Κύπρος: Τ/κ ζητούν 40 εκατ. € για τη βάση Α. Παπανδρέου

©philenews.com

[dropcap size=small]Ν[/dropcap]αι, Τουρκοκύπριοι διεκδικούν όντως μεγάλο μέρος της γης στην οποίαν κτίστηκε η αεροπορική βάση Ανδρέας Παπανδρέου και προσωπικά ανέλαβα ως διαχειριστής της περιουσίας», ανέφερε στον «Φ» ο κ. Γιαννάκης Παπάς, ο οποίος απέστειλε στην εφημερίδα μας και αντίγραφο απόφασης του Δικαστηρίου το οποίο τον όρισε διαχειριστή.

Ο κ. Παπάς ανέφερε επίσης στον «Φιλελεύθερο», ότι αγόρασε τη γη από τους κληρονόμους του Τουρκοκύπριου ιδιοκτήτη και μάλιστα πλήρωσε στο Κτηματολόγιο, όπως είπε, τέλη €30.000.

Παρόλα αυτά η γη δεν μεταβιβάστηκε ακόμη επ’ ονόματι του λόγω της στάσης που τήρησε το υπουργείο Εσωτερικών. Όπως είπε, τώρα οι κληρονόμοι του ιδιοκτήτη επανέρχονται και του ζητούν να τους επιστρέψει την περιουσία τους με σκοπό να την πουλήσουν σε πολύ υψηλότερη τιμή σε άλλους Τουρκοκύπριους.

Σχολιάζοντας πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες το μεγαλύτερο μέρος της γης στο οποίο κτίστηκε η βάση ανήκε σε Ελληνοκύπριους και απαλλοτριώθηκε, τις απέρριψε και υποστήριξε πως κατέχει όλα τα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι μεγάλο μέρος της γης στην οποίαν κτίστηκε η αεροπορική βάση καθώς και σημαντικό τμήμα του αεροδρομίου Πάφου αλλά και προσφυγικών συνοικισμών, του ανήκουν.

Ο τότε υπουργός Εσωτερικών Νεοκλής Συλικώτης φέρεται να του ανέφερε ότι η γη για την οποίαν ενδιαφέρεται ανήκει σε Τουρκοκύπριο, οπόταν τον εντόπισε στο Μαϊάμι τηλεφωνικώς. Συναντήθηκαν στην Κωνσταντινούπολη και ο κληρονόμος του ανέφερε ότι δεν προτίθεται να επιστρέψει ξανά στην Κύπρο, οπόταν ενδιαφέρεται να πουλήσει το σύνολο της περιουσίας που κληρονόμησε και που ανερχόταν σε 1.500 σκάλες.

Σε επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, ημερομηνίας 20 Φεβρουαρίου 2015, ο κ. Παπάς αναφέρει ότι λόγω του γεγονότος ότι ο υπουργός Εσωτερικών δεν χειρίστηκε την υπόθεση του, προχώρησε στην καταχώρηση δύο αγωγών τις οποίες ήταν έτοιμος να τερματίσει, αν κατέληγε σε συμφωνία με την Κυπριακή Δημοκρατία στην οποίαν πρότεινε να πουλήσει την επίμαχη έκταση γης.

Εξάλλου, σε επιστολή του ημερομηνίας 20 Ιανουαρίου 2014 προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο κ. Παπάς αναφέρει και τα εξής:

«Όπως γνωρίζετε, η αεροπορική βάση Ανδρέας Παπανδρέου εκτίσθη και κατασκευάσθη εξ ολοκλήρου ή σχεδόν εξ ολοκλήρου επάνω σε ακίνητα συνολικής εκτάσεως πέραν των 500.000 τετρ. μέτρων, στην Τίμη Πάφου.

Τα ακίνητα αυτά ανήκουν σε τρεις αποβιώσαντες Τουρκοκύπριους (μία Τουρκοκύπρια, στον σύζυγο και στον αδελφό της) καθώς και στη σύζυγο και τη θυγατέρα του αδελφού, που βρίσκονται εν ζωή.

Στους κληρονόμους ανήκει και το οδικό δίκτυο της περιοχής. Επίσης αριθμός κτημάτων των ιδίων Τουρκοκυπρίων εχρησιμοποιήθη για την κατασκευή προσφυγικών καταυλισμών, τους οποίους κατέχουν σήμερα και χρησιμοποιούν πρόσφυγες.

Καμμιά απαλλοτρίωση δεν έλαβε χώραν για τις πιο πάνω περιουσίες, η σημερινή αξία των οποίων υπερβαίνει το ποσό των €50.000.000.

Τόσο οι αποβιώσαντες Τουρκοκύπριοι όσο και η σύζυγος και η θυγατέρα του ενός από αυτούς εγκατέλειψαν την Κύπρο από το 1969 και εγκατεστάθησαν μόνιμα στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και στην Κωνσταντινούπολη. Ως εκ τούτου φαίνεται ότι δικαιούνται σε ανάκτηση κατοχής των περιουσιών τους ή αποζημιώσεις για απώλεια χρήσεως τους ή στην καταβολή της σημερινής αξίας τους, αν απαλλοτριωθούν από το Κράτος.

Για τις περιουσίες των αποβιωσάντων, η θυγατέρα του ενός, ονόματι Dervishe Orhan Kahya, εξασφάλισε διαχειριστικά διατάγματα από τα Κυπριακά Δικαστήρια. Τοιουτοτρόπως, όλες οι περιουσίες ελέγχοντο από την Dervishe, υπό την προσωπική της ιδιότητα και υπό την ιδιότητα της ως διαχειρίστρια της περιουσίας των αποβιωσάντων, καθώς και από τη μητέρα της Ferhan Orhan Kayia, για τις περιουσίες που είναι εγγεγραμμένες στο όνομα αυτής.

Πριν από δύο περίπου χρόνια συμφώνησα με την Dervishe και τη μητέρα της και αγόρασα μέσω εταιρείας μου όλες τις περιουσίες, τόσο τις δικές τους όσο και των αποβιωσάντων, στην Πάφο και στη Λεμεσό. Τούτο έπραξα κατόπιν γραπτής γνωμάτευσης του τότε Κηδεμόνα των Τουρκοκυπριακών

Περιουσιών ότι η διάθεση των περιουσιών επετρέπετο εφόσον οι πωλητές εγκατέλειψαν την Κύπρο πριν από το 1974, νοουμένου ότι για περιουσίες που υπερβαίνουν τις €300.000 θα έπρεπε να εξασφαλισθεί η έγκριση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Πρόθεση μου δεν ήταν να αγοράσω την αεροπορική βάση Ανδρέας Παπανδρέου ούτε τους προσφυγικούς καταυλισμούς. Το τίμημα πωλήσεως αφορούσε ουσιαστικά την υπόλοιπη, ελεύθερη περιουσία των Πωλητών. Στο αγοραπωλητήριο όμως συμπεριελήφθη ολόκληρη η περιουσία για να έχω την ευχέρεια να παραχωρήσω στη Δημοκρατία την αεροπορική βάση και τους καταυλισμούς αντί ενός χαμηλού ποσού, όπερ απεδέχθησαν και οι Πωλητές.

Περί τούτου γίνεται ρητή πρόνοια στο αγοραπωλητήριο, όπου προβλέπεται και η παραχώρηση σε εμέ πληρεξουσίου εγγράφου από τους πωλητές για να διαπραγματευτώ τη διάθεση και διαθέσω εκ μέρους τους τις εν λόγω περιουσίες.

Οι πωλητές με εφοδίασαν με τέτοιο πληρεξούσιο. Περαιτέρω, η Dervishe παρεχώρησε σε εμέ, μέσω του Δικαστηρίου, τη διαχείριση των περιουσιών των αποβιωσάντων Τουρκοκυπρίων, σε αντικατάσταση της ως διαχειρίστριας».

Επαφές με το υπ. Εσωτερικών

Ο κ. Γιαννάκης Παπάς ενημέρωσε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ότι είχε επαφές και διαπραγματεύσεις με αξιωματούχους του υπουργείου Εσωτερικών, εκτιμήσεις των περιουσιών από το Κτηματολόγιο και άλλες ενέργειες, με αποτέλεσμα να καταλήξουν σε προκαταρκτική συμφωνία η οποία διελάμβανε την εκ μέρους του (υπό την ιδιότητα του ως διαχειριστής της περιουσίας και πληρεξούσιος αντιπρόσωπος των ιδιοκτητών) μεταβίβαση και εγγραφή στο όνομα της Κυπριακής Δημοκρατίας όλων των περιουσιών επί των οποίων κατασκευάστηκε η αεροπορική βάση Ανδρέας Παπανδρέου και οι προσφυγικοί καταυλισμοί, αντί του ποσού των €10.000.000 πληρωτέου διά τριών ισόποσων ετησίων δόσεων και με περαιτέρω αντάλλαγμα τη χορήγηση στους Τουρκοκυπρίους ιδιοκτήτες δικαιώματος διάθεσης της υπόλοιπης περιουσίας τους, καθώς και την αναθεώρηση του συντελεστή δομήσεως για ένα από τα κτήματα αυτά.

«Πιστεύω και είναι καταφανές» αναφέρεται στην επιστολή του κ. Παπά προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας «ότι η επιτευχθείσα συμφωνία είναι προς το συμφέρον της Κυπριακής Δημοκρατίας (η οποία άλλωστε την επρότεινε και εγώ αποδέχτηκα) δεδομένου ότι αποκτά αντί του ποσού των €10.000.000 περιουσίαν πολλαπλάσιας αξίας, επιλύοντας τα προβλήματα διαμονής ή μετακίνησης των προσφύγων κατοίκων των καταυλισμών, αλλά, το κυριότερο, νομιμοποιεί παρατυπίες και επεμβάσεις που πιθανό να ήταν ανεκτές όταν έγιναν και που όμως με τα σημερινά δεδομένα και τις αποφάσεις διεθνών δικαστηρίων δυνατόν να προξενήσουν προβλήματα, τόσο οικονομικά όσο και πολιτικά και εθνικά».

Τελικά, όπως υποστηρίζει ο κ. Παπάς, η διαδικασία σκάλωσε, οπόταν η γη διεκδικείται από τον ίδιο και από τους Τουρκοκύπριους κληρονόμους του αποθανόντος ιδιοκτήτη, οι οποίοι διεκδικούν επίσης το ποσό των €40 εκατ. για απώλεια χρήσης.

Βάσος Βασιλείου

Πηγή:  philenews.com

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

10 Απαντήσεις

 1. και πως αυτοι οι ’τουρκοκυπριοι’ απεκτησαν οχι ενα οχι δυο οχι πεντε αλλα 500000 τετραγωνικα μετρα που…..Στην Κυπρο! επι τουρκοκρατιας η τα αγορασαν με το πιστολι στον κροταφο απο Ελληνες …ολα για το χρημα ολα…

  1. ‘Η ηταν εξισλαμισθεντες Ελληνες και κρατησαν την περιουσια τους
   Εχει σημασια; Η περιουσια τους ανηκει, ή τους ανηκε αν απαλλοτριωθηκε νομιμα. Οποτε δικαιουνται οποια νομιμα δικαιωματα προκυπτουν απο αυτη τη διαδικασία

   1. «Διοτι εμεις ειμαστε το νομιμο κρατος.»
    Ένα λεπτό,οἱ Τούρκοι (και Τουρκοκύπριοι) θεωρούν την Κυπριακή Δημοκρατία «εκλιπούσα» (defunct),και όλοι τοποθετούν τον Ακιντζή στο ίδιο επίπεδο με τον Πρόεδρο της ΚΔ.
    Ὁ Αττίλας είναι ὁ παράνομος,αλλά τα σχέδια Αυνάν προβλέπουν ἡ ΚΔ να πληρώσει το μάρμαρο.
    Βλέπουμε ότι ἡ καφρίλα των απέναντι επιβραβεύεται,αλλά εμάς ἡ ορθότητα και το κυριλίκι μας μάρανε.

    ΥΓ.
    Αφού ἡ λύση είναι θέμα χρόνου,σύμφωνα με τους Αυνανιστές που κατέχουν και την προεδρία στο νόμιμο κράτος,και ευελπιστούν ότι θα την διατηρήσουν,γιατί επαναλαμβάνω να μήν αφήσουν το θέμα για το διάδοχο κράτος;

   2. Κατ αρχην, δεν ειμαι Ανανιστης, Αυνανιστης, Γκουτεριστης ή αλλως πως….
    Το οτι οι πολιτικοι μας…. εχουν αποτυχει κατα συρροη να παραξουν πολιτικη δε σημαινει οτι εγω πρεπει να υποστηρίζω την παρανομια για λογους εκδικισης
    Ετσι το βλεπω το θέμα, και οχι μονο το θεμα αυτο

   3. Ευστάθιε,πώς σου δημιουργήθηκε ἡ εντύπωση ότι σε κατατάσσω στους Αυνανιστές;
    Γνωριζόμαστε διαδικτυακώς επτά συναπτά έτη,δέν νομίζω ότι σου έχω δώσει τέτοια αφορμή.
    Καί όχι,δέν είμαστε υποχρεωμένοι να δείχνουμε το καλό μας πρόσωπο,αυτό που δέν δείχνουμε ούτε στον λαό μας,την στιγμή που ὡς ΚΔ αντιμετωπίζουμε κατάσταση πολιορκίας,εξ αιτίας του Αττίλα.
    Και ὡς ΕΔ,ανεχθήκαμε τον ξεριζωμό των Κωνσταντινουπολιτών,χωρίς να αντιδράσουμε βάσει των προβλέψεων περί αμοιβαιότητος της συνθήκης της Λωζάνης,επειδή προφανώς είμαστε πολιτισμένοι,και υπογράφουμε συνθήκες μόνο για το όφελος άλλων,και σήμερα βλέπεις τί γίνεται στην Θράκη.

    (Αφήνω κατά μέρος πόσους άλλους Ἕλληνες αφήσαμε στον Πόντο και στην Καππαδοκία,ακόμη και στην Βιθυνία,που αναγκάστηκαν να υποκριθούν ότι είναι Τούρκοι,αλλά με τον καιρό και τις νεώτερες γενεές αμύητες αφελληνίστηκαν σχεδόν τελείως.
    Τούρκος γνωστός εδώ στην περιοχή Στουττγάρδης,μου είπε πρίν 30 χρόνια ότι ἡ «μισή Αντιόχεια» (Antakya) είναι Ἕλληνες .
    Ἕλληνες και όχι Ασσύριοι,πιό συγκεκριμένα,επειδή το ρώτησα και αυτό.
    Ποιός τους γνωρίζει;
    Ποιός ενδιαφέρεται;)

    Καλός ὁ πολιτισμός,αλλά…εκεί που περνάει.
    «Δέν τρέχουν με ψηλά τακούνια στην ζούγκλα.».

   4. Αχέρωντα, εσύ με “γνωρίζεις”, άλλοι όχι. Δεν ήταν προς εσένα η διευκρίνηση 🙂
    Δυστυχώς (όπως το βλέπω εγώ) το να εκπροσωπείς την νομιμότητα δεν είναι ευχάριστο.
    Απαιτεί θυσίες.
    Αν ανατρέξεις στην πηγή του άρθρου, στην εφημερίδα Ο Φιλελεύθερος, θα βρεις σχολιασμό μου και εκεί.
    Σε συντομία η άποψη μου για τους Τ/Κ
    Είναι ο ορισμός του μουχτιτζιή (από το τουρκικό μούχτι=δωρεάν) και του κλαμένου
    -Συμμάχισαν με τον κατακτητή (Άγγλους) προθύμως, κατά του απελευθερωτικού αγώνα των συμπατριωτών τους αλλά απαίτησαν μερίδιο από το αποτέλεσμα του αγώνα
    -Έφεραν το κράτος σε παράλυση, υπάκουει στην πατρόνα τους και μετά κλαιγόντουσαν για διωγμό…
    -Ζούσαν σε θύλακες, αυτοαπομονωμένοι, με την βοήθεια της Τουρκίας και πάλιν δωρεάν
    -Βρήκαν το 74 έτοιμα σπίτια, επιχειρήσεις, χωράφια των συμπατριωτών τους και ως κλεπταποδόχοι ευχαρίστως τα εκμεταλλεύτηκαν αλλά δεν μπόρεσαν ένα δράμι προκοπής να παράξουν
    -Και μόλις οι συμπατριώτες τους στον νότο, προόδευσαν εκ νέου, ορθοπόδησαν, και πάλιν κλαίν για τα μερίδια που τους ανήκουν, και πάλιν εκμεταλλεύονται το κράτος που πρόδωσαν, χωρίς να εκπληρώνουν ούτε και μια υποχρέωση ως πολίτες του.
    Αυτοί είναι οι Τ/Κ

    Αλλά, η νομιμότητα από το κράτος δεν σηκώνει εξαιρέσεις.

    Άποψη μου, όποιος Τ/Κ διεκδικεί την περιουσία του το κράτος οφείλει να του την παραδίδει. Ταυτόχρονα οφείλει όμως να διεκδικήσει από τον Τ/Κ όλους τους φόρους που οφείλει, όλες τες οφειλές προς τους ιδιοκτήτες των περιουσιών που εκμεταλλευόταν για 41 χρόνια τώρα ΠΑΡΑΝΟΜΑ, συν τόκους

   5. Eυστάθιε,τώρα είμαστε πιό κοντά,αφού δέχεσαι την αρχή της αμοιβαιότητος,
    «Ταυτόχρονα οφείλει όμως να διεκδικήσει από τον Τ/Κ όλους τους φόρους που οφείλει, όλες τες οφειλές προς τους ιδιοκτήτες των περιουσιών που εκμεταλλευόταν για 41 χρόνια τώρα ΠΑΡΑΝΟΜΑ, συν τόκους».
    Μόνο που ἡ παρανομία δέν συνεπάγεται μόνο τόκους,αλλά πρωτίστως,πρόστιμα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.