Κύπρος: Το Μουσείο Στρατιωτικής Ιστορίας απέκτησε τα πρώτα τεθωρακισμένα εκθέματα (φωτ)

Τα πρώτα του εκθέματα απέκτησε την Πέμπτη το Μουσείο Στρατιωτικής Ιστορίας. Πρόκειται για άρματα και τεθωρακισμένα οχήματα «κειμήλια» που με τα πληρώματά τους έγραψαν σελίδες ένδοξης ιστορίας στην Εθνική Φρουρά.

Η μεταφορά τους στο Μουσείο που βρίσκεται στη Λεωφόρο Λόρδου Βύρωνος στο κέντρο της Λευκωσίας, έγινε με αρματοφορείς της Εθνικής Φρουράς το πρωί της Πέμπτης, 18 Ιανουαρίου 2018.

Επόμενο Προηγούμενο «Εισβολή» αρμάτων μάχης για το Στρατιωτικό Μουσείο

Όπως μας αναφέρθηκε, όραμα του Υπουργείου Άμυνας ήταν η δημιουργία και στην Κύπρο -όπως σε όλες τις χώρες του κόσμου- Μουσείου Στρατιωτικής Ιστορίας, πράγμα που επί του παρόντος, παίρνει σάρκα και οστά.

Με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, το Μουσείο, υλοποιείται σε δύο φάσεις:

  1. Ολοκλήρωση του εξωτερικού χώρου – προαυλίου μέχρι τις 19 Ιανουαρίου
  2. Δημιουργία του εσωτερικού χώρου – κτηρίου εντός των επόμενων μηνών.

Επόμενο Προηγούμενο «Εισβολή» αρμάτων μάχης για το Στρατιωτικό Μουσείο

Σύμφωνα με πηγή από το Υπουργείο Άμυνας στο Μουσείο μεταφέρθηκαν, μεταξύ άλλων ένα άρμα Μ-47 αμερικανικής κατασκευής (πρόκειται για τουρκικό άρμα το οποίο καταλήφθηκε στον Πενταδάκτυλο το ’74), ένα άρμα  Τ-34 /85 ρωσικής κατασκευής (τα οποία αγοράστηκαν μέσω Αιγύπτου τη δεκαετία του ’60), τεθωρακισμένα Marmon Herrington, αυτοσχέδια τεθωρακισμένα, πυροβόλα και αντιαεροπορικά, ενώ όταν ολοκληρωθεί ο εσωτερικός χώρος θα περιλαμβάνει στρατιωτικό οπλισμό, στολές έγγραφα, μετάλλια, αντικείμενα, από όλο το φάσμα της στρατιωτικής ιστορίας της Κύπρου.

Επόμενο Προηγούμενο «Εισβολή» αρμάτων μάχης για το Στρατιωτικό Μουσείο

Σκοπός δημιουργίας του Μουσείου είναι η προβολή της στρατιωτικής ιστορίας της Κύπρου από τα αρχαία χρόνια μέχρι σήμερα. Προς αυτό το σκοπό θα υπάρξει συνεργασία με άλλα μουσεία, το Τμήμα Αρχαιοτήτων και ιδιώτες. Το Υπουργείο Άμυνας  προτίθεται να πραγματοποιεί στο προαύλιο του Μουσείου  επικείμενες εκδηλώσεις.

Επόμενο Προηγούμενο «Εισβολή» αρμάτων μάχης για το Στρατιωτικό ΜουσείοΕπόμενο Προηγούμενο «Εισβολή» αρμάτων μάχης για το Στρατιωτικό ΜουσείοΕπόμενο Προηγούμενο «Εισβολή» αρμάτων μάχης για το Στρατιωτικό ΜουσείοΕπόμενο Προηγούμενο «Εισβολή» αρμάτων μάχης για το Στρατιωτικό ΜουσείοΕπόμενο Προηγούμενο «Εισβολή» αρμάτων μάχης για το Στρατιωτικό ΜουσείοΕπόμενο Προηγούμενο «Εισβολή» αρμάτων μάχης για το Στρατιωτικό Μουσείο

Στέφανος Κουρατζής

Πηγή: philenews

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
rankx

rankx

Θαυμάζω τους ανθρώπους που δεν αποφεύγουν τον πόνο, όταν αυτό απαιτηθεί. Τα F-5A παραλήφθηκαν από την Πολεμική Αεροπορία το 1965 και αποσύρθηκαν το 2001.

3 Απαντήσεις

  1. Νομίζω οτι τα χρώματα παραλλαγής του Μ47 (ακόμη και εάν έμεινε σε υπηρεσία έως το 2005 και απέκτησε όμοιο με τον εικονιζόμενο χρωματισμό) και των Μαρμον ΔΕΝ θα πρέπει να είναι αυτά, άλλα εκείνα που είχαν τη δεκαετία του 70. Για αυτό είναι μέρος ενός μουσείου. Κατά τα άλλα αξιόλογη προσπάθεια.

  2. Εκείνο το «αυτοσχέδιο» Valentine,(το σιμπιζάκι ντέ) και μάλιστα με τον αριθμό Ε.Φ 19,είναι ίσως ἡ μεγαλύτερη συγκίνηση.
    Χρησιμοποιόταν σε λατομείο ἤ κάτι τέτοιο,και αποτέλεσε αντικείμενο ιδιωτικής πρωτοβουλίας την εποχή της τουρκανταρσίας («διακοινοτικές ταραχές).

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.