Το κείμενο πρωτοδημοσιεύθηκε στο https://belisarius21.wordpress.com και αποτελεί το δεύτερο μέρος απ’ τη σειρά αναρτήσεων του συγκεκριμένου ιστoτόπου με τίτλο “ΛΕΓΟΝΤΑΣ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΜΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥΣ”. Μπορείτε να διαβάσετε το πρώτο μέρος εδώ

Στον κρίσιμο τομέα της αεροπορικής ισχύος, που αποτέλεσε το πρωτεύον πεδίο αποτροπής της τουρκικής επιθετικότητας κατά τη διάρκεια της Μεταπολιτεύσεως, η εικόνα είναι αποθαρρυντική.  Η Τουρκική Αεροπορία (ΤΑ) διατηρεί 267 μαχητικά, εκ των οποίων τα 198 είναι τρίτης γενεάς και εξαιρετικά προηγμένα, τα 35 είναι τρίτης γενεάς αλλά παλαιών εκδόσεων, ενώ τα 34 είναι εκσυγχρονισμένα αεροσκάφη 2ας γενεάς.  Στην πράξη, πρόκειται για ένα καλοζυγισμένο μείγμα από περίπου 200 σύγχρονα μαχητικά αιχμής, 35 μαχητικά υποδεέστερα (αλλά πλήρως αξιόμαχα και της ίδιας γενεάς) που παίζουν τον ρόλο του εισαγωγικού (OCU) μαχητικού καθώς και από άλλα τόσα εκσυγχρονισμένα αεροσκάφη 2ης γενεάς, βαρύτερα και με ικανότητα μεταφοράς μεγάλων φορτίων, τα οποία είναι προσανατολισμένα σε ρόλο αέρος-εδάφους, ως οιονεί «υποστρατηγικά» βομβαρδιστικά.

Την ίδια στιγμή, η αντίστοιχη ελληνική δύναμη αποτελείται από 232 μαχητικά αεροσκάφη, εκ των οποίων τα 55 είναι τρίτης γενεάς και πολύ προηγμένα (γενικώς αντίστοιχα ή και καλύτερα από τα τουρκικά της ίδιας κατηγορίας), τα 177 είναι τρίτης γενεάς αλλά παλαιών εκδόσεων, ενώ τα 34 είναι εκσυγχρονισμένα αεροσκάφη 2ας γενεάς. Ήδη, με αυτή τη σύνθεση υπάρχει ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα, καθώς η αναλογία σύγχρονων μαχητικών είναι 1 ελληνικό προς 4 τουρκικά, ενώ σε αντίθεση με τα τουρκικά μαχητικά τρίτης γενεάς παλαιών εκδόσεων που έχουν έναν κατά βάση εκπαιδευτικό ρόλο, τα ελληνικά μαχητικά τρίτης γενεάς παλαιών εκδόσεων παραμένουν στον ρόλο του μαχητικού πρώτης γραμμής, με την αντίστοιχη υποβαθμισμένη απόδοση. Τα ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη δεύτερης γενεάς, περιέργως, είναι προσανατολισμένα σε ρόλο αέρος-αέρος, με ό,τι αυτό σημαίνει για την απόδοσή του στον ρόλο αυτόν.

Η εικόνα που σχηματίζεται από τα κύρια οπλικά συστήματα των δύο αεροποριών είναι δυσάρεστη, αλλά όχι τραγική. Η κατάσταση γίνεται τραγική όταν κανείς αρχίζει να λαμβάνει υπ’ όψιν τους άλλους κρίσιμους παράγοντες της αεροπορικής μάχης. Έτσι, στον Ηλεκτρονικό Πόλεμο το πλεονέκτημα των Τούρκων σε Συστήματα Αυτοπροστασίας μαχητικών αεροσκαφών είναι παραπάνω από σαφές. Το σύνολο των βασικών μαχητικών σε υπηρεσία, τα F-16, είναι εξοπλισμένα ήδη από τα τέλη της προηγούμενης δεκαετίας με Σ/Α AN/ALQ-178(V)5+, ενώ αριθμός μαχητικών τους διαθέτει το πολύ υψηλών δυνατοτήτων Σ/Α AN/ALQ-211. Για την ακρίβεια, 30 αεροσκάφη που αποκτήθηκαν στην έκδοση Bl50 Adv έχουν εγκατεστημένο εσωτερικά το Σ/Α AN/ALQ-211(V)4 ενώ πρόσφατα αποκτήθηκαν 21 ακόμη συστήματα AN/ALQ-211(V)9, που είναι το ίδιο σύστημα σε ατρακτίδιο, φερόμενο εξωτερικά από το αεροσκάφος. Επισημαίνεται ότι το Σ/Α AN/ALQ-211(V)4 περιλαμβάνει και παρεμβολέα χαμηλών συχνοτήτων, δηλαδή στην πράξη το αεροσκάφος-φορέας έχει (κατ’ αρχήν) δυνατότητα παρεμβολής των ραντάρ ελέγχου πυρός των ελληνικών ΑΑ συστημάτων. Από ελληνικής πλευράς, τα μόνα ελληνικά μαχητικά με αντίστοιχα (ενδεχομένως κι ελαφρώς ανώτερα) Σ/Α είναι τα 25 Mirage 2000-5. Για τα σύγχρονα ελληνικά μαχητικά F-16 έχει αποκτηθεί το Σ/Α ASPIS II, υποδεέστερων επιδόσεων του AN/ALQ-211, το οποίο επιπλέον (ή κυρίως) δεν έχει κατορθωθεί να εγκατασταθεί στα μαχητικά F-16 Block52+ και προηγουμένων εκδόσεων. Η κατάσταση γίνεται πολύ πιο δραματική όταν εξεταστούν τα ειδικά συστήματα Η/Π τα οποία διαθέτει η κάθε πλευρά για να αναγνωρίζει την ηλεκτρονική διάταξη μάχης του αντιπάλου και να παρεμβάλλει αισθητήρες και τηλεπικοινωνίες. Η δραματική ανισορροπία στον τομέα αυτόν επιτείνεται από δύο βασικούς παράγοντες: Η Τουρκία έχει αναπτύξει πλέον πολύ μεγάλη ίδια τεχνογνωσία στα μέσα Η/Π, με μεγάλες δυνατότητες δικής της παραγωγής. (Σημ: Είναι χαρακτηριστικό είναι ότι αναγνωρίζεται από άλλες (νατοϊκές) αεροπορίες ως leader στον Ηλεκτρονικό Πόλεμο και της επιφυλάσσεται αντίστοιχη -έμπρακτη- αντιμετώπιση). Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι: α) η ελληνική πλευρά δεν έχει αξιόπιστη εικόνα για τις τουρκικές δυνατότητες στον τομέα αυτόν, και είναι ευάλωτη σε κρίσιμο αιφνιδιασμό, και β) η τουρκική πλευρά έχει μεγάλη δυνατότητα να ανταποκριθεί άμεσα σε ειδικές απαιτήσεις της Τουρκικής Αεροπορίας για την αντιμετώπιση συγκεκριμένων επιχειρησιακών προβλημάτων, ενώ γενικώς η τουρκική υπεροχή στην κατασκευαστική τεχνογνωσία σημαίνει αναπόφευκτα ότι και η ΤΑ είναι πιο επιδέξια στην τακτική της χρησιμοποίηση. Ο δεύτερος βασικός παράγων που επιτείνει την ανισορροπία είναι ότι κρίσιμα ελληνικά μέσα που θα δεχθούν το βάρος των τουρκικών επιχειρήσεων Η/Π, δηλαδή τα μέσα του Συστήματος Αεροπορικού Ελέγχου, έχουν περιορισμένες δυνατότητες Ηλεκτρονικής Άμυνας.

Πέραν του Η/Π, η Τουρκική Αεροπορία διαθέτει κρίσιμη υποστήριξη μάχης που είναι αδιανόητη στην ΠΑ. Έτσι, η τουρκική δύναμη μαχητικών υποστηρίζεται από επτά μεγάλα αεροσκάφη εναέριου ανεφοδιασμού και ένα δίκτυο αεροπορικών βάσεων που παρέχουν στην ΤΑ βάθος και δυνατότητα διάταξης και αναδιάταξης των αεροπορικών τους δυνάμεων αδιανόητα για την ΠΑ. Επιπλέον, το Σύστημα Αεροπορικού Ελέγχου της ΤΑ είναι κατά πολύ ικανότερο από το αντίστοιχο της ΠΑ, κι αυτό επειδή:

 • Το σύνολο των επίγειων ραντάρ του τουρκικού ΣΑΕ είναι νεώτερης τεχνολογίας έναντι των ελληνικών, με βασικό πλεονέκτημα τη μεγαλύτερη αντοχή τους σε Ηλεκτρονική Επίθεση.
 • Ένας μεγάλος αριθμός (14) από επίγεια ραντάρ του τουρκικού ΣΑΕ είναι κινητά, της σειράς TRS-22XX, που σημαίνει ότι το δίκτυο έχει μεγάλη ευκαμψία και, συνεπώς, επιβιωσιμότητα.
 • Το δίκτυο επίγειων σταθμών προειδοποίησης, που είναι συνδυασμός του νατοϊκού δικτύου (όπως αυτό της ΠΑ) και του εθνικού δικτύου (τα 14 TRS-22XX), είναι πολύ πυκνότερο από αυτό της ΠΑ. Το αποτέλεσμα είναι ότι, ακόμη και αγνοώντας το αεροπορικό σκέλος του ΣΑΕ, η ΠΑ θα έχει πολύ μεγαλύτερη επιχειρησιακή δυσκολία για την παρεμβολή του δικτύου και ειδικότερα για την «τύφλωση» ενός τομέα του δικτύου.
 • Κατά το αεροπορικό σκέλος του ΣΑΕ, το οποίο είναι και το σημαντικότερο μετά την έναρξη των επιχειρήσεων, τα τουρκικά αεροσκάφη προειδοποίησης είναι μεγαλύτερων δυνατοτήτων σε ότι αφορά την εμβέλεια αποκάλυψης, την αντοχή σε Ηλεκτρονική Επίθεση, την εμβέλεια και την αντοχή σε χρήση[1] καθώς και την ταχύτητα του αεροσκάφους – και άρα τη δυνατότητα ευελιξίας του στον χώρο.

Τέλος, η ΤΑ έχει ήδη σε επιχειρησιακή χρήση 26 ανεπάνδρωτα αεροσκάφη Μέσου Ύψους Μεγάλης Αυτονομίας (MALE) τύπου Bayraktar TB2 ενώ αναμένεται έχουν τεθεί ή αναμένεται να τεθούν άμεσα (εντός του 2017) σε υπηρεσία ανεπάνδρωτα αεροσκάφη τύπου Anka, μεγαλύτερων δυνατοτήτων φορτίου και ταχύτητας. Τα ανεπάνδρωτα αυτά αεροσκάφη, με έναν συνδυασμό φορέων που είναι γνωστοί (κι ενδεχομένως και άλλων που δεν μας είναι – τα οχήματα είναι τουρκικής κατασκευής, συνεπώς και η παραγωγή και η διαμόρφωσή τους είναι εθνικές υποθέσεις) παρέχουν στην ΤΑ αλλά και συνολικά στις ΤΕΔ δυνατότητες συνεχούς αναγνώρισης και επιτήρησης που η ΠΑ δεν διαθέτει ούτε κατά διάνοια. Η δυνατότητα αυτή, που παγίως υποτιμάται στις ΕΕΔ επ’ ωφελεία των αριθμών των κυρίων οπλικών συστημάτων, δεν αποτελεί κάποια «πολυτέλεια» αλλά κρίσιμη επιχειρησιακή δυνατότητα: οι ΕΕΔ θα ενεργούν σε ένα σχετικό «σκοτάδι» ενώ οι ΤΕΔ «μέρα-μεσημέρι».

Αυτά, σε ότι αφορά την τρέχουσα κατάσταση σε βασικά στρατιωτικά συστήματα, στον αεροπορικό τομέα.  Ήδη, στην υφιστάμενη κατάσταση, η ανισορροπία είναι εμφανής, και σε βασικές για τις επιχειρήσεις πτυχές, όπως η δυνατότητα δράσης σε περιβάλλον Η/Π, τρομακτικές. Το πρόβλημα είναι ότι η διαπιστούμενη ανισορροπία όχι απλώς δεν έχει ρεαλιστικά προοπτική αποκατάστασης αλλά, με τα σημερινά δεδομένα, θα αρχίσει να λαμβάνει στο προσεχές μέλλον δυσθεώρητες διαστάσεις.

Σε ότι αφορά τη δύναμη των μαχητικών, οι προοπτικές των δύο αεροποριών είναι, δυστυχώς, ριζικά διαφορετικές. Η μεν ΤΑ έχει δρομολογήσει την αγορά, στο προσεχές μέλλον, 100 F-35, μαχητικών 5ης γενεάς, με πρόθεση, προφανώς, τη δημιουργία ενός high-low mix αεροσκαφών F-35 και εκσυγχρονισμένων F-16. Στον ίδιο χρονικό ορίζοντα, η ΠΑ μπορεί να προσβλέπει μόνον στον περαιτέρω εκσυγχρονισμό των υφισταμένων F-16. Ο σχεδιαζόμενος εκσυγχρονισμός αυτός θα φέρει τον πυρήνα των ελληνικών μαχητικών (85 αεροσκάφη) σε πλεονεκτική θέση έναντι του low συνθετικού του mix του αντιπάλου (τα οποία θα διατηρούν αποφασιστικό αριθμητικό πλεονέκτημα), θα φέρει 63 μαχητικά (38 F-16 και 25 Μ2000) σε επίπεδο αντίστοιχο με αυτό του όγκου των τουρκικών CCIP, δεν απαντά με κανέναν τρόπο, όμως, στην αιχμή του δόρατός της τουρκικής δύναμης, που θα είναι F-35. Επιπλέον, με τον σχεδιασμό αυτόν η ΤΑ έχει την άνεση να διατηρήσει μια οροφή 300 μαχητικών αιχμής (100 F-35 & 200 F-16 CCIP) ή να ρίξει την οροφή κατά βούληση, εκεί που κρίνει ότι είναι η βέλτιστη με βάση επιχειρησιακούς ή άλλους παράγοντες. Σε αντίθεση με αυτό, και με δεδομένους τους γνωστούς οικονομικούς περιορισμούς, ο εκσυγχρονισμός των F-16 δεν προβλέπεται να εξαντλήσει απλώς τους πόρους για εκσυγχρονισμό ή αγορά μαχητικών, αλλά και για εκσυγχρονισμό ή αγορά… υλικού γενικώς στην ΠΑ. Αυτό σημαίνει ότι σταδιακά η οροφή της ΠΑ θα διαμορφωθεί στα 168 μαχητικά αεροσκάφη (85 F-16V, 38 F-16 Bl52+ Advanced, 25 M2000-5 και 20 F-16 Bl30). Ή, για να γίνει μια πιο ρεαλιστική αναγωγή, μετά από μία δεκαετία θα υπάρχει από τουρκικής πλευράς περίπου τρεις επιχειρησιακές μοίρες F-35 Bl3F (με 6 αεροσκάφη υποβαθμισμένης έκδοσης 3i σε ρόλο OCU), 200 F-16 CCIP και 35 F-16 Bl30 σε ρόλο OCU. Σε αυτά η Ελλάδα θα έχει να αντιπαρατάξει 85 F-16V (ανώτερα των 200 CCIP αλλά όχι και αντίστοιχα των F-35), 63 μαχητικά περίπου αντίστοιχα με τα 200 CCIP (38 F-16 Bl52+ Advanced και 25 M2000-5) καθώς και 20 F-16 Bl30 σε ρόλο OCU.

Στο πλαίσιο αυτό, το μόνο που μπορεί να μην εξελιχθεί ευνοϊκά για την ΤΑ είναι να εμφανιστούν προβλήματα με την παράδοση του F-35 εξ αιτίας πολιτικών εμπλοκών, προοπτική πάντως μάλλον απίθανη. Αξίζει να σημειωθεί ότι ενώ η ΠΑ αγωνιά για το άμεσο μέλλον της, η ΤΑ έχει ήδη δρομολογήσει τη διαδοχή του F-16, σε βάθος 20ετίας, με μαχητικό αεροσκάφος τουρκικής κατασκευής.

Στο σημείο αυτό αξίζει ένας σχολιασμός της δημόσιας δήλωσης του Α/ΓΕΑ Αντιπτεράρχου Χριστοδούλου (30/10/17): “Πολύ φιλολογία γύρω από τη σύγκριση του F-35 της Τουρκίας με το ελληνικό F-16 VIPER. Δεν με προβληματίζουν τα 20 F35 που θα τα έχει, αν τα έχει, μετά από 10 χρόνια η Τουρκία. Η διαφορά είναι ανάμεσα στα VIPER και τα 230 τουρκικά F-16 και σας το υπογράφω η διαφορά θα είναι γεωμετρική“. Η δήλωση αυτή είναι καθησυχαστική πλην όμως ούτε στα πράγματα ανταποκρίνεται, ούτε ρεαλιστική είναι. Κατ’ αρχάς δεν ανταποκρίνεται στα πράγματα, γιατί η εκτίμηση ότι μετά από δέκα χρόνια η Τουρκία θα έχει 20 F-35 δεν προκύπτει από καμία ένδειξη. Με εξαίρεση το ενδεχόμενο ακύρωσης της σύμβασης για πολιτικούς λόγους (όχι ιδιαίτερα πιθανόν) σε δέκα χρόνια (δηλαδή στα τέλη του 2017) η ΤΑ θα έχει περί τα 60 επιχειρησιακά F-35. Αυτή η εκτίμηση προκύπτει από τον ρυθμό παραγωγής του αεροσκάφους στις ΗΠΑ και από τον ρυθμό παραγγελίας του από την ΤΑ. Ο αριθμός 20 δεν προκύπτει από πουθενά. Έτσι, συνολικά, η ΠΑ θα έχει να αντιμετωπίσει 200 CCIP με 85 ανώτερά τους F-16 V και 63 ισοδύναμά τους, ενώ τα F-35 (20 ή 60) θα είναι μία επιπρόσθετη απειλή. Κυρίως όμως, ο Α/ΓΕΑ, προκειμένου να είναι καθησυχαστικός, προσχώρησε στο παιγνίδι των υπεραπλουστεύσεων που κάνουν οι περιστασιακά ασχολούμενοι. Έτσι, το θέμα δεν είναι μόνον η σύγκριση αριθμών και συστημάτων των μαχητικών, αλλά το γεγονός ότι στη φύση της απειλής των F-35, η ΠΑ δεν έχει βρει λύση. Και με αυτό, προφανώς δεν υπονοείται μία αντίστοιχη αγορά F-35 -που δεν δίνει λύση στο πρόβλημα- αλλά μια συνολική επιχειρησιακή λύση. Ο Α/ΓΕΑ μπορεί με αυτή τη δήλωση (ευλόγως) να θέτει τέλος στην παραφιλολογία περί αγοράς F-35, που είναι εκ των πραγμάτων αδύνατη, αλλά υποσκάπτει  πολιτικά την ανάγκη για άλλου είδους εκσυγχρονισμό (ενδεικτικά, του ΣΑΕ και κρίσιμων ΑΑ συστημάτων), τα οποία σταδιακά θα μπορούσαν να δώσουν μία λύση στην επιχειρησιακή απειλή του F-35. Η δήλωση αυτή του Α/ΓΕΑ θυμίζει, με εξαιρετικά δυσάρεστο και ανησυχητικό τρόπο, τις διαβεβαιώσεις που παγίως παρέχουν οι στρατιωτικές ηγεσίες στην Ελλάδα προς τις πολιτικές ηγεσίες και τους πολίτες για την επάρκεια των μέσων τους να αντιμετωπίσουν «οποιαδήποτε απειλή», εν επιγνώσει της ανακρίβειας που αυτό συνιστά, με αποτέλεσμα να διαψεύδονται την κρίσιμη στιγμή – και να επιβαρύνονται ιστορικά και στη συνείδηση του κόσμου από την αναξιοπιστία των δηλώσεων αυτών.

Στον τομέα του Ηλεκτρονικού Πολέμου, δεν υπάρχουν σαφείς ενδείξεις για τις εξελίξεις, ωστόσο η οικονομική άνεση και η σωρευμένη τεχνογνωσία της Τουρκίας αφ’ ενός, και η κατάσταση της Ελλάδας αφ’ ετέρου δεν προμηνύουν ευχάριστες εξελίξεις.

Στον τομέα του Συστήματος Αεροπορικού Ελέγχου, τον πλέον κρίσιμο για την ΠΑ στο προσεχές μέλλον, δεδομένου ότι το νέο τουρκικό μαχητικό είναι χαμηλού ίχνους, άρα αποτελεί πρόκληση κατ’ εξοχήν για το ελληνικό ΣΑΕ, η οικονομική δυσπραγία της ελληνικής πλευράς δεν αφήνει να διαφανεί κάποια θετική προοπτική, ούτε και υπάρχει κάποια σχετική πληροφορία. Αυτό σημαίνει ότι δεν διαφαίνεται η προοπτική υλοποίησης καμίας από τις κατ’ αρχήν δυνατότητες για την αντιμετώπιση της τεχνολογίας χαμηλού ίχνους του αντιπάλου, όπως απόκτηση επίγειων ραντάρ επιτήρησης νέας τεχνολογίας ή η συμπλήρωση του στόλου των εναέριων ραντάρ επιτήρησης με άλλα, προσανατολισμένα στην τεχνολογία χαμηλού ίχνους, ή ακόμη και η βελτίωση των υφισταμένων εναερίων ραντάρ.  Το μόνο που προβλέπεται να γίνει είναι η μετάβαση του κορμού του ΣΑΕ από το υφιστάμενο σύστημα κορμού MASE με το νεώτερο ACCS, αφού αυτό θα γίνει με νατοϊκή χρηματοδότηση. Δυστυχώς, η εξέλιξη αυτή, αν και ασφαλώς χρήσιμη, δεν απαντά στο βασικό πρόβλημα του ελληνικού ΣΑΕ.

Τέλος, η επίγνωση τακτικής κατάστασης από πλευράς της ΤΑ προβλέπεται να φτάσει σε πρωτόγνωρα για αεροπορία -πέραν της αμερικανικής- επίπεδα, μιας και ο στόλος των ανεπάνδρωτων αεροσκαφών που η Τουρκία έχει αναπτύξει και θα θέσει σε υπηρεσία είναι πραγματικά εντυπωσιακός και όχι απλώς με «περιφερειακά» κριτήρια. Η Τουρκία διαθέτει πλέον τον πληρέστερο στόλο ανεπάνδρωτων αεροσκαφών, από εκτοξευόμενα με το χέρι μικρά ανεπάνδρωτα αεροσκάφη μέχρι TIER II+ ανεπάνδρωτα αεροσκάφη μεγάλης διάρκειας πτήσης και μεγάλου ύψους. Ενδεχομένως (και το «ενδεχομένως» τονίζεται εμφατικά), να μην έχει αναπτυχθεί κατηγορίας TIER III ανεπάνδρωτο αεροσκάφος, αν και με την σωρευμένη τεχνογνωσία και την παραγωγική ικανότητα της γείτονος χώρας, το ενδεχόμενο να επαναληφθεί η εν κρυπτώ ανάπτυξη ενός τέτοιου, στρατηγικής σημασίας συστήματος δεν πρέπει να θεωρείται καθόλου απίθανη. Έτσι, με έναν τέτοιο στόλο στη διάθεσή της, εγχωρίως παραγόμενο, και με ολοένα και πιο σύνθετους αισθητήρες, επίσης εγχωρίως αναπτυσσόμενους, είναι προφανές ότι το δίκτυο αναγνώρισης, συλλογής πληροφοριών και επιτήρησης πεδίου μάχης που θα έχει στη διάθεσή της η ΤΑ (όπως άλλωστε και συνολικά οι ΤΕΔ) θα τους παρέχουν δυνατότητες που η ΠΑ μόνον να ζηλεύει θα μπορεί. Από την πλευρά της, η ΠΑ μπορεί να προσβλέπει στην -αμφιβόλου προοπτικής υλοποίησης- απόκτηση μικρού αριθμού ανεπάνδρωτων αεροσκαφών κατηγορίας TIER II. Επιπλέον, η συνεχής συρρίκνωση της οροφής των μαχητικών της, σημαίνει ότι η ΠΑ θα δυσκολεύεται ολοένα και περισσότερο να εκτελεί ακόμη και τις τετριμμένες αποστολές αεροπορικής αναγνώρισης, ακόμη κι αν διαθέτει επιχειρησιακά αξιοποιήσιμα ατρακτίδια αναγνώρισης.

Στον τομέα των όπλων, όπου μέχρι σήμερα υπάρχει μια σχετική ισορροπία, η Τουρκία έχει αναπτύξει και θα θέσει σε υπηρεσία εξελιγμένες εκδόσεις του εγχώριας ανάπτυξης και παραγωγής πυραύλου πλεύσης αέρος-εδάφους SOM. Το όπλο αυτό έχει ήδη τεθεί σε υπηρεσία στις αρχικές του εκδόσεις, αλλά η συνεχής του εξέλιξη σημαίνει ότι η ΤΑ θα διαθέτει  ένα όπλο εξαιρετικά εξελιγμένο, σε ποσότητες που όχι μόνον θα καθορίζει η ίδια αλλά και που θα είναι πρακτικά άγνωστες σε μας, και σε εκδόσεις που αναβιβάζουν το όπλο στην κατηγορία του υποστρατηγικού όπλου. Με τη νέα έκδοση που είναι υπό εξέλιξη, το όπλο θα φτάσει αρχικά στο βεληνεκές των 500 χλμ. με τελικό διακηρυγμένο στόχο τα 2.500 χλμ. Έτσι, ενώ η ΠΑ σταδιακά χάνει τη δυνατότητα να αξιοποιεί το μοναδικό όπλο στρατηγικής σημασίας που έχει, τους πυραύλους SCALP, η ΤΑ σταδιακά αποκτά τη δυνατότητα μαζικών στρατηγικών πληγμάτων με μέσα που παράγει η ίδια (άρα, σε ποσότητες που μπορεί να αποφασίσει η ίδια και που οι υπόλοιποι αγνοούμε, και με πολύ χαμηλό κόστος). Με πιο απλά λόγια, η κυριαρχία της ΤΑ με μέσα που η ΠΑ θα αδυνατεί παντελώς να αντιμετωπίσει, επεκτείνεται δραματικά, την ίδια ώρα που το αμυδρά αντίστοιχο της ΠΑ σταδιακά θα εκλείπει.

Όλα όσα αναφέρθηκαν παραπάνω αφορούν την εικόνα που σχηματίζεται από βασικά συστήματα των δύο πλευρών, και που δυστυχώς δεν εξαντλεί την διαφορά που σταδιακά σχηματίζεται.

Όλα αυτά αποτελούν το πρώτο, επιφαινόμενο επίπεδο, αυτό των μειζόνων οπλικών συστημάτων, που ασφαλώς είναι πολύ σημαντικό. Όμως πέραν αυτών, η ΠΑ, όπως άλλωστε ακριβώς και τα άλλα δύο Όπλα των ΕΔ, αντιμετωπίζουν εξ ίσου σημαντικά προβλήματα στον οργανισμό τους, τα οποία δεν είναι ορατά στους πίνακες εξοπλισμών.

Οι αριθμοί κυρίων συστημάτων που αναφέρονται παραπάνω είναι «ονομαστικοί», δηλαδή θεωρητικοί. Η πραγματική διαθεσιμότητα των συστημάτων, που εξαρτάται απολύτως από την οικονομική δυνατότητα της χώρας να υποστηρίζει την τακτική αγορά ανταλλακτικών και υπηρεσιών συντήρησης φθίνει συνεχώς.

Η επιχειρησιακή εκπαίδευση του ιπταμένου προσωπικού, που ασφαλώς είναι ακριβή, έχει πληγεί σημαντικά. Ο βασικότερος δείκτης, ο αριθμός ωρών πτήσεως ανά μήνα και ανά χειριστή, θεωρητικά απόρρητο στοιχείο αλλά όπως γνωστό στους παροικούντες την Ιερουσαλήμ, έχει μειωθεί ουσιωδώς.

Η οροφή προσωπικού της ΠΑ, όπως διαμορφώνεται αφ’ ενός από τις οικονομικές δυνατότητες της χώρας να υποστηρίζει οικονομικά προσωπικό, επαγγελματικό ή στρατεύσιμο, αφ’ ετέρου από τη δημογραφία της χώρας, μειώνεται συνεχώς.  Έτσι, ακόμη και αν έχει μαχητικά ή ακόμη και χειριστές, η ικανότητα να υποστηρίξει με επαρκές προσωπικό λειτουργίες όπως ο ανεφοδιασμός σε καύσιμα και πυρομαχικά, και η συντήρηση, η φύλαξη εγκαταστάσεων, οι μεταφορές ή άλλες υποστηρικτικές λειτουργίες ή λειτουργίες διοικητικής μέριμνας εκτελούνται ανεπαρκώς για πραγματικές επιχειρήσεις και δεν μπορούν να υποστηριχθούν ικανοποιητικά σε επαρκές βάθος χρόνου (που δεν ανέρχεται σε πολλές ημέρες…).

Η επαγγελματική εκπαίδευση των στελεχών της ΠΑ (και όχι απλώς των χειριστών), τομέας που δεν ήταν ποτέ το ισχυρό σημείο του Όπλου, λόγω περιορισμένων πόρων φθίνει συνεχώς. Έτσι, η τεχνική παιδεία του κατ’ εξοχήν τεχνικού Όπλου περιορίζεται συνεχώς, με αντίστοιχη επίπτωση στη δυνατότητα του Όπλου να παρακολουθήσει (όχι ονομαστικά αλλά ουσιαστικά) τις διεθνείς εξελίξεις.

Στην ΤΑ, οι τάσεις στα ζητήματα αυτά είναι ακριβώς αντίθετες. Εξαιρώντας την προσωρινή ανωμαλία που προέκυψε από το πραξικόπημα του Ιουλίου του 2015 (περί της οποίας αμέσως παρακάτω), οι πόροι που διαθέτει η ΤΑ για να υποστηρίξει εντατικές επιχειρήσεις, τόσο από πλευράς μέσων όσο και από πλευράς προσωπικού είναι άφθονοι, ενώ η ΤΑ δίνει μεγάλη έμφαση στην επαγγελματική εκπαίδευση των στελεχών της – κυρίως των αξιωματικών-, μια τάση παλαιά και ιστορική, που δεν φαίνεται να έχει προβληματίσει την ελληνική πλευρά. Το πρόβλημα με την ΤΑ φαίνεται να είναι η επίτευξη του επιπέδου ποιότητας προσωπικού στην έκταση που θα ήθελε, αφού ο πυρήνας των ικανών και καλά εκπαιδευμένων στελεχών δεν αποτελεί και τον μέσο όρο.

Το πραξικόπημα του Ιουλίου του 2015 και οι συνακόλουθες απομακρύνσεις στελεχών των ΕΔ, ακόμη και τον Αύγουστο του 2017, επέφεραν σημαντικό πλήγμα στη διαθεσιμότητα στελεχών της ΤΑ και ιδίως στη διαθεσιμότητα χειριστών. Αυτό παρόξυνε το πρόβλημα διαθεσιμότητας χειριστών που ήδη υπήρχε εξ αιτίας της απορρόφησης ιπταμένων από τις συνεχώς αναπτυσσόμενες τουρκικές αερογραμμές. Έτσι, στην παρούσα φάση ο λόγος χειριστών προς αεροσκάφη έχει πέσει στο 0,7 έναντι του γενικά επιθυμητού 1,25. Η κατάσταση αυτή έχει δημιουργήσει την εντύπωση ότι η πολεμική ισχύς της ΤΑ έχει πληγεί αποφασιστικά. Επιπλέον, το πραξικόπημα δημιούργησε προσδοκίες για διάρρηξη των σχέσεων της Τουρκίας με τη Δύση και άρα αποκλεισμό τους από τις αντίστοιχες πηγές εξοπλισμού και επιχειρησιακής τεχνογνωσίας.

Από τις προσδοκίες αυτές, η πρώτη είναι υπερβολική και η δεύτερη ανυπόστατη.

Είναι προφανές ότι παρά την προκλητική στάση της Τουρκίας έναντι τόσο των ΗΠΑ όσο και των μεγάλων χωρών της ΕΕ, η αντικειμενική βαρύτητα της χώρας είναι τέτοια που οι υπόλοιπες χώρες υποχρεωτικά ανέχονται τη συμπεριφορά αυτή.  Ως προς αυτό, είναι εξόχως ενδεικτικό το εξής: στο πλαίσιο της επιτακτικής ανάγκης της Τουρκίας να εκπαιδεύσει νέους χειριστές (λεπτομέρειες αμέσως παρακάτω), αυτή στράφηκε προς τις ΗΠΑ για την παροχή αεροπορικής εκπαίδευσης, και μάλιστα εντός της Τουρκίας και όχι στο έδαφος των ΗΠΑ. Εν μέσω της περιόδου… «ρήξεως» των δύο χωρών, κι ενώ η ίδια η Αμερικανική Αεροπορία έχει οξύτατο πρόβλημα ελλείψεως χειριστών, και ενώ έχει ήδη μεγάλο πλήθος αιτημάτων για παροχή αεροπορικής εκπαιδεύσεως από άλλες αεροπορίες, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου της Αμερικανικής Αεροπορίας Πτέραρχος Γκόλντφαϊν δήλωσε ότι: «Η Τουρκία αποτελεί μιας από τις κορυφαίες, αν όχι την κορυφαία, προτεραιότητα για εκπαίδευση. Συνεπώς, η οδηγία μου στην ομάδα μας είναι: «Πρέπει να κινηθούμε δραστήρια για να υποστηρίξουμε την Τουρκία«». Επειδή υπάρχουν αρκετές ελπίδες σχετικά με την εμπλοκή της παράδοσης αεροσκαφών F-35 στην Τουρκία, η εκτίμηση του υπογράφοντος είναι πως αυτό αποτελεί εξαιρετικά απίθανο ενδεχόμενο: το πρόγραμμα JSF είναι τόσο οριακό οικονομικά, που είναι σχεδόν αυτοκτονικό για το αμερικανικό Υπουργείο Αμύνης να διακινδυνεύσει τη ματαίωση της αγοράς οποιουδήποτε αξιόλογου αριθμού αεροσκαφών. Συνολικά, δεν έχουν προκύψει παρά εξαιρετικά περιορισμένες, βραχύβιες και στην ουσία προσχηματικές εμπλοκές σε αμυντικά προγράμματα της Τουρκίας.

Σε ότι αφορά το πρόβλημα των χειριστών, η Τουρκική Αεροπορία κινείται δραστήρια για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα αυτό, έστω και κάπως «άκομψα». Μετά την αρχική πρόσκληση προς αποστράτους χειριστές της που τώρα πετούν με πολιτικές εταιρείες να επιστρέψουν «εθελουσίως» στις τάξεις της -πρόσκληση που εστέφθη από εξαιρετικά περιορισμένη επιτυχία, αποφέροντας μόνον σαράντα 40 χειριστές- τον Σεπτέμβριο (του 2017) προχώρησε σε πιο δραστικά μέτρα: Επιδιώκοντας να εξαναγκάσει περίπου τριακοσίους (300) χειριστές να επανέλθουν (και ρεαλιστικά αποβλέποντας στην επιστροφή 150-180 χειριστών), τους «κάλεσε» να προσέλθουν, εντός του Σεπτεμβρίου, για ιατρικές εξετάσεις, κι εν συνεχεία, εντός 15 ημερών, να επανέλθουν σε υπηρεσία, και μάλιστα σε πτέρυγα μάχης. Η κίνηση αυτή προκάλεσε, ευλόγως, δυσφορία στις τάξεις των τούρκων χειριστών πολιτικών αεροσκαφών προελεύσεως ΤΑ, όμως η απειλή της άμεσης ανακλήσεως της επαγγελματικής τους άδειας, η προσμέτρηση της υπηρεσίας τους στην πολιτική αεροπορία στα έτη υπηρεσίας τους, η περιορισμένη διάρκεια της ανάκλησης (τέσσερα έτη) και η ειδική μισθολογική πολιτική σημαίνει ότι η επιδίωξη της επιστροφής 150-180 χειριστών είναι ρεαλιστική. Σε αυτούς τους χειριστές προστίθενται 180 εκπαιδευόμενοι χειριστές που προήλθαν από σχολές πολιτικής αεροπορίας και έγιναν δεκτοί εσπευσμένα στην TA, τοποθετήθηκαν ήδη στη 2η Πτέρυγα Αεροπορικής Εκπαίδευσης της ΤΑ, στο Cigli, έχουν ολοκληρώσει την αρχική και προχωρημένη αεροπορική τους εκπαίδευση και μένει η επιχειρησιακή τους εκπαίδευση.  Έτσι, η ΤΑ κινήθηκε άμεσα για να αποδώσει σχεδόν 350 χειριστές στις επιχειρησιακές μονάδες. Είναι προφανές ότι θα υπάρξει ένα πρόβλημα με την απορρόφηση (absorption) των νέων χειριστών. Η ίδια η ΤΑ εκτιμά (ή διακηρύσσει) ότι η όλη ανωμαλία θα εκλείψει εντός τεσσάρων ετών, με τη σταδιακή ένταξη νέων χειριστών που θα επιτρέψει και την αποχώρηση όσων επανελθόντων θέλουν, διακήρυξη η οποία φαίνεται εύλογη.

Συνεπώς, η παλαιότερη  εκτίμηση ότι: «οι επιπτώσεις του πραξικοπήματος υπερτιμώνται και ότι η -αναπόφευκτη- αρνητική επίδραση στην τουρκική στρατιωτική ισχύ, τόσο εξ αιτίας της εσωτερικής αναταραχής όσο κι εξ αιτίας της διατάραξης των σχέσεων της χώρας με τη «Δύση» θα είναι μικρή και δε θα πρέπει να λαμβάνεται καθόλου υπ’ όψιν στον αμυντικό μας σχεδιασμό» δυστυχώς επιβεβαιώνεται.

[1] Ως «αντοχή σε χρήση» εννοείται ο συνδυασμός εφικτής διάρκειας πτήσης εξ αιτίας επάρκειας καυσίμου και εφικτής διάρκειας επιχειρησιακής αξιοποίησης εξ αιτίας διαθεσιμότητας και αντοχής του πληρώματος. Χάρις στη μεγαλύτερη χωρητικότητά του και τους χώρους ενδιαίτησης, καθώς και τη δυνατότητα εναέριου ανεφοδιασμού, τα τουρκικά συστήματα έχουν πολύ μεγαλύτερη «αντοχή σε χρήση» από τα ελληνικά αντίστοιχα.

32 Σχόλια

 1. Kostas

  Χαίρομαι που επιτέλους αναγνωρίζεται η απειλή του Φ35. Δίνω διαδικτυακές μαχες από το 2012 προσπαθώντας να αναδείξω την απειλή που αποτελεί αυτό το αφος.

  Απάντηση
  • PROMAXOS

   Δεν αμφισβητούμε την ύπαρξη της απειλής, αλλά τη φύση της και τις δυνατότητες αντιμετώπισής της. Εκεί δίνουμε τις μάχες.
   Όχι ότι έχει πλέον και τόσο σημασία, ο Καμμένος ξεπουλά τα μαχητικά της ΠΑ, αναβαθμιζονται μόνο τα μισά F16 με ένα ανθυποκουτσουρεμένο πρόγραμμα, Η/Π, ΣΕΑ, α/α και Ιπτάμενα Ραντάρ στη μοίρα τους, uav ελάχιστα και μικρών δυνατοτήτων, αντιβαλλιστική κι αντιβληματική άμυνα ανύπαρκτη. αποθέματα όπλων αέρος-εδάφους για το πολύ μία εβδομάδα επιχειρήσεων.
   Καληνύχτα. Τελειώσαμε.

   Απάντηση
   • Gunslinger32

    @PROMAXOS
    Αγαπητέ Πρόμαχε, απορώ που στηρίζουν κάποιοι την άποψη, ότι όλες αυτές οι ελλείψεις που αναφέρεις(οι οποίες αναφέρονται και στο άρθρο), θα καλυφθούν και θα αντισταθμιστούν με μια αγορά(με τι χρήματα άραγε;) 24ων(;) JSF, για τα οποία θα πρέπει να δημιουργηθούν και προπάντων να πληρωθούν οι υποδομές, οι οποίες δεν υπάρχουν. Όταν τα χρήματα που θέλουν(η μπορούν) να διαθέσουν για την ΠΑ, δεν αρκούν ούτε για έναν σωστό εκσυγχρονισμό των υπαρχόντων μαχητικών.

    Ακόμα και στις ΗΠΑ το όλο πρόγραμμα είναι και σήμερα άκρως επίμαχο, σύμφωνα και με την παρακάτω αναφορά, η οποία δεν είναι και πολύ παλιά.

    What Went Wrong with the F-35, Lockheed Martin’s Joint Strike Fighter?
    The F-35 was billed as a fighter jet that could do almost everything the U.S. military desired but has turned out to be one of the greatest boondoggles in recent military purchasing history

    By Michael P. Hughes, The Conversation US on June 14, 2017

    https://www.scientificamerican.com/article/what-went-wrong-with-the-f-35-lockheed-martins-joint-strike-fighter/

    Όταν συνεχίζει να γίνεται τέτοια έντονη συζήτηση στην χώρα που έχει οικονομικά συμφέροντα στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, πως γίνεται στην Ελλάδα να κυνηγάμε την ουρά μας, ρίχνοντας (ευτυχώς μόνο θεωριτικά) όλους του οικονομικούς πόρους σε ένα σύστημα το οποίο αμφισβητείται ακόμα και απο ανθρώπους που έχουν επαγγελματικές γνώσεις για το θέμα;

   • PROMAXOS

    Αγαπητέ φίλε, θίξατε δύο πάρα πολύ καίρια ζητήματα που περνάνε αψήφιστα. Πρώτον, το πόσα χρήματα «θέλουν» να διαθέσουν, γιατί μπορούνε αλλά έχουν άλλες προτεραιόητες. Κοινωνικά μερίσματα, ΔΕΚΟ, κρυφή μεταφορά πόρων του προϋπολογισμού από κωδικούς της Άμυνας σε άσχετους κωδικούς.

    Δεύτερον, με 1,1 δις δολάρια $, όχι 24 αλλά ούτε 5 F35 δεν μπορούν να πάρουν. Πληρες πακέτο, μαζί με γραμμή υποστήριξης, ΔΜ κλπ, ανταλλακτικά, FOS και όπλα θα μας έρθει το μαχητικό προς 250 εκ $ ΗΠΑ το κομμάτι.

   • Gunslinger32

    Χαίρομαι που αναφέρετε και το θέμα προτεραιοτήτων το οποίο προφανώς είναι ένας σημαντικός παράγοντας στους εξοπλισμούς.
    Όταν μια ηγεσία(είτε πολιτική είτε στρατιωτική) αδυνατεί να βάλει σωστές προτεραιότητες, όσο χρήμα και να πιάσουν στα χέρια για αγορές θα πάει χαμένο. Όταν οι αποφάσεις για αγορές προέρχονται απο προσωπικές προτιμήσεις ενός προϊσταμένου ο οποίος θέλει να «γράψει» ιστορία, το πρόβλημα μεγαλώνει περισσότερο.

    Όταν παρατηρώ ότι αδυνατούν (η επιλέγουν να αποφύγουν) τον εκσυγχρονισμό στα μέσα αρχικής εκπαίδευσης για την ΠΑ, απορώ σε πιο πλανήτη ζούνε όσοι ονειρεύονται πανάκριβα μαχητικά 5ης γενιάς (τα οποία δεν είναι κάν έτοιμα εφόσον είναι ακόμα IOC), χωρίς να έχουν εξασφαλιστεί χρήματα για υποδομές οι οποίες είναι προυπόθεση για ένταξη ένος νέου συστήματος. Για τις προετοιμασίες που απαιτούνται, για να μπορεί να απορροφήσει η ΠΑ τις νέες τεχνολογίες, ούτε κουβέντα απο αυτούς που ονειρεύονται μαχητικά 5ης γενιάς στην ΠΑ.

    Για την «λογική» της αντιμετώπισης των 100+ JSF της ΤΗΚ με 24 JSF στην ΠΑ δεν συζητάω κάν επειδή θα ξεφύγω, και επειδή το σκεπτικό είναι εκτός τόπου και χρόνου(εκτός και αν κάποιους θεωρεί ότι με 85 F-16 θα μπορούσαμε να αντιμετωπίσουμε 200 τουρκικά F-16 στο ίδιο τεχνολογικό επίπεδο), αν κάποιος θέλει να πιστεύει έτσι με για του με χαρά του λέω.

    Ακόμα και να υπήρχε περισσότερο ενδιαφέρον απο την πολιτική και μια προτεραιότητα για επενδύσεις σε νέους(ώριμους) εξοπλισμούς, νομίζω ότι δεν υπάρχουν αρκετοί πόροι για να καλυφθούν οι ανάγκες, αυτό το συμπέρασμα μου στηρίζεται στις αναφορές του Κωνσταντίνου Ζηκίδη, ο οποίος έχει αναφερθεί σε διάφορες συζητήσεις για το θέμα.

    Όταν δεν υπάρχει η δυνατότητα για έναν σωστό εκσυγχρονισμό, η συζήτηση για κάτι πιο δαπανηρό στην οποία προσπαθούν να οδηγήσουν(με μανία) οι συνηθισμένοι κράχτες(σαν αυτούς που φωνάζουν στα παζάρια), είναι περιττή.

    Υπάρχουν τρόποι αντιμετώπισης, αλλά δεν είναι αυτοί που θέλουν να φαντασιώνονται αυτοί που επηρεάζονται απο προσωπικές προτιμήσεις.

    Ας αρχίσουν οι υπεύθυνοι απο τα (σχετικά) εύκολα, που αναφέρονται ως ελλείψεις στο άρθρο, και μετά (αν περισσέψει φράγκο) συζητάμε για μεγάλες επενδύσεις οι οποίες δεν είναι του χεριού μας(εφόσον δεν περισσεύουν ούτε για μια σωστή αναβάθμιση με IRST). Όσο μιλάνε για απόσυρση η πώληση Mirage και F-16, δεν υπάρχει θέμα η περιθώριο για ΝΜΑ, όσο και να μην αρέσει μερικούς. Αν καταφέρουν να διατηρήσουν τα μαχητικά απο την αγορά του αιώνος σε μια αξιοπρεπής κατάσταση, θα μπορούν να συζήτανε για νέα, στο (μακρινό) μέλλον.

 2. Gunslinger32

  Η κατάσταση στα συστήματα ΗΠ, φαίνεται όντως τραγική εις βάρος της ΠΑ, ιδιαίτερη προσοχή θέλει και η ύπαρξη των 16+4 escort Jammers(τα οποία θα μπορούσαν να είναι και περισσότερα) για τα F-16 της ΤΗΚ, που είναι ένδειξη επιθετικού σχεδιασμού. Η Ελλάδα(ΠΑ) είναι ακόμα σε άλλη εποχή και σε αυτό το θέμα.

  Οι αναφορές που με μπερδεύουν, είναι οι γενιές μαχητικών που αναφέρονται, όπως και το μείγμα Hi-lo για τα F-16 και τα JSF στην ΤΗΚ. Παρά που θυμάμαι κάποιες παλαιότερες αναφορές στον ξενόγλωσσο ειδικό τύπο, όπου το F-22 αναφέρονταν στην κατηγορία 4ης γενιάς, θα ήθελα μια διευκρίνηση αν η αναφορά σε μαχητικά 3ης γενιάς της ΤΗΚ και ΠΑ απευθύνεται στα μαχητικά F-16, τα οποία σήμερα αναφέρονται απο τον πωλητή ως μαχητικά 4ης γενιάς.

  Η απορία μου για το Hi-lo μείγμα F-16 – JSF.
  Αν σήμερα θεωρείται Hi-lo το συγκεκριμένο μείγμα, και εφόσον είναι γνωστό ότι στον συνδιασμό του παλαιότερου F-22A – JSF το μέρος «lo» αποτελείται απο το νεότερο JSF, σε πια κατηγορία θα έμπαινε ένα μείγμα η ένας συνδιασμός π.χ. F-15C/E – JSF η Rafale/EF Typhoon/Gripen E – JSF, εάν ισχύει ότι υπάρχει ένα μαχητικό(κρούσης Α/Ε) 5ης γενιάς, και όλα τα υπόλοιπα νεότερης σχεδίασης ανήκουν στην κατηγορία της προηγούμενης γενιάς.

  Ευχαριστώ εκ των προτέρων, και προειδοποιώ, ότι απαντήσεις στο είδος επιθετικού μάρκετινγκ όπως «το JSF είναι το κορυφαίο μαχητικό…» κλπ δεν λαμβάνω ως σοβαρές, για αυτό θα παρακαλέσω όσους θελήσουν να απαντήσουν να αποφύγουν τέτοιου είδους αστείες αναφορές. Επειδή το άρθρο και θέμα δεν μπορεί να περιορίζεται στην διαφήμιση/προβολή ενός συγκεκριμένου συστήματος(και όλοι οι άλλοι σημαντικοί παράγοντες που αναφέρει να υποβαθμίζονται και να θυσιάζονται στον βωμό του μάρκετινγκ μιας εταιρίας).

  Απάντηση
  • ΑΧΕΡΩΝ

   Aυτό με τις γενηές είναι λίγο αυθαίρετο,επειδή ουσιαστικά οἱ Αμερικάνοι κατατάσσουν τις γενηές των δικών τους αεροσκαφών όπως νομίζουν,και οἱ Ευρωπαίοι τρέχουν να κατατάξουν και τα δικά τους όπου κρίνουν ότι τους κολακεύει περισσότερο.
   Εκτός αυτού,σε ποιά γενηά θα μπορούσαν να καταταγούν τα Α-6,Α-7,Α-10;
   Υπάρχει και ἡ αμερικανική οπτική ότι κάποια μή αμερικανικά αεροσκάφη,όπως το Mirage-F-1,MiG-23 και ίσως και το JA-37 Viggen,ανήκαν στην λεγόμενη χαμένη γενηά,επειδή ἡ έλευση του F-16 τα κατέστησε παρωχημένα σχεδόν ταυτόχρονα με την ένταξη τους σε υπηρεσία.
   Όμως,το F-1 σε ἑλληνική υπηρεσία αποδείχθηκε ατού έναντι των F-4/F-5/1F-04S της ΤΗΚ,για πάνω από δεκαετία,και έφεραν και θετικό σκόρ απέναντι σε F-15 USAF σε μικρά ύψη και χαμηλές ταχύτητες,σύμφωνα με ότι γράφηκε τουλάχιστον σε ἑλληνικά έντυπα.

   Απάντηση
   • Gunslinger32

    Ευχαριστώ ΑΧΕΡΩΝ, συνεπώς είναι περισσότερο μάρκετινγκ και δεν λέει αναγκαστικά κάτι για την αποτελεσματικότητα ενός αεροσκάφους.

    Ενδιαφέρον ερώτηση για τα τρία μοντέλα Α που αναφέρεις. Απάντηση δεν έχω όμως.

    Εντυπωσιακό είναι ότι σήμερα στις ΗΠΑ αναζητούν αυτά τα παροχημένα μοντέλα για εκπαίδευση, ειδικά για τα Mirage F-1 θυμάμαι μια δημοσίευση πέρσι που έλεγε ότι αγόρασαν αρκετά απο την Ευρώπη αν δεν με απατά η μνήμη μου. Ακόμα και τα ιρακινά F-1 θυμάμαι ότι απασχόλησαν αρκετά τους πιλότους των αετών στο Ιράκ, η εκπαίδευση ήταν ο παράγοντας που έβγαλε τους αμερικανούς ανώτερους στις αερομαχίες που έγιναν με τους ιρακινούς.

 3. Gunslinger32

  Απο τις αναφορές στην δημοσίευση φαίνεται ότι πρόκειται για ένα σύστημα για εφαρμογές COMINT, δεν γνωρίζω λεπτομέρειες για το συγκεκριμένο, αλλά θα ήταν ενδιαφέρον να το αναπτύξουν ώστε να αποκτήσει δυνατότητες για παρεμβολή/υποκλοπή μη-φωνητικής επικοινωνίας, όπως συνηθίζεται στην ανταλλαγή πληροφοριών σε νεότερα συστήματα (αν δεν έχει ήδη τέτοιες ικανότητες).

  Απάντηση
 4. Kostas

  κανένας που γνωρίζει το Φ35 δεν το αμφισβητεί. Κανένας. Δείτε αμερικανική αεροπορια, πεζοναύτες, Ισραήλ. Το εχουν κηρύξει επιχειρησιακό και το αναπτύσσουν επιχειρησιακά.

  Μονο άνθρωποι που ειναι άσχετοι με τις τεχνολογιες του Φ35 το αμφισβητούν.

  Στην Αμερικη όσοι το αμφισβητούν θεωρούνται γραφικοί. Έχοντας φίλους μεσα στα πραγματα, οτα τους ειπα οτι προσπαθώ να αναδείξω την απειλη, γέλασαν και μου είπαν οτι μαλλον ασχολουμαι με άσχετους.

  Οσον αφορα τον τροπο αντιμετώπισης της απειλής, ενα εχω να πω, οτι δεν θα ειναι φθηνή ή εύκολη. Εαν υπήρχε φθηνό αντίδοτο στο Φ35, οι αμερικανοι δεν θα επένδυαν ενα πακτωλο χρημάτων στην αναπτυξη του. Επισης δυστυχως σε αεροπορικη τεχνολογια ή τεχνολογια ρανταρ ειμαστε πολυ πισω για να πιστεύουμε οτι θα μπορούμε εμεις να αναπτύξουμε αυτη την τεχνολογια

  Απάντηση
  • Kostas

   Λοιπον για να λέμε τα πράγματα με το όνομα τους, έχω εμπλακεί σε διαδικτυακές μαχες στο παρελθόν με 4 πρόσωπα που γραφόμενα τους υπάρχουν σε αυτή εδώ την ανάρτηση

   Ο ένας έλεγε ότι το Φ35 δεν θα ολοκληρωθεί ποτέ και έγραφε σεντόνια, τα οποία έχουν πανηγυρικώς διαψευστεί.
   Ο άλλος έλεγε το Φ35 λευκό ελέφαντα
   Ο άλλος με κατηγορούσε ως εκπρόσωπο της κατασκευάστριας εταιρείας (ότι να ναι δηλαδή) επειδή αναφερόμουν στην απειλή του Φ35
   Ο άλλος ακόμα δεν έχει συνειδητοποιήσει ότι το Φ35 είναι επιχειρησιακό.

   Τα επισημαίνω επειδή το track record επιτυχών εκτιμήσεων και προβλέψεων είναι σημαντικό για την αξιολόγηση των σχολίων από τους αναγνώστες.

   Απάντηση
   • ΑΧΕΡΩΝ

    Kostas,το …record στο track record ανεπιτυχών εκτιμήσεων,το έχει ἡ LM.
    Κοντός ψαλμός αλληλούϊα.

   • PROMAXOS

    @kostas
    Το F35 δεν εχει ακόμη ολοκληρωθεί. Όταν ολοκληρωθεί, θα είναι μια τεράστια απειλή για τις μη αναβαθμισμένες και δικτυωμένες αεράμυνες, για τα μαχητικά στο έδαφος στα πλαίσια προληπτικού πλήγματος και για όσα μαχητικά δεν διαθέτουν εικόνα του από Link/IRST κλπ.
    Όμως, η έκδοση που κυκλοφορεί είναι ατελής και το IOC μια επικοινωνιακή ανακοίνωση που αφορά μόνο αποστολές ΕΑΥ, για τις οποίες δεν είναι και το καλύτερο και παίρνει συνέχεια παράταση ζωής το Α10, που το ζητάει ο USArmee αν αποφασίσει η USAF ποτε να το αποσύρει. Είναι ατελής η τρέχουσα έκδοση γιατί το F35 είναι το μοναδικό μαχητικό στον πλανήτη που παράγεται ενόσω ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί η ανάπτυξή του.
    Ακόμη κι όταν κυκλοφορήσει η τελική έκδοση, για την οποία θα κηρυχθεί FOC, αυτή πάλι δεν θα είναι ακριβώς πλήρης. Μέρος από τις δυνατότητες που είχαν αρχικά προγραμματιστεί να διαθέτει, μετατέθηκαν για την επόμενη ολοκληρωμένη (κι επικαιροποιημένη) έκδοση του μαχητικού.
    Όλα αυτά βέβαια σου έχουν επισημανθεί πολλαπλώς, αλλά παριστάνεις είτε ότι δεν τα έχεις ακούσει, είτε ότι δεν τα καταλαβαίνεις, είτε ότι δεν υπάρχουν.
    Εμείς οι 4 δεν αγνοήσαμε ποτέ την απειλη που κάποτε θα φέρει το Φ35, την οριοθετούμε στις σωστές βάσεις και διαστάσεις της απέναντι σε έναν εμμονικό και προσβλητικό συνομιλιτή που προσβάλει πιλότους της ΠΑ, μηχανικούς, αρθρογράφους και σχολιαστές.

    Εσύ ακομη επιμένεις οτι το μαχητικό είναι επιχειρησιακό επειδή κήρυξε IOC, όταν τόσες φορές έχει αναλυθεί πόσο IOC στην πραγματικότητα είναι αυτό το IOC. Είναι η πρώτη φορά παγκοσμίως που ένα μαχητικό δέχεται τόση κριτική και πολεμική, ακόμα και μέσα στη χώρα του, που ο ίδιος ο βοηθός του υπουργού (DOT&E) το κριτικάρει σφοδρά κι εσύ είτε το κάνεις γαργάρα, είτε τον βγάζεις άσχετο και αναρμόδιο. Με τέτοια πρωτοφανή συζήτηση και πολεμικη, έχεις το θράσος να μιλάς για άσχετους και ότι έτσι σου λένε οι γνωστοί σου από τις ΗΠΑ. Εμένα πάντως οι γνωστοί μου από την ΠΑ μου λένε ότι είσαι ένας ημιμαθής ξερόλας που μπλέκεις και μπλέκεσαι με πραγματα που μισοκατανοείς, προσβάλεις τους πάντες, κάνεις lobbying και παραπληροφορείς συστηματικά.

    Και για να είμαι ειλικρινής, αυτήν την άποψη έχω και εγώ. Και όπως δεν θα σταματήσω να επισημαίνω τον κίνδυνο που φέρνει στην ΠΑ το F35 και να κατακρίνω τον ΑΓΕΑ για τον εφησυχασμό που διασπείρει και τη κωλοτούμπα σε σχέση με αυτά που έλεγε τον Ιούνιο, άλλο τόσο θα επισημαίνω τις εξωφρενικές θέσεις σου, την αυτιστική μονομέρεια, την αήθη προσβλητικότητα με κτυπήματα κάτω από τη ζώνη (όπως στο τελευταίο σου σχόλιο) και την προτεινόμενη διάλυση της ΠΑ που για να παραγγείλει τα 20 F35 που θες πρέπει να ξοδέψει 5 δις (και μην ξαναφέρεις για αντεπιχείρημα ως τάχα κόστος μονάδας της προμήθειας του μαχητικού το εργοστασιακό κόστος παραγωγής του από την LM που είναι κατώτερο και από το fly-away, επιτέλους ξέρουμε να ξεχωρίζουμε κάποια πράγματα).

    Λες μισές αλήθειες για την κριτική που σου έχουμε ασκήσει. Κανείς δεν σε είπε εκπρόσωπο της LM επειδή επισημαίνεις τον κίνδυνο από το F35, κι εμείς τον επισημαίνουμε. Σε κατηγόρησε έτσι για όλη την προπεριγραφόμενη συμπεριφορά σου.

   • Kostas

    Promaxos
    Με την υπάρχουσα επιχειρησιακή ικανότητα οι αμερικανοί έχουν αναπτύξει τα Φ35 στην Ιαπωνία απέναντι στην Κίνα και Ρωσία.
    Με την υπάρχουσα επιχειρησιακή ικανότητα τα Φ35 πέτυχαν να καταρρίψουν 20 προς 1 αντίπαλα αεροσκάφη και να καταστρέψουν με βόμβες jdam (αυτό σημαίνει ότι πλησίασαν στα 20 περίπου χιλιόμετρα) τις συστοιχίες s400 στην πρόσφατη red flag. Ξέρω θα πεις ότι πρόκειται για εξομοίωση, αποτελεί όμως την πλέον προηγμένη μορφή εξομοίωσης (μην ξεχνάς ότι διαθέτουν σουκχοι, τορ ακόμα και σ300, όποτε ξέρουν πολύ καλά τα χαρακτηριστικά τους)
    Με την υπάρχουσα επιχειρησιακή ικανότητα οι Ισραηλινοί τα κήρυξαν επιχειρησιακά ενώ έχουν δι0λα τους ρωσικά σουκχοι και αιγυπτιακά Ραφαλ.

    Αυτή η επιχειρησιακή ικανότητα μου φτάνει και περισσεύει.
    Σκέψου τι ΑΚΟΜΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ θα κάνει μόλις κύρηχθει επιχεισησιακο το 3F λογισμικό.

    Χαίρομαι που πέρασες στο στρατόπεδο του Φ35, έστω και τώρα. Δεν θα σε ξαναπιεσω με το παρελθόν. Δεν έχω ενέργεια για προσωπικές διενέξεις, αλλά για γόνιμες συζητήσεις με ανθρώπους που επίσης ενδιαφέρονται για την ασφάλεια της Ελλάδας και τους αρέσει η μελέτη της στρατιωτικής τεχνολογίας.

    Ο μόνος που μένει να πειστεί είναι ο gunslinger.
    Όταν όλοι αναγνωρίσουμε την απειλή τότε θα μπορούμε να κάνουμε μια καλή συζήτηση για τους τρόπους αντιμετώπισης της (εάν υπάρχουν).

   • PROMAXOS

    «Χαίρομαι που πέρασες στο στρατόπεδο του Φ35, έστω και τώρα. Δεν θα σε ξαναπιεσω με το παρελθόν.»
    Πραγματικά το τερμάτισες!!! Αυτό κατάλαβες;;; Η εμμονή σου είναι τέτοια που ερμηνεύει πάντα την πραγματικότητα όπως θέλει.
    ΕΙΜΑΙ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑΣ F35 ΠΡΙΝ 1ον) αναβαθμίσουμε τα μαχητικά 3ης γενιάς σε πραγματικό πρόγραμμα αναβάθμισης (IRST, AESA GaN, Links, σύστημα αυτοπροστασίας, σκοπευτικά επί κράνους), 2ον) Δώσουμε τουλάχιστον 2,5 δις για όπλα των μαχητικών αυτών, γ) σκουπίσουμε τα αποσυρόμενα Predator, αναβαθμίσουμε το ΣΑΕ, τα Πάτριοτ, τα ιπτάμενα ραντάρ (και συμπληρώσουμε τον αριθμό τους με άλλα 2) και τις ικανότητες Η/Π (προμηθευτούμε μεταχειρισμένα αεροσκάφη Elint/Sigint), δ) αναβαθμισουμε την αντιβληματική άμυνα των αεροδρομίων, και ε) έρθει σε υπηρεσία η επόμενη έκδοση παραγωγής του F35 (όχι η 3F, η επόμενη κανονική έκδοση παραγωγής).

    Και τότε θα πρέπει να αξιολογήσουμε τις διαθεσιμότητες, τις εξόδους ανά ημέρα και το κόστος χρήσης του F35. Και να το συγκρίνουμε και με ότι άλλο σε στελθ ή υπο-στέλθ κυκλοφορεί, ήτοι Silnet Eagle, Silent Hornet, τυχόν παρόμοιες εκδόσεις ευρωπαικών μαχητικών (αμφίβολο), και να δούμε τι κάνουν οι Ιάπωνες με το δικό τους πρόγραμμα. Που σημαίνει ότι πρέπει να εξετάσουμε την προμήθειά του μετά από μία 10ετία κι εφόσον έχουμε ικανοποιήσει τις ως άνω προτεραιότητες.

    Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να μας καθησυχάζει η ένταξη του από τους Τούρκους, απεναντίας, οι προτεραιότητες που υποστηρίζω αφορούν και τη δική του αντιμετώπιση (και παράλληλα την αντιμετώπιση του βαλλιστικού προγράμματος, των SOM και των τουρκικών δυνατοτήτων Η/Π).

    Κι αυτή ακριβώς είναι η διαφορά μας. Δεν ανήκω σε κανένα «στρατόπεδο». Μελετώ, μαθαίνω, ενημερώνομαι, συζητώ και και αποτιμω χωρίς εμμονές και παρωπίδες. Έχει τεράστια θέματα το F35, αλλά συνιστά απειλή.
    Η κηρύξεις IOC είναι για γέλια. Το μαχητικό δεν έχει πυροβόλο, κάσκα και πολλά άλλα. ΘΑ ΑΡΓΗΣΟΥΝ ΠΟΛΥ. Και οι αλλαγές χρονοδιαγραμμάτων και τα έξτρα χρήματα που ζητούν είναι συνεχείς, δεν σταμάτησαν το 2012. Τελευταίο σχετικό άρθρο στον παρόντα ιστότοπο πριν λίγους μήνες.
    Αλλά δεν θα περιμένω το 2025 να λυθούν τα περισσότερα προβλήματα ή το 2030 να ολοκληρώσουν οι Τούρκοι (λεφτά έχουν) κανένα πρόγραμμα αναβαθμισης των νέων F35 τους σε μια πραγματικά πλήρη έκδοση και να δω τότε τι μπορούμε να κάνουμε.
    Δεν τρώω την προπαγάνδα της LM. Αλλά δεν κοιμάμαι και τον ύπνο του δικαίου.

    Ο βοηθός υπουργού άλλαξε γιατί άλλαξε κυβέρνηση. ΑΛΛΑΞΕ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΑΙ Ο ΥΠΑΜ.
    Η εξομοίωση των S400 είναι ανέκδοτο. Ακόμα και οι εκδόσεις των S300 διαφέρουν πολύ.

    ΥΓ: «από τον τελευταίο σου διθύραμβο για το Φ-35 και μέχρι σήμερα,200 block 2B έχουν καεί στην προθέρμανση,φαίνεται ότι οἱ παιδικές ασθένειες έγιναν εφηβικές,και βλέπουμε για mid-life crisis και κλιμακτήριο.»
    Κλαίω… Ετοιμαστείτε για εκτεταμένο πρόγραμμα αναβάθμισης των παραδοθέντων F35 3F μετά το 2025. Κάποια στιγμή θα λυθούν τα περισσότερα και σοβαρότερα προβλήματα, αλλά το F35 ούτε μίνι F22 θα γίνει ποτέ, ούτε Α10. Όσοι έχουν λεφτά, θα πληρώσουν, Οι υπόλοιποι…

    ΥΓ2: Όταν τα προβλήματα λυθούν, μπορεί να έχει αλλάξει τελείως το τοπίο στα ραντάρ και στα συστήματα αισθητήρων. Ακόμα κι αν δεν έχει αλλάξει όμως, ένα F35 ενταγμένο στην αμερικανική πολεμική μηχανή είναι πολύ διαφορετικό από ένα F35 ενταγμένο στις ένοπλες δυνάμεις οποιασδήποτε άλλης χώρας. Το αν το 2025 θα πρέπει να το παραγγείλουμε (και θα έχουμε τα χρήματα), θα κριθεί καλύτερα τότε.

   • Kostas

    Αχερων η κατασκευάστρια και το γραφείο ανάπτυξης του Φ35 είχαν μια κακή οργάνωση του προγράμματος μέχρι το 2011. Οι κύριες αιτίες ήταν οι εξωπραγματικά αισιόδοξες προβλέψεις και απαιτήσεις. Μετά από αυτό το σημείο δεν έχουν πέσει έξω.

    Αντιθέτως έχουν πέσει θεαματικά έξω όσοι ασκούσαν κριτική, συμπεριλαμβανομένου του πρώην διευθυντή dote που έπεσε έξω σχεδόν σε κάθε πρόβλεψη του, ακόμα και πρώην υφυπουργός άμυνας βασικά τον χαρακτήρισε αναξιόπιστο καθώς έβγαζε σκάρτο κάθε προγράμμα του αμερικανικού υπουργείου άμυνας.

   • ΑΧΕΡΩΝ

    Κostas,από τον τελευταίο σου διθύραμβο για το Φ-35 και μέχρι σήμερα,200 block 2B έχουν καεί στην προθέρμανση,φαίνεται ότι οἱ παιδικές ασθένειες έγιναν εφηβικές,και βλέπουμε για mid-life crisis και κλιμακτήριο.
    Κατά τα λοιπά,ὁ χρόνος θα μιλήσει τελευταίος.__

 5. Gunslinger32

  Ο Gunslinger δεν ασπάζεται τα παραμύθια της χαλιμάς, ούτε ασχολείται με το οπαδιλίκι που είναι διαδεδομένο στην Ελλάδα. Έτσι για να ξεκαθαρίσουμε μερικά πράγματα.
  Νομίζω ότι έχω μια αρκετά καλή πληροφόρηση, ώστε να μην χρειάζομαι έναν άπιστο Θωμά (με «φίλους» απο τις ΗΠΑ), για να έχω εικόνα για ένα JSF και διάφορα αλλά συστήματα(έχω κι εγώ φίλους και γνωστούς που γνωρίζουν πολλά και διάφορα).

  Απάντηση
 6. Theognostos

  ως ελεχθει σε προηγούμενη ανάρτηση το πρόβλημα είναι ότι η Ελλας εχει ακολουθησει καθαρη αμυντικη πολιτικη….ενω η τουρκία μέσω των υπολοιπων συμμάχων και μη ….έχει επιθετικη πολιτικη με βλεψεις μεγάλου παιχτη ….η οποία ενθαρίνεται με οικονομικη βοήθεια και απο την δυση αλλα και απο την ανατολη οποτε εχει ξεκινησει προγραμματα εξοπλισμων τα οποια καρποφορούν στις ημέρες μας….

  η πολιτικη ηγεσία τής Ελλάδος εχει κάνει μεγάλα λάθη και όλα γινονται σπασμωδικά αντιδραστικα χωρις να υπάρχει βαθεια στρατηγικη μακροχρονια ουτως γενομενη ερμαιον των περιστασεων αφήνοντας προβλήματα για επιλυση στο δηθεν μέλλον προβληματα οπως
  το Κυπριακο, Μακεδονικο, Αλβανικο, Αιγαίον και υφαλοκρυπιδα κ.ο.κ. αυτα μπορούσαν να ειχαν λυθεί

  στην προκειμενη περιπτωση της αρχης της αμυντικης επανεκινησεως ….. καλιο αργα παρα ποτέ….

  Απάντηση
 7. Theognostos

  συνεχιζω….

  επίσης μεγάλο προβλημα οτι Ελληνες ( πολιτικοι και αλλοι) αισθάνονται δηθεν οτι ολα ειναι μέλι γάλα….οτι ειναι πρωτα ευρωπαιοι και της νεας ταξης των πραγματων …και ισως μετέπειτα ΕΛΛΗΝΕΣ….αυτο ειναι απορροια της συνεχους διαβρωσεως της Ελληνικης Ψυχης εχοντας ξεχασει τα ιδανικα της παναρχαιας Ελληνικης φυλής….(οτι επιδειωξε ο κισσιγκερ γινεται στην πράξη ….ριζοσπάστες…σπανε τις ριζες ωστε να φτιάξουν αλλο ειδος ανθρωπων….)

  αυτη καθαυτη η νοοτροπια εχει φερει και την οικονομικη κατασταση που επικρατει πρωτα ενδιαφέρον για αλλους της λεσχης και μετα για την πατριδα….αυτη η ταση εφερνε τηην καταστροφη και στις ΗΠΑ….οπου δυσκολα θα δουμε εαν θα μπορεση ο νυν προεδρος να αναχαιτησει με την αλλαγη πολιτικης

  επειτα η Ελλας απαγορευοταν να παράγει δικα της οπλικα συστηματα εξ ολοκληρου…ομως ουτε επιδείωξαν κοινοπραξίες …με ξενες εταιρείες σωστα …ολα ξεφραγκο αμπὲλι… συστηματικα…κατέστρεψαν την μία βιομηχανια μετα την αλλη…οχι μονον καθαρα αμυντικες…

  Απάντηση
 8. Theognostos

  συνεχιζω

  Πολλοι επικεντρωνονται μονον στην επικειμενη απειλη που ονομαζεται Φ—35. Ομως η απειλη ειναι πολυ μεγαλύτερη και το αρθρο αγγιξε μονον ορισμενες πτυχες της απειλης εναντιον της Ελλάδος. Το Φ—35 οπως και κάθε συστημα αορατοτητος ειναι πλεον εδω και θα βελτιωθεί. Δέν υπάρχουν εύκολα αντιδοτα…οι αυταπάτες πρεπει να τελείωνουν. Η Τουρκία θα έχει οχι μονον τεχνολογια αιχμης αλλα παραγει συστηματα για το αεροσκάφος και εχει επενδύσει ωστε να ειναι το μονον κρατος οπου ολες οι μηχανες θα πηγαινουν για συντηρηση αυτο ειναο τεραστιο προβλημα για το ΝΑΤΟ οχι μονον για την Ελλαδα. Επειτα σημερα με το που γραφετε στο διαδυκτιον ειτε απο υπολογιστη ειται απο κινητο( σημερα και αυτα έχιυν υπολογιστη ) κτλ…αμέσως οποιος θέλει γνωριζει τά πάντα …και εάν ειναι κυβερνητικος παραγων μπορει να αποκλεισει τον λογαριασμο άμεσα….το λοιπόν ένα παρομοιο συστημα ισχυει και για το Φ—35 οπου καθε κινηση γνωριζεται στελνει σημα στην κατασκευαστρια εταιρεία κτλ…οπου συνεπαγεται οτι το αεροσκαφος μπορει να αποκλησθει επιχειρησεων εαν το κρατος παραγωγης το αποφασισει. Αυτο ειναι επισης μια μεγάλη απειλη για τον χρηστη. Το συστημα μπορει να παρουσιάζει ορισμένα προβληματα ομως ολα ξεπερνιονται…απο αυτην την αποψην τα προβληματα …βοηθουν την κατασταση για την Ελλαδα ομως οχι για επ απειρον….

  εν τελει σε προηγουμενη αναρτηση ειχε γινει γνωστο οτι…οταν η τουρκία αισθανεται οτι εχει την υπεροχη και ειναι ετοιμη…
  τοτε θα επιτεθεί…αυτο απο την διάλεξη…απο πρωην ναυαρχο…αρα ειναι θεμα χρονου…και δεν θα ειναι μονη…υπαρχουν και τα άλλα γειτονικα κρατη…

  η Ελλας ας ετοιμάζεται …και οχι μονον αμυντικα …αλλα πνευματικα με ψυχραιμια …επιθετικα…

  γαρ….

  Idealism is fine…but… if we were to assume leadership in the free world we must have forces to make our will felt

  Απάντηση
  • Gunslinger32

   @Theognostos
   Εάν η χρήση ενός οπλικού συστήματος απέναντι στον πιο ισχυρό αντίπαλο(που ανήκει και στο ίδιο γεωπολιτικό στρατόπεδο) εξαρτάτε όντως απο την έγκριση του κράτους προέλευσης(στην προκειμένη περίπτωση του JSF απο τις ΗΠΑ), οι οποίες όπως έχει αφεθεί να εννοηθεί απο έναν αμερικανό πτέραρχο σε μια προηγούμενη ανακοίνωση έχουν προβλέψει(ζητήσει) μια συγκεκριμένη ας πούμε «δικλείδα ασφαλείας» για τέτοιες περιπτώσεις απο τους παραγωγούς(η απαίτηση του Ισραήλ για παρεμβάσεις στα δικά τους μαχητικά του τύπου, είναι άλλη μια ένδειξη ότι τέτοια δυνατότητα είναι απο τεχνική άποψη εφικτή), προκύπτουν δυο θέματα.

   Ένα είναι, ότι σε τέτοια περίπτωση το μαχητικό είναι ουσιαστικά ένας αναξιόπιστος παράγοντας(η άχρηστο) στον σχεδιασμό των γειτόνων, σε περίπτωση που προβλέπουν την χρήση του εναντίον ενός αλλού μέλους της συμμαχίας, εφόσον μια επιθετική ενέργεια μεταξύ μελών δεν παίζει στην ιδέα του ΝΑΤΟ.

   Ένα άλλο είναι, ότι σε περίπτωση έγκρισης χρήσης των ΗΠΑ για χρήση απέναντι σε ένα μέλος της συμμαχίας, φέρνει τις ίδιες πολιτικά (αλλά και εντός του ΝΑΤΟ) σε μια πολύ δύσκολη θέση, που θα μπορούσε να σημαίνει μέχρι και διάλυση του ΝΑΤΟ, και αυτό προσπαθούν προφανώς να αποφύγουν νε κάθε μέσο, μετά την διάλυση της ΕΣΣΔ.

   Ένα θέμα μεγάλης σημασίας για την εθνική ασφάλεια της Ελλάδας, είναι και η συντήρηση του πιο σημαντικού εξαρτήματος δηλαδή του κινητήρα στην Τουρκία, αυτό απο μόνο του είναι εξωφρενικό.

   Επόμενος μένουν να απαντηθούν μερικά ερωτήματα σε όλη αυτή την ιστορία.

   Όπως για παράδειγμα.

   Πόσο απειλή και πόσο χρήσιμο είναι το JSF για μια Ελλάδα(και Τουρκία) και πόσο αποτροπή θα μπορούσε να είναι απέναντι στην Τουρκία, όταν κανένας απο τους δυο δεν θα έχει την δυνατότητα να το σηκώσει στον αέρα χωρίς την έγκριση απο τις ΗΠΑ;

   Πια θα έπρεπε να είναι η θέση της Ελλάδος απέναντι στις ΗΠΑ, σε περίπτωση που εγκρίνουν την χρήση του JSF για πόλεμο κατά της Ελλάδας και εφόσον βάζουν την Ελλάδα σε ένα είδος ομηρίας με την απόφαση της τοποθέτησης της γραμμής συντήρησης ούτε κινητήρα στην Τουρκία, και πια μέτρα θα έπρεπε να πάρουν για να μην αιφνιδιαστούν;

   Η Τουρκία ήδη λαμβάνει κάποια μέτρα με την προσπάθεια για δικό της μελλοντικό μαχητικό, όπως και το Ισραήλ με την παρέμβαση σε συγκεκριμένα σημεία του μαχητικού.
   Η Ελλάδα δεν έχει όμως τις δυνατότητες να προχωρήσει σε μια απο τις δυο λύσεις.

   Να θυμίσω και μια αναφορά που δεν λείπει απο καμία ανακοίνωση εξοπλισμών στην DSCA.

   «The proposed sale of this equipment and support will not alter the basic military balance in the region.»

   Η παραπάνω ανακοίνωση της υπηρεσίας, υπάρχει και σε μια προηγούμενη συμφωνία για πυραύλους για την Τουρκία(Turkey – AIM-120C-7 AMRAAM Missiles).

   Απάντηση
 9. Theognostos

  @Gunslinger32

  Η αυταπατη οτι το ΝΑΤΟ θα επεμβει σε περιπτωση πολεμου Ελλαδος Τουρκιας πρεπει να τελειωνει….οι συμμαχιες ολες οι συμμαχιες υφιστανται για ενα ορισμενο χρονικο οσο συμβαλουν σε ολα τα ενδιαφερομενα μερη. Πολιτικη βουληση κρατων αλλαζει πολυ γρηγορα και δει εν καιρω πολεμου.

  Υπενθυμιζω οτι εαν η Ελλας εκανε πως βοηθουσε την Σερβια τοτε υπηρξε σχεδιο απο ΗΠΑ ΝΑΤΟ να την σπασουν σε κομματια…οσο και εαν αυτο ακουγεται παραξενο, αυτα τα σχεδια υπηρξαν απλα δεν υλοποιηθηκαν.

  Ειχα γνωστους στις ΗΠΑ οι οποιοι ξεκαθαρα μου ελεγαν να βγαλω τα χρηματα εαν ειχα απο την Ελλαδα για καθε περιπτωση…παραλληλα οι πεζοναυτες των ΗΠΑ ειχαν χαρτες μαζι τους οπου εδειχναν οτι τα μερη απο τα οποια περνουν για να πανε προς βορρα δηλαδη Θεσσαλονικη κτλ….ειναι υπο Ελληνικη ΚΑΤΟΧΗ αρα χρειαζονται απελευθερωση….στην προκειμενη περιπτωση η Ελληνικη Κυβερνηση το μονον που μπορουσε να κανει ηταν να μιλαει για την επομενη μερα και οχι αλλαγη συνορων!!! Δηλαδη επισης να μην αλλαξουν τα συνορα της Ελλαδος …σμικρυνση δηθεν χαριν της ευημεριας…βλεπε Μπενακη….

  Το ΝΑΤΟ ειτε το θελουν οι ‘Ευρωπαιοι’ ειτε οχι, υπαρχει χαριν των ΗΠΑ ακομη και σημερα. Σε γενικες γραμμες οτι πουν οι ΗΠΑ θα γινει. Οταν οο Μπους ειχε στα σχεδια να γινει ενα κρατος βορεια της Ελλαδος το εκανε, τωρα υπαρχει το ‘μακεδονικο’ προβλημα το οποιον υπηρξε ομως απο την εποχη της Γιουγκοσλαβιας το οποιον υπηρξε επειδη ειχαν βλεψεις για καταβαση στην Θεσσαλονικη…οποτε το τμημα αυτο αντι για βαρντασκα λεγοταν μακεδονια…και δεν ειδα καμια απο τις μεγαλες δυναμεις να προβαλλει βετο στα Ηνωμενα εθνη εναντιον αυτου του ονοματος…ολα στα σχεδια…ολα

  Γινεται προσπαθεια απεξαρτησιας μεσω ενος Ευρωστρατου ομως δυσκολα θα γινει στην πραξη διοτι τα ιδια στρατευματα και κονδυλια και υλικο, κτλ… υπερετουν και εθνικα συμφεροντα καθε κρατους και ΝΑΤΟ και Ευρωστρατο! Δια τουτο θεωρω οτι ο λεγομενος Ευρωστρατος εχει ως πρωτιστο σκοπο την καταστολη εσωτερικων πολιτικων διαταραχων μεσα στα μελη της κοινοπραξιας και οχι την εξωτερκη αμυνα.

  Οταν εξηγω οτι οι Ελληνικες κυβερνησεις εκαναν λαθη εννοω οχι μονον στο εγγυς παρελθον αλλα και στο απωτερο βαθυ παρελθον.. τα λάθη πληρωνονται. Οσο για το οτι δεν αλλαζουν οι ισορροπιες με τα Φ-35 μαζι με τους ΑΑ στην Τουρκια αυτο ειναι λαθος αυταπατη το σκηνικο αλλαζει εις βαρος της Ελλαδος οταν και εφοσον εκπληρωθουν. Αυτο ομως που προεχει ειναι το τι πολιτικη θα επιδειωξει η εκαστοτε Ελληνκη κυβερνηση απο τωρα ωστε να μην ελθει η ωρα οπου η Τουρκια να κανει την επιθεση με τις ευλογιες των ΗΠΑ ΝΑΤΟ οποτε τα οπλικα συστηματα οπως το Φ-35 θα κανει την δουλεια του.

  Θεωρω οτι η Ελλας μπορει να μπει σε κοινοπραξιες ωστε να αρχισει επιτελους παραγωγη συστηματων αμυντικης και πολιτικης φυσεως καλιο αργα παρα ποτε. Ηταν και παραμενει τεραστιο λαθος το οτι η Ελλας φεριπην μπορει να παραγει εναν μονον ορισμενο ποσον ελαιολαδου, κτλ και οτι πρεπει να αρκεστει στην τουριστικη αναπτυξη. Ο τουρισμος ειναι μια μορφη δουλειας….χωρις παραγωγηκοτητα… ακομη ο μεσος Ελλην δεν το εχει καταλαβει….Κατα αυτον τον τροπο οι Ελληνες εμαθαν να ειναι δουλοι των τουριστων, χωρις βιομηχανιες παραγωγη πλουτου η οποι ακανει ενα κρατος αυταρκες, ενα κρατος δεν στεκεται.

  Η παραγωγικοτητα δεν εχει να κανει με την δηθεν νοοτροπια οτι ειναι φθηνοτερα να παραγονται προιοντα σε κρατη με φτηνους εργατες εχει να κανει με την οικονομικη πολιτικη ενος κρατους η οποια επιτρεπει την δημιουργια της βιομηχανικης βασεως και την νοοτροπια των πολιτων οι οποιοι ΘΕΛΟΥΝ να παραγουν και οχι να ειναι δουλοι.

  να ειστε ολοι καλα

  Απάντηση
 10. KN

  Μετά απο την σιέστα των εορτών και διαβάζοντας το ενδιαφέρον αρθρο και τα ενδιαφέροντα σχόλια των φίλων της σελίδας αποφάσισα να συμμετάσχω και εγώ σε αυτο τον διάλογο διότι βλέπω πως για άλλη μια φορά οι Έλληνες μπερδέψαμε τα μπούτια μας και αντί να ασχοληθούμε με το σοβαρό ( πλήρης απαξίωση σε λίγα χρόνια την πολεμικής μας αεροπορίας αν συνεχίσουμε έτσι) ασχολούμαστε με το γνωστό «άγνωστο» f35. Καταρχήν, δεν νομίζω οτι αμφιβάλει κανεις πως η LM ειναι η Coca Cola της αμυντικής βιομηχανίας. Το μάρκετινγκ που κάνει η συγκεκριμένη εταιρία για τα προϊόντα της ειναι εξαιρετικό, και δεν νομίζω πως τους κατηγορεί κανεις γι’αυτο, μπράβο τους και μαγκιά τους. Όμως δεν πρεπει να ξεχνάμε ποτέ ενα πράγμα το οποίο η ιστορία μας το έχει διδάξει πολλες φορές, ΔΕΝ υπάρχουν θαυματοποιά όπλα γερμανιστί «wunderwaffe». Ας πάρουμε το παράδειγμα της LM και του U-2. Όταν η LM το κατασκεύασε είχε διαβεβαιώσει την USAF οτι οι Σοβιετικοί δεν υπήρχε περίπτωση ούτε να το δουν ούτε να το καταρρίψουν λόγο του ύψους που πετούσε και της ταχύτητας του. Κανεις δεν αμφέβαλε ποτε πως το U-2 ήταν ενα τεχνολογικό θαύμα, πολύ μπροστά απο την εποχή του. Άλλωστε, το γεγονός πως η USAF τα χρησιμοποιεί ακόμη ειναι περίτρανη απόδειξη των παραπάνω. Όμως οι Σοβιετικοί και τα έβλεπαν με τα ραντάρ τους και χρειάστηκαν μόλις 4 χρόνια μέχρι να αποκτήσουν τη δυνατότητα να τα καταρρίψουν. Αυτή ειναι μόλις μια απο τις δεκάδες παρόμοιες ιστορίες οπλικών συστημάτων που ναι μεν ήταν τεχνολογικά προηγμένα και μπροστά απο την εποχή τους όμως ο αντίπαλος βρήκε το αντίδοτο και μάλιστα αρκετά νωρίτερα απ’ό,τι περίμεναν πολλοί. Τωρα όσων αφορά το f35 στο οπλοστάσιο της Τουρκίας και εμάς, δεν νομίζω οτι θα διαφωνήσει κανεις για την επικινδυνότητα του απέναντι στην ΠΑ αλλα σε ποια ΠΑ ; Στην ΠΑ που έχουμε σημερα και οχι στην ΠΑ που μπορούμε να έχουμε αύριο αν πράγματι προχωρήσουμε σε ριζική αναβάθμιση των μέσων και τον όπλων της. Θα συμφωνήσω με τον Πρόμαχο, πως πρώτα πρεπει να κλείσουν όλες οι τρύπες που έχει η ΠΑ, και να κλείσουν σωστά και οχι τσαπατσοδουλειές και μετά να συζητήσουμε για ΝΜΑ και πέμπτης γενιάς μαχητικά. Αν η αεροπορία μας αποκτήσει τα μέσα που χρειάζεται τότε δεν έχει να φοβάται κανένα f35, οσο για τον ισχυρισμό πως 20-25 f35 θα επαναφέρουν την ισορροπία χωρις να χτιστεί πρώτα η ΠΑ απο τη βάση της (εκπαιδευτικά) μέχρι την αιχμή του δόρατος (f16v με irst, aesa gn, σύγχρονα όπλα και σε επάρκεια) και την ασπίδα της (αεράμυνα κλπ) ειναι απο αδαείς έως ύποπτες. Όταν και αν η ΠΑ θα κρίνει πως το f35 θα ειναι πραγματικός πολλαπλασιαστής ισχύος και θα ενταχθεί ομαλά μέσα σε ενα δίκτυο μέσων και όπλων, τότε καλώς να προχωρήσει η προμήθεια αλλιώς, μακρυά. Η ΠΑ και η ΠΑ μόνο πρέπει κρίνει πιο αεροσκάφος θα πρέπει να αποκτηθεί στο μέλλον για να κάνει σωστά τη δουλειά της, ούτε εμείς, ούτε κανένας υπουργός με «θερμά αισθήματα» για τον ενα ή τον άλλο προμηθευτή, ούτε κανένας πρέσβης. Αλλα επειδή λεφτά δεν υπάρχουν και επειδή οι ανάγκες που έχουν συσσωρευτεί ειναι τεράστιες και θα μας απασχολήσουν για αρκετά χρόνια, και επειδή δεν υπάρχει μονο ΠΑ αλλα και ΠΝ και ΣΞ με επίσης τεράστια ελλείμματα και ανάγκες, άποψη μου ειναι πως θα μείνουμε για αρκετό καιρό να τσακωνόμαστε για το f35 και να συζητάμε τα αυτονόητα.

  Καλή Χρονιά να έχουμε και ελπίζω επιτέλους σε αυτή τη χώρα να βάλουμε μυαλό.

  Απάντηση
  • Gunslinger32

   Επειδή ανέφερες το U-2 το οποίο είναι όντως και παρά την επιτήρηση απο το διάστημα, ένα ξεχωριστό αεροσκάφος, θέλω να παρατηρήσω ότι οι εποχές των Clarence Johnson και Ben Rich έχουν περάσει ανεπιστρεπτί για την εταιρία.
   Αυτοί οι άνθρωποι ήταν σπάνια ταλέντα που δεν φύτρωνουν στα δέντρα(όπως λένε και στο χωριό μου), όπως και ένας Joe Sutter, η ένας Douglas οι οποίοι όλοι σχεδίασαν αεροσκάφη που ήταν κυριολεκτικές επαναστάσεις στην αεροδιαστημική.
   Σήμερα έχουν αλλάξει πολλά, στην φιλοσοφία των κατασκευαστών, που πολύ δύσκολα συγκρίνονται με τις παλιές εποχές. Αυτό,γίνεται πιο ξεκάθαρο αν συγκριθούν τα χρονικά διαστήματα, απο την σκέψη/σχεδίαση μέχρι το ετοιμοπαράδοτο προϊόν στους πελάτες.
   Αν και η τεχνολογία σήμερα φαίνεται κάπως πιο περίπλοκη για την εποχή, στο παρελθόν δεν ήταν και πολύ διαφορετικό, αλλιώς δεν θα γινόταν λόγος για επαναστατικά αεροσκάφη που ήταν μπροστά απο την εποχή στην οποία είχαν σχεδιαστεί.

   Απάντηση
 11. Gunslinger32

  @Theognostos
  Ευχαριστώ Theognostos, προσωπικά δεν περιμένω μια παρέμβαση του ΝΑΤΟ προς όφελος της Ελλάδας(αλλά περισσότερο το αντίθετο), για αυτό έθεσα και το ερώτημα για την χρησιμότητα(η μη) του JSF, το οποίο στην περίπτωση που περιγράφεις νομίζω ότι θα ήταν ουσιαστικά άχρηστο για την ΠΑ, εφόσον θα ήταν καθηλωμένο(για πολιτικούς λόγους, όπως συνέβει και σε άλλες περιπτώσεις με διαφορετική μέθοδο μέσο πολιτικής πίεσης, ο Σιμίτης ακόμα ευχαριστεί για αυτό). Άλλωστε η αγορά του αιώνος, για αυτούς τους λόγους μοιράστηκε σε Ευρώπη και ΗΠΑ(δυστυχώς δεν συνεχίστηκε έτσι στις αγορές που ακολούθησαν, ώστε να έχουμε φτάσει στο σημείο νε κρεμόμαστε απο τις ορέξεις του μεγάλου αδερφού, ο οποίος δείχνει ιδιαίτερη αδυναμία για τους γείτονες, παρά το γεγονός που δεν του επέτρεψαν να περάσει απο το έδαφος τους, σε αντίθεση με εμάς που συνεργαστήκαμε στο θέμα της Γιουγκοσλαβίας.

  Έτσι τα παραπάνω που αναφέρεις δεν μου φαίνονται καθόλου παράξενα, και αυτός είναι ένας(σημαντικός) απο τους λόγους που δεν θα πόνταρα σε ένα JSF(όσο η Τουρκία θα είναι το αγαπημένο παιδί τους, και όσο θα μας συμπεριφέρονται σαν να είμαστε κανένα ορφανό τις ΕΣΣΔ).

  Όταν πληρώνουμε που πληρώνουμε για προστασία, θα έπρεπε να την έχουμε κιόλας, και όχι να μας δουλεύουν ψηλό γαζί με δηλώσεις δήθεν φιλίας στον αέρα. Δεν έχω πρόβλημα να συνηθίσω στην ιδέα ότι δεν μας προτιμούν, απο την άλλη όμως αυτό συνεπάγεται και με μια ελεύθερη και διαφορετική επιλογή υλικού(χωρίς να με ενδιαφέρει πόσες θέσεις απασχόλησης θα κοστίσει σε μια LM η κάποια άλλη εταιρία), απο κάποιον άλλο που μου προσφέρει αυτά που είναι πιο κοντά στις πραγματικές μου απαιτήσεις(αυτό κάνουν και αρκετά αλλά κράτη, χωρίς να έχουν προβληματικές σχέσεις με εκείνους που δεν πήραν μια παραγγελία για όπλοσυστήματα.
  Σήμερα μιλάμε για έναν μικρό αριθμό(για αύριο), ο οποίος δεν θα ξεπερνούσε τις 30 μονάδες, αύριο η μεθαύριο ομώς θα μιλάμε για τελείως διαφορετικούς αριθμούς οι οποίοι θα ξεπερνούν τα 100 μαχητικά, για αντικατάσταση παλαιότερων που υπηρετούν σήμερα στην ΠΑ, και αυτό θα τσούζει αρκετά, επειδή 100 μαχητικά είναι 100 μαχητικά. Εκεί που σκοντάφτει το θέμα μιας σωστής διαπραγμάτευσης είναι στην ανικανότητα των πολιτικών που επιρεάζονται απο προσωπικές προτιμήσεις(και επειδή είναι ανίκανοι να θέσουν σωστές προτεραιότητες).

  Ένα παράδειγμα είναι ίσως οι αραβικές χώρες η τα εμιράτα αν θέλεις έτσι, περίμεναν για αποφάσεις απο ΗΠΑ αλλά οι απαντήσεις άργησαν, μόλις έκλεισαν τις δουλειές για τα αρχικά 72 EF Typhoon και έπεσαν οι υπόγραφες συνήλθαν απότομα στο Στέητ Ντηπάρτμεντ, και έδωσαν πράσινο φως για τους αετούς. Όταν ξέρεις να διαπραγματευτείς σωστά και δεν είσαι απλά μιζαδόρος και μπαγλαμάς, μπορείς να κανείς και δουλειά, χωρίς να πέφτεις στο επίπεδο ενός νεοσουλτάνου και χωρίς να επιβαρύνεις αναγκαστικά τις σχέσεις.

  Όταν δέχονται ακόμα και τους γερμανούς σαν ισάξιους συνεργάτες σε διάφορα προγράμματα, είναι οξύμωρο να δεχόμαστε ένα άδειασμα πίσω απο το άλλο, και μάλιστα σαν φιλίες δυνάμεις σε δυο παγκόσμιους πολέμους, αυτό είναι καθαρή ξεφτίλα, για την οποία φέρουν συγκεκριμένοι παράγοντες ευθύνες.

  Όπως λες σωστά, πρέπει επιτέλους μα αφήσουμε στην άκρη τις μεθόδους στις οποίες μας έχουν συνηθίσει κάτι δυναστείες πολιτικών, και να πάρουμε τις σωστές αποφάσεις για το μέλλον, διότι με αυτά που πράττουν σήμερα, δεν πρέπει να μας εκπλήσσει αν αύριο πέσουμε πίσω και απο μια Μολδαβία.

  Οι γείτονες σε λίγο θα πάρουν και το ευρωπαϊκό αντιαεροπορικό σύστημα μεγάλης εμβέλειας( η τουλάχιστον την τεχνογνωσία), όπως και τον πολυπόθητο κινητήρα(για τον οποίο είμαι 80% σίγουρος, με αυτά που άκουσα και είδα εχθές) για το πρόγραμμα εθνικού άρματος μάχης, και όλα αυτά παρά την απόφαση για το ρωσικό σύστημα.
  Εμείς, κοπανάμε αέρα και μοιράζουμε χαζοχαρούμενα χαμόγελα μπροστά στις κάμερες των δημοσιογράφων για να μην χαλάσουμε χατήρια.

  Απάντηση
 12. Kostas

  το Φ35 πέτυχε λογο καταριψεων 20/1. Το Φ35 προσέγγισε συστοιχίες Σ400 σε απόσταση 20χλμ και τος κατέστρεψε.
  Ολα αυτα στην πλεον ρεαλιστικη άσκηση που υπαρχει στο πλανήτη με τις πλεον αντικειμενικές συνθηκες.
  Μπορει οι φίλοι να γράφουν σεντόνια με θεωρίες, εγω πιστευω πως μπορω να συνοψίσω τα γραφόμενα τους σε μια και μονο λέξη: εθελοτυφλούν.

  Καληνύχτα

  Απάντηση
  • PROMAXOS

   Λόγο καταρρίψεων 20 προς 1 συνεργαζόμενο με το F22. Χαίρω πολύ χαιρόπουλος. Με τους Aggressors να βασίζονται σε παλιά, αδικτύωτα F16 και Mirage F1.
   Αυτή βέβαια είναι η έννοια του high-low mix και της λειτουργίας του F35 ως μια πλατφόρμα που θα δέχεται data από άλλους αισθητήρες και πλατφόρμες, θα κάνει fusion και θα πλήττει στόχους.
   Πόσοι όμως πλην ΗΠΑ θα έχουν μια τόσο πλήρη πολεμική μηχανή;

   Πραγματικό S400 δεν θα το πλησιάσει ούτε στα 40 χλμ, εκτός κι αν εξειδικευμένα φίλια αεροσκάφη διεξάγουν παράλληλα πολύ εκτεταμένο Η/Π. Να μου έλεγες προσέγγισε στα 60 χλμ και του φύτεψε Harm να το δεχθώ μια χαρά.
   Βέβαια σε πραγματικές συνθήκες το S400 θα (πρέπει να) πλαισιώνεται από άλλα συστήματα αεράμυνας και Η/Π και να αλληλοπροστατεύεται με φίλια μαχητικά.

   Ποιος εθελοτυφλεί λοιπόν;

   ΥΓ: Γιατί έπρεπε να πλησιάσει στα 20 χλμ; Μήπως γιατί η IOC δεν επιτρέπει πλήρεις δυνατότητες κρούσης αλλά μόνο ΕΑΥ και τη συναφών απαιτήσεων κρούση από μικρή απόσταση;

   Απάντηση
   • Σπυρίδωνας

    Και το 20 προς 1 του F35A δεν είναι καν το πιο εντυπωσιακό: Στην πιο ρεαλιστική εξομοίωση-άσκηση στον ΠΛΑΝΗΤΗ (ίσως και όχι μόνο), το F35B των US Marines (ας είναι 1,5 τόνο βαρύτερο, με μικρότερη εμβέλεια, χωρίς καν ενσωματωμένο πυροβόλο και περιορισμένο από το σχεδιαστήριο στα 7G max)…. πέτυχε 24-0 (!) kill ratio σύμφωνα με τον Lt. Gen. Jon M. Davis. (διαβάστε στο link). Κάτι γνωστοί μου που ξέρουν πολύ καλά το F35 μου είπαν ότι οι πιλότοι ζητούν άμεσα το κράνος του F35B να τρέχει Instagram και Angry Birds γιατί υπάρχει σοβαρός κίνδυνος από την πλήξη σε μεγάλα υψόμετρα. Άρα συνοψίζοντας για όσους εθελοτυφλούν: η ΜΟΝΗ λύση στα εκατοντάδες Τουρκικά F35A και F16 είναι… μερικές δεκάδες Έλληνικά F35B. Χοντρικά: Με τριάντα F35B «τρώμε» 720 αντίπαλα αεροσκάφη ΧΩΡΙΣ απώλειες. Μιλάμε με τα πλέον αντικειμενικά δεδομένα. ?
    https://theaviationist.com/2017/02/28/red-flag-confirmed-f-35-dominance-with-a-201-kill-ratio-u-s-air-force-says/

    Πέρα από την πλάκα όμως, αυτά τα kill ratios προκαλούν θυμηδία και είναι ενδείξεις ότι έχει κάτι πάει πολύ στραβά στις ΗΠΑ. Έχει υπάρξει ένα σχίσμα από την πραγματικότητα. Οι ανώτατοι στρατιωτικοί στην Αμερική φαίνεται πως έχουν χάσει την ευθύτητα και τον πραγματισμό που έπρεπε να τους χαρακτηρίζει, μεθυσμένοι ίσως από την αλαζονεία της «υπερδύναμης» που δεν διατρέχει η ίδια κανένα ρεαλιστικό στρατιωτικό κίνδυνο. Έτσι χωρίς πραγματικό αντίπαλο, η άμυνα για τις ΗΠΑ έγινε καθώς φαίνεται καθαρή business με παγκόσμιο αγοραστικό κοινό, κατασκευασμένους «αντιπάλους» (βλέπε πόλεμο κατά της «ισλαμικής τρομοκρατίας», «Ρωσική αρκούδα», «Κινέζους δράκους» κτλ.) και αυτοί είναι πλέον ένστολοι πλασιέ. Έχουν γίνει «καλά παιδιά» και «team-players». Πηγαίνουν ήσυχα με το κύμα που βγάζει το θηρίο γνωστό και ως Military Industrial Complex στις ΗΠΑ, καθώς περιμένουν την αποστράτευση για να περάσουν την περιστρεφόμενη πόρτα που θα τους βγάλει στον ιδιωτικό τομέα ως καλοπληρωμένους συμβούλους της Lockheed ή της Boeing.

    Όταν προσομοιώνεις βολές και τα εχθρικά ραντάρ με… υπολογιστικά μοντέλα, τα αποτελέσματα εξαρτώνται άμεσα από την ποιότητα και την ακρίβεια των δεδομένων/παραμέτρων που έχεις αρχικά βάλει στο πρόγραμμα. Στο θλιβερό τοπίο όπως αυτό έχει σχηματιστεί στο Πεντάγωνο στις ΗΠΑ, οι ασκήσεις Red Flag, που αρχικά ξεκίνησαν για να θεραπεύσουν να τραγικά για τις ΗΠΑ kill-ratios του Βιετνάμ που ήταν από 2,2:1 μέχρι λιγότερο από 1:1 (στην αρχή), έχουν καταντήσει να είναι στην ουσία ένα παίγνιο augmented reallity με εμπορικό κυρίως προσανατολισμό παρά επιχειρησιακό. ‘Οπως ότι έχει να κάνει με εξομοίωση σε υπολογιστές, ισχύει το γνωστό και ως «GIGO», δηλαδή «Garbage In – Garbage Out», ή αλλιώς ελληνιστί «σκουπίδια βάζεις; σκουπίδια βγάζεις»…

 13. Theognostos

  εν τω μεταξύ…..οι προκλησεις εσωθεν δέν σταματούν συνεχιζονται

  Μακεδονια του Αιγαιου;

  Απάντηση

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: