά γενικής χρήσης. Η ενημέρωση ζητήθηκε από τον βουλευτή Γιώργο Περδίκη, ο οποίος κάλεσε τον υπουργό Άμυνας Φώτη Φωτίου να εξηγήσει και τους λόγους που αποκλείστηκαν κυπριακές εταιρείες κατασκευής αμαξωμάτων φορτηγών από τη σύμβαση.

Σύμφωνα, λοιπόν, με την απάντηση του Υπουργείου Άμυνας, ημερομηνίας 6/12/2013, που υπογράφεται από τον γενικό διευθυντή Χρίστο Μαληκκίδη, για το εν λόγω στρατιωτικό πρόγραμμα ακολουθήθηκε η κλειστή διαδικασία προσφορών.

Το Υπουργείο Άμυνας αποτάθηκε συνολικά σε 16 κατασκευάστριες εταιρείες εκ των οποίων οι πέντε υπέβαλαν προσφορά. Αφού ακολουθήθηκαν οι προβλεπόμενες νομικές διαδικασίες υπογράφηκε η σύμβαση με την εταιρεία ΕΛΒΟ Ελλάδας για την προμήθεια 309 οχημάτων διαφόρων τύπων. Λόγω όμως της μεγάλης καθυστέρησης της εταιρείας ΕΛΒΟ για υλοποίηση των υποχρεώσεων της, το Υπουργείο Άμυνας, μετά από σχετική γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας, προχώρησε σε τερματισμό της σύμβασης.

Ειδικότερα, η επίμαχη συμφωνία υπογράφηκε το Νοέμβριο του 2009 έναντι €38.129.427. Η συμφωνία προέβλεπε την τμηματική παράδοση 309 οχημάτων μέχρι τον Οκτώβριο του 2011. Ωστόσο, μέχρι τον Ιούλιο του 2013 είχαν παραδοθεί μόλις 180 οχήματα από τα οποία τα 143 εντός του προβλεπόμενου χρονοδιαγράμματος και τα 37 εκπρόθεσμα. Τον περασμένο Ιούνιο η εταιρεία ΕΛΒΟ πληροφόρησε το Υπουργείο Άμυνας για προβλήματα τα οποία αντιμετώπιζε στη συνεργασία της με τον κατασκευαστή από τον οποίο προμηθευόταν το πλαίσιο των οχημάτων, ζητώντας την εξεύρεση εναλλακτικών λύσεων για την ολοκλήρωση των παραδόσεων, με τη διερεύνηση εκ μέρους του Υπουργείου, της δυνατότητας αντικατάστασης των πλαισίων της πιο πάνω κατασκευάστριας εταιρείας, με αντίστοιχα από άλλον κατασκευαστή. Επίσης, δήλωσε ότι προτίθετο να παραδώσει άλλα 11 οχήματα περί τα τέλη Ιουλίου ενώ για τα υπόλοιπα 118 οχήματα δεν είχε δώσει οποιαδήποτε πληροφόρηση σχετικά με την παράδοση τους.

Φωτογραφία των 12 φορτηγών γενικής χρήσης στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, τα οποία παραδόθηκαν στο Υπουργείο Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας (ΕΛΒΟ)

Τον περασμένο Ιούλιο, το υπουργείο πληροφόρησε την ΕΛΒΟ ότι αφενός η πρότασή του δεν ήταν αποδεκτή και αφετέρου η παράλειψή του να παραδώσει τα εν λόγω οχήματα εντός του προβλεπόμενου από τη σύμβαση χρονοδιαγράμματος αποτελούσε σαφή παραβίασή της. Επίσης, τον πληροφόρησε ότι ενόψει της εκπρόθεσμης παράδοσης των 37 οχημάτων είχαν υπολογιστεί και επιβληθεί ρήτρες καθυστέρησης -με βάση τις σχετικές πρόνοιες της σύμβασης- συνολικού ύψους €202.911. Η ΕΛΒΟ, παρά τις επανειλημμένες υπενθυμίσεις, δεν ανταποκρίθηκε για την καταβολή του ποσού, παραβιάζοντας έτσι τη σχετική πρόνοια της σύμβασης, σύμφωνα με την οποία θα έπρεπε να το καταβάλει εντός 30 ημερών από την ημερομηνία που είχε υπολογιστεί και ζητηθεί από το Υπουργείο Άμυνας.

Ενόψει των πιο πάνω αποφασίστηκε ο τερματισμός της σύμβασης. Μετά από αυτή την εξέλιξη, η εταιρεία ΕΛΒΟ προσέφυγε στα ελληνικά δικαστήρια, αιτούμενη την ανάκληση αφενός της απόφασης του Υπουργείου Άμυνας για διακοπή της σύμβασης και αφετέρου την αναστολή εκτέλεσης της απαίτησης για κατάσχεση των τραπεζικών εγγυητικών. Στις 4/11/2013 εξετάστηκε ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών η αγωγή της εταιρείας ΕΛΒΟ και αναμένεται η έκδοση της απόφασης.

Γράφει: Μιχάλης Χατζηστυλιανού –

Πηγή: philenews.com

Σχετικό:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

3 Απαντήσεις

  1. Αυτό που βλέπω είναι πως ένας από τους ελάχιστους αμυντικούς εξαγωγικούς πελάτες της χώρας μας γυρνά την πλάτη, ίσως είναι περισσότερο σημαντικοί οι μισθοί των εργαζομένων στις Ελληνικές Αμυντικές Βιομηχανίες παρά οι εξαγωγές! Χωρις εξαγωγές και εξωστρέφεια όμως δεν θα υπάρχει ούτε μισθός.
   Για να είμαι ειλικρινής η αλήθεια ίσως κρύβεται κάπου στην μέση!
   Σύμφωνα με το δημοσίευμα η ΕΛΒΟ δεν μπόρεσε να εκπληρώσει τις συμβατικές υποχρεώσεις απέναντι στην Κύπρο της λόγω προβλημάτων που αντιμετώπιζε από τον κατασκευαστή των πλαισίων που προμηθευόταν!
   Πολλοί ξένοι προμηθευτές, μετά την οικονομική κρίση, δεν στέλνανε εμπορεύματα προς την Ελλάδα παρά μόνο με κατάθεση εγγυητικής και αντικαταβολή! Δύσκολα θα δεχότανε την πίστωση!
   Μήπως η ΕΛΒΟ έπεσε θύμα των “ξένων” προμηθευτών και η Κύπρος, πολύ σωστά, τερμάτισε την σύμβαση.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.