Λιμενικό Σώμα: Συνέντευξη τύπου με θέμα την επιχείρηση διάσωσης του «NORMAN ATLANTIC» παρουσία του Μ.Βαρβιτσιώτη

Παρουσία του Υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, και του Αρχηγού του Λιμενικού Σώματος, Αντιναυάρχου Λ.Σ. Αθανάσιου Αθανασόπουλου, πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 30 Δεκεμβρίου στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου συνέντευξη τύπου για την ευρεία επιχείρηση διάσωσης του Ε/Γ – Ο/Γ “NORMAN ATLANTIC”.

Στη συνέντευξη παρέστησαν, επίσης, οι Γενικοί Γραμματείς του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου, ο Διευθυντής Κλάδου Ασφάλειας και Επιχειρήσεων του Λιμενικού Σώματος, Υποναύαρχος Λ.Σ. Νικόλαος Πατρινός, ο Διευθυντής Κλάδου Επιθεώρησης Εμπορικών Πλοίων, Υποναύαρχος Λ.Σ. Σταμάτης Ράπτης, καθώς και ο Διευθυντής Λιμενικής Αστυνομίας Αρχιπλοίαρχος Λ.Σ. Νικόλαος Σπανός.

Συνέντευξη τύπου με θέμα την ευρεία επιχείρηση διάσωσης του Ε/Γ – Ο/Γ “NORMAN ATLANTIC”, παρουσία του Υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη (Λ.Σ./ΕΛΑΚΤ)

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, ο κ. Βαρβιτσιώτης και η στρατιωτική ηγεσία του Λιμενικού Σώματος παρέθεσαν αναλυτικά στοιχεία από τις ενέργειες και τον επιχειρησιακό σχεδιασμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Λιμενικού Σώματος, ενώ περιέγραψαν με ακρίβεια όλα τα στάδια που ακολουθήθηκαν από την πρώτη ενημέρωση μέχρι και τη διάσωση και την ασφαλή μεταφορά των επιβαινόντων του κινδυνεύοντος πλοίου.

Λεπτομερής αναφορά έγινε, παράλληλα, σε όλα τα μέσα τα οποία έσπευσαν για να επιχειρήσουν στην περιοχή, παρά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες, προκειμένου να συνδράμουν το αρμόδιο Κέντρο Έρευνας και Διάσωσης της Ρώμης στην αντιμετώπιση του συμβάντος. Επιπρόσθετα, έγινε παρουσίαση οπτικοακουστικού υλικού στο οποίο, μεταξύ άλλων, διαφαίνεται η κατάσταση του Ε/Γ – Ο/Γ “NORMAN ATLANTIC” και η επιτυχής διάσωση και μεταφορά επιβαινόντων από ελικόπτερο Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας σε παραπλέον πλοίο.

Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, Βαρβιτσιώτης, κατά στη διάρκεια της συνέντευξης τύπου, ανέφερε:

«Κατ’ αρχάς θέλω να εκφράσω για άλλη μια φορά τη βαθιά οδύνη μας για τους ανθρώπους που έχουν χάσει τη ζωή τους. Και να σας διαβεβαιώσω ότι θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν, ώστε να μην μείνει κανένας άνθρωπος αβοήθητος κάπου. Γι’ αυτό και συνεχίζεται η επιχείρηση έρευνας και διάσωσης στην περιοχή όχι μόνο μέσα στον ελληνικό χώρο ευθύνης, αλλά και σε μέρος της Αλβανίας, μετά από έγκριση που έχουμε πάρει από τις ιταλικές αρχές.

Το δεύτερο για το οποίο θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω είναι ότι η διάθεση της Πολιτείας και της Κυβέρνησης είναι να χυθεί άπλετο φως για τα αίτια, τα οποία οδήγησαν σ’ αυτό το τραγικό δυστύχημα. Γι’ αυτό το λόγο, ήδη από χτες, έχει διαταχθεί η Ειδική Υπηρεσία Εύρεσης Ναυτικών Ατυχημάτων να ξεκινήσει τη συγκέντρωση των πληροφοριών που θα την οδηγήσει στην έκδοση του τελικού πορίσματος. Ανεξαρτήτως του τι θα βγάλουν οι ιταλικές αρχές, που έχουν και την πλήρη ευθύνη των ερευνών.

Παράλληλα, σήμερα το πρωί ζήτησα επίσπευση των ενεργειών διερεύνησης των συνθηκών εκδήλωσης πυρκαγιάς και πρόκλησης ναυτικού ατυχήματος από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, η οποία έδωσε την εντολή στην Εισαγγελέα Πειραιά να ξεκινήσει προκαταρτική εξέταση. Είναι βέβαιο ότι κάθε ναυάγιο, κάθε δυστύχημα, κάθε ανθρώπινη ζωή η οποία χάνεται, δεν μπορεί να μένει χωρίς την τιμωρία των υπευθύνων. Δεν μπορεί να μείνει χωρίς διερεύνηση των αιτίων, που οδήγησαν σε μια τραγική κατάληξη.

Ο Πρωθυπουργός, με τον οποίον βρισκόμαστε σε συνεχή επικοινωνία, ζητάει γενική ενημέρωση για την πρόοδο των ερευνών και την ταυτοποίηση των Ελλήνων επιβατών.

Από χθες το απόγευμα και μετά την ανακοίνωση από τις Ιταλικές Αρχές ότι απεγκλωβίστηκαν και οι τελευταίοι επιβάτες από το πλοίο, στόχος της Πολιτείας είναι να ταυτοποιηθούν όλοι οι Έλληνες επιβαίνοντες και να γυρίσουν με ασφάλεια στα σπίτια τους.

Μας ενδιαφέρουν οι Έλληνες πολίτες που βρίσκονταν πάνω στο πλοίο και ασχολούμαστε με την ταυτοποίησή τους και τη διευκόλυνση αυτών και των οικογενειών τους. Πληροφορίες για τους υπόλοιπους επιβάτες δεν διαθέτουμε και δεν δίνουμε σε αρχές τρίτων χωρών. Όπως ξέρετε, πάνω στο πλοίο επέβαιναν πολίτες πολλών και διαφορετικών εθνικοτήτων.

Τέλος, θέλω να ευχαριστήσω, παρότι δεν έχει ολοκληρωθεί η επιχείρηση, όλα τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος, των Ενόπλων Δυνάμεων του Πολεμικού Ναυτικού και της πολεμικής Αεροπορίας, τα στελέχη της Πολιτικής Προστασίας, τους εθελοντές και τους επιβάτες, καθώς και τα πληρώματα των παραπλεόντων πλοίων για την προσπάθειά τους.

Συνέντευξη τύπου με θέμα την ευρεία επιχείρηση διάσωσης του Ε/Γ – Ο/Γ “NORMAN ATLANTIC”. (Λ.Σ./ΕΛΑΚΤ)

Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους διασώστες που συμμετείχαν σ’ αυτή την επιχείρηση, γιατί θεωρούμε ότι σε τόσο δύσκολες και αντίξοες καιρικές συνθήκες, με τόσο τραγικές καταστάσεις – από την εμπειρία που μεταφέρουν τουλάχιστον οι άνθρωποι της θάλασσας και του Λιμενικού, που έχουν διαχειριστεί πολλά περιστατικά – ίσως να μην έχουν αντιμετωπίσει τόσο πολύπλοκο περιστατικό μέχρι σήμερα.

Είναι σίγουρο, όμως, ότι ακόμα αγωνιούμε για να ταυτοποιήσουμε και τους υπόλοιπους Έλληνες που δεν έχουν καταφέρει να ταυτοποιηθούν. Γι’ αυτό, άλλωστε, από χτες λειτουργούν δύο επιπλέον Ειδικές Γραμμές Επικοινωνίας για τους συγγενείς, στους οποίους δίνουμε όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες.

Είχα την ευκαιρία πολλούς απ’ αυτούς να τους συναντήσω και, βέβαια, να μοιραστώ μαζί τους την αγωνία για τους οικείους τους. Σήμερα, θα γίνει παρουσίαση των όσων σε επιχειρησιακό επίπεδο έγιναν, κατά τη διάρκεια της διαχείρισης του περιστατικού, ενώ θα δοθούν απαντήσεις σε ερωτήματα που έχουν τεθεί από δημοσιογράφους και από την κοινή γνώμη.

Και, βεβαίως, η ενημέρωση για κάθε εξέλιξη θα συνεχίζεται τακτικά από τον Εκπρόσωπο Τύπου του Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος».

Η παρουσίαση της συνέντευξης τύπου σε αρχείο .ppt

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.