Λύσεις εκ των ενόντων: Υπάρχουν όρια

Από Σάββας Δ. Βλάσσης, πηγή: doureios.com

Προ διετίας, είχαν εμφανισθεί φωτογραφίες από οχήματα τζιπ Mercedes Benz 240G του Ελληνικού Στρατού στα οποία έχει καταβληθεί προσπάθεια αυξήσεως του βαθμού προστασίας των επιβαινόντων. Οι εργασίες πραγματοποιούνται σε Προκεχωρημένο Εργοστάσιο Βάσεως και εστιάζονται όπως φαίνεται στην προσθήκη χαλύβδινών τριγωνικών επιφανειών πλευρικώς στην “καρότσα”. Αυτές, υποτίθεται ότι καλύπτουν μερικώς τον χειριστή του πολυβόλου βομβίδων GMG των 40 mm, το οποίο βρίσκεται τοποθετημένο σε βάση – έστορα και συνεπώς ο πολυβολητής είναι όρθιος και περισσότερο εκτεθειμένος.

Το τελικό αποτέλεσμα δεν μπορεί να θεωρηθεί ολοκληρωμένο, απεναντίας εκπέμπει ένα μήνυμα προχειρότητος για προηγμένο στρατό. Υποτίθεται ότι τα εν λόγω οχήματα – φορείς των πολυβόλων βομβίδων εκτίθενται σε μεγαλύτερο βαθμό στο εχθρικό πυρ, δεδομένου ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε αποστολές αναγνωρίσεως. Επειδή πρόκειται για ένα απλό όχημα χωρίς κανένα είδος θωρακίσεως, είναι σαφής η ακαταλληλότητά του για τέτοιες αποστολές, συνεπώς η όποια προσπάθεια εξασφαλίσεως ενός βαθμού περιορισμένης προστασίας, φανερώνει ένα στράτευμα που επειδή στερείται κονδυλίων για προμήθεια καταλλήλων οχημάτων, καταφεύγει σε λύσεις απελπισίας. Το όποιο επίπεδο προστασίας έναντι πυρών φορητού οπλισμού και θραυσμάτων, δεν λαμβάνει υπ’ όψιν ότι το υπόλοιπο όχημα δεν έχει απολύτως καμμία θωράκιση και οι επιβαίνοντες παραμένουν ιδιαιτέρως εκτεθειμένοι.

Πρωτότυπο “θωρακισμένου” τζιπ Mercedes με τις πλευρικές χαλύβδινες επιφάνειες, όπως επιδείχθηκε στις 18 Μαΐου 2016 στον τότε Α/ΓΕΣ.

Συμπληρωματική θωράκιση θα μπορούσε να προστεθεί εσωτερικώς σε κρίσιμα σημεία, υπό τύπον στρώσεων αντιβαλλιστικών υλικών (π.χ. Kevlar) ωστόσο, η προσέγγιση του Ελληνικού Στρατού δείχνει να περιορίζεται σε υποτυπώδη υλικά του εμπορίου χωρίς εμπλοκή κάποιας εταιρείας της αμυντικής βιομηχανίας με εξειδίκευση στον χώρο. Ακόμη και θωρακισμένα τζάμια στο παρμπρίζ, αν πρόκειται για κοινά που προορίζονται για πολιτική χρήση σε αυτοκίνητα, προσφέρουν προστασία κατά βάση σε βολίδες από φυσίγγια όπλων χειρός. Μπορεί με αυτή την προσέγγιση να διατηρείται το κόστος σε περιορισμένα επίπεδα, μικρή όμως είναι και η απόδοση ενώ κερδισμένος είναι μόνο ο έμπορος προμηθευτής.

Τα οπλισμένα Mercedes, λόγω παντελούς ελλείψεως προστασίας των επιβατών, είναι ακατάλληλα για αποστολές αναγνωρίσεως.

Όταν πρόκειται για την προστασία του προσωπικού, δεν μπορεί να γίνεται επίκληση του επιχειρήματος περί χαμηλού κόστους, ιδίως από έναν στρατό του ΝΑΤΟ ο οποίος υποτίθεται ότι αναγνωρίζει και προσπαθεί να εφαρμόσει πρότυπα ασφαλείας και προστασίας. Εάν με Χ διαθέσιμα κονδύλια είναι εφικτή η “φθηνή” μετασκευή 20 οχημάτων ενώ αρκούν για “ακριβή” μετασκευή μόνο 5 οχημάτων, είναι σαφές ότι η σοβαρή προσέγγιση οφείλει να επιλέξει την δεύτερη λύση. Καταφυγή στην “εύκολη λύση” της πρόχειρης επιλύσεως τέτοιων προβλημάτων και η προβολή της ως “επίτευγμα”, εκπέμπει λάθος μηνύματα και δίνει λαβές σε ανεύθυνους πολιτικούς -οι οποίοι πάντως σε καμμία περίπτωση δεν είναι υποχρεωμένοι να είναι γνώστες επί στρατιωτικών θεμάτων- να θεωρούν ότι οι επιχειρησιακές ανάγκες μπορούν να καλύπτονται ικανοποιητικώς με “μπαλώματα” και διαρκώς συρρικνούμενους προϋπολογισμούς.

Τα ανωτέρω, υποδηλώνουν επίσης ότι έχει χαθεί η επαφή της τεχνογνωσίας και τεχνολογίας στην εργοστασιακή υποστήριξη του υλικού του Ελληνικού Στρατού, αφού οι όποιες λύσεις μετασκευών στηρίζονται σε υλικά του εμπορίου, δίχως να ακολουθούν βιομηχανικά πρότυπα και Συμφωνίες Τυποποιήσεως (STANAG) του ΝΑΤΟ. Στον πόλεμο, αυτά κοστίζουν σε αίμα.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

34 Απαντήσεις

 1. Εμένα πάντως μου φαίνεται για άλλη μια περίπτωση «εγχώριας πατέντας», όπως εφαρμόστηκε στα ρωσικά ερπυστριοφόρα μεταφοράς προσωπικού του ΕΣ.

  Όπως λέει στην παρακάτω παράγραφος, άλλη μια πράξη απελπισίας(ειδικά σε σύγκριση με τα οχήματα που παρουσιάζουν οι γείτονες, με χρηματοδότηση απο την Ευρώπη).

  «Επειδή πρόκειται για ένα απλό όχημα χωρίς κανένα είδος θωρακίσεως, είναι σαφής η ακαταλληλότητά του για τέτοιες αποστολές, συνεπώς η όποια προσπάθεια εξασφαλίσεως ενός βαθμού περιορισμένης προστασίας, φανερώνει ένα στράτευμα που επειδή στερείται κονδυλίων για προμήθεια καταλλήλων οχημάτων, καταφεύγει σε λύσεις απελπισίας.»

  https://www.otokar.com/tr-tr/kurumsal/medya/PublishingImages/askeri-arac-malezya.jpg

  https://www.defenceturkey.com/files/content/58ee7e9835c32.jpg

  https://defpost.com/wp-content/uploads/2018/07/Otokar-COBRA-II.jpg

  1. @ Gunslinger32

   Θεωρω το ποσό γελοίο εαν ειναι σωστό. Δεν αναφέρεται ποσα οχήματα περιλαμβάνονται στην παραγγελία. Βλεπουμε ότι στην Ελλάδα περνουν ‘μερσεντες’ ενω οι διπλανοί σταθερά παράγουν πουλούν εξάγουν…

   Δηλαδή ποιό το break even point ωστε να έκαναν παραγωγή στην Ελλάδα; Εδω πλεον πουλούν καραμπινες απο την τουρκια στο gun show…διπλα με τις ιταλικές…ομως ποιό φτηνά…μεχρι και το chobani πουλανε ως ‘greek’ yogurt ..που ομως δεν είναι..

   Otokar Receives $28.9 Million Contract for its Armored Vehicles

   Otokar, leading supplier of the Turkish Military and Security Forces for wheeled tactical vehicles, was awarded 28.9 million USD contract for its tactical wheeled armored vehicles. The delivery of the vehicles will be completed in the first quarter of 2019. The contract also includes spare parts and training services.

   Highlighting Otokar’s success at global markets, General Manager Serdar Görgüç stated, «Our strength in the defense industry is driven by our experience, engineering and R&D capabilities, and successful use of technology. Today over 30,000 Otokar military vehicles are in service in many different parts of the world with an outstanding performance. Our military vehicles serve almost 50 different end users in over 30 countries.»

   Görgüç continued: «Otokar continues to increase its armored vehicle deliveries in line with user expectations. The success of Otokar’s vehicles has always been a reference for new orders. We are proud that this new order is awarded by an existing user of our armored vehicles. Otokar has also started to stand out in global scale not just for its products with fully-owned intellectual property rights, but also with its know-how, engineering, R&D and technology transfer capabilities.

   1. Σύμφωνα με άλλες αναφορές είναι περισσότερα.
    Στην παρακάτω αναφορά π.χ. η πηγή εμφανίζει ένα αρκετά υψηλότερο ποσό, ενώ στην 2η (πιο αναλυτική) η ίδια πηγή παρουσιάζει μια σφαιρική εικόνα για τα μεγέθη προγραμμάτων για τον στρατό ξηράς των γειτόνων(οι οποίοι προφανώς έχουν απογειωθεί εντελώς, ειδικά σε σύγκριση με μια Ελλάδα).
    Παρόλο που έχουν την ανάγκη υποστήριξης απο το εξωτερικό.

    Έχουν ένα πλεονέκτημα στα οικονομικά με χαμηλότερα έξοδα σχεδίασης/παραγωγής, το οποίο ξέρουν όμως να εκμεταλλευτούν σωστά, αλλά η ελληνική πολιτική έβαλε και σε αυτό το θέμα ένα αυτογκόλ στην χώρα(υιοθετώντας ένα ξένο νόμισμα), το οποίο ανέβασε επιπλέον τα έξοδα παραγωγής στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα να επιβαρύνει τον ανταγωνισμό της χώρας στην αγορά, ενώ οι γείτονες έχουν την πολυτέλεια να πληρώνουν μισθούς με εγχώριο νόμισμα (λίρα) για προϊόντα που σχεδιάζονται/παράγονται στην γειτονική χώρα.

    Αυτά έχεις, όταν σαν χώρα θέλεις να ανήκεις σε ένα Country-Club χωρίς να πληρείς γενικά (τις οικονομικές) προϋποθέσεις, οι οποίες απαιτούνται για να μπορείς να συμμετέχεις/παίξεις σε αυτή την λίγκα των extraordinary gentlemen (G7) στην παγκόσμια οικονομική σκηνή. Οι γείτονες με την «άχρηστη» λίρα έγιναν περιφερειακή «αυτοκρατορία», οι κινέζοι με ένα γιουάν/Ρένμινμπι παγκόσμια οικονομική αυτοκρατορία, ενώ «εμείς» που αποχαιρετίσαμε άρον-άρον την δραχμή που «θεωρούσαμε» στίγμα, μέσα σε μια πενταετία γίναμε Μπανγκλαντές και ο περίγελος στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, και στην Ευρώπη(για να μη πούμε παγκοσμίως).

    http://www.defenceturkey.com/en/content/turkish-army-selected-cobra-ii-armored-vehicles-2211#.W_bBsRq1KhA

    A Look at the Turkish Defense Industry Land Platforms/Systems Sector
    by İbrahim SÜNNETÇİ – Editor of Defence Turkey Magazine

    http://www.defenceturkey.com/en/content/a-look-at-the-turkish-defense-industry-land-platforms-systems-sector-3027#.W_bDkRq1KhA

  1. Το ΠΑ στο παρμπρίζ πολλοί το έχουν μπερδέψει με την Πολεμική Αεροπορία (ΠΑ) αλλά δεν έχει σχέση με τον ιπτάμενο κλαδο των ΕΕΔ.
   Το ΠΑ αφορά την εβδομαδιαία συντήρηση των οχημάτων. Κάθε Παρασκευή όλα τα οχήματα πρέπει να ακινητούν ώστε να δεχθούν εργασίες συντήρησης εξ ου και το ΠΑ που, αν θυμάμαι καλά, σημαίνει “Παρασκευή Ακινητεί”, δηλαδή το όχημα κάθε Παρασκευή δεν κινείται διότι δέχεται επιθεώρηση και εργασίες συντήρησης (Δεκάλογος του οδηγού: Φρένα, Συμπλέκτης, Συσσωρευτές, Φώτα κ.α.(

   1. Eπειδη και στα δικα μας (αεροπορια ) ειχαμε το ΠΑ στο παρμπριζ εκανα τον συνειρμο οτι σημαινει Πολεμικη Αεροπορια.
    Θα πει τωρα καποιος κακεντρεχης, βρε βυσμα τσιμουχα εκατσες ποτε μεσα Παρασκευη για να δεις τι γινεται.
    Ειδες τι παθαινει κανεις οταν δεν εχει IQ 250.

  2. Ποιο!!!Αδιάβαστος…. Παρασκευή Ακινητεί…Με άλλα λόγια κάθε Παρασκευή καθηλώνεται για να εκτελεστούν εργασίες συντήρησης.

 2. Αυτός ο αξιωματικός που έδωσε έγκριση σε αυτό το τερατούργημα,σπαταλώντας εργατοώρες και χρήμα, πρέπει να τιμωρηθεί άμεσα!!Τι ρεζιλίκια είναι αυτά,που βρισκόμαστε..στην Ουγκάντα??

   1. Λεωνίδα,σε περίπτωση που γίνει το ‘μπάμ» τρέχα να πιάσεις εσύ το GMG… και μή ξεχάσεις να φωνάζεις κιόλας ‘This is Spartaaaaa!!!» για να φοβηθούν οι απέναντι..αν δεν έχουν πεθάνει απο τα γέλια…

 3. Αυτά γίνονται όταν η ατάκα πατέντα και μπράβο μεταξύ όσων των σκέφτηκαν πηγαίνουν “Σύννεφο” και το αποτέλεσμα μηδενικό. Όταν υλοποιούνται παρεμβάσεις χωρίς πρώτα από όλα να έχει δημιουργηθεί δόγμα(δεν μιλάω για αντιγραφή του αμερικανικού που απλά πλέον δεν μας καλύπτει και δεν αναφέρομαι σε επίπεδο συντηρήσεως εκπαιδεύσεως και διάρθρωσης, αλλά σε επίπεδο ποια μονάδα θα μπει που, τι απειλή θα αντιμετωπίσει και τι όπλα έχουμε ή μπορούμε να βρούμε για να φέρουν σε πέρας αυτή την αποστολή. Αυτό για εμένα σημαίνει ότι η ΑΣΔΕΝ πρέπει να έχει επίπεδο ελαφρύτερου πεζικού, ΔΣΣ και Στρατηγική εφεδρεία (33,34 και ΤΘΤ στο λιτοχωρο) μηχανοκίνητο αγώνα και Δυναμη ταχείας επέμβασης στην αττική για άμεση χρήση της σε θράκη, βορρά, νησιά και κύπρο. Όσο για τα υλικά απλές διαρθρωτικές κινήσεις επιτρέπουν μεγιστοποίηση του αποτελέσματος χωρίς να καταφεύγουμε στις “πατέντες”. Έτσι στην ΑΣΔΕΝ θα έπρεπε να μετακινηθούν και να διατηρηθούν τα ρωσικά συστήματα του ΕΣ με κυρίαρχα τα ΒΜΡ-1(κακώς αποσύρθηκαν ενώ με αυτά έπρπε να εξοπλιστουν τα ταγματα των νησιων), zsu-23,faggot,kornet,rm-70 με μονάδες αναγνώρισης μόνο με τα mg-240 που μόνο μια θέση πολυβολητή τύπου δακτυλίδι(αυτό είναι τόσο δύσκολη πατέντα?) αρκεί (αν και μετατροπή τοςυ στην παραλλαγή ΟΝΗΣΙΛΟΣ που έχουν οι κύπριοι θα ήταν η καλύτερη) καθώς αυτό που ενδιαφέρει κυρίαρχα τις μονάδες αναγνώρισης είναι η μεταφορά του όπλου επί της ακτής ή χώρους προσγειώσεως για να χρησιμοποιηθούν. Αυτό θα αποδέσμευε τα VBL όλα (θα έπαιρνα και αυτά που βρίσκονται σε Α/Μ) και θα κάλυπτα τις ανάγκες αναγνωρίσεως των μονάδων πεζικού και των ΕΑΝ(εδώ με συνδυασμό και των VAB που θα προμηθευόμουν μεταχειρισμένα από γαλλία στη θεση των Μ113) με ένα θωρακισμένο αμφίβιο όχημα, ενώ για τις μονάδες που συνοδεύουν τα άρματα με τα hummer με παράλληλη μεταφορά των ΛΕΩΝΙΔΑΣ στα οποία τα μισά θα έφεραν το GMG αντί του 50ριου για τα Μ/Κ ταγματα των ΤΘΤ και των 33,34 ταξιαρχιών ενώ για τις υπόλοιπες Μ/Κ ταξιαρχιες θα έπαιρνα τα μ-113 θα τους προσέθετα το πακέτο ACAV/ και εδώ τα μισά με GMG μαζί με VBL για τις δριες αναγνωρίσεως και ITV τόσο για τις δριες υποστηρίξεως των λόχων και του ΛΥΤ με παράλληλη μεταφορά των δύσκολων στο χειρισμό αλλά τακτικά πιο εύελικτων milan στους καταδρομείς. χονδρικά χρειαζομαστε περίπου 150-160 vbl για δριες αναγνωρισεως και ΕΑΝ των μηχανοκινητων ταξιαρχιων και 70-80 hummer για τις δριες αναγνωρίσεως των μονάδων πεζικου των τθτ και των 33,34 μ/κ τξ με τα υπόλοιπα να μπορουν να διατεθούν σε άλλες μονάδες. τώρα σκέτες πλάκες σιδήρου και οχήματα mg όπου βρθούν είναι πατέντες μόνο για την εθνοφυλακή και τίποτα άλλο.

   1. όλα τα ατ, ειδικά τα 3ης γενιας που έχουμε, και μετά που δεν έχουμε,είναι αρχικά ευκολα στη χρηση,αλλα υπάρχει και το θέμα στο σε ποιο ακριβώς σημείο του τθ θα χτυπήσεις και αυτό δεν είναι και τόσο εύκολο….θέλει εκπαίδευση και εμπειρία…που έχουμε?

 4. Εν τω μεταξύ στην Ολλανδία…https://www.armyrecognition.com/november_2018_global_defense_security_army_news_industry/mercedes-benz_will_supply_515_vehicles_12kn_aaslt_for_dutch_army_airborne_troops.html

 5. @SKYHOOK47

  Στην συγκεκριμένη περίπτωση που αναφέρεις, νομίζω ότι πρόκειται για οχήματα ειδικών αποστολών στο πρότυπο των ˋWillysˋ των SAS LRDG (Long Range Desert Group) η του σημερινού ˋServalˋ (που χρησημοποιεί ένα γερμανικό KSK, για αποστολές αναγνώρισης μακράς ακτίνας στα εχθρικά εδάφη) όπου η θωράκιση παίζει μικρότερο ρόλο, απέναντι στην υψηλή κινητικότητα, την ευκολία αερομεταφοράς, όπως και σε μερικά άλλα σημεία.

  Στην περίπτωση των «μετατροπών» στα συγκεκριμένα οχήματα για τον ΕΣ, δεν είμαι σίγουρος ότι πρόκειται για τον ίδιο σκοπό.

  Όπως φαίνεται στις παρακάτω φωτογραφίες, όλα τα οχήματα του είδους φέρουν το πολύ μια ελαφριά θωράκιση.

 6. Βλεπω οτι τα οχηματα ειναι αυτα που εφεραν παλια το ΠΑΟ Μ40 ,(εγκοπη στο παρμπριζ εκει που ακουμπουσε η κανη-ασυμετρα παραθυρα με εναν μονο καθαριστηρα ).
  Δεν θυμαμαι αυτα τα οχηματα ειχαν ποτε μουσαμα ωστε να ειναι κλειστα τον Χειμωνα; η εμεναν ετσι ανοικτα.
  Μηπως δηλαδη η ολη προσπαθεια δεν αποσκοπει τοσο στην θωρακιση οσο στο να καλυφτουν απλως οι χειριστες του οχηματος (οδηγος -συνοδηγος ) απο τα στοιχεια της φυσης.

  1. Έτσι φαίνεται, αν πρόκειται όμως για «σκέτη» προστασία οδηγού/συνοδηγού απο άσχημες καιρικές συνθήκες η προσθήκη χαλύβδινων πλακών στα πλάγια πίσω θα ήταν περιττή. Στην εποχή του Β’ΠΠ, μερικές αμερικανικές μονάδες πρόσθεταν πλάκες απο ατσάλι/χάλυβα στα Ουίλις μπροστά και σε μερικές περιπτώσεις επιπλέον στα πλάγια. Στην Ινδοκίνα γινόταν το ίδιο στα π.χ. Μ151, όλα χωρίς σκεπή(ακόμα και το χειμώνα).

 7. Gunslinger32 έχω απαντήσει πως κατέστρεψαν μια μικρή πολεμική βιομηχανία αλλά και έχω αναφερθεί για την πολεμική βιομηχανία γενικότερα εκτός από τα ναυπηγεία γιατί δεν ξέρω.

  Διαβάστε για να μάθετε:

  https://national-pride.org/2017/10/03/%CE%B7-%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%B1%CF%83%CF%84%CF%81%CE%BF%CF%86%CE%AE-%CE%BC%CE%B9%CE%B1%CF%82-%CE%BC%CE%B9%CE%BA%CF%81%CE%AE%CF%82-%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B5%CE%BC%CE%B9%CE%BA%CE%AE%CF%82-%CE%B2%CE%B9/

  https://national-pride.org/2017/10/08/%CE%B7-%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%B1%CF%83%CF%84%CF%81%CE%BF%CF%86%CE%AE-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B5%CE%BC%CE%B9%CE%BA%CE%AE%CF%82-%CE%BC%CE%B1%CF%82-%CE%B2%CE%B9%CE%BF%CE%BC%CE%B7%CF%87/

  1. Με μια ΕΛΒΟ στο σφυρί και ξεπουλημένα ναυπηγεία, είναι νομίζω ξεκάθαρο ότι παίχτηκε περίπου το ίδιο παιχνίδι που έπαιξαν π.χ. και μια ολυμπιακή, χωρίς πολλά λόγια. Υπάρχουν και αλλά παραδείγματα, είναι όμως περιττό να τα αναφέρω, εφόσον είναι γνωστά στους περισσότερους στην Ελλάδα.

  2. @ΔΙΚΑΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

   Κοιταξα τα άρθρα. Υπενθυμιζω οτι πολιτικό βιομηχανικοι πόλεμοι υπήρχαν υπαρχουν και θα υπάρχουν. Η διαφορά (η μηπως διαφθορά) εχει να κανει με την αλλαγη πολιτικων αρχηγων και με την αμεση αλλαγή εθνικων προγραμμάτων.
   Αντίθετα προς αυτό ενα σοβαρο κράτος εχει χαράξει πολιτική (και μέσω συμφωνιών με αλλα κρατη κ.ο.κ) η οποια δεν αλλάζει σε γενικες γραμμές με αλλαγή της κυβερνήσεως. Επίσης η Ελλάς απαγορευοταν να αναπτύξει δικα της ανεξάρτητα συστήματα απο τις ‘δυναμεις’. Μια ματια στην αναλογία παροχης οπλικών συστηματων απο τις ΗΠΑ στην Ελλάδα και την Τουρκια αρκεί. Οι Έλληνες πολιτικοί ισως και αφελείς; Η Ελλάς βγηκε απο τον 2ΠΠ και επεσε στα καταστροφικά δεινά του εμφυλίου. Η Τουρκια οχι. Δυστυχώς ο εμφύλιος ακόμη υπάρχει στην Ελληνικη κοινωνία και οι εμπλεκόμενοι ζητουν την βοηθεια ξενων δυναμεων για να υπερισχύσουν. Απλα ο μεσος πολιτης δεν γνωριζε και δεν γνωρίζει το τι παίζεται..στην σκακιέρα. Ο νυν πρωθυπουργός υπόσχεται πάλι μισθοδοσίας στο δημόσιο τομέα (άραγε που θα βρεθουν τα χρήματα) αντι για βιομηχανική ιδιωτική ανάπτυξη. Εχουν κανει τους Έλληνες βάσει σχεδιου να εκτεινουν την χείρα για μερικα ευρώ (μάλλον είκοσι επιπλέον στο επίδομα…απο οτι άκουσα) αντι να εκτεινουν την χειρα Εργασίας* .

   «Έργον δ’ ουδέν όνειδος, αεργίη δε τ’ όνειδος.» (Ησίοδος)

   Εχει ξεχαστεί …το του Θουκυδίδη ..οτι..

   » παρά δύναμιν τολμηταί και παρά γνώμην κινδυνευταί και εν τοις δεινοίς ευέλπιδες»

   Εργασία σημαινει παραγωγικότητα πνευματικης και υλικής φύσεως όχι paper pushers….αργοσχολια..

   1. Η αλλαγή πολιτικών προσώπων, ίσως να μην είναι αρκετή για μια ανατροπή του συστηματικού χάος(που επικρατεί μέχρι σήμερα), το οποίο συντηρεί όλα τα αρνητικά σημεία που εμποδίζουν μια αλλαγή πορείας, με λιγότερη διαφθορά η οποία στην Ελλάδα έχει μετατραπεί σε δολιοφθορά, για να συνεχίζουν να παίρνουν μίζες ορισμένοι παράγοντες στην πολιτική/οικονομία της χώρας.
    Όσο θα επιτρέπεται το συστηματικό λάδωμα που πέφτει απο έξω, για να μην μας χάσουν απο πελάτες συγκεκριμένες εταιρίες αμυντικών συστημάτων, θα συντηρείται η απόλυτη εξάρτηση απο συγκεκριμένες εταιρίες/χώρες.

    Οι μεταρρυθμίσεις απαιτούν αποφάσεις και σοβαρό προγραματισμό, αυτό που εφαρμόζουν ακόμα και σήμερα, εμφανίζει απόλυτη έλλειψη σοβαρότητας και αντίληψης όλων όσων συμμετέχουν στην πολιτική της Ελλάδας.

    Να σημειωθεί επίσης, ότι ακόμα και μια Σερβία η οποία ισοπεδώθηκε απο νατοϊκές αεροπορικές επιδρομές, σημείωσε μεγαλύτερη πρόοδος (μέσα σε λίγα χρόνια) απο μια Ελλάδα με αβέρτα χρηματοδοτήσεις απο Ευρώπη, χρήματα που έγιναν π.χ. πολυτελές ακίνητα/αυτοκίνητα για μια συγκεκριμένη δικτυομένη συμμορία, η οποία φρόντισε να έχει πάντα πρόσβαση (το χέρι επάνω) στα χρήματα που προσφέρθηκαν/προσφέρονται για οικονομική ανάπτυξη της χώρας.

 8. Αν θυμαμαι καλα πριν μερικα χρονια ειχε γινει αναλογη προσπαθεια στη Κυπρο. Το οχημα ειχε ονομαστει «Ονισηλος». Ειχε γινει παρουσιαση του από τον ειδικο τυπο τοτε, αλλα μετα τιποτα. Θοδωρής.

  1. Υπεφερε, όπως και αλλες προσπαθειες, απο ασθενικο κινητήρα και αναρτησεις.
   Κι επισης ότι δεν υπηρχαν διαθεσιμα οχηματα περαν ασυρματοφορων

   1. Το θεμα του ασθενικου κινητηρα παρακαμπτεται με αξιοπρεπη αποτελεσματα,με αλλαγη της κορωνας και του πινιου σε καθε αξονα (900-1500 ευρω ανα οχημα).
    H δε αναρτηση αναβαθμιζεται με αλλα τοσα.

   2. @Giorgos Tsagkaris
    Δεν γνωρίζω τόσα περί οχημάτων οπόταν δεν μπορώ να σχολιάσω, αν και γενικά δεν καταλαβαίνω πως η αλλαγή σχέσης μετάδοσης (αυτό εννοείς;) θα αυξήσει την ιπποδύναμη του κινητήρα.

    1. Η αύξηση ιπποδύναμης σε πετρελαιοκινητήρες πετυχαίνεται (αν θυμάμαι σωστά) με μεγαλύτερο κυβισμό η με εγκατάσταση τουρμπίνας, επειδή ένας ντίζελ για να αντισταθμίσει τις χαμηλότερες στροφές (που προέρχονται απο φυσικούς περιορισμούς του ντίζελ) απαιτεί/χρειάζεται μεγαλύτερη ροπή.
     Η αλλαγή σχέσης μετάδοσης προσφέρει (ανάλογα με την επιλογή) στην υψηλότερη τελική ταχύτητα η στην επιτάχυνση του οχήματος. Αυτά σε μια πολύ πρόχειρη/απλή περιγραφή σχετικά με το θέμα.

   3. @ Tsagarakis
    Ευχαριστω
    Ισως να εχει να κανει και με το τι το φορτωνεις. Ενα Μ-2ΗΒ με πυρομαχικα, ενα MG3, 3-4 πληρωμα, επιπλεον καυσιμα, φορτοι, διχτυα κλπ ανεβαζουν το βαρος κατακορυφα.
    Απο προσωπικη πειρα, τα 240 τα καταφερνουν πολυ καλυτερα εκτος δρομου απο τα 290 (και τα δυο χωρις τουρμπο)
    Ενω τα υπερτροφοδοτουμενα 290 ειναι πολυ πιο γρηγορα στην ασφαλτο, αλλα οχι τοσο εκτος δρομου

   1. Ως χομπυστας στο χωρο των 4Χ4 και της εκτος δρομου οδηγησης ανω των 25 ετων εχω βελτιωσει/αναβαθμισει αναλογα οχηματα.
    Δεν θα αυξηθει η ιπποδυναμη του κινητηρα.δεν ειναι παντα αυτο το θεμα.
    Ειναι ΛΑΘΟΣ να απομονωνουμε την ιπποδυναμη για να αξιολογησουμε την κινητικοτητα ενος οχηματος σαν να ειναι η μονη παραμετρος.
    Αλλαζοντας/προσαρμοζοντας το »βημα» του διαφορικου,αλλαζει και η συμπεριφορα του οχηματος
    σε θεμα »τραβηγματος» (αφου δε νομιζω να ειναι η »τελικη ταχυτητα» το θεμα).
    Φαντασου να μπορεις να αλλαζεις ταχυτητες στο ποδηλατο σου,τη διαμετρο στα ελαστικα σου,
    τον αριθμο των γραναζιων στον μπροστα δισκο,το μηκος του μπρατσου του δισκοβραχιονα στο πεταλι κτλ.
    Παλι με τα ιδια ποδια θα κανεις πεταλι……απλα η κινητικοτητα δεν θα ειναι φυσικα η ιδια….
    Στο θεμα της αναρτησης υπαρχουν στο ελευθερο εμποριο πολλες ποιοτικοτατες επιλογες για το GD.
    Βεβαια οτι και να κανεις,οπως και να »στησεις» ενα οχημα,οταν θα το οδηγησει καποιος που δεν εκπαιδευτηκε ΠΟΤΕ σε εκτος δρομου οδηγηση….θα το »καρφωσει» ευκολα……
    Overlanders »σκαβουν» ολο τον κοσμο με τα GD απο επιλογη και εμας μας »ξυνιζουν»…

 9. Theognostos έγραψα μόλις βγήκε σε κυκλοφορία το τεύχος της πτήσης άρχισε ο πόλεμος στην εταιρία!
  Δεν ξανά πήρε παραγγελία από την Ελλάδα.
  Γράφω για πράγματα που τα ξέρω από πρώτο χέρι και όχι μου είπε ο ένας άκουσα τον άλλον.
  Εξάλλου αναφέρω το τι έγινε στο πεδίο βολής και λίγα έγραψα από αυτά που έγιναν.

  Όλοι όσοι δούλευαν στην εταιρία μπήκαν στην μαύρη λίστα και δεν ξανά δούλεψαν σε πολεμική βιομηχανία.

  Gunslinger32 το περίεργο είναι πως δεν πήραν οι πολεμικές βιομηχανίες ούτε ένα δολάριο από το ΝΑΤΟ και ούτε ένα ευρώ από την ΕΕ. Λέτε να μην υπήρχαν άνθρωποι με μελέτες με ιδέες; Υπήρχαν αλλά κάποιοι ήθελαν μόνο της μίζες.

  Οι τούρκοι πήραν και χαμηλότερες τιμές και συμμετοχή για την πολεμική τους βιομηχανία της τάξης του 30-50% και όχι αντισταθμιστικά οφέλη όπως κάναμε εμείς τα κορόιδα και φυσικά πήραν και μεγαλύτερες μίζες!

  Έτσι ξεκίνησαν και έτσι έφτιαξαν πολεμική βιομηχανία. Ξέρετε πόσες εταιρίες πουλάνε αμυντικά προιόντα που δεν έχουν μπει σε παραγωγή για κανέναν πελάτη μαζί με όλα τα δικαιώματα; Αυτά αγόρασαν οι κουτοί τούρκοι στην αρχή και συνεχίζουν με δικά τους σχέδια και βελτιώσεις.

 10. Giorgos Tsagkaris είναι ακριβώς όπως μας τα λες.

  Κάποιος πολύ παλιά στην Ελλάδα το 1996 αν δεν κάνω λάθος είχε μετατρέψει ένα 4Χ4 σε 6Χ6 αναφέρομαι σε ημιφορτηγό NISAN. Αυτός πουλούσε ανταλλακτικά και άλλα είδη για 4Χ4 και μετά το είχε κρεμάσει ψηλά στο κατάστημα του μετά την χαλυβουργική.

  Θα μπορούσαμε και εμείς να κάναμε το ίδιο για ένα χαμηλού κόστους 6Χ6 θωρακισμένο.

  Πριν γράψετε κάτι υπάρχουν κάποιοι άλλοι που πήραν ένα 4Χ4 κανονικής παραγωγής και το μετέτρεψαν σε ένα 4Χ4 θωρακισμένο και ξεκίνησαν να το παράγουν για την χώρα τους.

  Επειδή έχω κάνει μια μελέτη για αυτό το θέμα για της διαστάσεις του οχήματος, την εσωτερική χωρητικότητα, την μεγέθυνση της καρότσα, το που θα τοποθετηθεί ο ελαφρύς πύργος των δυο ατόμων. Όλα αυτά βάση του NISAN KING KAMP 4Χ4 με την μικρή καρότσα και με διπλή καμπίνα. Δεν έχει σημασία που μετά την άλλαξα την μελέτη για ένα καθαρόαιμο 6Χ6 βάση αυτής.

  Μπορείς να βάλεις 4 άτομα μέσα 2 εμπρός, 2 στον πύργο και 5 στρατιώτες πίσω με ειδική διαρρύθμιση, οι τρεις σε ένα κάθισμα τοποθετημένο πίσω ακριβώς από το τέλος της καμπίνας και ανάποδα και οι δυο σε αναδιπλούμενα καθίσματα τύπου τρένου.

  Το θέμα της μελέτης το ξεκαθαρίζω ήταν οι διαστάσεις βάση του πώς θα σχεδιάζαμε ένα μικρό 6Χ6 χαμηλού κόστους.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.