Κύρια σημεία εισήγησης Δ. Αβραμόπουλου στο άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Άμυνας των χωρών της Ε.Ε.

Χειραψία ΥΕΘΑ Δ. Αβραμόπουλου με την Ιταλίδα ομόλογο του Roberta Pinotti στο πλαίσιο του άτυπου συμβουλίου Υπουργών Άμυνας των χωρών της Ε.Ε (Μιλάνο 2014)Χειραψία ΥΕΘΑ Δ. Αβραμόπουλου με την Ιταλίδα ομόλογο του Roberta Pinotti στο πλαίσιο του άτυπου συμβουλίου Υπουργών Άμυνας των χωρών της Ε.Ε “Μιλάνο 2014”. (Υπ.Εθ.Α)

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος εκπροσώπησε την Ελλάδα στο άτυπο Συμβούλιο των υπουργών Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης που πραγματοποιήθηκε την 9η Σεπτεμβρίου στο Μιλάνο, στο πλαίσιο της ιταλικής Προεδρίας.

H ατζέντα της συνάντησης περιλάμβανε μεταξύ άλλων, την ανάδειξη πολιτικών για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της κοινής πολιτικής στους τομείς της Ασφάλειας και της Άμυνας και  την ενίσχυση των στρατιωτικών δυνατοτήτων ως μέσων για την επίτευξή της.

Στο άτυπο Συμβούλιο συζητήθηκε επίσης η πρόοδος και οι προοπτικές των εν εξελίξει στρατιωτικών επιχειρήσεων της Ε.Ε. (EU NAVFOR Atalanta, EUFOR Althea, EUTM Σομαλία, EUTM Μάλι και MONUC Κονγκό), καθώς και θέματα που θα απασχολήσουν την επόμενη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας που θα πραγματοποιηθεί το Νοέμβριο.

Συμμετοχή ΥΕΘΑ Δ. Αβραμόπουλου στο άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Άμυνας των χωρών της Ε.Ε. (Μιλάνο 2014)Συμμετοχή ΥΕΘΑ Δ. Αβραμόπουλου στο άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Άμυνας των χωρών της Ε.Ε. (Μιλάνο 2014)

Στην εισήγησή του ο κ. Αβραμόπουλος επεσήμανε την επικαιρότητα και αναγκαιότητα των πολιτικών στον τομέα της άμυνας υπό το πρίσμα των συνεχόμενων αναταραχών, αστάθειας και εξελίξεων. Αναφέρθηκε στο τόξο αστάθειας που διατρέχει την περιοχή, από την Ουκρανία μέχρι την Τυνησία και αποτελεί πηγή συνεχόμενων κινδύνων για την ασφάλεια και σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή.

Τόνισε την ανάγκη να υπάρξει ενισχυμένη συνεργασία στους τομείς ανταλλαγής πληροφοριών και κυβερνοάμυνας, καθώς και στην αξιοποίηση όλων των τεχνολογικών δυνατοτήτων.

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον λεγόμενο υβριδικό πόλεμο που απαιτεί μελετημένες και ολοκληρωμένες απαντήσεις, ενώ τόνισε την ανάγκη εγρήγορσης απέναντι στα φαινόμενα σκοταδισμού και αγριότητας που συνιστά η δράση του λεγομένου ισλαμικού κράτους. Μια δράση που προσβάλει τις θεμελιώδεις αξίες των ανθρώπινων δικαιωμάτων, δημιουργεί ανθρωπιστικές κρίσεις και κύματα απελπισμένων προσφύγων.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην Ευρωπαϊκή Αμυντική Βιομηχανία ως μια προϋπόθεση για μια ισχυρή πολιτική ασφάλειας της Ε.Ε. και στην ανάγκη ανάδειξης των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και της ενίσχυσης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας, την δράση του οποίου εξήρε.

Τέλος, ο κ. Αβραμόπουλος εξέφρασε την ευχή και βεβαιότητα ότι η ιταλική Προεδρία, που συνεχίζει το έργο της ελληνικής Προεδρίας, μεταξύ άλλων και στον τομέα της θαλάσσιας ασφάλειας, θα ανταποκριθεί στις ανάγκες των καιρών και θα είναι ιδιαίτερα επιτυχημένη.[vimeo http://vimeo.com/105745666]

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.