Κύρωση Κανονισμού Εσωτερικής Οργάνωσης και Λειτουργίας Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ

Απόφαση του Υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου για την κύρωση Κανονισμού Εσωτερικής Οργάνωσης και Λειτουργίας Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ. (Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.)

Κατόπιν απόφασης του Υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, κυρώθηκε ο Κανονισμός Εσωτερικής Οργάνωσης και Λειτουργίας Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. Σκοπός του Κανονισμού είναι η οργάνωση και λειτουργία της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., καθώς και ο καθορισμός των διαδικασιών και ενεργειών που εξασφαλίζουν την ασφάλεια των επιχειρήσεων και την επιτυχία των αποστολών της.

Απώτερος στόχος του κανονισμού είναι να εγκαθιδρυθεί ένας μηχανισμός που θα καλύψει την Ελληνική Επικράτεια κατά το μέγιστο δυνατό βαθμό, επιβεβαιώνοντας ότι ο στόχος της καταπολέμησης των οργανωμένων μορφών εγκληματικότητας παραμένει στην κορυφή των προτεραιοτήτων του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, τόσο σε προληπτικό, όσο και σε κατασταλτικό επίπεδο.

Στον κανονισμό καθορίζονται οι επιχειρησιακές αποστολές, με τη διενέργεια αντιτρομοκρατικών επιχειρήσεων και ειδικών επιχειρήσεων υψηλού κινδύνου προς προστασία της δημόσιας ασφάλειας, τη λήψη προληπτικών μέτρων ασφαλείας προς αποτροπή τρομοκρατικής ενέργειας, την αντιμετώπιση κάθε φύσεως ειδικών ή οργανωμένων εγκλημάτων βίας κατά ατόμων ή πραγμάτων που τελούνται από μεμονωμένα άτομα ή ομάδες. Ακόμη στο ίδιο άρθρο καθορίζεται η συνδρομή στη λήψη μέτρων ασφάλειας υψηλών προσώπων που διακινούνται στους χώρους αρμοδιότητας Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ, καθώς και οι επιχειρήσεις για την προστασία μόνιμων ή προσωρινών εγκαταστάσεων επί της υφαλοκρηπίδας ή της Α.Ο.Ζ, οι επιχειρήσεις σύλληψης ιδιαίτερα επικίνδυνων κακοποιών, η εκτέλεση νηοψιών σε πλοία υψηλού κινδύνου εν όρμω ή εν πλω.

Αναφορικά με την Έρευνα και Διάσωση η Μ.Υ.Α/Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ παρέχει βοήθεια σε κινδυνεύοντα πρόσωπα και πλοία στη θάλασσα σύμφωνα με τις εντολές και οδηγίες του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού ‘Ερευνας και Διάσωσης, καθώς και σε περιοχές εκτός αρμοδιότητας Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ (λίμνες-ποτάμια κ.λ.π) μετά από σχετική διαταγή Αρχηγού Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ και τέλος η παροχή βοήθειας σε περίπτωση σε περίπτωση πτώσης αεροσκάφους στη θάλασσα.

Στη συνέχεια καθορίζεται η λειτουργία της εν λόγω Μονάδας στην Υποθαλάσσια Δραστηριότητα. Ειδικότερα, η εκτέλεση κάθε εξειδικευμένης καταδυτικής δραστηριότητας από την Ομάδα Ειδικών Επεμβάσεων και τα μέλη της Ομάδας Δυτών Ασφαλείας, η προστασία μόνιμων ή προσωρινών εγκαταστάσεων ή πλωτών κατασκευών επί της υφαλοκρηπίδας ή της Α.Ο.Ζ που προορίζονται για εργασίες έρευνα και εκμετάλλευσης φυσικών πόρων, οι παντός είδους υποθαλάσσιες έρευνες προς εντοπισμό αγνοουμένων – αντικειμένων – οχημάτων – εκρηκτικών μηχανισμών ή ναρκωτικών ουσιών, η προστασία υποθαλάσσιων αρχαιολογικών χώρων και πλουτοπαραγωγικών περιοχών της χώρας, οι υποθαλάσσιοι έλεγχοι και αυτοψίες, υποβρύχιες βιντεοσκοπήσεις, διερεύνηση υποβρυχίων σκηνών εγκλημάτων, ο έλεγχος υφάλων πλοίων -προβλητών – κρηπιδωμάτων – εγκαταστάσεων κρίσιμων για τη δημόσια ασφάλεια καθώς και τη διαχείριση ναυαγίων.

Επιπλέον, καθορίζονται και οι αρμοδιότητες και ενέργειες στο θέμα των βομβιστικών απειλών, δηλαδή η ανίχνευση – επισήμανση – περισυλλογή – εξουδετέρωση και διενέργεια αναγκαίων εργασιών για την καταστροφή, αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών σε ύφαλα πλοίου και εγκαταστάσεις θαλάσσης ή ξηράς,διερεύνηση και εξακρίβωση των αιτιών σε περιστατικά με εκρηκτικές – πυροτεχνικές ύλες και εκρηκτικούς μηχανισμούς καθώς και εξακρίβωση των αιτών και τέλος η αναγνώριση και αντιμετώπιση σε συνεργασία με ειδικές ομάδες, απειλών χρήσης Ραδιολογικών, Βιολογικών, Χημικών και Πυρηνικών ουσιών.

Τέλος, καθορίζεται και η συνεργασία με Κρατικές – Στρατιωτικές – Αστυνομικές Αρχές, με την παροχή βοήθειας και συνδρομής στις Ένοπλες Δυνάμεις, στα Σώματα Ασφαλείας και στις κρατικές Αρχές σε θέματα αρμοδιότητας της ΜΥΑ/Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ, με την υποβοήθηση έργου των εισαγγελικών και ανακριτικών αρχών, με την συνεργασία με αντίστοιχες μονάδες και Υπηρεσίες άλλων κρατών καθώς και τη συμμετοχή σε διακλαδικές ασκήσεις σύμφωνα με τις εκάστοτε διαταγές ΓΕΕΘΑ ή ΓΕΝ.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Μία Απάντηση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.