Το State Department ενέκρινε στις 10 Ιουλίου την πώληση οχημάτων Joint Light Tactical Vehicle (JLTV) της Oshkosh μέσω της Υπηρεσίας Ασφαλείας Αμυντικής Συνεργασίας (DSCA).

Η παραγγελία ύψους 1,035 δισεκατομμυρίων δολαρίων περιλαμβάνει την αίτηση αγοράς 2,747 JLTV σε διάφορες διαμορφώσεις, κάνοντας την Βρετανία τον πρώτο εξαγωγικό πελάτη του οχήματος που μόλις άρχισε να παραδίδεται στις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις.

Το ενδιαφέρον του βρετανικού υπουργείου αμύνης για το όχημα τοποθετείται τουλάχιστον από τον Ιούνιο του 2016 όταν αποκαλύφθηκε πως υπήρξαν συνομιλίες με την αμερικανική πλευρά στα πλαίσια του προγράμματος του «Προστατευμένου Οχήματος Πολλαπλού Ρόλου» (Multi Role Vehicle-Protected – MRV-P), ένα εξοπλιστικό πρόγραμμα για την αντικατάσταση πέντε διαφορετικών ελαφρών οχημάτων γενικής χρήσης (Foxhound, Husky, Panther, WMIK, Vector) που οι προδιαγραφές τους δεν πληρούν τις απαιτήσεις ασφαλείας του σύγχρονου πεδίου μάχης. Η επίσημη εκδήλωση ενδιαφέροντος έγινε με αίτημα του βρετανικού υπουργείου αμύνης τον Ιανουάριο του 2017 αλλά η έγκριση του Κογκρέσου ήταν απαραίτητη για την αποδέσμευση της άδειας εξαγωγής.

Στην άδεια που αποδέσμευσε πλέον η DSCA περιλαμβάνονται βασικού τύπου συλλογές ενσωμάτωσης, πακέτο θωράκισης επιπέδου Β, απάρτια κινητήρα για αρκτικές συνθήκες, συλλογές διάβασης υδάτων, απάρτια “run-flat”, επιπλέον τροχούς, συλλογή νυχτερινής όρασης, ανταλλακτικά για τους κινητήρες, καλύπτρες χώρου μεταφοράς και εκπαίδευση στη λειτουργία και συντήρηση. Η άδεια εξαγωγής διευκρινίζει πως η εταιρία Oshkosh στο Wisconsin θα παραμείνει ο βασικός κατασκευαστής μέχρι ο πελάτης να αναπτύξει τις κατάλληλες υποδομές. Ωστόσο, είναι πιθανόν βρετανικές εταιρίες να εμπλακούν στην συμπαραγωγή μέρους των υποσυστημάτων του οχήματος σε δεύτερο χρόνο.

Σε ανακοίνωση του βρετανικού υπουργείου άμυνας, ο αντιστράτηγος Robert Talbot Rice, διευθυντής συστημάτων ξηράς του Κλάδου Αμυντικών Προμηθειών και Υποστήριξης εξέφρασε την πεποίθηση πως η επιλογή του JLTV είναι η καλύτερη δυνατή για την ομογενοποίηση του στόλου οχημάτων σε ελαφρύ και μεσαίο επίπεδο ενώ η ομοιοτυπία με τον αμερικανικό στρατό και πεζοναύτες εξασφαλίζει υποστήριξη του συστήματος σε βάθος χρόνου με την καλύτερη σχέση κόστους/απόδοσης.

Πηγές:
http://www.dsca.mil/major-arms-sales/united-kingdom-joint-light-tactical-vehicles-jltv-and-accessories
http://www.defensenews.com/articles/british-army-works-to-secure-oshkosh-jltv

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: