Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Τον παρελθόντα Σεπτέμβριο, αποσύρθηκαν από την υπηρεσία με το Βασιλικό Ναυτικό, τα 4 εναπομείναντα ελικόπτερα Εναέριας Έγκαιρης Προειδοποίησης/ Εναέριας Επιτήρησης & Ελέγχου (AEW/ASAC) τύπου Sea King ASaC7, με τον χαρακτηριστικό εξωτερικά μεταφερόμενο θόλο του ραντάρ Searchwater 2000. Τα ελικόπτερα αποτελούσαν τα εναέρια “μάτια” του βρετανικού στόλου και ιδίως της Ομάδας Μάχης Αεροπλανοφόρου, κενό το οποίο θα αναπληρωθεί το 2020 με την ένταξη σε υπηρεσία διαμορφωμένων για τον ρόλο Merlin ΗΜ2, με ανάλογο και πιο σύγχρονο εξοπλισμό αποστολής.

Τα συγκεκριμένα ελικόπτερα ειδικού ρόλου, αποσύρονται περισσότερο για λόγους στρατηγικής του Υπουργείου Αμύνης ως προς την σύνθεση του στόλου ελικοπτέρων και όχι επειδή παρήλθε η εποχή τους ή η επιχειρησιακή αξία τους. Απεναντίας, το Sea King ASaC7 απέδειξε ότι μπορούσε να προσφέρει πολλαπλώς, όταν το 2002 τέθηκε σε υπηρεσία με αναβαθμισμένο εξοπλισμό αποστολής, που το μεταμόρφωσε από ένα απλό εναέριο σταθμό ραντάρ σε μέσο πολλαπλών αποστολών Πληροφοριών – Επιτηρήσεως – Αναγνωρίσεως (ISR) και σε εναέρια πλατφόρμα Διοικήσεως & Ελέγχου (C2). Την “καρδιά” αποτελεί το Σύστημα Αποστολής Gerberus της Thales (δύο σταθμοί εργασίας) ολοκληρωμένο με παλμικό ραντάρ Searchwater 2000, σύστημα IIF τύπου Mk XII Mode 4 με ανακριτή σήματος APX-113 και ζεύξη δεδομένων Link 16. Το Searchwater 2000 προσφέρει μεγάλη εμβέλεια αέρος – αέρος και αέρος – επιφανείας (μέγιστη 85 ν.μ./160 χλμ.) και ικανότητα ιχνηλατίσεως 400 ιχνών ενώ χάρη στην διαμόρφωση Ενδείξεως Κινούμενου Χερσαίου Στόχου (GMTI) επιτρέπει την στενή παρακολούθηση στόχων στην στεριά. Τον εξοπλισμό συμπληρώνουν σταθμοί ασυρμάτων ασφαλών επικοινωνιών και Σύνολο Αμυντικών Βοηθημάτων με Δέκτες Προειδοποιήσεως Ραντάρ (RWR), Σύστημα Προειδοποιήσεως Προσεγγίζοντος Πυραύλου AAR47, παρεμβολέα υπερύθρων ALQ-144 και διανομείς αεροφύλλων/ θερμοβολίδων.

Sea King ASaC7

Το 2003, τα Sea King ASaC7 αξιοποιήθηκαν κατά την εισβολή στο Ιράκ, υποστηρίζοντας τις χερσαίες επιχειρήσεις με επιτήρηση και παρακολούθηση κινούμενων στόχων, μεταξύ 2009-2014 συνεισέφεραν στις αντιανταρτικές επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν, όπου κάλυψαν την σοβαρή έλλειψη τακτικών μέσων με ικανότητα GMTI ενώ το 2011 συμμετείχαν στις αεροναυτικές επιχειρήσεις στην καταρρέουσα Λιβύη. Χάρη στην ικανότητα GMTI του ραντάρ και την ζεύξη δεδομένων Link 16, απεδείχθησαν πολύτιμα και ειδικώς στο Αφγανιστάν, ήταν σε θέση να αποκαλύπτουν και να παρακολουθούν τα δρομολόγια ανεφοδιασμού των Ταλιμπάν, υποστηρίζοντας Ειδικές Δυνάμεις που αναλάμβαναν την καταστροφή τους.

Sea King ASaC7

Τα 4 Sea King ASaC7 βρίσκονται πλέον σε αποθήκευση στο Πόρτσμουθ και ίσως θα ήταν σκόπιμη η διερεύνηση από ελληνικής πλευράς της δυνατότητος παραχωρήσεως με το χαμηλότερο δυνατό τίμημα, για την ενίσχυση του ελληνικού Στόλου με ένα ευέλικτο εναέριο μέσο AEW/ASAC, συμπληρωματικό των λοιπών μέσων της Διοικήσεως Αεροπορίας Ναυτικού, από την στιγμή μάλιστα που το πρόγραμμα των ΑΦΝΣ θα αποδώσει σε κάποια χρόνια από σήμερα. Επειδή πρόκειται για ελικόπτερα, είναι σαφές ότι διακρίνονται από τακτική και επιχειρησιακή ευελιξία ως προς τους χώρους αποπροσγειώσεως/ αποπροσνηώσεως ενώ το αποτύπωμά τους σε επιχειρήσεις στο Αιγαίο είναι μικρότερο και συνεπώς σε ένα περιβάλλον έντονων πολεμικών επιχειρήσεων, διακρίνονται από μεγαλύτερη επιβιωσιμότητα εν σχέσει με τα ΑΦΝΣ Ρ-3, τα οποία για λόγους ασφαλείας θα υποχρεωθούν να καθηλωθούν στο έδαφος. Επιχειρώντας δυτικότερα του 25ου Μεσημβρινού, χάρη στην ζεύξη δεδομένων, τα Sea King ASaC7 μπορούν να διανέμουν ακριβέστερη εικόνα επιφανείας στα ΑΣΕΠΕ ΕΜΒ-145Η και δι’ αυτών σε μονάδες επιφανείας ή απευθείας σε αυτές. Το ραντάρ επιτρέπει τον εντοπισμό πολύ μικρών στόχων επιφανείας, όπως τζεκ σκι, ή περισκόπια υποβρυχίων ενώ η ικανότητα παρακολουθήσεως χερσαίων κινούμενων στόχων μεγέθους τροχοφόρου οχήματος κατέστησε τα ελικόπτερα ένα “μίνι JSTARS”, κατά την έκφραση των ειδικών.
Sea King ASaC7

Στην ελληνική περίπτωση, τα Sea King ASaC7 μπορούν να είναι χρήσιμα τόσο στις ανοικτές και κλειστές περιοχές του Αιγαίου προς όφελος ομάδων μάχης, επεκτείνοντας τον ορίζοντα αποκαλύψεως χαμηλά ιπταμένων εναερίων απειλών, είναι σε θέση να υποστηρίξουν αμφίβιες αποβατικές επιχειρήσεις αλλά και Ειδικές Επιχειρήσεις του ΓΕΕΘΑ σε όλο τον χερσαίο χώρο, όπως ακριβώς συνέβη στο Αφγανιστάν. Φυσικά, τα εν λόγω ελικόπτερα ειδικού ρόλου, μπορούν να υποκατασταθούν σε έναν βαθμό από συστήματα UAV, τα τελευταία όμως μόνο με ειδικό εξοπλισμό μπορούν να αποκτήσουν ικανότητα GMTI ενώ βεβαίως δεν μπορούν να έχουν καμμία συνεισφορά σε ρόλο AEW. Στον τελευταίο, τα Sea King ASaC7 είναι σε θέση να συμπληρώσουν και σε εξεζητημένες περιπτώσεις να υποκαταστήσουν σε έναν βαθμό τα ΑΣΕΠΕ ΕΜΒ-145H της Πολεμικής Αεροπορίας.

Πηγή: doureios.com

18 Σχόλια

 1. Gunslinger32

  Σιγά να μην τα πάρουμε(άσχετα αν θα μπορούσαν να προσφέρουν πολύτιμες υπηρεσίες).
  Αυτό έπρεπε να το είχαν σκεφτεί όμως οι αρμόδιοι/υπεύθυνοι, που υπογράφουν συμφωνίες ότι να’ναι, αλλά ξέχασα αυτοί ψάχνουν συνήθως για μίζες και όχι για λύσεις.
  Αν τα ελικόπτερα που είναι σε υπηρεσία απο τις αρχές ‘80, έχουν ακόμα αρκετό υπόλοιπο χρόνο υπηρεσίας θα έχουν και ανάλογα έξοδα απόκτησης(αυτά τα χρήματα ίσως να μην υπάρχουν όμως μετά τις συμφωνίες για άλλα προγράμματα).

  Η Ελλάδα για άλλη μια φορά πίσω απο τις εξελήξεις, αλλά συχνά πρώτη στις μίζες στα εξοπλιστικά.

  Thales Wins Royal Navy Crowsnest Surveillance Helicopter Contract

  https://www.defencetalk.com/thales-wins-royal-navy-crowsnest-surveillance-helicopter-contract-68813/

  ” alt=”” width=”700″ height=”” />

  ” rel=”nofollow”>” alt=”” width=”700″ height=”” />

  Εσωτερικό του νέου ελικόπτερου επιτήρησης του RN

  ” alt=”” width=”700″ height=”” />

  ” alt=”” width=”700″ height=”” />

  Απάντηση
 2. Γεώργιος Παπαδόπουλος

  Όχι, απλά όχι για μένα, ελικόπτερα ASW θέλουμε και όχι AAW με C2 αντί C4 την ώρα που διαθέτουμε τα Erieye, πάμε για έστω περιορισμένων δυνατοτήτων, έστω φρεγάτα AAW (αναβάθμιση με έμφαση τα αντιαεροπορικά στις ΜΕΚΟ;) -οπότε εικόνα θα διαθέτουμε και μην ξεχνάμε τα σόναρ των 214 (και των 212 που για μένα θα έπρεπε να είχαν φύγει για διάφορους λόγους που δεν είναι επί του παρόντος) και ό,τι βλέπουν στον βυθό τα Kortenaer μας (θα πρέπει να βάλουμε έστω συρόμενα σόναρ) στη Μεσόγειο, δηλαδή ως τα θαλάσσια σύνορά μας με την Κύπρο, σύμφωνα πάντα με τον ΟΗΕ. Να είχαμε έστω ελικοπτεροφόρο, να το συζητούσαμε για τα Sea King. Τέλος νομίζω δουλειά της Αεροπορίας είναι να συνεργάζεται με το Ναυτικό για μνα παρέχει Εναέρια Κάλυψη, ακόμα και Tico να είχαμε, ένα πλοίο δεν μπορεί να κάνει παπάδες από μόνο του δεν πα νά’ ‘χει και δέκα Sea King δίπλα να του μεταφέρουν συνεχώς δεδομένα.

  Απάντηση
 3. Gunner

  Τον τελευταίο καιρό υπάρχει μια τάση ότι μεταχειρισμένο πέφτει στην αντίληψη μας να το θέλουμε.

  Τα συγκεκριμένα ελικόπτερα πραγματικά εντυπωσιάζουν με τις δυνατότητες τους. Το θέμα είναι αν υπάρχουν οι απαραίτητες πιστώσεις για την αγορά τους και αν υπάρχουν τα χρήματα για την δημιουργία υποδομών για την υποστήριξη τους. Πρέπει επίσης να λάβουμε υπόψιν μας, το κόστος για την επαναφορά τους σε λειτουργική κατάσταση.

  Τέλος και αυτό είναι το σημαντικότερο, πρέπει να δούμε πως θα κολλήσει αυτό το μέσο στις ΕΔ. Γιατί αν το πάρει το ΠΝ, θα έχουμε τριβές με την ΠΑ, αν το πάρει η ΠΑ θα έχουμε τριβές με το ΠΝ. Με τον ΕΣ θα υπάρχουν τριβές είτε το πάρει το ΠΝ είτε η ΠΑ.

  Ο Βλάσσης καλά τα λέει αλλά από το αποτέλεσμα βλέπουμε ότι οι κλάδοι δεν μπορούν να συνεργαστούν αρμονικά με τίποτα.

  Με την ευκαιρία, οι Βρετανοί θα θέτουν εκτός υπηρεσίας ένα σωρό αξιόλογα οχήματα μηχανικού, θωρακισμένα κ.α. που θα ήταν πολύ ενδιαφέρον να τα δούμε. Το ίδιο ισχύει και για την Ιταλία αλλά και για την Γαλλία. Θα μπορούσαμε να καλύψουμε τεράστιες τρύπες σε όλους τους κλάδους.

  Για παράδειγμα το ST Kinetics Bronco.

  https://defence.pk/pdf/threads/british-army-ditches-warthog-armoured-vehicle.425590/

  Ένα όχημα που λείπει από τις ΕΔ και ιδιαίτερα από μονάδες που θα κληθούν να δράσουν σε περιοχές με ιδιαίτερο έδαφος. Στο μυαλό μου έρχονται οι ορεινοί καταδρομείς.

  Απάντηση
  • Gunslinger32

   Πέρα απο το θέμα των εξόδων η του οικονομικού, υπάρχει και θέμα έλλειψης πραγματικού ενδιαφέροντος για αυτές τις ικανότητες στις ΕΕΔ(αλλά και στην πολιτική ηγεσία της χώρας).

   Ενδιαφέρθηκε ποτέ πραγματικά η Ελλάδα για συστήματα GMTI(Ground Moving Target Indicator) η JSTARS για να ενδιαφερθεί και σήμερα;

   Όταν άλλες χώρες (εκτός του ΝΑΤΟ) υιοθετούσαν αεροσκάφη με ένα SLAR(π.χ. σε αεροσκάφος OV-1 Mohawk), οι Έλληνες επιτελείς αδιαφορούσαν ακόμα για συστήματα αυτοπροστασίας.
   Οι Άγγλοι αντίθετα χρησημοποιούν και άλλες πλατφόρμες για επιτήρηση στο έδαφος, και στο μέλλον θα αντικαταστήσουν το υπάρχουν Sentinel με το νέο NG JSTARS, για να έχουν εικόνα στο έδαφος, ενώ εμείς επιλέγουμε συνειδητά να περιοριζόμαστε στην επιτήρηση στον αέρα(για το έδαφος όμως θέλουμε να αρκούμαστε σε ηλεκτροοπτικά συστήματα).

   Η παρατήρηση σχετικά με την νοοτροπία παλιατζή ισχύει πάντως, αν και δεν εμφανίστηκε πρόσφατα, όπως και ο ανταγωνισμός εντός των ΕΕΔ(που έχει μεγάλη παράδοση και στις ΗΠΑ, για αυτό στο USMC επιμένουν να έχουν ξεχωριστή αεροπορία με ελικόπτερα και αεροσκάφη όπως και άρματα μάχης). Στον US Army υπάρχει επίσης θέμα στην αερομεταφορά και εγγύς υποστήριξη η στην υποστήριξη ειδικών αποστολών, όπου δεν θέλουν να εμπιστεύονται αποκλειστικά σε μια USAF(η οποία έχει συχνά άλλη αντίληψη του πεδίου μάχης).

   Απάντηση
   • Theognostos

    @Gunslinger32

    Εφόσον υπάρχουν τα κονδύλια και οι δυνατότητες τοτε πολυ καλά κάνουν και οι USMC και USARMY να έχουν ανεξαρτησία απο τις άλλες ενοπλες δυνάμεις…ωστε οταν ο διοικητής στρατηγός αναλαμβάνει μια αποστολή να μπορεί να την εκτελέσει. Όταν χρειάζονται αμεση υποστήριξη αντι να τρέχουν στην USAF έχουν δικη τους δυνατότητα. Καλα θα ηταν και οι Ελληνικές ενοπλες δυνάμεις να είχαν παρόμοιες δυνατότητες…(στα μετρα της Ελλάδος) ωστε να μπορούν να έχουν ανεξάρτητες αποστολές και να ελαφρύνουν την Ελληνική Αεροπορία.

   • Gunslinger32

    Αυτή είναι η ιδέα και στην ΑΣ απλά σε πολύ μικρότερο μέγεθος. Οι πεζοναύτες όμως εμφανίζουν ελλείμματα σε αυτ τα σημεία, ώστε να έχουν ανάγκη την υποστήριξη απο τους άλλους(ΑΣ/ΠΑ/ΠΝ). Ελικόπτερα ειδικών αποστολών(με εξοπλισμό) έχει σήμερα όμως μόνο η ΠΑ.

  • κλείτος ο μέλας

   Τέλος και αυτό είναι το σημαντικότερο, πρέπει να δούμε πως θα κολλήσει αυτό το μέσο στις ΕΔ. Γιατί αν το πάρει το ΠΝ, θα έχουμε τριβές με την ΠΑ, αν το πάρει η ΠΑ θα έχουμε τριβές με το ΠΝ. Με τον ΕΣ θα υπάρχουν τριβές είτε το πάρει το ΠΝ είτε η ΠΑ.

   υπάρχεί το γεεθα,η αδισπο και γενικά νομίζω οτι η ελλαδα δεν ειναι ηπα για να εχει αναλογες τριβες μεταξυ κλαδων ,μαλλον υπερπροβαλλουμε λεπτομερειες.το μονο που χρειαζεται ειναι οργανωση συνεννόηση και ηγεσια

   Απάντηση
   • Gunslinger32

    Όσον αφορά τις αντιπαραθέσεις στις ΗΠΑ, στο θέμα της επιτήρησης στο έδαφος, τα προβλήματα που υπήρξαν σχετικά με τις αρμοδιότητες αντιμετωπίστηκαν/λύθηκαν με μεικτή επάνδρωση.

    Αν θυμάμαι σωστά η αεροπορία προσφέρει το ιπτάμενο προσωπικό(για εκτέλεση της πτήσης), ενώ οι κονσόλες στον εξοπλισμό αποστολής/παρακολούθησης των συγκεκριμένων αεροσκαφώ, επανδρώνονται και απο προσωπικό του στρατού ξηράς.
    Στα μικρότερα αεροσκάφη όμως, ο ΣΞ αναλαμβάνει και την πτήση με δικό του προσωπικό. Αυτό νομίζω έχει να κάνει με τα υψόμετρα που πετάνε τα αεροσκάφη, αλλά και το μέγεθος αυτών(πάλι αν θυμάμαι σωστά) η αν είναι ακόμα έτσι.

 4. κλείτος ο μέλας

  άνετα αφου κιολας είναι AEW/ASAC ανετότατα!,εδω πηρες λεο χωρις πυρομαχικα ,υποβρυχια χωρις τορπιλες,P3?!,σ300 για να σκονίζονται.nh90 m113 με τρύπες απο ετσι είναι τα μεταχειρισμενα,τέσσερα ελικοπτερακια πειράζουν ,θα εκπαιδευσουμε και 10 ελικοπτεραδες που θα αποσπασουμε απο τα χιουι και ολα κομπλε,εδω ετσι πως πάμε και τα απατσι που ναι και επίκαιρα σε τόσες περιπου μοναδες θα μείνουν στο τέλος…

  Απάντηση
  • Gunslinger32

   Με προυπόθεση να υπάρχει πραγματικό ενδιαφέρον(και φυσικά η χρηματοδότηση), για μια ενδιάμεση λύση που προσφέρουν ίσως αυτά τα ελικόπτερα.

   Σύμφωνα με το ισοζύγιο, τα ελικόπτερα που έχει σήμερα σε υπηρεσία το ΠΝ δεν είναι και εντυπωσιακός αριθμός(για μια χώρα μέσα στην θάλασσα), οπότε μια ενίσχυση θα ήταν ίσως ευπρόσδεκτη.
   Μου άρεσε πάντως το «ανετότατα» που είπες(δεν το λέω ειρωνικά), γέλασα πραγματικά με αυτό(επίσης με θετική έννοια), επειδή λίγη θετική σκέψη και αισιοδοξία σε αυτές τις εποχές νομίζω ότι είναι γενικά χρήσιμη. 😉

   Απάντηση
   • Gunner

    Το ΠΝ από όσο ξέρω ενδιαφέρονταν για SH-60F και πιθανόν και κάποια ΗΗ-60Η από τις ΗΠΑ. Το θέμα με τα Sea King ASaC7 είναι ευσεβής πόθος του Βλάσση ή πραγματική επιθυμία του ΠΝ ή μήπως της ΠΑ που έχει εντοπίσει αδυναμίες στα ιπτάμενα ραντάρ της;

    Σε ότι έχει α κάνει με τον ΕΣ, πριν από πολλά χρόνια είχε δείξει ενδιαφέρον για τα Horizon που σε γαλλική υπηρεσία μεταφέρονταν από τα AS532 Cougar

    Νομίζω ότι οι Γάλλοι τα απέσυραν λόγο κόστους.

   • Gunslinger32

    Ίσως να ενδιαφέρεται ακόμη για τα SH-60, αλλά για άλλες αποστολές(προφανώς για αντικατάσταση των υπολοίπων Huey στο ΠΝ).
    Όσον αφορά το ερώτημα για τα αγγλικά ελικόπτερα, ίσως όλων των παραπάνω, ίσως μόνο του συγγραφέα που έγραψε το άρθρο(ειλικρινά δεν γνωρίζω). Πάντως τα Seahawk μόνο για επιτήρηση GMTI δεν προσφέρονται(εφόσον δεν έχουν τον απαιτούμενο εξοπλισμό).
    Αυτό ήταν το ζήτημα στο παραπάνω άρθρο, ο ανθυποβρυχιακός πόλεμος είναι άλλο θέμα, όπου τα Seaking δεν έχουν να προσφέρουν περισσότερα απο ένα Seahawk.

    Για τα γαλλικά δεν το είχα ακούσει, αν ήταν όμως ακριβά δεν έχει και νόημα να τα ζητάνε. Οι Γάλλοι προφανώς δεν τα έχουν ανάγκη, εφόσον έχουν αλλά μέσα(που εμείς μάλλον δεν έχουμε ούτε θα μπορούσαμε εύκολα).

    Γενικά έχω όμως την εντύπωση, ότι η έγκυρη προειδοποίηση/αναγνώριση δεν είναι στις άμεσες προτεραιότητες των ΕΕΔ, αλλιώς θα γινόταν σοβαρές προσπάθειες να αποκτηθούν (περισσότερα) εξειδικευμένα συστήματα.

 5. tsimuha

  Mπορει η Ελλαδα να βαλει σε υπηρεσια εναν ακομη τυπο ελικοπτερου για μολις 4 μοναδες;

  Απάντηση
  • κλείτος ο μέλας

   @tsimuha

   ξέχασα να προσθέσω πριν οτι αυτή ακριβώς είναι η μαγκια,τα 4,ειναι ο ιδανικός αριθμός ,παιρνεις 4 κανιβαλιζεις 1 αντε 2 αν χρειαστει και δεν έχεις προβλημα με διαθεσιμότητες αφου μονο 4 μπαλαντερ θα ναι ,είναι ,εδω πηρες εικοσι nh90 μουφα ενω μπορουσες καμια 40αρα αμερικανικα δοκιμασμενα και σε διαφορες εκδοσεις …..και αναβαθμιζεις κατακορυφα τις ικανοτητες σου πχ σε μια βροχερη βραδυα πανω απο τα ιμια στελνεις ενα τέτοιο και σε δινει εικόνα,4 υποστεγα μονο θέλει,εε θα αποσπασουμε απο τα κααυ μερικους και με τη καταληλη εποποπτεια ,ααα και μομα εχουμε ετοιμα ταμαμ που λενε θα μας ερθουν

   Απάντηση
 6. .+-

  Ειναι παλια!
  Ακομη και το APG68V5 των F16B50 εχει καλυτερες επιδοσεις.
  Δεν αξιζει τον κοπο.
  .+-

  Απάντηση
 7. Gunner

  @Gunslinger32

  Τα SH-60F κάνουν μόνο για κυνήγι υποβρυχίων SAR και τίποτα άλλο. Το ΠΝ δεν ενδιαφέρθηκε ούτε για το SH-60B που έχει ραντάρ επιφανείας. Επίσης μου κάνει τρομερή εντύπωση πως τα Sea King ASaC7 έχουν μεγαλύτερη επιβιωσιμότητα εν σχέσει με τα ΑΦΝΣ Ρ-3. Και τα 2 σε μεγάλο υψόμετρο θα πετούν, για να μπορούν να δουν όσο το δυνατόν πιο μακρυά με το Ρ-3 να πετά ακόμη ψηλότερα και μακρύτερα από την πρώτη γραμμή για δει τον αντίπαλο. Επίσης δεν ξέρω κατά πόσο το ΠΝ ενδιαφέρεται για GMTI ικανότητες.

  Απάντηση
  • Gunslinger32

   Με την εμφάνιση αντιαεροπορικών πυραύλων για τα υποβρύχια, μειώνεται και η επιβιωσημοτητα για τα ελικόπτερα ASW που φέρουν σήμερα οι μονάδες επιφάνειας.
   Έτσι νομίζω ότι η επιβίωση ελικοπτέρων στο θαλάσσιο αγώνα δεν σταματάει/περιορίζεται στα Sea King, αυτό όμως δεν θα έπρεπε να μας οδηγήσει στην σκέψη για απόσυρση των Seahawk/Aegeanhawk(όταν όλοι οι άλλοι επιμένουν στην ύπαρξη/χρήση αυτών των μέσων. Οι ικανότητες GMTI δεν είναι μόνο θέμα για το ΠΝ, για αυτό δεν θα έπρεπε να ερευνηθεί σε επίπεδο ΓΕΝ αλλά πιο πάνω.

   Απάντηση
   • Gunner

    Δεν νομίζω να υπάρχει το παραμικρό ενδιαφέρον γι΄αυτα, εκτός αν κάποιοι τα θέλουν για να καλύψουν αδυναμίες των ιπτάμενων ραντάρ της ΠΑ αλλά και να καλύψουν την καθυστέρηση των Ρ-3Β. Μπορεί το άρθρο να είναι προπομπός μιας αγοράς έκπληξη. Θα δούμε.

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: