Λάρισα: Toν Νοέμβριο δύο μεγάλες ασκήσεις από ΕΣΕΕΕ και SEEBRIG

Σε πλήρη δράση θα βρεθούν τον ερχόμενο Νοέμβριο, τα στρατηγεία δύο στρατιωτικών δομών στη Λάρισα καθώς, το Ελληνικό Στρατηγείο Επιχειρήσεων της ΕΕ (ΕΣΕΕΕ) θα διεξάγει την άσκηση ”MULTILAYER ’18” ενώ η πολυεθνική Ταξιαρχία της Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SEEBRIG), διεξάγει την άσκηση ”SEVEN STARS ’18”.

Εκατοντάδες στρατιωτικοί αλλα και πολυμελείς πολιτικές αντιπροσωπείες χωρών-μελών της ΕΕ, θα βρεθούν τον ερχόμενο Νοέμβριο στη Λάρισα προκειμένου να παρακολουθήσουν τις δύο ασκήσεις που θα διεξαχθούν παράλληλα ενω η άσκηση διαχείρισης κρίσεων στο Ευρωστρατηγείο, όπως διευκρινίζουν στρατιωτικές πηγές στην εφημερίδα ”Ελευθερία”, αποτελεί ”την μεγαλύτερη κλίμακας άσκηση της ΕΕ, με συμμετοχή όλων των φορών, πολιτικών και στρατιωτικών, που εμπλέκονται στη διαχείριση κρίσεων”.

Το Ευρωπαϊκό Στρατηγείο ”εδραίωσε” τη Λάρισα στο ”στρατιωτικό” χάρτη της ΕΕ ειδικά μετά την επιχείρηση (”EUFOR RCA”) γαλλικών, κυρίως, δυνάμεων στην Μπανγκί, την πρωτεύουσα της Κεντρικής Αφρικανικής Δημοκρατίας. Σήμερα, μετά το λουκέτο στο NATOϊκό αεροπορικό στρατηγείο (CAOC 7) στο Κουτσόχερο, το ελληνικό Υπουργείο Άμυνας επιχειρεί να επαναφέρει τη Λάρισα ενεργά και στον στρατιωτικό χάρτη των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής (ΗΠΑ) με τη φιλοξενία στην 110 Πτέρυγα Μάχης (ΠΜ) μη επανδρωμένων αεροσκαφών (MQ-9 Reaper) της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ ενώ από την αεροπορική βάση της ΠΑ των ΗΠΑ στην Spangdahlem της Γερμανίας προσγειώθηκαν πρόσφατα δύο αεροσκάφη, F-22 Raptor. Στο ”Στρατόπεδο Σχοινά” τέλος, στο Τύρναβο – μέχρι το 2020 που θα μετακινηθεί στα Σκόπια – εδρεύει το Στρατηγείο της Ταξιαρχίας SEEBRIG που αποτελεί το στρατιωτικό βραχίονα χωρών που δεν ειναι απαραίτητα μέλη της ΕΕ και του NATO.

Ευρωπαϊκό Στρατηγείο

Η άσκηση επί χάρτου ”MULTILAYER ’18”, που θα διεξαχθεί στη Λάρισα, ειναι άσκηση διαχείρισης κρίσεων τύπου CPX (Command Post Exercise) και ειναι, όπως υπογραμμίζουν στρατιωτικές πηγές, ”η μεγαλύτερη κλίμακας άσκηση της ΕΕ, με συμμετοχή όλων των φορέων (πολιτικών και στρατιωτικών) που εμπλέκονται στη διαχείριση κρίσεων”. Διεξάγεται καθε δύο έτη και συμμετέχει το Ελληνικό Στρατηγείο Επιχειρήσεων Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΣΕΕΕ) που εδρεύει στην 1η Στρατιά και το Ελληνικό Στρατηγείο Δυνάμεων της ΕΕ (ΕΣΔΕΕ)-ΣΜ HELBROC (71η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία στη Νέα Σάντα Κιλκίς) που αποτελεί μια στρατιωτική δύναμη ταχείας αντίδρασης της ΕΕ, για την αντιμετώπιση καταστάσεων διαχείρισης κρίσεων και επεμβαίνει κατόπιν απόφασης αποκλειστικά του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Το σενάριο της ”MULTILAYER ’18”, αφορά στη διαχείριση κρίσης σε κάποια (φανταστική) χώρα. Υπενθυμίζεται πως το 2016 στο Ευρωπαϊκό Στρατηγείο είχε διεξαχθεί η ”MILEX ’16” που αποτέλεσε άσκηση χειρισμού κρίσεων σε στρατηγικό και επιχειρησιακό επίπεδο, βασισμένη ”σε ένα υποθετικό σενάριο διεξαγωγής επιχειρήσεων στο πλαίσιο χειρισμού κρίσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χωρίς προσφυγή στις δυνατότητες και μέσα του NATO”.

Το σενάριο της ”MILEX ’16” αφορούσε σε χώρα της Κεντρικής Αφρικής ”χωρίς αυτή να προσδιορίζεται”, όπου με αφορμή ”εθνικές και φυλετικές διαφορές” το Ευρωπαϊκό Στρατηγείο ”ανέλαβε να δημιουργήσει ένα ασφαλές περιβάλλον” έτσι ώστε να ”διεξαχθεί δημοψήφισμα σύμφωνα και με την πολιτική απόφαση της ΕΕ”.

Σημειώνεται επίσης πως το ΕΣΕΕΕ της Λάρισας, αποτελεί ένα από τα πέντε Στρατηγεία Επιχειρήσεων της Ευρώπης, ”αποτελεί το υψηλότερο επίπεδο στρατιωτικής διοικήσεως” της ΕΕ η οποία ωστόσο δεν διαθέτει μόνιμο στρατό.

Το ΕΣΕΕΕ ενεργοποιήθηκε τον Φεβρουάριο του 2014 ”για τη σχεδίαση και διοίκηση της επιχείρησης στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία (EUFOR RCA) κατόπιν σχετικής απόφασης του Συμβουλίου της ΕΕ, η οποία βασίστηκε σε απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ’‘, επιχείρηση που ολοκληρώθηκε τον Μάρτιο του 2015 και αποτέλεσε την πρώτη στρατιωτική επιχείρηση -μετά από χρόνια- εκτός συνόρων της ΕΕ.

SEEBRIG

Στην Ταξιαρχία της ΝΑ Ευρώπης (South Eastern Europe Brigade -SEEBRIG), στο ”Στρατόπεδο Σχοινά” στον Τύρναβο θα διεξαχθεί απο 8 έως τις 16 Νοεμβρίου η άσκηση ”SEVEN STARS ’18” που αποτελεί άσκηση τύπου CPX (Command Post Exercise).

Σκοπός της άσκησης, σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές ”ειναι η αύξηση των δυνατοτήτων του Σχηματισμού Μάχης στη διεξαγωγή επιχειρήσεων υποστήριξης ειρήνης (Peace Support Operations), παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας (Humanitarian Assistance) και αντιμετώπισης και αποκατάστασης απωλειών από φυσικές καταστροφές (Disaster Relief Operations). Αποτελεί την κύρια εκπαιδευτική επιχειρησιακή δράση της SEEBRIG για το έτος 2018 σε τακτικό επίπεδο, οπου εξετάζονται οι επιχειρησιακές δυνατότητες της SEEBRIG, όντας τμήμα μιας διακλαδικής, πολυεθνικής δύναμης με αποστολή υπο το ψήφισμα ΟΗΕ”.

Την άσκηση, εκτος απο τις στρατιωτικές θα παρακολουθήσουν και πολιτικές αντιπροσωπείες, των χωρών – μελών (Αλβανία, Βουλγαρία, Ελλάδα, πΓΔΜ, Ρουμανία και Τουρκία) που στελεχώνουν την Ταξιαρχία. Η SEEBRIG αποτελεί τον στρατιωτικό βραχίονα της συμφωνίας – στα Σκόπια το 1998- για την ίδρυση Πολυεθνικής Ειρηνευτικής Δύναμης ΝΑ Ευρώπης (MPFSEE). Η Ταξιαρχία εδρεύει στον Τύρναβο απο το 2011 ενω το 2020 τελικά, η έδρα του Στρατηγείου θα μετακινηθεί στα Σκόπια.

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Πηγή: Εφημερίδα Ελευθερία, 19 Αυγούστου 2018.

Φωτογραφίες αρχείου από δράσεις της SEEBRIG

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.