Μειώνει τις παραγγελίες ελικοπτέρων Tiger UHT και NH90 η Γερμανία

Ελικόπτερο υποστήριξης Tiger UHT του γερμανικού Στρατού. (airliners.net)

Ως μέρος της αναδιοργάνωσης των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ) της Γερμανίας, ο υπουργός Άμυνας της χώρας Τόμας ντε Μεζιέρ, αποφάσισε το 2011 να προσαρμόσει τα κύρια οπλικά συστήματα στις αναθεωρημένες ανάγκες των γερμανικών ΕΔ.

Οι διαπραγματεύσεις με τους ενδιαφερομένους κατασκευαστές αμυντικού υλικού έχουν ήδη ξεκινήσει. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του γερμανικού υπουργείου Άμυνας έχει επιτευχθεί μια εποικοδομητική συμφωνία ώστε να ρυθμιστεί η ποσότητα των ελικοπτέρων.

Την 15 Μαρτίου υπογράφτηκε Μνημόνιο Κατανόησης (MoU)  μεταξύ του γερμανικού ΥΠΕΘΑ και των κυριότερων βιομηχανικών αναδόχων στη Γερμανία για το ελικόπτερο υποστήριξης Tiger UHT, και ελικόπτερο NH90. Οι δύο πλευρές έχουν συμφωνήσει στην μείωση του αριθμού των ελικοπτέρων που έχει ήδη παραγγελθεί: ο συνολικός αριθμός των NH90 θα μειωθεί από 122 στα 82, και ο αριθμός των Tiger UHT θα μειωθεί από 80 στα 57.

Ο συνολικός αριθμός των 57 Tiger UHT θα επιτευχθεί με τη δέσμευση του κατασκευαστή, να επαναγοράσει σε μεταγενέστερη ημερομηνία 11 UHT τα οποία έχουν ήδη παραδοθεί.

Οι ΕΔ της Γερμανίας θα παραλάβουν επίσης 18 ναυτικά ελικόπτερα NFR90, τα οποία προέρχονται από το NH90. Ενισχύοντας, έτσι, δυο σημαντικές στρατιωτικές δυνατότητες.

Το χρηματοδοτικό κονδύλιο που θα εξοικονομηθεί από την εφαρμογή του Μνημονίου είναι σημαντικό, και θα επιστρέψει στον αμυντικό προϋπολογισμό της Γερμανίας.

Μέχρι στιγμής η Γερμανία συμμετέχει στις οικονομικές δαπάνες εξέλιξης του ναυτικού ελικοπτέρου μέσω της συμμετοχής σε διεθνείς συμφωνίες που διέπουν το πρόγραμμα του NH90. To προσαρμοσμένο πρόγραμμα προμηθειών, με 18 επιπλέον ναυτικά ελικόπτερα, ενισχύει, επίσης, την ικανότητα διεθνούς συνεργασία Γερμανίας και Ευρώπης στο, στρατηγικής σημασίας, τομέα των ελικοπτέρων.

Την 17η Μαρτίου ο εκπρόσωπος τύπου της Γιουροκόπτερ Γερμανίας Κριστοφερ Μιουελερ επιβεβαίωσε μια παλιότερη δήλωση στη οποία έλεγε πως το αποτέλεσμα είναι μια win-win κατάσταση και για τις δύο πλευρές, και παρέχει στους εμπλεκόμενους μια ανθεκτική και βιώσιμη λύση για το μέλλον.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.