Μέσα από τον καπνό: Βίντεο με τις δυνατότητες του θερμικού σκοπευτικού TPN-1-TPV των ουκρανικών T-64

Στρατιώτης του ουκρανικού Στρατού παρουσιάζει, στο κανάλι του στο You Tube, την αποτελεσματικότητα του θερμικού σκοπευτικού ενός άρματος μάχης T-64.

Η εκτόξευση πετρελαίου πάνω στις εξατμίσεις* δημιούργησε ένα αρκετά πυκνό προπέτασμα καπνού και παρότι στο σκοπευτικό ημέρας δεν φαίνεται τίποτα άλλο εκτός από τον ίδιο τον καπνό, με την παρατήρηση όμως από το θερμικό σκοπευτικό όλα τα κοντινά αντικείμενα αναγνωρίζονται χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία.

Είναι γνωστό πως παρόμοια θερμικά σκοπευτικά συστήματα ξεκίνησαν να τοποθετούνται στα άρματα μάχης T-64BV των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων την Άνοιξη του 2017, κατά την προετοιμασία για την συμμετοχή στον NATOϊκό αρματικό διαγωνισμό «Ισχυρή Ευρώπη».

Αντί του ξεπερασμένου TPN-1-49-23, του οποίου η λειτουργία στη λεγόμενη «ενεργή λειτουργία» απαιτούσε τον φωτισμό του στόχου με τον προβολέα υπέρυθρων Luna, αρκετά οχήματα της 14ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας παρέλαβαν σύγχρονα σκοπευτικά TPN-1-TPV με ξένα εξαρτήματα. Τα σκοπευτικά αυτά υπερβαίνουν σημαντικά τις δυνατότητες των παλιών σοβιετικών συστημάτων νυχτερινής σκόπευσης, τα οποία ήταν εγκατεστημένα στα T-64.

Σύμφωνα με πηγές τα συγκεκριμένα σκοπευτικά έχουν την ικανότητα εντοπισμού σε αποστάσεις μέχρι 5000 μ. ενώ μπορεί να εκτελεστεί ορθή αναγνώριση στόχου σε αποστάσεις μέχρι 2500 μ. Το άρμα έχει επίσης την ικανότητα χρήσης καθοδηγούμενων πυραύλων κατά την νύχτα σε αποστάσεις μέχρι 4800 μ.

Αν τα στοιχεία είναι αληθή, τότε ο εκσυγχρονισμός δεν βοήθησε και πάρα πολύ – στα αγωνίσματα που πραγματοποιήθηκαν κατά τον αρματικό διαγωνισμό, τα ουκρανικά πληρώματα κατέλαβαν την προτελευταία θέση, μόνο οι πολωνοί, με τα Leopard 2A5, είχαν χειρότερη απόδοση από τους ουκρανούς.

Σήμερα, τα T-64BV που αναβαθμίζονται κατ’ αυτόν τον τρόπο και ονομάζονται άρματα μάχης μοντέλου 2017, παραδίδονται στα στρατεύματα σε μικρές παρτίδες, όπου το μεγαλύτερο μέρος των μέσων εξακολουθεί να μη διαθέτει νέα θερμικά σκοπευτικά.

Τα αναβαθμισμένα T-64 του μοντέλου 2017, τα οποία παραδοθήκαν στους τεθωρακισμένους σχηματισμούς των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας από τα εργοστάσια τεθωρακισμένων Χάρκοβου και Λβίβ, είναι εξοπλισμένα με παρόμοια θερμικά σκοπευτικά συστήματα για τον Πυροβολητή.

M-48A5 MOLF της 79 ΕΑΡΜΕΘ δημιουργεί προπέτασμα καπνού με τον ψεκασμό πετρελαίου πάνω στις καυτές εξατμίσεις καυσαερίων του κινητήρα.

*Ορισμένα άρματα μάχης έχουν την δυνατότητα δημιουργίας επιπρόσθετου προπετάσματος καπνού. Με έναν διακόπτη, ο οδηγός ενεργοποιεί τον ψεκασμό πετρελαίου πάνω στις καυτές εξατμίσεις καυσαερίων του κινητήρα ώστε να δημιουργηθεί ένα πυκνό προπέτασμα καπνού.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

4 Απαντήσεις

 1. Προσοχή ! Τα “πολωνικά” Leopard 2A5 ήταν τα άθικτα γερμανικά 2A5, όχι πολωνικά.
  Και βέβαια με παλιά γερμανικά όργανα.

  Είναι αυτά, τα οποία θα γίνουν Leopard 2Α7PL. Μόλις θα τελειώσει η διαδικασία παραγωγής των Leopard 2PL (από τα ακόμα πιο παλιά Leo2A4).

  Οι ουκρανοί πρώτα αγόρασαν 30 σετ πολωνικών θερμικών, σχεδιασμένων για τα Τ-72, νομίζω ήταν το φθινόπωρο 2014 ή το 2015 ? Και μετά, βάση αυτών, σχεδίασαν τα δικά τους. Δεν γνωρίζω το σε πιο βαθμό είναι παρόμοια.

  Ταυτόχρονα οι Πολωνοί έλαβαν την τεχνογνωσία των ουκρανικών ATGM Korsar και με αυτή την βοήθεια έφτιαξαν ένα πιο εξελιγμένο δικό τους ATGM “Pirat”.
  Με την διαφορά πως η πολωνική κεφάλα κεφάλα εργάζεται top attack. Με μοτέρ συγγενικό στα ουκρανικά. Και ο πομπός laser είναι ΝΑΤΟ standards. Και μπορεί να εργάζεται stand off από τον χειριστή του. Ή από ένα flying drone. Και to Pirat είναι βέβαια μερικές φορές πιο οικονομικό από την αγορά ενός Spike. Η μαζική παραγωγή «ξεκινά σε λίγους μήνες» και δεν γνωρίζουμε άλλες τεχνικές λεπτομέρειες.

 2. Είναι και πάρα πολύ χαρακτηριστικό το ότι ο Ουκρανός (στο βίντεο) μιλάει ρωσικά, όχι ουκρανικά. Μα αυτό δεν υποδηλώνει απόλυτος τίποτα για την εθνικότητα του !
  Πχ., έως το τέλος του 18 αιώνα, η ουκρανική γραφή εξελισσόταν αποκλειστικά στην Πολωνία, και όχι στο ρωσοκρατούμενο Κίεβο ! Πολωνία ήταν μια δημοκρατική χώρα (και από πολλές αιώνες έτσι), ενώ η Ρωσία ήταν…
  Ακόμα και μέχρι έως το μισώ του 20 αιώνα εξέχοντες Ρώσοι θεωρούσαν τα ουκρανικά «ακάθαρτα, λαϊκά ρώσικα, η γλώσσα του αληθινού ρωσικού λαού». Παρά που σιγά – σιγά απέκτησαν και το δικαίωμα να υπάρξουν.
  Να μην λέμε πολλά και για των θανάσιμο, πλαστό πίνα σε ουκραινόγλωσσες (και πολωνόγλοσσες) περιοχές της ΕΣΣΔ… με 5 έως 20 εκατομμύρια δολοφονηθέντων έτσι. – κανείς δεν γνωρίζει το σωστό αριθμό.

  Θεωρητικός ίσια δικαιώματα (μα όχι στην πράξη) τα ουκρανικά απόκτησαν με των Χρουστσόφ κα με των Μπρέζνιεφ. Ο μπαμπάς του Μπρέζνιεφ ήταν ρωσόγλωσσος Ουκρανός ενώ η μαμά του ήταν ουκρανική Πολωνέζα (ακόμα και ανοιχτά καθολικής θρησκείας, παρά κάθε πίεση ασκούμενη)… Και έτσι σιγά τελείωνε η καταπίεση των Ουκρανών στην ρωσική αυτοκρατορία. Έως και σήμερα τα 2/3 από αυτούς μιλάνε ρωσικά, αποκλειστικώς ρωσικά και τα ουκρανικά μόνο τα καταλαβαίνουν.

 3. Υπάρχουν καπνογόνα που έχουν στην σύσταση και μεταλλικά ρινίσματα, δυσκολεύοντας κατά πολύ τα αντίπαλα θερμικά στο να δούνε μέσα από τον καπνό. Βέβαια δυσκολεύουνε και τις φίλιες δυνάμεις στο να δούμε μέσα από αυτήν την κουρτίνα καπνού. Εάν δεν είσαι μέλος πληρώματος άρματος προστατευμένος με την τεχνολογία ΠΒΧ η εισπνοή αυτού του μίγματος καπνού και μεταλλικών ρινισμάτων είναι πολύ επικίνδυνη.

  Είμαι σίγουρος ότι θα βγει κάτι καλύτερο σαν τεχνολογία της παρασκευής και χρήσης καπνού για να γίνεσαι για κάποια διαατήματα ” αόρατος”

  Η δημιουργία προπέτασμα καπνού με τον ψεκασμό πετρελαίου πάνω στις εξατμίσεις καυσαερίων του κινητήρα ήταν πριν από πολλά χρόνια μια αποτελεσματική λύση. Η τεχνολογία αλλάζει άρδην και αυτό πρέπει να το συνειδητοποιήσουν κάποιοι, και να ψάχνονται!

  1. Μπρος το παρών, οι Ισραηλινοί είναι αυτοί οι οποίοι ως πρώτοι γνωστοποίησαν πως το επόμενο άρμα τους θα έχει και το lidar. Να βλέπει ξένα οχήματα και εν μέσο της βλάστησης.

   Προσωπικά πιστεύω στης (μελλοντικές) κωδικοποιημένες παρεμβολές εικόνας. Για να την λαμβάνεις καθαρή θα πρέπει να διαθέτεις τον κωδικοποιητή και να γνωρίζεις τον κωδικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.