Κύπρος: Το Υπ.Αμ. ξεκίνησε την μελέτη εκμετάλλευσης της διαστημικής τεχνολογίας

Συμμετοχή του Υπουργού Άμυνας Χριστόφορου Φωκαΐδη στην ημερίδα με θέμα «Παρατήρηση Γης». (Υπ.Αμ. Κύπρου)

“Το Υπουργείο Άμυνας έχει αρχίσει τη μελέτη για χρήση και εκμετάλλευση των ωφελημάτων των διαστημικών τεχνολογιών, των τεχνικών τηλεπισκόπησης και των συστημάτων γεωγραφικών πληροφοριών σε θέματα ασφάλειας και άμυνας σε εθνικό επίπεδο.

Αυτό δήλωσε ο Υπουργός Αμυνας Χριστόφος Φωκαϊδης, σημειώνοντας ότι το Υπουργείο είναι έτοιμο να συνεργαστεί με ακαδημαϊκά ιδρύματα, ερευνητικά κέντρα και ιδιωτικούς φορείς στα θέματα παρατήρησης γης, με εφαρμογές στην άμυνα και ασφάλεια.

Παράλληλα, ανέφερε ότι η κυπριακή Κυβέρνηση καταβάλλει προσπάθειες για περαιτέρω συμμετοχή στις δραστηριότητες του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος, μεταξύ άλλων στους τομείς της ασφάλειας, της έρευνας και διάσωσης, της παρακολούθησης του περιβάλλοντος, της παρατήρησης γης, της δορυφορικής πλοήγησης, και των τηλεπικοινωνιών.

Σε χαιρετισμό του στην ημερίδα με θέμα «Παρατήρηση Γης», ο Υπουργός είπε ότι η ένταξη της Κύπρου στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος, ως πλήρους μέλους, θα αποτελέσει σημαντικό γεγονός για τη χώρα, τόσο σε θέματα στρατηγικής, ασφάλειας και χάραξη πολιτικής, όσο και στον τομέα της έρευνας και της τεχνολογίας.

“Η Κύπρος ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και ως μελλοντικό μέλος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος, θα ενισχυθεί σε όλα τα επίπεδα διαμόρφωσης πολιτικής στα θέματα έρευνας, τεχνολογίας, βιομηχανίας του Διαστήματος, αλλά και ασφάλειας και άμυνας”, είπε.

Ο κ. Φωκαϊδης σημείωσε ότι η προσχώρηση της Κύπρου στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος θα συμβάλει στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της χώρας με σημαντικά οικονομικά οφέλη.

“Ο απεγκλωβισμός της Κύπρου από τους παραδοσιακούς κλάδους της οικονομίας και η έξοδός της και σε νέους τομείς, όπως οι έξυπνες τεχνικές παρατήρησης γης και διαστήματος, δημιουργεί προστιθέμενη αξία και ταυτόχρονα αναβαθμίζει τα προϊόντα των παραδοσιακών κλάδων”, σημείωσε.

Η ημερίδα ημερίδα με θέμα: «Παρατήρηση Γης», διοργανώθηκε από κοινού από το CYPRUS REMOTE SENSING SOCIETY, το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΤΕΠΑΚ), το Επιστημονικό Τεχνικό Επιμελητήριο Κύπρου, το Τμήμα Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών (ΤΗΕ) του Υπουργείου Συγκοινωνιών και Έργων και το Υπουργείο Άμυνας.

Ο κ. Φωκαϊδης απέδωσε φόρο τιμής, ως οφειλόμενη και δίκαιη υποχρέωση, στον αείμνηστο Τάσο Μητσόπουλο, ο οποίος υπηρετώντας τόσο στο υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων, όσο και στο Υπουργείο Άμυνας, υπήρξε ένθερμος υποστηρικτής της αναβάθμισης του γεωστρατηγικού ρόλου της Κύπρου στην περιοχή αλλά και της συνέχισης των πρωτοβουλιών για την παρατήρηση της γης και του διαστήματος. Πιστεύω ότι σήμερα, μας δίνεται η ευκαιρία να τιμήσουμε πραγματικά με τον καλύτερο τρόπο τη μνήμη του, μέσα από αυτή τη διοργάνωση`.

Η ημερίδα, είπε, η οποία περιλαμβάνει εισηγήσεις από δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς και ακαδημαϊκά ιδρύματα, που δραστηριοποιούνται στην παρατήρηση γης και στη συνδυασμένη χρήση τεχνολογιών, συμβάλλει στην άμεση σύμπραξη του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, με σκοπό την προώθηση της έρευνας και καινοτομίας στην Κύπρο.

Πηγή ΚΥΠΕ μέσω sigmalive.com

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.