“Μένουν στην Εθνική Φρουρά οι ΣΥΟΠ”

[dropcap size=small]Μ[/dropcap]όνο 30 ΣΥΟΠ από την πρώτη σειρά που προσλήφθηκε εξέφρασαν την πρόθεσή τους να μην υπογράψουν τριετές συμβόλαιο μετά τη λήξη του πρώτου μονοετούς συμβολαίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Υπουργείο Άμυνας για σκοπούς προγραμματισμού ζήτησε από του ΣΥΟΠ να δηλώσουν αν προτίθενται να παραμείνουν στην ΕΦ, ώστε να διαπιστωθούν οι ανάγκες και να καλυφθούν κενά με τους νέους ΣΥΟΠ.

Οι απώλειες της πρώτης σειράς ανέρχονται περίπου στο 16%, καθώς αριθμός ΣΥΟΠ με καταγωγή από την Πάφο και τη Λεμεσό παραιτήθηκαν λόγω της απόστασης από τις μονάδες που τοποθετήθηκαν.

Επίσης ένας αριθμός παύθηκε, καθώς συμπλήρωσε πάνω από 40 μέρες ποινής φυλάκισης για πειθαρχικά αδικήματα, ενώ άλλοι έφυγαν καθώς αντιμετώπισαν ποινικές υποθέσεις.

Νέο «αίμα»

Οι νέοι/ες ΣΥΟΠ που έχουν επιλεγεί ανέρχονται περίπου στους 600. Το 50% είναι γυναίκες. Ωστόσο, στο σύνολο των ΣΥΟΠ (1η και 2η σειρά) οι γυναίκες αποτελούν το 10%, κάτι που θεωρείται ικανοποιητικό ποσοστό. Οι νέοι ΣΥΟΠ θα κληθούν μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου να υπογράψουν συμβόλαια και στις 4 Οκτωβρίου θα ξεκινήσει η εκπαίδευσή τους. Για τους άνδρες η αρχική εκπαίδευση θα διαρκέσει 2 εβδομάδες και για τις γυναίκες 9 εβδομάδες καθώς δεν έχουν καμία στρατιωτική εμπειρία.

Οιγυναίκες κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης θα εκτελούν νυκτερινές ασκήσεις και σκοπιές και στη συνέχεια θα γίνει η επιλογή τους για τις ειδικότητες. Οι ΣΥΟΠ που διαθέτουν ειδικά προσόντα (πτυχία κ.λπ.) θα αξιοποιηθούν σε υπηρεσίες όπου υπάρχουν ανάγκες.

Στις αρχές του 2018 αναμένεται να προσληφθεί ακόμα ένας αριθμός από του 2.200 επιλαχόντες, για να καλυφθούν κενά που ενδεχομένως θα παρουσιαστούν.

ΕΠΥ τέλος

Με την εισαγωγή του θεσμού των ΣΥΟΠ παίρνει τέλος η πρόσληψη ΕΠΥ, οι οποίοι θα συνεχίσουν να υπηρετούν μέχρι την αφυπηρέτησή τους στη βάση των νέων κανονισμών που έχει ετοιμάσει το Υπ. Άμυνας. Πολλοί ΕΠΥ, λόγω ηλικίας, μετατίθενται σε μη μάχιμες υπηρεσίες. Το νομοσχέδιο βρίσκεται από τον Μάιο στη Νομική Υπηρεσία για νομοτεχνική επεξεργασία και σύντομα αναμένεται να προωθηθεί στη Βουλή για ψήφιση. Όπως ανέφερε στον «Πολιτη» αρμόδια πηγή, υπάρχει συμφωνία επί του νομοσχεδίου με τους ενδιαφερόμενους και ως εκ τούτου δεν αναμένεται να προκύψουν προβλήματα ή καθυστερήσεις.

Μάνος Καλατζής

Πηγή: politis.com.cy

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.