Μελέτη εξέλιξης και βελτίωσης φορητών οπλικών συστημάτων

Εκτοξευτής βομβίδων M32 (MGL) της Milkor. (prc68.com)

Γράφει ο Δίκαιος  Γεώργιος -Σχεδιαστής οπλικών συστημάτων.

Η μελέτη 308-309 λύσεις για πολλά θέματα και πράγματα!

Ή αλλιώς πώς να βελτιώσεις παλιά οπλικά συστήματα που έχεις, με λύσεις που έχουν εφαρμόσει άλλοι πιο παλιά, κάνοντας αξιόπιστα για πολλά ακόμα χρόνια!

Οι δυνατότητα σφαιρικών γνώσεων σε πολλούς τομείς που έχω και σε πολλά αντικείμενα, εν συνδυασμό με της υπάρχουσες λύσεις. Μπορούν να μας δώσουν πολλά και για να μην πετάξουμε οπλικά σύστημα στα σκουπίδια. Αλλά και για να αναπτύξουμε- βελτιώσουμε νέα, βασισμένα σε καλά αλλά παλιά συστήματα. Λύσεις υπάρχουν παντού πολλές, αρκεί να δουλέψει προς την σωστή κατεύθυνση το μυαλό μας.

Ας γυρίσουμε λίγο τον χρόνο πίσω θα φτάσουμε στον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο.

Οι Γερμανοί είχα παρατείνει την ζωή τους αντιαρματικού πυροβόλου των 37 χιλιοστών με μια έφυες ιδέα. Είχαν βάλει μια κούφια ουρά μέσα στον σωλήνα της κάνης και έξω υπήρχε μια κεφαλή, με εκρηκτικό βάρος 8,2 λίβρες με 4 πτερύγια. Το σύνολο είχε βεληνεκές τα 300-400 μέτρα και μπορούσε να καταστρέψει άρματα μάχης. Την ίδια ιδέα είχε και ένας Βρετανός συνταγματάρχης, με μια παρόμοιας σχεδίαση βόμβας βάρους 60 λιβρών για το βρετανικό πυροβόλο των 25 λιβρών. Που δεν έγινε αποδέκτη γιατί ήταν ικανοποιημένοι από την διατρητική των 20 λιβρών.

Οι Γερμανοί συνέχισαν αξιοποιώντας αυτοί την ιδέα-λύση, κατασκευάζοντας την αντιαρματική γροθιά που κατά κόρων αντέγραψαν και βελτίωσαν οι Ρώσοι με τους ΑΤ εκτοξευτές της σειράς PRG! Η ιδέα ήταν πολύ εξαιρετική αλλά από πλευράς δυτικών κανένας δεν την εφάρμοσε! Ένα λάθος που θα μπορούσε να βελτιώσει παλιά ΑΤ συστήματα, όπως τα ΠΑΟ των 90 και 106 χιλιοστών με ελάχιστα χρήματα. Δηλαδή κατασκευάζοντας μόνο της ειδικές νέες σειρές των βλημάτων και κρατώντας αυτούσιους τους παλιούς εκτοξευτές! Η ίδια ιδέα μπορούσε να αξιοποιηθεί ακόμα και στους παλιούς εκτοξευτές βομβίδων των 40 χιλιοστών! Δηλαδή όταν γνώρισα τον εκτοξευτή βομβίδων των 40 χιλιοστών και τον εκτοξευτή LAW και κατάλαβα πως θα μπορούσα να τα συνδυάσω και τα δυο μαζί. Δηλαδή βάζοντας την AT κεφαλή του LAW συνδεδεμένη με μια κούφια ουρά, μέσα σε ένα καινούργιας σχεδίασης εκτοξευτή των 40 χιλιοστών. Που θα ακουμπούσε επάνω στον κάλυκα της βομβίδας και που θα είχε μόνο την πυρίτιδα. Το βεληνεκές θα ήταν στα 150-200 μέτρα και θα υπήρχε η δυνατότητα χρήσης με κεφαλή ΗΕ για την προσβολή κτιρίων. Το πρόβλημα ήταν ότι δυστυχώς δεν θα μπορούσε να υιοθετηθεί στους υπάρχων εκτοξευτές βομβίδων των 40 χιλιοστών, όπως αρχικά είχα υπολογίσει. Έτσι θα ήταν καλύτερο να ξανά σχεδιαστή ένας καλύτερος εκτοξευτής βομβίδων για καλύτερες επιδόσεις.

Δηλαδή θα έπρεπε να ξανασχεδίαζα την βομβίδα και τον εκτοξευτή, για να παίρνει μια μεγαλύτερου μήκους και μεγαλυτέρου βεληνεκούς βομβίδα των 40 χιλιοστών. Με αυτή θα είχε δυνατότητα ο εκτοξευτής να έχει 33-40% μεγαλύτερο βεληνεκές, 200-270 μέτρα με την ίδιας ισχύος κεφαλή. Ή άλλη κεφαλή με μεγαλύτερη διακριτικότητα βελτιωμένη κατά 25-30%, άλλα με την ίδια εμβέλεια της αρχικής. Για να αυξήσω το μήκος της βομβίδας έπρεπε να βρω τρόπους να μειώσω την ανάκρουση του όπλου, όπως έχουν πολλά σημερινά κοντάκια. Η ιδέα ήταν απλή χρησιμοποιώντας ένα κοντάκι κομμένο στα δυο (ας το πούμε έτσι) κενό μέσα. Με το πίσω μέρος μεγαλύτερο για να μπαίνει το εμπρός μέσα και χρησιμοποιώντας αρχικά 2 ή 3 ελατήρια για να μειωθεί η ανάκρουση. Επίσης και η χειρολαβή ήταν απαραίτητη στο όπλο τώρα πια. Γιατί ήταν πολύ βαρύ το εμπρός μέρος με την έξτρα τοποθετημένη κεφαλή.

Προσοχή! Οι αρχικοί υπολογισμοί είχαν γίνει πολύ παλιότερα με τους παλιούς εκτοξευτές, χωρίς να γνωρίζω της νέες βομβίδες χαμηλής και υψηλής ταχύτητας γιατί ήταν μια πολύ παλιά ιδέα!

Αν άξιζε ή όχι η ιδέα, εγώ πιστεύω πως ναι και το πιο σημαντικό ήταν το χαμηλό κόστος και η δυνατότητα εκπαιδευτικής κεφαλής. Έτσι θα μπορούσε να είχε κάθε μια διμοιρία 6 τέτοια όπλα, όσα δηλαδή οπλοπολυβόλα και 2 μεγαλύτερους ΑΤ εκτοξευτές. Φυσικά τότε δεν ήξερα για τους PRG και ότι είχαν χειρότερο βεληνεκές από τους LAW.

Υπήρχαν και άλλες σκέψεις να χρησιμοποιήσω την ίδια ιδέα για ΑΑ όπλα!
Δηλαδή σε ένα πυροβόλο να βάλω εξωτερικά έναν πύραυλο χωρίς το προωθητικό γέμισμα! Τότε είχαν πρώτο βγει οι ΑΙΜ9L για τα πυροβόλα των 105 χιλιοστών. Όσο και να γελάσατε με αυτό θα σας πω πως τα πυροβόλα των 155 χιλιοστών, θα μπορούσαν να εκτοξεύσουν σε μια κούφια ουρά έναν κανονικό πύραυλο ΑΙΜ9. Που μετά την έξοδο του θα απόρριπτε την κούφια ουρά, θα άναβε τον κινητήρα του και θα ανέβαινε με μεγαλύτερη ταχύτητα και με μεγαλύτερη εμβέλεια από το σύστημα σάπαραλ 3+ χιλιόμετρα. Αλλά ας φύγουμε από της σκέψεις τα παλιά και ας έρθουμε στην πραγματικότητα, σε ένα ειδικό ΑΤ χαμηλού κόστους! Ήταν μια έξυπνη λύση βασισμένη σε ιδέες άλλων αλλά πολύ πρωτότυπη, η προσθήκη ΑΤ ικανοτήτων στο εκτοξευτή βομβίδων των 40 χιλιοστών!

Πύραυλος ΑΙΜ-9 L/I της Πολεμικής Αεροπορίας. (ΓΕΣ)

Δεν έχω πολλές μελέτες για φτηνά όπλα και εύκολα οπλικά συστήματα και ειδικά για όπλα πεζικού! Μου αρέσει να βρίσκω πολύπλοκα πράγματα για να απασχολώ το μυαλό μου και να βρίσκω εξεζητημένες λύσεις που δεν το έχουν κάνει άλλοι! Αλλά αυτή η μελέτη αξίζει να τύχει, όχι μόνο καλής ανταπόκρισης από της ελληνικές πολεμικές βιομηχανίες και ειδικά τα ΕΑΣ. Αλλά να υιοθετηθεί, να σχεδιαστεί, να εξελιχτεί και να κατασκευαστούν τα πρωτότυπα. Την κλασική ιδέα την γράψαμε, τώρα θα ασχοληθούμε με τρόπους υλοποίησης της. Θα εξετάσουμε την χρονική διάρκεια που θα χρειαστεί για να σχεδιάσουμε τα πρωτότυπα, τον χρόνο που θα τα κατασκευάσουμε και τον χρόνο απαίτησης των δοκιμών. Μετά θα περάσουμε στον χρόνο υλοποίησης των πρωτότυπων της προ παραγωγής και θα ασχοληθούμε διεξοδικά με τον χρόνο υλοποίησης. Φυσικά όχι της προσπάθειας αλλά με την αναλυτική μελέτη, κάθε πότε πρέπει να βελτιώσουμε το σύστημα. Δηλαδή την ΑΤ δυνατότητα και το βεληνεκές του συστήματος, τον χρόνο παραγωγής, την δυνατότητα παραγωγής σε διάρκεια χρόνου. Δηλαδή πόσα χρόνια σε ελάχιστο- μέγιστο μπορούμε να πετύχουμε την παραγωγή στα ΕΑΣ. Την δυνατότητα εξαγωγών και να αναφέρουμε τα πλεονεκτήματα- μειονεκτήματα του συστήματος και την μοναδικότητα του που είναι και θα μείνει αξεπέραστη όσο χρόνια και να περάσουν για συγκεκριμένους λόγους. Αλλά υπάρχουν και άλλες δυνατότητες, να προσπαθήσουμε να υλοποιήσουμε αυτήν την ιδέα στα ΠΑΟ των 90 και 106 χιλιοστών. Δηλαδή κατασκευάζοντας νέα ειδικά βλήματα ναι μεν χαμηλότερου βεληνεκούς, αλλά με τεράστια ΑΤ ικανότητα! Ασφαλώς και δεν έμεινα σε αυτά που προ ανέφερα αλλά άλλαξα την μελέτη 4 φορές ακόμα κατά την συγγραφή! Την δούλεψα στο μυαλό μου, την βελτίωσα και της έκανα της απαραίτητες προσθήκες!

Ο νέος εκτοξευτής βομβίδων.

Το θέμα είναι ένα: μα γιατί να τον κατασκευάσουμε και γιατί να ρίξουμε τα λίγα σχετικά χρήματα που απαιτούνται, για την εξέλιξη της σχεδίασης του όπλου και τον βλημάτων. Δηλαδή μας συμφέρει ή όχι; Είναι λάθος ή σωστή η απόφαση; Και τέλος θα έχει ανταπόκριση και πωλήσεις ή όχι; Αν και θα έπρεπε να βάλουμε ένα ακόμα σε αυτή την συνάρτηση, αν θα απαξιωθεί γρήγορα ή όχι; Και αν ή βελτίωση που θα του δώσουμε αξίζει για να το επιλέξουν οι μεγάλες δυνάμεις ή όχι; Και το κόστος θα είναι εξαιρετικά χαμηλό ή όχι; Για τα πιο πολλά θα απαντήσω κατά την διάρκεια του κειμένου, για το πιο βασικό θα αναφερθώ τώρα.

Μοναδικότητα- αξεπέραστο!

Ναι όσο και αν αμφιβάλετε το σύστημα είναι μοναδικό και αξεπέραστο, όσα χρόνια και αν περάσουν! Η ικανότητα του για να μπορείς να ρίξεις μέσα από κτίρια, χωρίς να έχεις τα προβλήματα των άλλων ΑΤ! Αφού θα μπορείς να ρίξεις ακόμα και με κολλημένη την πλάτη σου σε έναν τοίχο! Αυτό και μόνο το κάνει μοναδικό και αξεπέραστο όσα χρόνια και αν περάσουν. Ναι δεν θα μπορεί να τρυπήσει μετωπικά μια θωράκιση ενός άρματος μάχης, αλλά από το πλάι και πίσω. Αλλά και από το πιο αδύνατο σημείο κάθε ενός άρματος, την οροφή του σκάφους αλλά και του πύργου. Επίσης και η καλή τώρα πια δυνατότητα με κεφαλή ΗΕ, για να εξουδετερώνεις στόχους μέσα σε κτίρια. Δηλαδή ειδικά για μάχες μέσα σε κατοικημένες περιοχές που εκεί υπάρχει μια δυσκολία στην εξεύρεση ειδικών οπλών χαμηλού κόστους για το πεζικό, με μεγάλες καταστροφικές ικανότητες. Όπως αξεπέραστο είναι για της μεγάλες γωνιές βολής, αρνητικές ή θετικές που μπορούμε να πετύχουμε. Θα προσθέσουμε ακόμα μια το μεγάλο του βεληνεκές το κάνει κατάλληλο για πολλές χρήσεις ακόμα!

Δυνατότητα πολλαπλών λύσεων!

Εδώ θα δούμε πως μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε και για άλλες λύσεις που δεν της είχα σκεφτεί βρει όταν ξεκίνησα την μελέτη. Αλλά πάντα όταν την ξεκινήσω και την τελειώσω την μελέτη, δεν έχει καμιά δουλειά με την αρχική σκέψη. Αλλά το πιο σημαντικό ήταν ότι έλυσα και το πιο βασικό μειονέκτημα, την δυνατή οπισθοδρόμηση του όπλου! Βέβαια στην πορεία που ξανά εξέτασα την μελέτη την βελτίωσα ακόμα περισσότερο, σε βαθμό που δεν έχει καμία σχέση με την αρχική ιδέα.

Το πολύ χαμηλό του κόστος!

Αφού θα μπορείς να ρίξεις μόνο την κανονική βομβίδα εναντίων ακάλυπτου πεζικού. Αλλά και το πολύ χαμηλό του κόστος των βλημάτων, εν σχέση με έναν εκτοξευτή ΑΤ μιας χρήσεως! Αλλά τι κοστίζει περισσότερο σε έναν απλό ΑΤ εκτοξευτή, η ΑΤ κεφαλή ή ο πύραυλος-ρουκέτα; Ασφαλώς και κοστίζει πάρα πολύ ο πύραυλος. Δηλαδή η ρουκέτα στο πίσω μέρος, περισσότερο από το διπλάσιο λόγω των ειδικών υλικών της κατασκευής που απαιτούνται. Αλλά έχουμε και ένα ακόμα επιπλέον κόστος σε αυτήν την διάταξη, τον ΑΤ εκτοξευτεί με το σύστημα ανάπτυξης! Δηλαδή το εξωτερικό περίβλημα που είναι μέσα το βλήμα αποθηκευμένο. Σε εμάς δεν θα μας κοστίσει, γιατί στην πράξη αντικαθιστάς τους παλιούς εκτοξευτές βομβίδων με νέους που έτσι και αλλιώς θα τους αντικαθιστούσες λόγο παλαιότητας. Έτσι υπολογίζουμε όλο το κόστος στα νέα ειδικά βλήματα που θα είναι ΑΤ, ΗΕ και εκπαιδευτικά! Από την άλλη κρατάμε μια σταθερά τον εκτοξευτή LAW και εκεί κάνουμε της συγκρίσεις, σε κόστος αλλά και σε δυνατότητες. Έτσι μπορούμε στο ίδιο κόστος ενός LAW να κατασκευάσουμε 6 βλήματα: 1 ΑΤ, 1 ΗΕ και 3-4-5 εκπαιδευτικά ανάλογα με το ύψος της παραγγελίας! Με πολύ μεγάλο περιθώριο κέρδους! Προσοχή θα το τονίσω πολύ αυτό: με πολύ μεγάλο περιθώριο κέρδους, λόγο των απλών υλικών που απαιτούνται για τα εξωτερικά τοποθετημένα βλήματα και του τεράστιου ρυθμού παραγωγής. Φυσικά αυτό δεν ισχύει για τους νέους εκτοξευτές βομβίδων που θα αναπτύξουμε. Λόγο της σχετικά μικρής παραγωγής και των ειδικών υλικών που απαιτούνται και του κόστους της γραμμής παραγωγής των οπλών. Φυσικά και θα έχουμε και εκεί κέρδη, αλλά λιγότερο αναλογικά και εδώ πρέπει να αναφέρουμε τα πάντα στην μελέτη μας και όχι μόνο ότι μας συμφέρει.

Τώρα εδώ συνυπολογίζουμε στο βλήμα μας και το κόστος για την απαραίτητη ουρά που θα μπει μέσα στον εκτοξευτή. Δηλαδή για να ακριβολογούμε σε έναν ΑΤ εκτοξευτή έχουμε το κόστος της κεφαλής, το κόστος της ρουκέτας, το κόστος του σωλήνα εκτόξευσης, το κόστος αποθήκευσης των βλημάτων και το κόστος των ειδικών σκοπευτικών που απαιτούνται και ένα πολύ μικρό που αφορά το κόστος της πυροδότησης. Από αυτά γλιτώνουμε πάρα πολλά με το σύστημα μας και έτσι έχουμε πολύ χαμηλό κόστος, εν συγκρίσει με άλλα συστήματα. Βέβαια οι εκτοξευτές μιας χρήσης δεν έχουν σκοπευτικά συστήματα ή έχουν πολύ απλά.

Οι κατά μέρους βελτιώσεις του εκτοξευτή μπορεί να είναι μεγάλες και σε βεληνεκές και σε ΑΤ ικανότητα. Άλλα θα ήταν λάθος να εξαντλήσουμε από την αρχή σχεδόν τα όρια του και τα όρια της σχεδίασης. Δηλαδή πρέπει να προχωρήσουμε πρώτα στην σχεδίαση του κατάλληλο όπλου- εκτοξευτή με μια βομβίδα. Με την κατάλληλη αντοχή που σε βάθος χρόνου θα ξεπεράσει κατά πολύ το 50% του βεληνεκούς, με όριο το 60%. Θα τα εξηγήσω αυτά σε λίγο για να γίνω κατανοητός και θα ξεπεράσει την σταθερά σε ΑΤ δυνατότητες, δηλαδή την διατρητική ικανότητα του ΑΤ LAW. Με αυτό το σύστημα κάνουμε τις συγκρίσεις, γιατί μόνο αυτό ανταποκρίνεται στης ικανότητες της υπάρχουσας βομβίδας. Δηλαδή για να γίνουμε πιο κατανοητοί: μια παροιμίας βάρους και δυνατοτήτων ΑΤ κεφαλής θα βάζαμε, γιατί αυτό το βάρος θα μπορούσε να σήκωση το σύστημα μας με απλά λόγια με την αρχική βομβίδα! Δηλαδή δεν υιοθετήσαμε αυθαίρετα αρχικά την ΑΤ κεφαλή του LAW, αλλά το κάναμε γιατί θα ήταν λάθος να σχεδιάσουμε μια καινούργια. Αφού οι αρχικοί μας παλιοί υπολογισμοί μας έβγαλαν ότι η παλιά βομβίδα, μπορούσε να σηκώσει μια παρόμοιους βάρους ΑΤ κεφαλή σαν του LAW με την προσθήκη ουράς!

Η σχεδίαση και τα πρωτότυπα!

Η σχεδίαση του νέου όπλου που στη πράξη δεν διαφέρει και κατά πολύ από το παλιό με της εξής διαφορές: το πίσω ειδικό κοντάκι, το λίγο πιο μεγαλύτερο μήκος της κάνης και ο χειροπροφυλακτήρας που είναι απαραίτητος για να πιάνουμε πιο εύκολα το όπλο με την ειδική ΑΤ ή ΗΕ κεφαλή τοποθετημένη επάνω. Το όπλο πρέπει να αντέχει στης νέες πιέσεις της μεγαλύτερης σε μήκος και βάρους νέας βομβίδας. Το πρωτότυπο θα έχει κατά 25% μεγαλύτερη διατρητική ικανότητα εν σχέση με τον ΑΤ LAW ή αν βάλουμε μια ίδια ΑΤ κεφαλή μια αύξηση του βεληνεκούς. Που εδώ μας ενδιέφερε βασικά η αύξηση της εμβέλειας για την κεφαλή με ΗΕ μεγαλυτέρου βεληνεκούς, αλλά το σωστό θα ήταν να τις φτιάχναμε και της δυο ίδιες σε βάρος. Δηλαδή μια αύξηση της διάτρησης από 30 εκατοστά στα 37,5 για να κινήσουμε το ενδιαφέρων και μια αύξηση κατά 33% μεγαλύτερη διατρητικής ικανότητας στα μοντέλα παραγωγής. Δηλαδή από 300 χιλιοστά στα 400 χιλιοστά! Αλλά αλίμονο μας αν βασιστούμε στον απλό εκτοξευτή με την μια βομβίδα. Στην αρχή εδώ δεν είχα στο μυαλό μου άλλες λύσεις αλλά και εδώ της βρήκα, γιατί δεν θα είχε αξιόλογη εξέλιξη με ένα μόνο πρωτότυπο όπλο!

Πρακτικό εύχρηστο.

Αλίμονο μας αν δεν είναι πρακτικό και εύχρηστο και όχι πολύπλοκο η σειρά των οπλών που θα φτιάξουμε και που θα αναπτύξουμε, γιατί αλλιώς θα έχουμε αποτύχει. Αλλά δεν χρειάζονται πολλά λόγια γιατί όλα αυτά θα τα δείξουμε στην συνέχεια και θα αποδείξουμε και την ευκολία χειρισμού των οπλών και της καλές επιδόσεις που θα έχουν και ότι θα κάνουν για πολλά πράγματα ταυτόχρονα!

Νέα σχεδίαση εκτοξευτή των 40 χιλιοστών!

Όπως είπα αρχικά είχα σχεδιάσει ένα απλό εκτοξευτή για το χαμηλό κόστος που είχε. Που δεν διαφέρει και τόσο η τεχνολογία του με ένα μονόκαννο κυνηγητικό όπλο! Αλλά υπάρχουν άλλες λύσεις για έναν νέου τύπου εκτοξευτή βομβίδων, κατάλληλο όμως για να εκτοξεύει και τα ειδικά ΗΕ και ΑΤ που θα αναπτύξουμε; Οι λύσεις είναι πολλές θα της πιάσουμε μια, μια και θα της αναλύσουμε.

Α) Εκτοξευτήρας βομβίδων με γεμιστήρα.
Αυτή η σχεδίαση αποκλείεται, λόγο της μεγάλης σε μήκος γεμιστήρας που απαιτείτε.

Β) Εκτοξευτήρας βομβίδων με περιστροφική κίνηση όπως ο μύλος περίστροφου!
Με σχεδίαση είτε παλιές αποσπώμενες σε δυο κομμάτια Manville 12-Bore Gun , είτε καινούργιες σαν το Μ-32 ημιαυτόματο βομβιδοβόλο! Και αυτές οι σχεδιάσεις αποκλείονται σαν μη κατάλληλες για το όπλο που θέλουμε να αναπτύξουμε! Άσε δε που μπορεί να υπάρξει πρόβλημα από λάθη σε βομβίδα που θα επιλέξουμε. Που θα είναι και το πιο συχνό πρόβλημα, καθώς δεν μπορείς να υπολογίσεις εύκολα σε επιχειρήσεις την θέση με τον κάλυκα που θα έχει μέσα μόνο την πυρίτιδα και υπάρχει μια μεγάλη πιθανότητα λάθους. Αλλά όπως θα διαπιστώσουμε ,δεν θα ήταν δυνατόν τέτοιου είδους όπλα να δεχτούν την νέα βομβίδα υψηλής πίεσης!

Οι παρακάτω 2 σχεδιάσεις είναι πιο κατάλληλες για την δουλειά που θέλουμε και μπορούμε να αναπτύξουμε έναν καινούργιο εκτοξευτή με χαμηλό κόστος νέας γενεάς.

Γ) Μια σχεδίαση σαν της καραμπίνες χραπα χρουπα!
Όχι σαν της παλιού τύπου αλλά σαν της νέας γενιάς λειόκανα. Δηλαδή μια παρόμοια σχεδίαση βάση του όπλου KSG που θα μπορούσε να δεχτεί 3-4 βομβίδες στην αποθήκη και θα ήταν ένα πρακτικό όπλο. Άσχετα αν εγώ προτιμώ την επόμενη σχεδίαση σαν πιο ρεαλιστική, θα είχε και αυτή μεγάλα περιθώρια πώλησης στο εξωτερικό. Εδώ οι τούρκοι έφτιαξαν ένα δικό τους όπλο αρκετά πρωτοποριακό ,σε μια παρόμοιας αρχής αλλά διαφορετικής σχεδίασης!

Kel-Tec KSG 12 Gage Κοντόκανη Καραμπίνα Μάχης Χράπα Χρούπα. Με νέο επαναστατικό σχεδιαμό για καραμπίνα η KSG έχει ένα διπλό σωλήνα χειροκίνητης μεταγωγής που δέχεται από 7 φυσίγγια ο καθένας με τον διακόπτη επιλογής να βρίσκεται πάνω από τη λαβή. (sferagunclub)

Με δυνατότητα να δέχεται 7+7 φυσίγγια 12 CAL που για μένα αυτό σημάνει πως θα σχεδιάσουν και άλλα καλύτερα όπλα, ενώ εμείς κοιμόμαστε όρθιοι! Εδώ το πλάτος του όπλου με την χωρητικότητα 7+7 φυσιγγίων 12 CAL σε δυο σειρές, το κάνει κατάλληλο για να δεχτεί σε νέα σχεδίαση 3-4 βομβίδες των 40 χιλιοστών!

Kel-Tec KSG 12 Gage Κοντόκανη Καραμπίνα Μάχης Χράπα Χρούπα.

Δ) η καλύτερη σχεδίαση που μπορούμε να επιλέξουμε για να την τροποποιήσουμε, είναι η λειόκανη ημιαυτόματη καραμπίνα SRMArmsM1216!
Όχι σε καμία περίπτωση δεν είπα να αντιγράψουμε τον περιστροφικό γεμιστήρα της, γιατί τότε θα είχε βάρος κατάλληλο μόνο για να τοποθετηθεί σε οχήματα. Άσε δε και το μεγάλο βάρος του γεμιστήρα με 12 βομβίδες των 40 χιλιοστών! Όχι ότι δεν είναι μια πολύ καλή λύση αυτή, φυσικά όχι με έναν αποσπώμενο γεμιστήρα αλλά με έναν μόνιμα τοποθετημένο επάνω στο όπλο! Αλλά αυτή είναι μια άλλου είδους σχεδίαση που δεν μας αφορά αυτήν την στιγμή! Θα αναφερθούμε στην συνέχεια! Που και αυτή θα μπορούσε να τοποθετηθεί σε διάφορα οχήματα, με χαμηλό κόστος και το πλεονέκτημα του ξαναγεμίσματος του όπλου με άπλες βομβίδες χειροκίνητα και όχι με ταινία όπως στον αυτόματο εκτοξευτή βομβίδων.

SRM Arms M1216 Semi-Auto 12 Gauge 16+1 Shotgun

Δηλαδή θα αναφερθούμε σε δυο σχεδιάσεις και όχι σε μια σε αυτήν την περίπτωση, η μια είναι για να τοποθετηθεί σε οχήματα όπως αναφέραμε! Με ακόμα περισσότερες βομβίδες, με περιστροφικό γεμιστήρα 6 θέσεων! Οι 4 θέσεις για βομβίδες ΗΕ, οι δυο για βομβίδες ΑΤ! Με χειροκίνητη εναλλαγή θέσεις για να επιλέξεις την κατάλληλη βομβίδα και να στρίψεις με μοχλό όμως και όχι με το χέρι τον περιστρεφόμενο γεμιστήρα. [youtube=http://youtu.be/DxNrX-9P–0]Που θα μπορεί να κινηθεί και προς της δυο κατευθύνσεις για να φτάσεις στον γεμιστήρα με το διαφορετικό χρώμα. Το ότι έχει ημιαυτόματο σύστημα βολής είναι πλεονέκτημα, γιατί στον αυτόματο εκτοξευτή βομβίδων σπαταλάς πολλές βομβίδες άσκοπα χτυπώντας την ίδια θέση. Ενώ τώρα θα έχεις καλυτέρα σκοπευτικά και 12 βομβίδες ΗΕ και 6 βομβίδες ΑΤ, αρχική σχεδίαση-υπολογισμός. Ενώ αν είσαι σε κατοικημένη περιοχή θα μπορείς να χρησιμοποίησης και τα ειδικά βλήματα ΑΤ και ΗΕ μεγάλου βάρους που μπαίνουν από την κάνη. Ενώ με της απλές ΑΤ βομβίδες μπορείς εύκολα να καταστρέψεις θωρακισμένα οχήματα τομπ ακόμα και τομα χτυπώντας τα πλευρικά όμως, για 100% επιτυχία λόγο του μικρού αριθμού των ΑΤ βομβίδων που θα έχεις μέσα στο όπλο. Το ότι γεμίζει με βομβίδες χειροκίνητα είναι και πλεονέκτημα, γιατί το γεμίζεις το όπλο εύκολα ακόμα και αν το έχεις σε τρίποδα. Εν αντιθέσει με τον αυτόματο εκτοξευτή βομβίδων που δεν μπορείς να κουβαλήσεις το βάρος των πυρομαχικών σε ταινία που απαιτούνται!

SRM Arms M1216 .12 GA Semi-Automatic Shotguns. (tombstonetactical)

Η άλλη σχεδίαση έχει αντιγράψει μόνο την ιδέα του αποσπώμενου γεμιστήρα, με 3 βομβίδες μέσα κατά σειρά που φυσικά δεν περιστρέφεται. Το βάρος του όπλου κατά τους δικούς μου υπολογισμούς ανέρχεται στα 8,5 κιλά, με τοποθετημένο όμως τον γεμιστήρα στο όπλο! Ας μην ξεχνάμε το μεγάλο βάρος των βομβίδων υψηλής ταχύτητας και μεγάλου βεληνεκούς και ότι το όπλο θα έχει όλα τα απαραίτητα επάνω. Το σημαντικό πλεονέκτημα εδώ είναι ότι θα έχει ο στρατιώτης επάνω του 4+1 γεμιστήρες, η μια επάνω στο όπλο! Που οι 2+1 γεμιστήρες με χακί χρώμα θα έχουν της κλασικές βομβίδες ΗΕ, μεγάλου βεληνεκούς όμως. Οι άλλες δυο γεμιστήρες με μαύρο χρώμα, θα έχουν μόνο τους κάλυκες με τη προωθητική πυρίτιδα. Με συνολικό μεταφερόμενο βάρος επάνω στην εξάρτηση τα 11 κιλά.

Ε) Eδώ θα μπορούσα να αναφέρω μια ακόμα σχεδίαση: Δηλαδή να συνδυάσουμε την Γ επιλογή με άλλο τρόπο εφαρμογής. Δηλαδή την ιδέα με αυτή την αποθήκη βομβίδων αλλά με ημιαυτόματο σύστημα βολής.

Τι κερδίζουμε με της νέες σχεδιάσεις!

Αναφερθήκαμε σε 4 νέες σχεδιάσεις που μπορεί να γίνουν 5, αν κατασκευάσουμε και ένα όπλο κλασικού τύπου που όπως θα δούμε μπορεί να εξελιχτούν ακόμα περισσότερο και για άλλες χρήσεις! Δηλαδή θα αναφερθούμε για 6-7 σχεδιάσεις που είναι πολύ σημαντικές, γιατί όλες μπορούν να πάρουν τα εξωτερικά τοποθετημένα νέα βλήματα ΗΕ και ΑΤ αλλά και τα εκπαιδευτικά. Τώρα το τι κερδίζουμε είναι πολύ απλό: Να έχουμε περισσότερα προϊόντα για να επιλέξει ο υποψήφιος αγοραστής από την μια και από την άλλη να μονοπωλήσουμε της σχεδιάσεις βομβίδων, μη αφήνοντας περιθώρια για νέες σχεδιάσεις άλλων! Δηλαδή περιορίζοντας των ανταγωνισμό! Αυτό θα πούμε στην συνέχεια, βρίσκοντας τρόπους για να αυξήσουμε ακόμα περισσότερο την αποτελεσματικότητα του όπλου που θα σχεδιάσουμε. Δηλαδή να είναι ικανό και για άλλες χρήσεις! Εδώ εξετάζουμε τα πάντα για να αυξήσουμε την αποτελεσματικότητα, της επιλογές αλλά και να βρούμε τρόπους αύξησης της παραγωγής, προσθέτοντας στην γραμμή παραγωγής νέα καινοτόμα προϊόντα!

Οι πολλαπλές επιλογές

Ζ) O εκτοξευτής βομβίδων/όλμος κομάντο! Μέχρι στιγμής οι επιλογές είναι βασικά 2! Δηλαδή ο εκτοξευτής βομβίδων με την κλασική βομβίδα και η δυνατότητα ΑΤ που προσθέσαμε.[youtube=http://youtu.be/ZQ2ZSvMobG4]Άσχετα αν είναι περισσότερες με της επιμέρους λύσεις που θα της αναφέρουμε στους πειραματισμούς- νέα εξέλιξη. Εδώ θα αναφερθούμε με την πιο βασική νέα λύση που μπορεί να χρησιμοποιήσουμε το όπλο που θα αναπτύξουμε. Ο όλμος κομάντο των 61 χιλιοστών, είναι ένας κοντόκανος όλμος που τον χρησιμοποιούν οι ειδικές δυνάμεις με πολλά μειονεκτήματα και με μόνο ένα πλεονέκτημα: το ελαφρύ του βάρος και η μεγάλη του ταχυβολία. Στα μείον είναι το χαμηλό του βεληνεκές, υπάρχουν όλμοι με μόνο 450 μέτρα εμβέλεια! Τη δυσκολία της μεταφοράς των βλημάτων του όλμου που είναι ευπαθή και προβληματικά. Αρκεί μια σφαίρα αν τα χτυπήσει να τα τινάξει στον αέρα και είναι τρομερά επιρρεπή στα λάθη, αν πέσει ένα βλήμα κάτω εκρήγνυται. Ή αν πέσει κάτω όχι από δικό σου λάθος αλλά αν σε χτυπήσει ο εχθρός κλπ. Επιτέλους έχουμε μια νέα επιλογή, να τροποποιήσουμε τον εκτοξευτή βομβίδων με τον αποσπώμενο επίπεδο γεμιστήρα της επιλογής Δ! Δηλαδή να τον κάνουμε για διπλή χρήση και να ρίχνει σαν έναν όλμο! Αν και ακούγεται παράδοξο γίνεται πολύ εύκολα με άπλες τροποποιήσεις! Ας δούμε τι πρέπει να τροποποιήσουμε στο όπλο που θα αναπτύξουμε για να λειτουργεί και σαν όλμος. Όχι όμως με της αρχές του όλμου, αλλά σαν ένα σύστημα με μεγάλη ανύψωση σε σταθερή βάση με τις ίδιες βομβίδες μεγάλου βεληνεκούς! Η MEIMercury είναι μια νέα βομβίδα μεσαίου βεληνεκούς χαμηλής ώθησης. Εκτοξευόμενη από τα απλά βομβιδοβόλα που έχουν από κάτω τα όπλα Μ16, φτάνει σε βεληνεκές τα 800 μέτρα για να δώσουμε ένα παράδειγμα για το βεληνεκές. Οι βομβίδες υψηλής ώθησης που παράγονται στα ΕΑΣ φτάνουν τα 1500 μέτρα+!

Πυρομαχικά των 40mm της MEI. (defensereview.com)

Αν και φαίνετε πολύ περίεργο στο όπλο θα γίνουν ελάχιστες τροποποιήσεις! Η πιο βασική από όλες είναι να τροποποιήσουμε το όπλο για να ενσωματωθεί σε μια βάση όλμου! Οι τροποποιήσεις που απαιτούνται είναι βασικά τρεις και δεν θα υλοποιηθούν σε όλα τα όπλα, αλλά σε ένα αριθμό που θα είναι κατάλληλος και για διπλό ρόλο. Δηλαδή το όπλο θα πρέπει να μπαίνει στην βάση-θέση του όλμου και να είναι δυνατόν να ρίξει μέσα σε 15 το πολύ 20 δευτερόλεπτα. Δηλαδή ο χρόνος που απαιτείτε για να τοποθετηθεί στην βάση του όλμου να είναι μικρός και να γίνεται αυτό εύκολα και από ένα άτομο!

Η πρώτη τροποποίηση είναι η δυνατότητα τοποθέτησης του δίποδου με τα μακριά σκέλη που έχουν οι όλμοι. Εδώ λύσεις υπάρχουν πολλές, εμείς όμως θέλουμε να γίνεται αυτό με μια κίνηση αν είναι δυνατόν! Θα χρησιμοποιήσουμε την λύση της ξιφολόγχης! Δηλαδή σαν μια παροιμίας λύσης που έχει δοθεί για άλλη χρήση. Δηλαδή την λύση που μπαίνει επάνω στο όπλο η ξιφολόγχη και ασφαλίζει, αλλά ανάποδα όμως! Δηλαδή η βάση τοποθέτησης επάνω στο όπλο με τα μακριά σκέλη του όλμου, θα έχει ένα σύστημα με υποδοχές και αφού συρθεί- μπει επάνω στο όπλο θα ασφαλίζει. Όμως δεν θα μπει από εμπρός, δηλαδή κάτω από την κάνη αλλά αντίθετα. Δηλαδή από την σκανδάλη προς την κάνη! Αυτό το κάνουμε γιατί το όπλο θα στηρίζετε στα σκέλη και θα δέχεται μεγάλες πιέσεις κατά την βολή προς τα επάνω και όχι προς τα κάτω που δεν θα άντεχε να συγκρατείτε μόνο από την ασφάλεια. Ενώ τώρα είναι αδύνατον να μετακινηθεί προς τα εμπρός αφού τερματίζει και ασφαλίζει, γιατί θα μπορούσε κατά την βολή να ξεφύγει με καταστροφικά αποτελέσματα. Προσοχή θα ασφαλίζει είπα, δεν ανέφερα ότι αυτό θα γίνει με την ίδια διάταξη που έχει η ξιφολόγχη! Αν και θα μπορούσα να αναφέρω και άλλες λύσεις εδώ, πιστεύω ότι δεν χρειάζεται αφού αυτή είναι η καλύτερη και πιο εύκολη λύση! Με αυτή ή με μια παρόμοιας σχεδίασης, θα μπορεί το όπλο να πάρει και ένα κανονικό δίποδα..

Η δεύτερη τροποποίηση, είναι η εξωτερική σκανδάλη που πρέπει να έχει το όπλο. Δηλαδή για να μην βάζουμε το χέρι μας μέσα στην κανονική σκανδάλη για να ρίξει που θα το κάνουμε αυτό λίγο δύσκολα. Ασφαλώς και πρέπει η ιδέα που θα βρούμε να κλείνει προς τα μέσα, ώστε να μην εμποδίζει κατά την κανονική λειτουργία του όπλου. Πάλι εδώ η ιδέα είναι απλή, εύκολη και χαμηλού κόστους. Αλίμονο μας αν οι λύσεις είναι πολύπλοκες, δύσκολες και υψηλού κόστους, τότε η μελέτη απέτυχε τον σκοπό της και δεν θα έχει περιθώρια να υλοποιηθεί και να πετύχει τους σκοπούς της και τους στόχους της. Αλλά αυτό κάνω συνεχώς με της μελέτες μου, ψάχνω να βρω όλες της δυνατόν πιθανές λύσεις, άσχετα αν δεν της αναφέρω και αυτά γίνονται μόνο με καθαρό μυαλό ανεπηρέαστο από όλα τα υπόλοιπα. Δηλαδή όπως καταλάβατε απορρίψαμε ασυζητητί μια προέκταση της σκανδάλης προς τα έξω, άσχετα αν θα είχε μοχλό αναδίπλωσης. Στην πράξη ενσωματώνουμε στην σκανδάλη ένα σίδερο- μοχλός που πατώντας την σκανδάλη βγαίνει προς τα έξω περισσότερο. Δηλαδή πίσω στο σίδερο, (αυτό που μπορεί να είναι από αλουμίνιο) καταλήγει σε ένα Γ και εκεί βάζουμε τον μοχλό ανάκλησης, σαν αυτά που έχουν τα δίποδα και προσθέτουμε ένα κομμάτι ακόμα. Έτσι θα μπορεί να κλείνει δίπλα ή κάτω από την σκανδάλη, ανάλογα με τον τρόπο που θα επιλέξουμε χωρίς να μας εμποδίζει και όταν τον ανοίγεις- επεκτείνεις, έχεις τον μοχλό σκανδάλη εξωτερικά που χρειάζεσαι. Δηλαδή όποιος από τους δυο τρόπους μας βολεύει καλυτέρα θα εφαρμόσουμε.

Η Τρίτη τροποποίηση είναι ο τρόπος και η πιο κατάλληλη μέθοδος για να μπει το όπλο σε μια βάση όλμου! Εδώ υπάρχουν πολλές επιλογές τροποποιήσεων για να κάνουν αυτή την δουλειά, ένα μέρος των όποιων της απορρίψαμε γιατί ήταν δύσκολο να υιοθετηθούν! Φυσικά και δεν αναφέρω όλες της πιθανές λύσεις γιατί δεν χρειάζεται. Το πρόβλημα όμως σε τι ακριβώς λύση θα υιοθετήσουμε παραμένει, γιατί μετά σκέφτηκα -βρήκα μια ακόμα λύση για άλλη δουλειά όμως! Που ήταν λογικό να μην την είχα σκεφτεί- βρει και την ανακάλυψα ψάχνοντας την ιδέα που είχα, αν δηλαδή γίνεται να..! Αλλά για αυτό θα αναφερθούμε στης άλλες λύσεις, υπομονή ένα, ένα με την σειρά! Πριν πούμε την πρώτη ιδέα ας περιγράψουμε πρώτα τι θέλουμε να πετύχουμε: την βάση του όλμου όλοι την ξέρουμε. Μια δισκοειδής βάση που εκεί μπαίνει επάνω ο σωλήνας, στο τέλος του πιάνει σε ένα σημείο για να περιστρέφεται κλπ. Εμείς αυτό που θέλουμε να πετύχουμε είναι να αντικαταστήσουμε τον όλμο. Δηλαδή τον σωλήνα και στην θέση του να βάλουμε το όπλο που θα κατασκευάσουμε, το Δ όπως έχουμε πει. Δηλαδή στην πράξη από την αρχή της βάσης του όλμου, το ένα κυλινδρικό κομμάτι θα πρέπει να χωριστεί στα δυο όσο ανεβαίνουμε προς τα επάνω και εκεί μέσα να τοποθετηθεί το όπλο μας. Το πρόβλημα είναι πως θα τοποθετηθεί και με τι τρόπο;

Λύση πρώτη με δυο πείρους!

Δηλαδή να μπαίνει μέσα στα δυο σίδερα ας τα πούμε έτσι και να βάζουμε δυο πείρους, για να ασφαλίζει το όπλο στο κοντάκι. Εδώ το πρόβλημα είναι ο χρόνος κλπ, οπότε την απορρίψαμε αυτή την ιδέα. Αν της αναφέρουμε όλες, είναι γιατί θα της ξανά θυμηθούμε στην συνέχεια. Λύση δεύτερη να έχουν τα δυο σίδερα, τα δυο κομμάτια δηλαδή που πιάνουν επάνω στο κοντάκι 4 πείρους-καρφιά που να πιάνουν επάνω στο κοντάκι. Το ένα σίδερο θα είναι σταθερό και ακίνητο, το άλλο θα κινείτε μέσα –έξω. Δηλαδή ανοίγουμε και τραβάμε το ένα σίδερο προς τα έξω, βάζουμε το κοντάκι και το ενώνουμε στα 4 καρφιά- εγκοπές και μετά κλείνουμε το άλλο σίδερο που έχει και αυτό 4 σημεία σύνδεσης με την άλλη πλευρά του κοντακίου και μετά ασφαλίζουμε- δένουμε στην βάση του όλμου! Το σίδερο που μετακινείτε-ασφαλίζει είναι καλή λύση, αλλά απορρίφτηκε γιατί η επομένη είναι ακόμα καλύτερη! Έτσι όπως άλλαξα την ιδέα για την βάση του μακριού δίποδου εμπρός, με μια παρόμοιας υφής έλυσα αυτό το πρόβλημα! Δηλαδή το κοντάκι και η βάση, τα δυο σίδερα που προ αναφέραμε και τα λέμε έτσι άσχετα αν το υλικό τους είναι διαφορετικό, γιατί έτσι το καταλαβαίνει καλυτέρα ο κόσμος. Δηλαδή το κοντάκι και τα σίδερα έχουν ένα παρόμοιο σύστημα με υποδοχή όπως η ξιφολόγχη, από δυο η κάθε μια πλευρά και το κοντάκι του όπλου της 4 απαραίτητες εξογκώσεις που υπάρχουν κάτω από την κάνη του όπλου πάλι δυο από κάθε μια πλευρά! Το πιο σημαντικό σε αυτή την επιλογή είναι, ότι δεν επηρεάζετε μέρος του συστήματος της ανάκρουσης του όπλου! Δηλαδή η ιδέα είναι να μπαίνει μέσα το κοντάκι του όπλου και να θηλυκώνει στης ανάλογες υποδοχές που υπάρχουν στο σίδερο πάνω από την βάση του όλμου.

Το πιο σημαντικό είναι: ότι ο χρόνος για την τοποθέτηση του όπλου μέσα στην βάση είναι ελάχιστος και μπορεί να το κάνει ένα άτομο. Όχι όμως και να το βγάλει, οπότε εκεί θέλουμε δυο για να πατήσουν της 4 ασφάλειες που ασφαλίζουν το όπλο επάνω στην βάση. Φυσικά και θα έχουν διπλό μοχλό ασφάλισης. Δηλαδή που θα δίνει κίνηση σε δυο ασφάλειες για να ανοίξουν, αλλά χρειάζονται 2 χέρια για να γίνει αυτό και ένα ακόμα για να τραβήξει το όπλο. Δηλαδή με μια εύκολη κίνηση τοποθετούμε το δίποδο μέσα σε 5 δευτερόλεπτα και μέσα σε λιγότερα από 10 δευτερόλεπτα, έχουμε τοποθετήσει το όπλο μέσα στην βάση και έχουμε ανοίξει-τραβήξει την σκανδάλη! Αν βάλουμε και τον χρόνο του τραβήγματος του κλείστρου και του βγαλσίματος της ασφάλειας του όπλου, έχουμε την δυνατότητα να ρίξουμε 3 βολές ταυτόχρονα σε λιγότερο από 20 δευτερόλεπτα! Μετά πρέπει να αλλάξουμε γεμιστήρα, να τραβήξουμε το κλείστρο και να ρίξουμε πάλι. Αν και το σωστό είναι να ρίξουμε 2 βολές και μετά να αλλάξουμε γεμιστήρα. Αλλά απαραίτητο είναι και να βάζουμε ασφάλεια για να μην συμβούν ατυχήματα. Μετά ο ρυθμός βολής είναι μεγάλος αλλά σαν του όλμου, γύρω στης 15 βολές το λεπτό της ρίχνουμε με άνεση! Φυσικά εδώ δεν μετράει ο μεγάλος ρυθμός βολής, αλλά άλλες παράμετροι του όπλου που θα της αναφέρουμε στην συνέχεια.

Είναι απαραίτητη μια ακόμα τροποποίηση του όπλου!

Ας μην ξεχνάμε ότι θα έχει βεληνεκές αρκετά μεγάλο, για να κτυπάει ακόμα και ελεύθερους σκοπευτές με τυφέκια των 12,7 χιλιοστών! Εδώ θα τροποποιήσουμε την ράγα που θα έχει επάνω την διόπτρα, ώστε να μπορεί να μετακινηθεί από την θέση της. Να βγει προς τα έξω και να κλείνει προς τα κάτω, έτσι θα έχουμε την διόπτρα του όπλου σαν διόπτρα όλμου! Αλλά δεν θα επεκταθώ, εύκολα γίνεται και αυτό που ανέφερα. Έτσι καταφέραμε να πετύχουμε την λειτουργία του όπλου σαν όλμος κομάντο, χωρίς να αναπτύξουμε ένα όλμο κομάντος και χωρίς να χρησιμοποιήσουμε διπλά βλήματα. Δηλαδή και όλμου και βομβίδες! Είναι σημαντικό για μια ομάδα κομάντος, το λιγότερο βάρος του σωλήνα του όλμου που θα γλυτώσουν. Είπαμε είναι ένα όπλο που λείπει από το Αφγανιστάν και γενικά από κάθε διμοιρία. Που εδώ ο σκοπός του δεν είναι να ανταγωνιστή των όλμο των 81 χιλιοστών. Αλλά 1 από τα 6 όπλα που θα δέχονται βομβίδες πρέπει να έχει αυτή την δυνατότητα, γιατί είναι σημαντικό το να ρίχνεις από το χαράκωμα χωρίς να φαίνεσαι!

Άλλες λύσεις!

Όπλο Η!

Εδώ θα εξετάσουμε αν γίνεται το όπλο ενσωματωμένο στην βάση του όλμου, να χρησιμοποιηθεί για βολή μετωπικά χωρίς να το λύσουμε!
Εδώ υπάρχουν δυο βασικά προβλήματα: ένα είναι το επιπλέον βάρος της βάσης του όλμου και δεύτερον το πρόβλημα της ανάκρουσης. Η πρώτη λύση που θα ήταν και δυνατόν να χρησιμοποιήσουμε το όπλο για να ρίξουμε όρθιοι, απορρίφτηκε σαν μη κατάλληλη η ιδέα. Θα αφορούσε βασικά να σηκώσουμε το πίσω μέρος της βάσης του όλμου κάτω ή πάνω, για να ακουμπήσουμε το κοντάκι στον ώμο μας. Δεν είναι δυνατό να γίνει αφού θα κατέστρεφε το σύστημα ανάκρουσης. Τώρα επειδή μπορεί να το έχει σκεφτεί κάποιος και να έχει αντιρρήσεις, μια ιδέα με το κοντάκι να χει 4 εξογκώματα στρόγγυλα και να μπαίνει διαφορετικά επάνω στην βάση του όλμου. Να ξέρει ότι το έχω σκεφτεί και αυτό, αλλά καλύτερα να μιλήσουμε στο πρόβλημα της ανάκρουσης για να λύσουμε κάθε μια αμφιβολία!

Η δεύτερη λύση όπλο Θ!

Μας επιτρέπει και ανάκρουση να έχει το όπλο και να χρησιμοποιούσε την βάση του όλμου για να ρίξουμε, αφού εκεί θα το στηρίζουμε Η ιδέα είναι διαφορετική από της λύσεις που δώσαμε, για να κάνουμε το όπλο να λειτουργεί και σαν όλμος. Εδώ έχουμε και χρειαζόμαστε μεγαλύτερα μπράτσα της βάσης του όλμου που θα πιάσουν το όπλο στην μέση του και θα πρέπει να έχει τα κατάλληλα αυτιά τοποθετημένα εξ αρχής. Εκεί πιάνει το ένα μέρος του όπλου και πιο πίσω στο κοντάκι του και ασφαλίζει. Η ειδοποιός διαφορά τώρα πια είναι: ότι τα δυο μπροστινά μπράτσα έχουν την δυνατότητα ανάκλησης, αν απασφαλίσουμε το όπλο από το κοντάκι. Έτσι μπορεί το όπλο να είναι επάνω στην βάση του όλμου, τοποθετημένο σε γωνία 90 μοιρών. Δηλαδή στην κατάλληλη θέση για ευθεία βολή και μπορούμε να ρίξουμε και της ΑΤ και ΗΕ εξωτερικά τοποθετημένες. Δηλαδή τώρα έχουμε ένα όπλο πραγματικά διπλού ρόλου που θα μπορούσε να αλλάξει υφή! Δηλαδή να αλλάξει χρήση άμεσα, με μια απλή κίνηση σε λιγότερο από 5 δευτερόλεπτα! Μάγος δεν είμαι, ούτε ένα μαγικό ραβδί έχω! Αλλά προσπαθώ να στύψω το μυαλό μου για να βρω και να βρίσκω λύσεις, γιατί ποτέ δεν είμαι ευχαριστημένος με το αποτέλεσμα της δουλειάς μου! Ούτε τα παρατάω με την πρώτη δυσκολία όπως ήταν η παρακάτω.

Ενα Bushmaster AR- 15 και ενα M-16. (intercollegiatereview.com)

Το μεγάλο πρόβλημα της ανάκρουσης.

Εδώ έψαξα τα πάντα όλες της δυνατές λύσεις, από εξεζητημένες μέχρι περίεργες, παράξενες και επικίνδυνες. Αυτό έγινε γιατί η ανάκρουση του όπλου θα ήταν πολύ μεγάλη και δεν θα κατέβαινε σε ανεκτά επίπεδα, ούτε με το κοντάκι που έχει το Μ16/AR15 με το σύστημα που μειώνει την ανάκρουση του όπλου για αυτόματη βολή! Ούτε θα επαρκούσε με την δικής μου ιδέας λύση: με το κοντάκι να αποτελείται από δυο μέρη που να μπαίνει το ένα μέσα στο άλλο, με διάφορα συστήματα μείωσης με ελατήρια αμορτισέρ κλπ. Έπρεπε να βρεθεί κάτι το καλύτερο, γιατί αναφερόμαστε σε μια νέα βομβίδα με περισσότερο προωθητικό υλικό μέσα. Η λύση που βρήκα ήταν ένας συνδυασμός και του κοντακίου με την μειωμένη ανάκρουση του Μ16, αλλά και στο πίσω μέρος στο πέλμα δηλαδή θα έχει ένα παρόμοιο σύστημα από αυτά που έχουμε δει. Θα έχει ένα κενό 4 εκατοστών του πέλματος από το κοντάκι, με ένα σύστημα με δυο μικρά αμορτισέρ έτσι θα έχει δυο φορές μείωση της ανάκρουσης!

Γιατί να εξελιχτεί σήμερα και όχι πριν από 10 ή 15 χρόνια!

Γιατί αν είχε γίνει τότε, θα είχε από μικρές έως ελάχιστες πιθανότητες αγοράς και αυτό θα το εξηγήσουμε. Φυσικά εδώ δεν αναφερόμαστε μόνο στην παγκόσμιο αγορά αλλά και στην ελληνική. Το πρώτο έχει να κάνει με το όριο λήξης της ζωής των βλημάτων LAW και το ίδιο κοντεύουν να λήξουν και τα PRG μιας χρήσης. Το δεύτερο έχει να κάνει με το όριο ζωής των εκτοξευτών των βομβίδων στον ελληνικό στρατό, αλλά και γενικά με όχι τόσο αξιόπιστους εκτοξευτές βομβίδων. Εδώ το μεγαλύτερο βεληνεκές του συστήματος μας είναι πολύ σημαντικό για να αγνοηθεί. Έξαλλου τώρα το διαπίστωσαν ότι τους λείπει ένα τέτοιο όπλο με μεγάλο βεληνεκές, αλλά και με μεγάλη ακρίβεια που δεν τους την παρέχουν οι εκτοξευτές βομβίδων που έχουν κατασκευαστεί.

Γέμιση με πυρομαχικά εκτόξευτη βομβίδων MGL-140. (wikipedia)

Άλλες λύσεις και πολλαπλές δυνατότητες των οπλών που αναφέραμε!

Το πρώτο από όλα είναι το σημαντικό βεληνεκές των όπλων που αναφέραμε. Η βομβίδα υψηλής ταχύτητας που κατασκευάζεται στα ΕΑΣ, έχει μεγάλη εμβέλεια που είναι μεγαλύτερη από του πολυβόλου των 12,7 χιλιοστών. Έχει δε ο αυτόματος εκτοξευτής βομβίδων ρύθμιση μέχρι τα 2400 μέτρα! Έτσι έχουμε την δυνατότητα αντιαεροπορικής βολής και είναι το μόνο όπλο που θα φέρεται από έναν στρατιώτη που έχει αυτή την δυνατότητα! Προσοχή δεν είπαμε πως θα καταρρίψει εύκολα ένα ταχύ αεροσκάφος με μόνο 3-4 βομβίδες μέσα, αλλά μπορεί να συμβάλει στην ΑΑ άμυνα! Αν έχει η διμοιρία 6 τέτοια όπλα, καταλαβαίνουμε την επί μέρος προστασία που της παρέχουν! Που για να είναι ασφαλές ένα αεροσκάφος, πρέπει να πετάει σε μεγαλύτερο ύψος από τα 1500 μέτρα από το επίπεδο του εδάφους ή τα 4.500 πόδια. Γιατί τόσο είναι το βεληνεκές σε ύψος του όπλου, 1.800 μέτρα για την ακρίβεια! Που κανένα από τα όπλα που προ υπάρχουν δεν της δίνουν αυτή την δυνατότητα! Όπως και την δυνατότητα βολής με μεγάλη γωνία που μόνο οι όλμοι της παρέχουν.

Αλλά το πιο σημαντικό εδώ είναι: η δυνατότητα κατάρριψης των αργών και χαμηλά ιπτάμενων ελικοπτέρων με μεγάλες πιθανότητες επιτυχίας. Άρα το όπλο που θα κατασκευάσουμε έχει ικανότητες αντιμετώπισης αεραποβάσεων! Πόσο μάλλον πόσες περισσότερες δυνατότητες έχει, ο ημιαυτόματος εκτοξευτής με της 24 βομβίδες που αναφέραμε με τον περιστροφικό γεμιστήρα! Έτσι έχουμε ένα όπλο όχι μόνο για να τοποθετηθεί σε οχήματα αλλά και σε τρίποδα με δυνατότητα μεγάλης ανύψωσης. Το όπλο αυτό έχει εκτός από ΑΑ ικανότητες, έχει και την ικανότητα να καταστέλλει αεραποβάσεις αφού και οι ρίψεις αλεξιπτωτιστών γίνονται σε χαμηλό ύψος. Αλλά και των ελικοπτέρων που με 24 βομβίδες μέσα που έχει, μπορεί και ένα καλό σκοπευτικό σύστημα μπορεί να καταστρέψει-καταρρίψει 2-3 ελικόπτερα. Πιο ελικόπτερο μπορεί να αντέξει μια ταυτόχρονη προσβολή με 8 βομβίδες; Ούτε τα επιθετικά ελικόπτερα!

Αλλά είναι κάτι ακόμα πιο σημαντικό να αναφέρουμε, η ικανότητα να αντιμετωπίζει αποβάσεις!

Αυτό γίνεται γιατί τα μικρά αποβατικά μεγέθους LCM8 είναι ευάλωτα σε πολλαπλά χτυπήματα και κυρίως χτυπήματα και με ΗΕΑΤ και με ΗΕ βομβίδες. Δηλαδή πρώτα ρίχνεις ΗΕΑΤ για να διατρήσεις το μέταλλο του αποβατικού και μετά ΗΕ, αν δηλαδή θα έριχνες μετωπικά και από χαμηλό ύψος. Αλλά το πιο βασικό είναι πως τα μικρά αποβατικά είναι ανοικτά από πάνω με τους πεζοναύτες ακάλυπτους. Σε ένα χτύπημα 3-4 βομβίδων που θα τους εξολοθρεύσει όλους, αφήνοντας τους τραυματίες και νεκρούς. Ακόμα και έτσι έχουμε ένα όπλο που μπορεί να αντικαταστήσει εν μέρει και να κάνει την δουλειά των ΑΑ πυροβόλων των 40 χιλιοστών και των ΑΤ των 57 χιλιοστών που παλιά υπήρχαν στα νησιά μας και που τα απόσυραν λόγο παλαιότητας. Που τα ΑΑ πυροβόλα των 23 χιλιοστών δεν είναι κατάλληλα για αυτή την δουλειά! Αλλά και η επιπλέον δυνατότητα των έξτρα τοποθετημένων ΑΤ και ΗΕ, δηλαδή που μπαίνουν μέσα στην κάνη του όπλου. Τα κάνουν τα όπλα που θα σχεδιάσουμε-κατασκευάσουμε ασυναγώνιστα και με πολύ χαμηλό κόστος για της ικανότητες-δυνατότητες που προσφέρουν.

Έτσι ανακαλύψαμε ένα όπλο με μεγάλες δυνατότητες που μπορεί να τοποθετηθεί σε οχήματα ακόμα και σε άρματα!
Αυτό το άρματα μπορεί να ακούγετε παράξενα, αλλά στα δικά μας ορεινά εδάφη δεν έχουν τα άρματα μάχης όπλα με μεγάλη ύψωση βολής. Εκτός του πολυβόλου των 12,7 χιλιοστών που είναι τοποθετημένο έξω από την θυρίδα του αρχηγού. Ένας τέτοιος εκτοξευτής σαν αυτόν που αναφέραμε, μπορεί εύκολα να τοποθετηθεί μπροστά από την θυρίδα εξόδου που είναι δεξιά από την θυρίδα του αρχηγού. Γιατί συνήθως και αυτή είναι ανοικτή με τον πυροβολητή έξω. Έτσι με αυτόν το τρόπο ένα άρμα μπορεί να αντιμετωπίσει με χαμηλό κόστος πεζικό και ΑΤ όπλα, πολύ ψηλότερα από τη γωνία ύψωσης του πυροβόλου του άρματος. Ειδικά για ορεινές περιοχές και για την εξουδετέρωση πεζικού, για αποτροπή-αντιμετώπιση ενέδρας κλπ. Εδώ το μεγάλο βεληνεκές θα βοηθήσει, αφού θα είναι εκτός από την απειλεί ενός τυφεκίου όχι ενός απλού τουφεκιοφόρου. Αλλά ακόμα και από έναν ελεύθερο σκοπευτή με όπλο των 7,62 χιλιοστών, δηλαδή τα 800 μέτρα.

Η δυνατότητα τοποθέτησης του ημιαυτομάτου εκτοξευτή ακόμα και σε ελαφρά σκάφη πχ φουσκωτά λόγο του μικρού βάρους που έχει, δίνοντας τεράστια ισχύ πύρος με εξαιρετικά χαμηλό κόστος. Ακόμα πρέπει να τοποθετηθεί και σε μικρά αποβατικά ΑΒΑΚΣ, προσφέροντας περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας αλλά και επιβίωσης των πεζοναυτών. Ναι δεν έχει την ισχύ για να βουλιάξει ένα μεγάλο σκάφος, όπως ένα βαρύ περιπολικό ή μια πυραυλάκατος. Αλλά ούτε τα όπλα που έχουν τοποθετηθεί, ακόμα και τα ΠΑΟ των 106 χιλιοστών δεν είχαν αυτή την δυνατότητα. Αλλά το πιο σημαντικό είναι η δυνατότητα για ΑΑ βολή που κανένα από τα όπλα που έχουν τοποθετηθεί παγκοσμίως δεν την έχει, εκτός από πολυβόλα των 12,7 χιλιοστών. Λόγο της μικρής ύψωσης που έχουν τα πυροβόλα των 30 χιλιοστών που συνήθως τοποθετούνται σταθερά σε τέτοια μικρά σκάφη. Οπότε έχουμε και άλλες δυνατότητες εξέλιξης του όπλου που αναφέραμε, γιατί είναι ένα όπλο πολλαπλών λύσεων και δυνατοτήτων. Θα εξετάσουμε εάν γίνεται να τοποθετηθεί και με τι τρόπο, σε έναν πύργο δυο ατόμων με συζυγές πολυβόλο των 12,7 χιλιοστών για ελαφρά θωρακισμένα οχήματα.

Ανθυπολοχαγός της Εθνικής Φρουράς πραγματοποιεί, κατά τη διάρκεια του Τμήματος Βασικής Εκπαίδευσης στη ΣΠΖ, βολή με πολυβόλο Browning ,50 M2. (Γενικό Επιτελείο Στρατού)

Η επιλογή ολόσωμης ή σε δυο κομμάτια των ΑΤ και ΗΕ βλημάτων!

Εδώ θα εξετάσουμε και της δυνατότητες και πρακτικά τι μας συμφέρει να επιλέξουμε, εν σχέση με τον τρόπο μεταφοράς των βλημάτων. Το σωστό θα ήταν να επιλέγαμε μια σχεδίαση όπως στα PRG, με ένα γιλέκο με 7 βλήματα αλλά θα διαφωνήσω. Το θέμα είναι πως αν βάλουμε την ουρά να ξεβιδώνετε και να βγαίνει, έχει μήκος περίπου τα 45 εκατοστά! Αλλά ας πούμε πρώτα τι διαστάσεις θα έχει η κεφαλή ΑΤ, περίπου τα 8+ εκατοστά! Αλλά εμείς θα τα υπολογίσουμε για 10 εκατοστά που θα είναι οι επόμενες εκδόσεις. Έτσι λοιπόν με τα χωρίσματα αν βάλουμε 4 σε σειρά πιάνουμε το όριο των 45 εκατοστών. Δηλαδή να έχουμε της ράβδους κάτω, όχι όρθιες άλλα οριζόντιες και εν σειρά της 4 κεφαλές. Εδώ το μείον είναι το μεγάλο πλάτος που το κάνει κατάλληλο μόνο για τοποθέτηση σε σακίδιο και όχι για χρήση ώμου. Δηλαδή ενός σακιδίου περασμένο στο ένα ώμο. Ας μην ξεχάσουμε ότι έχουμε να τοποθετήσουμε και τους κάλυκες με την πυρίτιδα, όποτε αυτή η λύση δεν απορρίπτετε αλλά είναι για άλλη χρήση. Ή να τοποθέτησης 8 ΑΤ ή ΗΕ σε ένα μεγαλύτερο σακίδιο. Ή να κατασκευάσεις ένα σακίδιο που κάτω θα έχει της κεφαλές ΑΤ και ΗΕ και επάνω χώρο για τα προσωπικά αντικείμενα του στρατιώτη, σαν σάκο μιας -δυο ήμερων.

Θα ακολουθήσουμε μια άλλη λύση και θα το εξηγήσουμε αυτό.

Δηλαδή ο στρατιώτης που θα έχει το βομβιδοβόλο θα έχει ένα μικρό μέρος των ΑΤ και ΗΕ κεφάλων που είναι καλύτερα να είναι μέσα σε ελαφριά σακίδια και να μεταφέρονται εύκολα, σαν τα βλήματα πολυβόλων ή όλμων. Αυτό το κάνουμε γιατί πρέπει να έχει μεγάλο αριθμό βομβίδων επάνω του ο στρατιώτης που ζυγίζουν αρκετά και είναι δύσκολο να τα μεταφέρει όλα μονός του. Αν και θα μπορούσαμε να επιλέξουμε την προηγούμενη λύση με δυο στρατιώτες που ο ένας θα είναι ο βοηθός του χειριστή του εκτοξευτή βομβίδων. Αλλά καλύτερα να επιλέξουμε και της δυο λύσεις για διαφορετικούς λόγους. Έξαλλου όλοι θα μεταφέρουν τώρα πια στα σακίδια τους από 2+ βομβίδες των 40 χιλιοστών. Όπως θα έκαναν με τους ατομικούς όλμους για την εξουδετέρωση του μεγαλυτέρου εχθρικού πεζικού που θα αντιμετωπίσουμε. Ή για την εξουδετέρωση στόχων σε βουνά από ειδικές δυνάμεις ή ορεινές δυνάμεις! Που και εδώ τα όπλα που υπάρχουν δεν μεταφέρονται τόσο εύκολα. Και εδώ υπάρχει μεγάλος χώρος για την αξιοποίηση των οπλών αλλά και της παραγγελίες τους. Η λύση είναι να είναι μαζί με την ουρά οι κεφαλές ΗΕ και ΑΤ σε τετράδες. Δηλαδή από δυο ΑΤ και δυο ΗΕ και ενδιάμεσα οι 4 κάλυκες με την προωθητική πυρίτιδα, έξαλλου το μικρό βάρος το επιτρέπει αυτό. Δηλαδή στην πράξη θέλουμε ένα σακίδιο 24Χ30 εκατοστά και πολύ χαμηλού ύψους. Αφού θα εξέχουν οι 4 ράβδοι ανά δυο σε κάθε μια μεριά, χωρίς να επηρεάζουν την ανάρτηση στον ώμο. Αφού με το κενό ενδιάμεσα δεν θα βρίσκουν στο ώμο, άσε δε που το ύψος τους δεν είναι πολύ μεγάλο. Δηλαδή ο βασικός φόρτος μάχης είναι 4 ΑΤ και 4 ΗΕ κεφαλές σε κάθε ένα εκτοξευτή βομβίδων. Δηλαδή 24 ΑΤ και 24 ΗΕ σε κάθε μια διμοιρία, εκτός από τους δυο μεγάλους εκτοξευτές ΑΤ! Εδώ αναφερόμαστε σε μια διμοιρία 80 ανδρών νέας γενιάς. Αλλά ακόμα και την παλιά να επιλέξουμε των 65-66 αντρών, θα έχει 5 εκτοξευτές βομβίδων και 20+20 κεφαλές. Το πιο βασικό σε εμάς είναι: να δώσουμε ένα όπλο περιπόλων με μεγάλη ισχύ για πολλές χρήσεις. Εξάλλου σε κάθε ένα τομα/ τομπ απαραίτητος θα είναι ο εκτοξευτής με της δίκες μας ικανότητες για χρήση από την ομάδα εφόδου.

Η εξέλιξη της παραγωγής κατά μονάδες για την ελληνική αγορά, αλλά και για τα ποσοστά εν σχέση με τον αριθμό των βλημάτων ΑΤ και ΗΕ.

Η παραγωγή θα κυμανθεί σε ελάχιστο αριθμό της 25.000 +5.000 οι εκτοξευτές που έχουν την δυνατότητα όλμων και σε 1500 τεμάχια οι εκτοξευτές σε τρίποδα και σε οχήματα. Σε κανονικό αριθμό χρειαζόμαστε τους 50.000 +10.000 οι εκτοξευτές ώμου-όλμοι και 3.500 οι εκτοξευτές σε τρίποδα ή σε οχήματα. Θα το αναλύσουμε αυτό για να δούμε αν είναι λάθος ή σωστό. Με την αναλόγια 1/10 δηλαδή 1 εκτοξευτή βομβίδων σε κάθε μια δεκαμελή ομάδα, το ίδιο ισχύει και το οπλοπολυβόλο. Δηλαδή πρέπει να έχουμε όχι 500.000 τυφέκια αλλά 400.000 απόθεμα για της εφεδρείες, δηλαδή για μια κινητοποίηση 500.000 αντρών σε περίπτωση πολέμου. Αλλά δεν είναι μόνο έτσι τα πράγματα, υπάρχουν ακόμα δυο παράγοντες που πρέπει να αναφέρουμε. Ότι στον ελληνικό στρατό κρατάμε τα όπλα περισσότερο από 40 χρόνια. Έτσι ένας μεγάλος αριθμός βγαίνει εκτός λόγο της υψηλής μεταχείρισης τους. Αν υπολογίσουμε 100.000 στρατό, θέλουμε 10+10 χιλιάδες όπλα που θα έχουν μεγάλη φθορά στα 40 χρόνια. Αρά πάλι δεν είναι ο αριθμός που παρέθεσα μεγάλος, δηλαδή της 50+10 χιλιάδες. Εδώ θα συμπληρώσω και της αποθήκες που πρέπει να υπάρχουν στον Έβρο και ειδικά στα νησιά. Φυσικά με μεγαλύτερο αριθμό οπλών από αυτούς που θα υπάρχουν εκεί και θα επιστρατευτούν! Δηλαδή υπάρχει ένας μεγαλύτερος αριθμός αντρών το καλοκαίρι, αλλά το πιο βασικό είναι ότι μπορεί εύκολα να καταλάβει ο εχθρός μια ή δυο αποθήκες! Έτσι πρέπει να υπάρχουν τα διπλάσια όπλα ή να τα έχουν ήδη μοιράσει σε μεγάλο βαθμό. Το απόθεμα των κεφαλών ΑΤ και ΗΕ πρέπει να είναι από 10+10 σε κάθε ένα όπλο και από 40-50 οι εκπαιδευτικές κεφαλές, ανάλογα με το ύψος της παραγγελίας. Αλλά αυτό αφορά την αρχική παραγωγή και θα το εξηγήσουμε αναλυτικά. Αν παραγγείλουμε 60.000 βομβιδοβόλα, θα πρέπει να παραγγείλουμε κατ ελάχιστο όριο 600.000 κεφάλες ΑΤ και άλλες τόσες ΗΕ και 2.400.000 εκπαιδευτικά βλήματα! Όχι δεν ανάφερα ένα υπερβολικό νούμερο! Γιατί αν υπολογίσουμε ότι έχουμε σε εφεδρείες 600.000 στρατιώτες που θα ρίξουν από δυο φορές, μια σε ΗΕ και μια σε ΑΤ στόχο θέλουμε 1.200.000 εκπαιδευτικά βλήματα! Εδώ θα συνυπολογίσουμε τα βλήματα για την εκπαίδευση των επόμενων στρατευμένων κάθε ένα έτος και του μόνιμου προσωπικού. Δηλαδή απαιτούνται 150.000 βλήματα κάθε έναν χρόνο, όποτε είναι το 2,4 εκατομμύρια είναι ένα λογικός αριθμός. Εξάλλου μελλοντικά θα χρησιμοποιήσουμε και της παλιές κεφαλές των ΑΤ και ΗΕ για εκπαίδευση. Μετά το απόθεμα από τα κανονικά βλήματα θα αυξηθεί από της επόμενες παραγγελίες, εκτός και δεν τα πάμε καλά στης εξαγωγές. Γιατί αυτό θα γίνει μόνο για αυτόν τον λόγο και πρέπει να υπάρχουν και όπλα έτοιμα σε μεγάλες ποσότητες και από όλα τα υπόλοιπα.

Το σχέδιο εξέλιξης του όπλου και οι βελτιώσεις σε βάθος χρόνου. Δηλαδή τη και κάθε ποτέ μας συμφέρει να εξελίξουμε το όπλο.

Εδώ βασικά αναφερόμαστε στο κάθε πότε πρέπει να αλλάζουμε- μεγαλώνουμε και το προωθητικό υλικό της βομβίδας-κάλυκα, αλλά και το μέγεθος των εξωτερικά τοποθετημένων ΑΤ και ΗΕ. Υποστηρίζω στην μελέτη μου: ότι για κάθε ένα όπλο πρέπει να υπάρχουν 10 ΑΤ και 10 ΗΕ κεφάλες μαζί με της εκπαιδευτικές. Αυτό αφορά την αρχική παραγωγή και όχι της επόμενες. Γιατί μετά από 5-7 χρόνια πρέπει να βγάζουμε μια πιο εξελιγμένη κεφαλή με μεγαλύτερη διακριτικότητα, ή μεγαλύτερης χωρητικότητας σε εκρηκτικό για την ΗΕ! Αυτό θα το κάνουμε για να εξαναγκάσουμε της συνεχείς παραγγελίες κεφαλών αλλά και βομβίδων από τους υποψήφιους πελάτες. Λύση για 20 χρόνια είπα ότι έχω! Μετά θα έχει βγει το επόμενης γενεάς εκρηκτικό που θα παρατείνει την ζωή της βομβίδας των οπλών, άλλα και των ΗΕ και ΑΤ κεφαλών για άλλα 5-10 χρόνια! Δηλαδή έχουμε μια δυνατότητα παραγωγής 20-30 χρόνια! Λέω αυτό που με συμφέρει καλυτέρα, για να αναγκάζω τους πελάτες να παραγγέλλουν συνεχώς και αυτό πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας.

Ο χρόνος σχεδίασης δοκιμών αρχή παραγωγής!

Μέσα σε έναν μήνα θα ξεκινήσουν τα αρχικά σχέδια και θα ξεκινήσουν να αντιγράφονται τα βασικά 2 όπλα που θα αγοραστούν. Είμαι πεπεισμένος πως σε 5 μήνες θα είμαστε έτοιμοι, σε 6 μήνες θα έχει ολοκληρωθεί η πρώτη φάση των δοκιμών και σε 1 χρόνο θα έχει ξεκινήσει η μαζική παραγωγή! Ξέρω έχετε της αντιρρήσεις σας και έχετε δίκιο σε αυτό, γιατί πολλά όπλα καθυστερούν και έχουν μεγάλα προβλήματα. Πως λοιπόν θα γίνουν όλα αυτά σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα; Με την λογική που λέει και αναφέρει: πως θα σχεδιάσουμε- ετοιμάσουμε πρώτα τον βασικό εκτοξευτή με την μια βομβίδα. Εκεί θα ετοιμάσουμε-σχεδιάσουμε και της κεφαλές ΑΤ και ΗΕ και αυτόν θα παράγουμε πρώτο. Εξάλλου αυτόν θα χρησιμοποιήσουν οι δυνάμεις ασφάλειας και για άλλες χρήσεις. Όλα τα υπόλοιπα θα έρθουν μετά.

Λύσεις για ένα νέο όπλο.

Εδώ θα εξετάσουμε ένα όπλο για την επόμενη γένια με μεγαλύτερη βομβίδα είτε σε διαστάσεις, δηλαδή μήκος, είτε σε χιλιοστά δηλαδή πάχος! Αυτό θα εξαρτηθεί από της δυνατότητες της ανάκρουσης που θα πετύχουμε και πόσο ακόμα θα μπορέσουμε να την βελτιώσουμε σε βάθος χρόνου, (την ανάκρουση του όπλου)!

Ενστάσεις- διαφωνίες -παρατηρήσεις!

Το ξέρω πως ίσως ο αριθμός των βομβίδων που δέχονται μέσα τα όπλα είναι λίγες! Γιατί μόνο 3 στο όπλο Δ με την αποσπώμενη γεμιστήρα; Γιατί η αποσπώμενη γεμιστήρα ζυγίζει πάνω από 3 κιλά και θα ανέβαινε σε βάρος στα 4,5 κιλά με 4 βομβίδες μέσα. Πράγμα που και να γινόταν, ήταν δύσκολο να κουβαλήσει τόσα παραπάνω κιλά ο στρατιώτης επάνω του. Για τα όπλα Γ και Ε αναφέρω 3-4 βομβίδες και όχι 3+1 μέσα στην θαλάμη. Που σημαίνει ότι κατά 99% θα γίνετε να πάρει το όπλο 4 βομβίδες και +1 στην θαλάμη. Το βάρος όμως των οπλών με 4+1 βομβίδες, θα είναι μεγαλύτερο από 10 κιλά! Για το όπλο Δ2 ναι είναι λίγες οι 18 βομβίδες, δηλαδή 3Χ6 για ένα όπλο μεταφερόμενο από οχήματα. Και εδώ είμαι πεπεισμένος κατά 99%, ότι θα γίνει να τοποθετηθούν και εδώ 4 βομβίδες κατά σειρά. Όπως δηλαδή έχει το αρχικό όπλο με 4Χ4 Των 12 CAL των 3 ιντσών. Αν επιτευχτεί αυτό, γιατί υπάρχει μια αντίρρηση της τάξης του 1% που μόνο σε πρωτότυπη μορφή θα δούμε αν ισχύει ή όχι. Θα έχει το όπλο 4Χ6 βομβίδες δηλαδή 24 βομβίδες, από της οποίες οι 18 είναι ΗΕ και 8 ΑΤ. Η ταχυβολία των 350 βομβίδων ανά λεπτό του αυτομάτου εκτοξευτή είναι εκτός των δυνατοτήτων της Ελλάδας. Γιατί οι απαιτήσεις σε βομβίδες είναι τεράστιες, το κόστος υψηλό και η αποτελεσματικότητα του πολύ μικρή εν σχέση με τον αριθμό των βομβίδων που καταναλώνει. Αλλά θέλαμε να μπορεί να δέχεται και τα εξωτερικά τοποθετημένα ΑΤ και ΗΕ βλήματα που μόνο με αυτή τη λειτουργία είναι ικανή να γίνει.

Εκπαίδευση στο αντιαρματικό MILAN. (Γενικό Επιτελείο Στρατού)

Άλλη διαφωνία- αντίρρηση δεν μπορώ να βρω στην μελέτη, εκτός από το γιατί να κατασκευάσουμε τόσα πολλά διαφορετικά πρωτότυπα όπλα και να τα θέσουμε όλα στην παραγωγή. Αν και το εξήγησα λίγο πιο κάτω αυτό. Δεν είπα να τα θέσουμε όλα στην παραγωγή γιατί θα ανέβει το κόστος. Αλλά είπα να έχουμε της πολλαπλές λύσεις για να μην μπορούν οι άλλες εταιρείες να μας αντιγράψουν με εύκολο τρόπο! Αλλά να αναγκαστούν ακόμα και εταιρείες κολοσσοί να συνεργαστούν μαζί μας! Δηλαδή αν τα καταφέρουμε και πάνε όλα καλά, θα δώσουμε μέρος της παραγωγής αλλού! Αυτό θα το κάνουμε γιατί δεν θα προλαβαίνει να την βγάλει- παράγει η μητρική εταιρεία, αν την επιλέξει μια πολύ μεγάλη χώρα πχ Αμερική! Ή επιλεγεί σαν βασικό όπλο της συμμαχίας του ΝΑΤΟ!

Ρωσικός αυτόματος εκτοξευτής βομβίδων AGS-40 “Balkan” (srbin.info)

Γιατί όχι σχέδια σε αυτή την μελέτη!

Γιατί δεν χρειάζονται! Δεν μπορώ να βάλω σχέδια, αφού δεν είναι εκ των προτέρων προκαθορισμένα τα όρια και οι διατάσεις των ΑΤ και ΗΕ. Δηλαδή των εξωτερικά τοποθετημένων βλημάτων και για αυτό προκαθόρισα το βάθος εξέλιξης του όπλου, σχεδιάζοντας αρχικά και δουλεύοντας πάνω σε ένα απλό όπλο μονής βομβίδας. Το πώς περίπου θα είναι το καταλαβαίνουμε εύκολα όλοι!

Πειραματισμοί!

Εδώ θα ασχοληθούμε με της διαφορετικές εξωτερικά τοποθετημένες ΗΕ και λέμε διαφορετικές, γιατί δεν θα μοιάζουν με της ΑΤ και ΗΕ! Εδώ σκοπός μας είναι να αξιοποιήσουμε την κενή ουρά και να την γεμίσουμε έως ένα σημείο με εκρηκτικό υλικό. βεβαίως θα αφήσουμε ένα κενό από κάτω, στην επαφή με το προωθητικό γέμισμα της βομβίδας με διπλό πάτο για ασφάλεια. Στην πράξη θα έχει την διάμετρο των 40 χιλιοστών και θα εξέχει από το όπλο έξω. Δηλαδή η κατασκευή θα είναι πιο αεροδυναμική αφού θα μοιάζει σαν ένας μικρός πύραυλος χωρίς φτερά, σαν μια μικρή ρουκέτα για να ακριβολογούμε. Εδώ η κατασκευή αυτή θα μας δώσει τη δυνατότητα του μεγαλυτέρου βεληνεκούς λόγο αεροδυναμικής, αλλά και να κατασκευάσουμε μια ΔΕ βομβίδα. Δηλαδή μια διατρητική εκρηκτική βομβίδα που να έχει την δυνατότητα να εισέρχεται μέσα σε κτίρια και μετά να εκρήγνυται! Αξιοποιώντας καλυτέρα της δυνατότητες της και πετυχαίνοντας την μεγαλύτερη καταστροφή του στόχου! Τώρα αν είναι κατάλληλη και να καταστρέφει ελαφρά θωρακισμένους στόχους, θα πρέπει και αυτό να το εξετάσουμε. Άλλες λύσεις! Εδώ θα πρέπει να εξετάσουμε: αν είναι δυνατόν να λειτουργήσει η κενή ουρά σαν μια ρουκέτα κατά την έξοδο από τον εκτοξευτή βομβίδων. Δηλαδή να έχει εν μέρη μέσα προωθητικό γέμισμα. Προσοχή επουδενεί δεν μπορεί να γίνει η ανάφλεξη μέσα στη κάνη του όπλου! Αυτό που θα προσπαθήσουμε να πετύχουμε είναι: ότι μετά την έξοδο από το όπλο να συμβαίνει ένας διαχωρισμός ενός μέρος της ουράς. Δηλαδή να απορρίπτετε το κομμάτι προστασίας του προωθητικού γεμίσματος της ουράς και μετά να γίνετε η ανάφλεξη! Εδώ όμως ανακύπτουν δυο προβλήματα: το ένα είναι η δυσκολία του διαχωρισμού και η ανάφλεξη και το άλλο είναι το χαμηλότερο βάρος τη ΑΤ κεφαλής, γιατί θα χει συγκεκριμένο βάρος που ελάχιστα μπορεί να διαφοροποιηθεί. Αυτή η άλλη λύση και επικίνδυνη είναι και δύσκολη, αλλά ίσως η τεχνολογία μας επιτρέψει να γίνει πραγματικότητα. Δηλαδή για να παράγουμε αυτές της νέες κεφαλές μετά τα 20 χρόνια, παρατείνοντας την ζωή του όπλου και την παραγωγή εν γένει στην Ελλάδα αποκομίζοντας κέρδη!

Το κόστος σχεδίασης, εξέλιξης και κατασκευής των πρωτοτύπων!

Εδώ θα αναφερθούμε στο κόστος αποκλείστηκα για τα ΕΑΣ. Σαν κρατική εταιρεία που είναι δεν θα βάλουμε και δεν θα προσθέσουμε, το κόστος μισθοδοσίας των ανθρώπων-υπάλληλων που θα ασχοληθούν για να σχεδιάσουν- εξελίξουν και κατασκευάσουν τα πρωτότυπα όπλα, αλλά και τα βλήματα ΑΤ και ΗΕ. Αυτό το κάνουμε και το εξαιρούμε γιατί σαν κρατική εταιρεία που είναι, οι μισθοί πληρώνονται από το κράτος. Αλλά και γιατί θα είχαν την μισθοδοσία τους οι υπάλληλοι της εταιρείας, άσχετα αν θα αναπτύξουμε ένα νέο προϊόν ή όχι! Εδώ μας ενδιαφέρει το κόστος των υλικών που απαιτούνται για να υλοποιηθούν αυτά και που θα είναι έξτρα! Στο κόστος που θα αναφέρουμε περιλαμβάνονται οι σχεδιάσεις των 6 πρωτοτύπων οπλών. Δηλαδή η επιλογή Γ, Δ, Δ2, Ε, Ζ, Η, Θ και ο απλός εκτοξευτής της μονής βομβίδας. Τα βλήματα ΑΤ και ΗΕ με ουρά για να μπαίνουν μέσα στα πρωτότυπα όπλα και οι δοκιμές στα πεδία βολής. Στης δοκιμές στα πεδία βολής θα της κάνουμε σε 3 στάδια. Μια ή δυο φορές μόνο με έλληνες αξιωματικούς και άλλες δυο φορές, μια με αξιωματικούς καλεσμένους από όλο το ΝΑΤΟ και μια ακόμα με αξιωματικούς μόνο από την Αμερική. Το κόστος θα ανέλθει (σε δεύτερη εκτίμηση) σε 400.000 ευρώ για την αγορά των υλικών που απαιτούνται, ακόμα και των εκρηκτικών κλπ. Αλλά και των φωτογραφιών και του βίντεο κατά την διάρκεια των βολών στο πεδίο βολής. Εδώ βασικά διατυπώνω το εξωτερικό κόστος της μελέτης, κατά ποσό θα στοίχιση στην εταιρεία. Γιατί οι μισθοί έτσι και αλλιώς θα κόστιζαν στην εταιρεία και έχουν υπολογιστή κατ έτος. Έτσι μόνο 400.000 ευρώ είναι λίγα χρήματα για να προχωρήσουμε στην ανάπτυξη –σχεδίαση, αλλά και μέρους των δοκιμών.

Τι πετύχαμε!

Μα να βρούμε ένα αξιόλογο σύστημα με μεγάλο βαθμό εξέλιξης, με μεγάλες προοπτικές εξαγωγών και να μην βασιζόμαστε μόνο στην ελληνική αγορά για να το πουλήσουμε! Στα συν του: οι πολλές δυνατότητες του για μεγάλη γκάμα χρήσεων, με μεγάλη ευελιξία στη τοποθέτηση εξοπλισμού! Τα πολλά διαφορετικά πρωτότυπα που θα ικανοποιήσουν της ανάγκες διαφορετικών αγοραστών! Το φτηνό κόστος παραγωγής εν σχέση με της ανάγκες που ικανοποιεί και το μεγάλο βάθος χρόνου ζωής του εν λόγο συστήματος, κάνει πραγματικά αξεπέραστη την μελέτη μας! Με μόνο ένα μειονέκτημα: της πεπερασμένες δυνατότητες του συστήματος που και εδώ έχουμε μικρές λύσεις παρατάσεις της ζωής του. Όσο για την σχεδίαση των ΑΤ των ΠΑΟ των 90 και 106 χιλιοστών ή της νέες βομβίδες μεγαλύτερης διαμέτρου, αυτό αφορά μια άλλη μελέτη διαφορετική από την σημερινή.

Τι κατάφερα να κάνω.

Ένας άνθρωπος είμαι όπως ξέρετε με πολύπλευρα ταλέντα και κατάφερα να φτιάξω μια νέα μελέτη σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, υπολογίζοντας τα πάντα με το μυαλό μου! Δίνοντας όλες της λύσεις που απαιτούνται, βρίσκοντας νέες, αλλά και όλες της πατέντες που θα απαιτηθούν για να προχωρήσουμε. Δηλαδή από τον αρχικό σχεδιασμό, αυτά που θα έκανε μια ολόκληρη σχεδιαστική ομάδα, τα έκανα όλα μόνος μου! Τα έφερα και τα έφτασα μέχρι το επόμενο στάδιο που εκεί απαιτείται να δοθεί το απαραίτητο χρήμα! Για να αγοραστούν τα 2 λειόκανα όπλα, να αντιγράφουν και να σχεδιαστούν από την αρχή στα 40 χιλιοστά και να σχεδιαστούν οι εξωτερικά τοποθετημένες με την ουρά νέας σχεδίασης βλήματα ΑΤ και ΗΕ, αλλά και η νέα βομβίδα. Γιατί όχι σχέδια; Μα γιατί είναι πολύ απλή η σχεδίαση τους! Αλλά και γιατί δεν ξέρουμε το πώς θα διαμορφωθούν, με ακρίβεια της τάξης του 100% τα πρωτότυπα όπλα που είναι και το δυσκολότερο κομμάτι όλης της δουλειάς που θα κάνουμε! Από δω και μετά περιμένει μόνο η υλοποίηση αυτής της μελέτης που θα δώσει νέα πνοή στην ασθμαίνουσα μας πολεμική βιομηχανία. Με ένα νέο προϊόν χαμηλού κόστους, με μεγάλες προοπτικές και χωρίς ανταγωνιστικό προϊόν. Που θα αναγκαστούν εκ των πραγμάτων αφού δεν θα δέχονται όλα τα υπόλοιπα όπλα των 40 χιλιοστών τα βλήματα ΗΕ και ΑΤ με την ουρά μέσα τους, να τα αλλάξουν και να επιλέξουν την δική μας σχεδίαση. Αν τα κατάφερα ο χρόνος θα το δείξει, αρκεί να μη μείνει και αυτή η μελέτη όπως τόσες άλλες στην λήθη της ιστορίας! Αρχίζουμε την νέα χρονιά με αισιοδοξία για το μέλλον αυτής της χώρας, πάρα τα πολλά λάθη που έχουν κάνει άλλοι. Ναι υπάρχουν λύσεις για να τα καταφέρουμε και να παράγουμε καινοτόμα προϊόντα που θα ανεβάσουν και την χώρα μας, αλλά και της εταιρείες μας ψηλά! Το αν το επιλέξουμε να το κάνουμε, δεν είναι στα δικά μου χεριά πια. Σχεδιαστής οπλών είμαι, αλλά έχω ελάχιστες μελέτες με απλά πρωτοποριακά και φτηνά όπλα, όπως αυτή η μελέτη και αυτό ήταν και ένα από τα παραπόνα μου. Γιατί στην Ελλάδα σε όσες εταιρείες απευθύνθηκα κατά την διάρκεια των 20 χρόνων μου 1993-2013! Το μέγα πρόβλημα τους ήταν το υψηλότατο κόστος της σχεδίασης- ανάπτυξης ή οι μικρές δυνατότητες εξαγωγών. Άσχετα αν εγώ είχα καταφέρει και να μειώσω το κόστος εξέλιξης- σχεδίασης σε πολύ χαμηλά επίπεδα! Εδώ όμως το πιο βασικό είναι: πως θα στηριχτούμε στην βομβίδα υψηλής ταχύτητας μεγάλης απόστασης των ΕΑΣ. Που η εμπειρία σχεδιασμού και παραγωγής, θα μας βοηθήσει κατά πολύ για να προχωρήσουμε χωρίς προβλήματα, στα επόμενα στάδια αυτής της μελέτης.

Για αυτό και αυτό αποκαλούμε σχεδιαστής οπλών, όχι για να παινευτώ ή για να δώσω μια αξία στον εαυτό μου που δεν την έχω. Αλλά γιατί πραγματικά είμαι! Και όταν σχεδιάζω ένα οπλικό σύστημα, το ξεσκονίζω και το ελέγχω από όλες της μεριές και από όλες της απόψεις και δίνω όλες της λύσεις που υπάρχουν! Δηλαδή προσπαθώ να της βρω και να της σκεφτώ όλες. Γιατί πότε μα ποτέ, δεν βγάζω μια μονοδιάστατη σχεδίαση. Όπως δηλαδή κάνουν ολόκληρες σχεδιαστικές ομάδες, με πληθώρα προσωπικού, υλικών, υπολογιστών, σχεδιαστηρίων και άλλων υλικών και με μεγάλη χρηματοδότηση πίσω τους! Πάντα προσπαθώ να βρω και να ανακαλύψω, μια σχεδίαση με πολλαπλές εφαρμογές και με πολλαπλές δυνατότητες και τα έχω καταφέρει πολλές φορές μέχρι σήμερα. Αλλά δυστυχώς οι πολεμικές βιομηχανίες στην Ελλάδα αμφιβάλουν και για της δυνατότητες μου και για τα προσόντα μου. Λες και αν τους πήγαινα μαζί και το αποτέλεσμα του τεστ του υψηλού δείκτη νοημοσύνης μου, θα με έκαναν αμέσως αποδεκτό. Αλλά εγώ δεν θέλω να παινεύομαι για αυτό και ούτε έχω πει ποτέ, ούτε έχω αποκαλύψει πόσο πραγματικά έχω. Γιατί η συνεχείς τριβή με το αντικείμενο των αλλεπαλλήλων σχεδιάσεων, με έκαναν κάθε χρόνο όλο και καλύτερο. Δηλαδή για να λέμε την αλήθεια: το που με άφησαν στο φόρουμ του defencenet να έχω δικό μου ποστ και να βάζω εκεί της δίκες μου μελέτες. Με βοήθησε αφάνταστα για να εξελιχτώ προς τα επάνω, να βελτιωθώ και να ανακαλύψω το πραγματικό μου ταλέντο και της πραγματικά ιδιαιτερότητες του διαφορετικού μου μυαλού. Από το 2007 δεν έχω σταματήσει να βάζω νέες μελέτες συνέχεια, αυτή είναι και η πραγματική αλήθεια. Τώρα αν μου δώσουν μια ευκαιρία οι πολεμικές βιομηχανίες στην Ελλάδα, ακόμα και με μελέτες χαμηλού κόστους δεν το ξέρω. Ξέρω όμως πως αυτό θα είναι το μεγάλο τους λάθος! Γιατί αν χαθεί η ευκαιρία και πάω στο εξωτερικό, θα συνεχίσουν να είναι μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας! Ενώ θα μπορούσαν να ξεφύγουν από αυτή την κατάντια! Αλλά το τι θα κάνουν δεν είναι πια δικό μου θέμα, αλλά των ηγεσιών τους και των διοικητικών συμβουλίων τους.

Αφήσαμε για το τέλος τα 3 ερωτηματικά!

Γιατί υπάρχουν ερωτηματικά πώς να το κάνουμε και τα κρυφά σημεία της μελέτης. Το πρώτο και το δεύτερο, είναι ότι αναφερόμαστε σε ένα παλιό σύστημα του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου! Σίγουρα ξεπερασμένο, εξάλλου πόσο πολύ έχουν βελτιωθεί οι θωρακίσεις των αρμάτων από τότε; Δηλαδή πόσο ζυγίζει συνολικά η εξωτερικά τοποθετημένη βομβίδα των γερμανών; 12 λίβρες δηλαδή 5,45 κιλά! Μάλιστα και πόσο ζυγίζουν τα βλήματα των PRG των ρώσων; Εδώ φυσικά εξαιρούνται τα μιας χρήσεως και το PRG7 που δεν χρησιμοποιεί μια καθαρά ΗΕΑΤ κεφαλή. Το ίδιο και λιγότερο! Άσε δε που και τα εκρηκτικά από τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο έχουν βελτιωθεί τρομερά και θα μπορούσα να αναφέρω αναλυτικά παραδείγματα, μα δεν χρειάζεται. Υπάρχει κάτι ακόμα να πούμε πόσο ζύγιζε η οβίδα του ΑΤ πυροβόλου των 37 χιλιοστών; Όσο και του ΑΑ πυροβόλου των 40 χιλιοστών, δηλαδή 2 λίβρες! Το τότε πυροβόλο των 40 χιλιοστών είχε βεληνεκές τα 16.000 πόδια, δηλαδή περίπου τα 4.800 μέτρα. Το μισό έχει η βομβίδα υψηλής ταχύτητας 2400 μέτρα, με δυνατότητα να ανέρχεται σε ύψος τα 1800 μέτρα και μπορούμε να την βελτιώσουμε. Το τρίτο ερώτημα είναι πόσο θα είναι αυτή η βελτίωση; Αλλά αυτό δεν θα το αποκαλύψω. Θα πω μόνο ένα: πως αν συγκρίνουμε την παλιά εξωτερικά τοποθετημένη του δευτέρου παγκοσμίου πόλεμου. Θα μπορούσαμε με τα νέας γενιάς εκρηκτικά να την κατασκευάσουμε, σχεδόν στο μισό βάρος με την ίδια αποτελεσματικότητα. Επίσης ας μην ξεχνάμε πως μπορούμε να κερδίσουμε κατά πολύ από το νεκρό βάρος των 3,8 λιβρών της παλιάς, κατασκευάζοντας την με νέα υλικά! Εξάλλου και ο εκτοξευτής LAW είναι παλιάς γενιάς και εδώ μπορούμε να κάνουμε βελτιώσεις. Αν θέλουμε όμως να ακριβολογούμε: έχουμε μια βομβίδα με μεγαλύτερο βάρος σε εκρηκτικό γέμισμα και χαμηλότερο προωθητικό γέμισμα. Δηλαδή μπορούμε με άνεση, να πιάσουμε της δυνατότητες του πυροβόλου συνοδείας των 37 χιλιοστών του πρώτου παγκοσμίου πολέμου σε βεληνεκές! Μόνο που αυτό είχε μικρότερο βλήμα σε βάρος, με χαρακτηριστική άνεση αλλά και να το ξεπεράσουμε. Αυτό το έγραψα για να καταλάβουμε την εξέλιξη της τεχνολογίας!

Τώρα αν θα μπορούσα να βελτιώσω ακόμα περισσότερο την ανάκρουση, για να ενισχύσω την βομβίδα και να αυξήσω το βεληνεκές της, λύσεις υπάρχουν πολλές ακόμα! Όπως είχα σχεδιάσει παλιότερα ένα οπλοπολυβόλο των 12,7 χιλιοστών, με μια δεύτερη κάνη σαν του τόμσον πίσω από τον ώμο! Ή ένα ημιαυτόματο πυροβόλο των 20 χιλιοστών με ένα Μ1 Α1 καραμπινάκι, δια την μείωση της ανάκρουσης συν φυσικά το ειδικό κοντάκι. Όσο για την αρχική βομβίδα, είχα υπολογίσει και την λογική των δυο πιστολών των 0,45 για την μείωση της ανάκρουσης! Ή ένα μέσα στο κοντάκι που θα έβγαιναν τα αέρια του κάλυκα μόνο με πυρίτιδα, από πολλές μικρές τρύπες συν τα νέας γενεάς κοντάκια με ανάκρουση. Ακόμα και μια βομβίδα εν μέρη σαν ΠΑΟ με εξαγωγή των αερίων πίσω.

Παραλογισμός;

Όχι! Γιατί από ότι κάνεις και ότι σκέπτεσαι, μπορεί να βγει κάτι αξιοποιήσιμο. Γιατί μπορείς να χρησιμοποιήσεις ένα σύστημα ημιαυτόματης γέμισης και για άλλη χρήση και αυτό που ψάχνω τώρα να βρω το πώς θα γίνει. Δηλαδή από την βομβίδα να φεύγουν όχι μόνο τα αέρια για το ξανά γέμισμα του όπλου με νέα βομβίδα, αλλά και ένα μέρος προς τα πίσω! Που εδώ έχουμε την λύση να βγαίνουν μέσα από το κοντάκι από πολλές τρύπες και πιο πολύ κάτω ή άλλη λύση! Δηλαδή να βγαίνει ένας σωλήνας που να διακλαδίζετε σε 5-6-7 σημεία κάτω από το κοντάκι! Αλλά και αυτή είναι μια λύση για το μέλλον και όχι για το παρόν, για να παρατείνουμε την ζωή του όπλου με ένα νέας γενεάς μετά τα 20 χρόνια. Και αυτό θα το ψάξω διεξοδικά στο μέλλον αν αξιοποιηθεί αυτή η μελέτη!

Βολές όλμων 4,2” Μ30 με συσκευή υπο-διαμετρήματος Μ-2 των 60 χιλιοστών. (Γενικό Επιτελείο Στρατού)

Η αξία της μελέτης για την αμυντική βιομηχανία που θα την αναπτύξει.

Ή αλλιώς το μεικτό ποσόν του κόστους στους πελάτες που θα αγοράσουν, εν σχέση με την παγκόσμια πρωτοτυπία! Δηλαδή τι προοπτικές διεθνώς έχει και πόσα μπορεί να αποκομίσει σε βάθος 20 ετών σε τζίρο, η αμυντική βιομηχανία που θα αναπτύξει την μελέτη!

Όχι δεν ξεχάσαμε να το αναφέρουμε, αλλά το αφήσαμε για το τέλος επίτηδες, γιατί είναι το βασικότερο στοιχείο αυτής της μελέτης. Αλλά ας τα πιάσουμε διεξοδικά για να τα αναλύσουμε. Οι πωλήσεις των οπλών εκτοξευτή βομβίδων, εδώ αναφερόμαστε σε όλα τα όπλα που θα αναπτύξουμε είναι στο 1,6 εκατομμύριο κομμάτια!

Υπερβολικός αριθμός; Όχι γιατί αν πάμε και αφαιρέσουμε τα όπλα για αστυνομική χρήση για καταστολή τάραχων πλήθους κλπ που είναι 400.000, μια λογική αγορά παγκοσμίως! Πέφτουμε στο 1.200.000 εκτοξευτές βομβίδων που δεν είναι ένα τεράστιο νούμερο όπως νομίζουμε και θα δούμε γιατί.

Ας δούμε τον στρατό όλου του ΝΑΤΟ βάζοντας όλες της χώρες μέσα, ανέρχεται στα 3 εκατομμύρια! Αν εδώ υπολογίσουμε την αναλόγια 1/3 που πρέπει να υπάρχει. Δηλαδή για κάθε έναν ενεργό άντρα πρέπει να υπάρχουν άλλα 3 εφεδρικά όπλα και την αναλόγια για κάθε 10 στρατιώτες πρέπει να υπάρχει ένας εκτοξευτής βομβίδων! Είμαστε στους 300 χιλιάδες επί 4, δηλαδή 1,2 εκατομμύρια που είπαμε.

Άσχετα αν εδώ πρέπει να αφαιρέσουμε την Τουρκία από τον συλλογισμό μας και να αντικαταστήσουμε τον στρατό της σε αριθμό, με των στρατό άλλων χωρών που δεν είναι στο ΝΑΤΟ πχ Ισραήλ, Σαουδική Αραβία κλπ. Βγάζουμε έξω την Ρωσία και την Κίνα. Όχι ότι και εκεί δεν μπορούμε να πουλήσουμε τους εκτοξευτές βομβίδων! Άλλα αυτό δεν μπορεί να γίνει έτσι απλά, άλλα με ανταλλαγές προϊόντων –κληρινκ! Που σε αυτό μόνο η κυβέρνηση μπορεί να βοηθήσει και να πάρει πχ όπλα, αλλά και αλλά προϊόντα από αυτές της δυο μεγάλες χώρες!

Γιατί η αγορά της Ρωσίας είναι στης 300-500 χιλιάδες τεμάχια και η αγορά της Κίνας στης 500-800 χιλιάδες τεμάχια εκτοξευτές βομβίδων! Εδώ θα συνυπολογίσουμε και την αναλόγια για κάθε ένα όπλο, των εξωτερικά τοποθετημένων ΑΤ και ΗΕ, μαζί με τους κάλυκες που έχουν μόνο προωθητικό υλικό. Δηλαδή αναφερόμαστε σε ποσά τζίρου, για την εταιρεία που θα αναπτύξει την μελέτη για 20 χρόνια. Όσα δηλαδή θα έχουμε την αποκλειστικότητα παγκοσμίως, της τάξης των 5+ δισεκατομμυρίων ευρώ! Έως 10+ δισεκατομμυρίων ευρώ αν πιάσουμε την αγορά Ρωσίας -Κίνας. Φυσικά εδώ έχουμε εξαιρέσει από τους υπολογισμούς μας έναν μεγάλο αριθμό από της βομβίδες, τα 3/4 γιατί και άλλες χώρες παράγουν βομβίδες υψηλής ταχύτητας!

Όχι δεν έβαλα ένα υπερβολικό νούμερο για να εντυπωσιάσω! Ούτε είμαι υπέρ αισιόδοξος, αλλά βαδίζω με την απόλυτα λογική σκέψη. Είδατε τα νούμερα και κάνατε και βγάλατε λάθος συμπεράσματα με το μυαλό σας. Θα σας αναφέρω λοιπόν πως τα νούμερα που διαβάσατε και σας έκαναν τεραστία εντύπωση, είναι σχεδόν στα μισά από ότι αναφέραμε!

Για την ακρίβεια κάτω από το μισό αριθμό των εκτοξευτών βομβίδων που αναφέραμε πιο πάνω! Έτσι για να δείτε πως κρατάω μικρό καλάθι και τα νούμερα μπορεί και να αυξηθούν και από 5+ και 10+ δις ευρώ που αναφέραμε, να ανεβούν στο διπλάσιο. Δηλαδή στα 10+ έως και 20+ δισεκατομμύρια ευρώ αντίστοιχα! Για να ξέρουμε μέχρι που μπορεί να φτάσει η αξία αυτής της μελέτης! Εξάλλου η αγορά έχει έναν μεγάλο κενό χώρο και για οπλοπολυβόλα και για εκτοξευτές βομβίδων.

Εδώ ας μην ξεχνάμε την δυνατότητα χρησιμοποίησης σαν όλμου, σαν ΑΤ, σαν ΑΑ και όλα τα υπόλοιπα πλεονεκτήματα που αναφέραμε! Έτσι μπορούμε να δούμε πόσα μπορεί να κερδίσει όχι η εταιρεία δηλαδή τα ΕΑΣ, αλλά και η χώρα μας γενικότερα. Θα μπορούσα και να αναφέρω το κέρδος της εταιρείας, εν σχέση με την τιμή πώλησης και το συνολικό ανά αριθμό που όπως ξέρουμε στα όπλα, το κέρδος είναι αρκετά υψηλό επί της %, δεν θα το κάνω όμως!

ΥΣ! Πιο καινοτόμο προϊόν φτηνό που δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο, με την αποκλειστικότητα της πατέντας για 20 χρόνια που θα έχουμε. Δηλαδή η εταιρεία που θα αναλάβει την υλοποίηση της ιδέας-μελέτης. Οι εξαγωγές είναι το μεγάλο προσόν αυτής της μελέτης που όμοια της δεν υπάρχει. Εξάλλου ούτε το κόστος σχεδίασης εξέλιξης είναι μεγάλο, ούτε το κόστος που απαιτείτε για την παραγωγή και το στήσιμο των μονάδων είναι μεγάλο. Φυσικά ούτε ο χρόνος που απαιτείτε για την σχεδίαση, εξέλιξη, βελτίωση αλλά και για το στήσιμο της παραγωγής είναι μεγάλος. Αλλά μπορεί να κυμανθεί και σε λιγότερο από 1 έτος, να είναι έτοιμα όλα για να ξεκίνησε η παραγωγή σε μεγάλη κλίμακα. Βεβαία απαιτείτε σκληρή δουλειά και να ξεχάσουμε την τεμπελιά που μας βασανίζει σαν έθνος! Όλα όμως μπορούν να γίνουν, αρκεί να γίνει η αρχή που είναι όχι το ήμισυ του παντός, αλλά το μεγάλο βήμα για την ανάπτυξη της αμυντικής βιομηχανίας στην χώρα μας. Στο χέρι σας είναι να το επιλέξετε και να μου δώσετε μια ευκαιρία και εγώ να είσαστε σίγουροι πως θα τα καταφέρω!

Μέχρι σήμερα και έχει φτιάξει περισσότερες από 300 μελέτες και έχει περισσότερες από 600 πατέντες, βρει -ανακαλύψει για να δουλέψουν τα σχέδια του.. δεν θα πω πολλά λόγια για μένα μόνο τρία πράγματα έγραψα ότι το υποβρύχιο Παπανικολής 214 δεν μπορεί να πέσει η κλήση κάτω από της 17-18 μοίρες 7 με 8 μήνες πριν το ανακοινώσει η κατασκευάστρια εταιρία. Την μελέτη για τα ραντάρ L στα φτερά περισσότερο από ενάμιση χρόνο πριν το ανακοινώσουν οι ρώσοι. Για το αδύνατο σημείο του Έβρου και την δυνατότητα να χάσουμε έναν πόλεμο τα λέω από το 1993 υπάρχουν καταγεγραμμένα στο ιντερνέτ περισσότερο από ενάμιση χρόνο πριν ανακοινωθεί το σχέδιο βαριοπούλα.

Ο Δικαίος Γεώργιος είναι ηλεκτρονικός. Ασχολείται με τα όπλα από το 1978 και σχεδιάζει όπλα από το 1982! Από το 1993 προσπαθεί να συγκινήσει της πολεμικές βιομηχανίες της χώρας το υπουργείο εθνικής άμυνας και τους υπουργούς υφυπουργούς στέλνοντας εκατοντάδες φαξ και EMAIL αλλά μέχρι τώρα δεν τα έχει καταφέρει. Aπό το 1994-95 σχεδιάζει όπλα που δεν υπάρχουν. Δηλαδή ασχολείται σε τομείς που δεν έχουν ασχοληθεί άλλοι.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

7 Απαντήσεις

 1. Αφού ευχαριστήσω τον Δούκας Γαϊτατζής για την βελτίωση του κειμένου που του έστειλα!
  Θα τον ευχαριστήσω για δεύτερη φορά που δημοσίευσαι μια δική μου μελέτη!
  Λύσεις υπάρχουν για να σώσουμε και την χώρα αλλά και την πολεμική μας βιομηχανία γενικότερα.
  Δυστηχώς κανείς δεν ενδιαφέρθηκε ποτέ με την σχεδίαση-εξέλιξη οπλικών συστημάτων στην Ελλάδα και ο λόγος ήταν προφανής! Γιατί δεν θα έπερναν οι αρμόδιοι της παχυλές μίζες!
  Το δε οδυνηρό δε της υπόθεσης είναι πως οι τούρκοι και περισότερες μίζες πήραν και πιο φτηνά οπλικά συστήματα αγόρασαν και συμπαραγωγές πήραν και γενικά αυτό κάνουν ακόμα παρότι παράγουν τα δικά τους συστήματα. Δηλαδή θέλεις να πάρω από εσένα της μηχανές των αρμάτων για τα αλταυ; Και συμπαραγωγές και μίζα!

  ΜΙΚΡΟΣ ΗΡΩΑΣ ΔΙΚΑΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

  1. Η ευχαρίστηση είναι δική μου.
   Ειλικρινά, βρίσκω όλη την μελέτη πολύ σωστή, στο μέτρο του εφικτού.
   Το αρνητικό είναι πως με την προϋπάρχουσα κατάσταση στη σχεδίαση, εξέλιξη και παραγωγή οπλικών συστημάτων, η χώρας μας είχε και έχει ένα μεγάλο αρνητικό πρόσημο: Είχε φτάσει να είναι ένας από τους μεγαλύτερους αγοραστές οπλικών συστημάτων παγκοσμίως και να μη διαθέτει μια δυνατή αμυντική βιομηχανία με όραμα και εξαγωγικό σχέδιο, εχμ! υπήρχε, όμως και ένα θετικό: Οι εργαζόμενοι είχαν παχυλούς μισθούς και οι μιζαδόροι καταθέσεις σε παράκτιες εταιρείες.
   Αγοράζαμε και αγοράζουμε τα πάντα, απ’εξω!
   Εύχομαι μια μέρα η αγαπημένη μας ΕΛΛΑΔΑ να μπορέσει να σταθεί στο ύψος που είναι αντίστοιχο του μεγαλείου της.
   Προσωπική εκτίμηση: Δυστυχώς, τα πράγματα στη διεθνή σκηνή δεν φαίνονται να είναι ομαλά, όλος ο κόσμος ένα καζάνι που βράζει και η γειτονία μας ακόμη περισσότερο, και δεν είναι τίποτα να ανάψει μία φασαρία, έτσι απλά, μόνο και μόνο για να γίνουν αλλαγές συνόρων, οι νικητές θα έχουν το ψητό και οι υπόλοιποι τις αναμνήσεις, ξέρω ακούγεται σκληρό, αλλά το ζητούμενο είναι να είμαστε έτοιμοι και να δώσουμε ενα καλό μάθημα σε όποιον τολμήσει να κάνει κάτι εναντίον της χώρας μας.
   Μυαλά έχουμε πάρα πολλά, πολλοί νέοι επιστήμονες αναζητούν διέξοδο και προοπτική, είναι ευκαιρία να τους εκμεταλλευτεί η χώρα μας και με μεθοδική-συστηματική δουλεία με όραμα και σχέδιο και σε βάθος 20 ετίας να έχουμε τα πρώτα βιώσιμα αποτελέσματα της Αμυντικής Βιομηχανίας.
   Ομως πολύ φοβάμαι πως θα μείνουμε στα ευχολόγια και μια μέρα θα έρθει μια διεθνής αμυντική εταιρεία η οποία θα “καθίσει” για τα καλά στην ελληνική πραγματικότητα και θα αγοράζουμε ακόμα και τα ρουλμαν από τους ξένους.

   Χαίρομαι πολύ που έχετε τη δύναμη να γράψετε αυτό που σκέφτεστε, γιατί όλα ξεκινάνε από μία ιδέα, αλλά και για το θάρρος να το δώσετε στη δημοσιότητα, διότι το διαδίκτυο είναι μία πραγματική ζούγκλα κυνισμού, ειρωνείας και ξερολίασης. Υπάρχουν αρκετοί που σχολιάζουν αρνητικά προσπαθώντας να κατευθύνουν γνώμες και απόψεις προς τα εκεί που τους συμφέρει.
   Από την πλευρά μου, διαμόρφωσα λίγο το κείμενο, τόνισα κάποια σημεία και τοποθέτησα μερικές σχετικές εικόνες και βίντεο, δεν έκανα κάτι το ιδιαίτερο.

 2. Να προσγειωθούμε λίγο; Η πολεμική βιομηχανία δεν έχει ανάγκη από τις μελέτες κανενός. Το πρόβλημα μας δεν είναι η έλλειψη εμπειρίας και τεχνικών ικανοτήτων από την πλευρά των μηχανικών μας, το πρόβλημα εστιάζεται αποκλειστικά στους ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ μας.

 3. Αγαπητέ φίλε Δημήτρη Ισσάδα σε ευχαριστώ για την αναδημοσίευση και ξέρεις πως είσαι ένας άνθρωπος που τιμώ και εκτιμώ! Μακάρι και εμείς στην ηλικία σου να παλεύουμε όπως εσύ!

  Όχι δεν θα προσγειωθούμε φίλε μου γιατί ναι το πρόβλημα δεν εστιάζεται μόνο στους πολιτικούς μας αλλά και στης δοιηκήσεις των πολεμικών βιομηχανιών! Βρες μου εσύ έναν Έλληνα που τον άφησαν και του έδωσαν μια ευκαιρία; Έναν; Εγώ έχω χτυπήσει όλες της πόρτες από το 1993 και στης πολεμικές βιομηχανίες και στο υπουργείο άμυνας κλπ!

  1. Λες ότι είσαι ηλεκτρονικός. Δλδ τεχνικός. Μπορείς να μας πεις με βάση ποια εμπειρία στο αντικείμενο γράφεις; είσαι εργαζόμενος σε κάποιο ΠΕΒ, σε κάποια πολεμική βιομηχανία; και αν ναι είσαι επικεφαλής κάποιου τμήματος R&D, γραμμής παραγωγής, ή κάτι άλλο;

   Αν δεν είσαι τίποτα από τα παραπάνω, αντιμετωπίζεσαι ως ένας ακόμη γραφικός, κατατασσόμενος στους γνωστούς άγνωστους των περιφερειακών καναλιών, που διαφημίζουν Βιβλία με τον Βλαδίμηρο στο εικονοστάσι τους.

   Για να επανέλθω στην πολεμική βιομηχανία, όταν η πολιτική ηγεσία την αντιμετωπίζει ως μαγαζάκι βολέματος πάσης φύσεως σκυλιών, δεν μπορείς να περιμένεις τίποτα καλό. Όταν αλλάξει η αντιμετώπιση και δουν αυτήν την επιχείρηση σοβαρά, αυτή θα μεγαλουργήσει.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.