Μία σημαντική «πρώτη» για τα άρματα μάχης Leopard 2HEL της XXIII ΤΘΤ

Κατα τη διάρκεια της επίσκεψης στην XXIII ΤΘΤ o Α/ΓΕΣ είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει εργασίες συντήρησης πυροβόλων. (Φωτ: ΓΕΣ)

Οι φωτογραφίες από την πρόσφατη (Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2013) επίσκεψη του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Στρατού (Α/ΓΕΣ) αντιστράτηγου Αθανασίου Τσέλιου στην Περιοχή Ευθύνης του Δ΄ Σώματος Στρατού για την παρακολούθηση εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων, δημοσιοποίησαν και μία σημαντική «πρώτη» για το άρμα μάχης Leopard 2HEL που βρίσκεται σε υπηρεσία με την εδρεύουσα στην Αλεξανδρούπολη XXIII Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία «3ο Σύνταγμα Ιππικού – Δορύλαιο» (XXIII ΤΘΤ).

Με τη συνεργασία του Ινστιτούτου Αναλύσεων Ασφάλειας και Άμυνας (ISDA)

Η «πρώτη» αφορά την έναρξη της διαδικασίας συντήρησης του πυροβόλου L55 διαμετρήματος 120 χλστ. και μήκους σωλήνα 55 διαμετρημάτων που εξοπλίζει τα Leopard 2HEL, από το τεχνικό προσωπικό της Ταξιαρχίας χωρίς την υποστήριξη από προσωπικό των προμηθευτών. Με αυτό τον τρόπο ο Ελληνικός Στρατός έκανε άλλο ένα σημαντικό βήμα στη συντήρηση του κορυφαίου οπλικού συστήματος που διαθέτει, γεγονός που αποτελεί απόδειξη της τεχνογνωσίας και της υψηλής δεξιότητας που έχει αποκτήσει το τεχνικό προσωπικό του.

Αξιοσημείωτη είναι επίσης και η κάτωθι φωτογραφία στην οποία ο Α/ΓΕΣ ενημερώνεται για τα εκπαιδευτικά ομοιώματα βλημάτων των 120 χλστ. Σύμφωνα με πληροφορίες τα ομοιώματα (που έχουν ίδιο βάρος και ίδιες διαστάσεις με τα πυρομαχικά μάχης) κατασκευάστηκαν από στρατιωτικό εργοστάσιο με βάση τα σχέδια και τις προδιαγραφές της XXIII ΤΘΤ σε αριθμούς που επαρκούν για την πλήρωση των τυποποιημένων παλετών συσκευασίας πυρομαχικών.

O Διοικητής της XXIII ΤΘΤ Ταξίαρχος Κυριάκος Δημήτριος παρουσίασε στον Α/ΓΕΣ τα ομοιώματα βλημάτων 120 χιλιοστών τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για την εκπαίδευση των αρματιστών της Ταξιαρχίας. (Φωτ: ΓΕΣ)

Χρησιμοποιούνται δε για την εκπαίδευση των πληρωμάτων των αρμάτων μάχης Leopard 2HEL στη διαχείριση (φόρτωση, εκφόρτωση, μεταφορά) των παλετών πυρομαχικών και το κυριότερο στη διαδικασία αναχορηγίας φόρτωσης των βληματοθηκών των αρμάτων μάχης Leopard 2HEL. Έτσι αποφεύγεται η αποσυσκευασία των πυρομαχικών μάχης και ταυτόχρονα εντατικοποιείται η εκπαίδευση του προσωπικού σε μία διαδικασία η οποία, για ευνόητους λόγους στο πεδίο της μάχης, θα πρέπει να ολοκληρώνεται στον συντομότερο δυνατό χρόνο ημέρα και νύκτα.

Προσωπικό του 23 ΛΜΧ και της 24 ΕΜΑ της XXIII Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας, αναπτύσσει πλωτή πεζογέφυρα και φορητή αρματογέφυρα με άρμα LEO 1 Leguan αντίστοιχα, στο στίβο υδάτινων κωλυμάτων που δημιουργήθηκε με σκοπό την ρεαλιστική εκπαίδευση. (Φωτ: ΓΕΣ)

Όμως οι ευχάριστες «εκπλήξεις» δεν περιορίζονται μόνο στα προαναφερθέντα. Μεταξύ των φωτογραφιών που αποδεσμεύθηκαν από το ΓΕΣ περιλαμβάνονται και οι ακόλουθες, οι οποίες απεικονίζουν μία σημαντική εκπαιδευτική υποδομή που έχει κατασκευαστεί στο στρατόπεδο «Κανδηλάπτη» όπου εδρεύει η XXIII ΤΘΤ.

Προσωπικό της XXIII ΤΘΤ διασχίζει μία πλωτή πεζογέφυρα στο στίβο υδάτινων κωλυμάτων της Ταξιαρχίας, Ο εν λόγω στίβος κατασκευάστηκε εξ ολοκλήρου από το προσωπικό της XXIII ΤΘΤ. (Φωτ: ΓΕΣ)

Πρόκειται για κατασκευές που προσομοιάζουν ξηρά και υδάτινα κωλύματα και οι οποίες ήδη χρησιμοποιούνται για την εκπαίδευση του προσωπικού της οργανικής υπομονάδας Μηχανικού της Ταξιαρχίας, του 23ου Λόχου Μηχανικού (23 ΛΜΧ). Στις φωτογραφίες απεικονίζονται σκαπανείς που αναπτύσσουν πεζογέφυρα και γεφυρορόφο άρμα Leopard 1A5 που αναπτύσσει γέφυρα εφόδου Leguan στο πλαίσιο επίδειξης που οργανώθηκε για τον Α/ΓΕΣ.

Το γεφυροφόρο Leo 1 Leguan μεταφέρει γέφυρα μήκους 26 μέτρων και κλάσης MLC 70. (Φωτ:ΓΕΣ)

Κλείνοντας θα επαναλάβουμε για άλλη μία φορά ότι παρά την οικονομική κρίση που βιώνει ο Ελληνικός Στρατός ως οργανισμός αλλά και το προσωπικό του ατομικά, όπως η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών, η καθημερινή μάχη για την επαύξηση της επιχειρησιακής αποτελεσματικότητας και την αναβάθμιση της εκπαίδευσης, που δίνεται από την ανώτατη ηγεσία μέχρι το πιο χαμηλόβαθμο στέλεχος, είναι συνεχής και εντατική. Ακόμη και όταν οι οικονομικοί πόροι είναι περιορισμένoi, το υψηλό φρόνημα, η αίσθηση καθήκοντος και η έμφυτη ελληνική ευρηματικότητα αναπληρώνουν το όποιο κενό…

Πηγή: defence-point.gr

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.