Μερικές χρήσιμες πληροφορίες για το άρμα μάχης Abrams M1A1 που πρόκειται να αποκτήσει ο ΕΣ

Η δωρεάν παραχώρηση 400 αρμάτων μάχης Abrams Μ1Α1 και 700 τεθωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού, από τα αποθέματα του αμερικάνικου στρατού στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, είναι μία από τις συμφωνίες που σύναψε ο ΥΠΕΘΑ Δημήτρης Αβραμόπουλος κατά την επίσημη επίσκεψη του στις ΗΠΑ.

Τα Μ1Α1 θα αναπτυχθούν στον ηπειρωτικό χώρο αντικαθιστώντας τα LEO 1A5 που, με τη σειρά τους, θα αντικαταστήσουν τα Μ48 στο νησιωτικό χώρο (Πηγή: US marines)

Επειδή οι καιροί είναι πονηροί και διατυπώνονται διάφορες απόψεις από πολλούς ενδιαφερόμενους, όπως από επιφανή στελέχη του βρώμικου κυκλώματος των εμπόρων όπλων με τις δαιδαλώδεις διασυνδέσεις του, θα επιχειρήσουμε να απαντήσουμε σε κρίσιμα ερωτήματα, ώστε να βοηθήσουμε την εξαγωγή συμπερασμάτων, για την αναγκαιότητα ή μη της αποδοχής της αμερικάνικης δωρεάς.

Πως προκύπτει η επιχειρησιακή αναγκαιότητα για την εισαγωγή των 400 Μ1Α1 στον Ελληνικό Στρατό;

Σύμφωνα με την εγκεκριμένη μελέτη βελτίωσης αρματικού δυναμικού 2011 – 2025 ο Ελληνικός Στρατός (ΕΣ) θα πρέπει να προμηθευτεί τουλάχιστον 400 άρματα 3ης γενιάς, κυρίως για αντικατάσταση των Μ48 Α5 MOLF.

Τα Μ48 Α5 MOLF έχουν αγγίξει το όριο του επιχειρησιακού του βίου και απαιτείται να βρεθεί μία λύση για την σταδιακή απόσυρση τους.

Σημαντική παράμετρος είναι το κόστος συντήρησης τους, αφού ο συγκεκριμένος τύπος άρματος δεν υπάρχει σε υπηρεσία σε κάποιο άλλο κράτος πλην των ΗΠΑ και ο ΕΣ θα είναι ο μοναδικός χρήστης παγκοσμίως.

Η αύξηση του αριθμού των αρμάτων της Τουρκίας με διαμέτρημα 120 χιλ. δημιουργεί δυσμενή για τον ΕΣ αναλογία στο συσχετισμό του αρματικού δυναμικού. Για να διατηρηθεί η αναλογία αυτή σε χαμηλά επίπεδα πρέπει να γίνει εισαγωγή αρμάτων με αντίστοιχες δυνατότητες στο ελληνικό αρματικό δυναμικό. Επί του παρόντος, η μόνη πρόταση που μπορεί να ικανοποιήσει τις ανάγκες μας είναι αυτή της παραχώρησης των 400 Μ1Α1.

Ποια τα πλεονεκτήματα της εισαγωγής των αρμάτων Μ1Α1 στον ΕΣ;

Αυξάνεται η αποτρεπτική ισχύς του ΕΣ. Διατηρείται η αναλογία αρματικού δυναμικού μεταξύ Ελλάδος και Τουρκιάς σε διαχειρίσιμα επίπεδα.

Εισάγεται ένα άρμα μάχης το οποίο αναμένεται να είναι σε ενεργό υπηρεσία στο μεγαλύτερο στρατό του κόσμου (ΗΠΑ) μέχρι το 2050 και σε μεγάλους αριθμούς. Οι ΗΠΑ έχουν πάνω από 4000 άρματα σε επιχειρησιακή δράση, η Αίγυπτος 1130 και σε μικρότερους αριθμούς η Σ.Αραβία, το Κουβέιτ, η Αυστραλία και σύντομα το Μαρόκο. Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρχει συνεχής ροή ανταλλακτικών, χαμηλές τιμές και τεχνική υποστήριξη.

Δεν μεταβάλλεται ο αριθμός των τύπων των αρμάτων (αμερικάνικης προέλευσης και κατασκευής) που διαθέτει ο ΕΣ, καθώς ένας νέος τύπος εισάγεται, ενώ ενας άλλος αποσύρεται. Για μικρό χρονικό διάστημα θα υπάρξουν και οι δύο τύποι, πλήν όμως η επιβάρυνση θα είναι μικρή, διότι τα αποσυρόμενα άρματα θα χρησιμοποιούνται για την ανάπτυξη των ενεργών νέων αρμάτων.

Το Μ1Α1 είναι η εξέλιξη των παλαιότερων αρμάτων του αμερικάνικου στρατού και, καθώς το μείζον μέρος του προσωπικού έχει υπηρετήσει σε άρματα αμερικάνικου τύπου, εκτιμάται οτι δεν θα υπάρξει πρόβλημα στην εκπαίδευση και την πλήρη επιχειρησιακή αξιοποίηση του νέου τύπου άρματος.

Το είδος του καυσίμου που καταναλώνει το Μ1Α1 αποτελεί πρόβλημα για τον ΕΣ; Και πώς θα αντιμετωπιστούν οι υψηλές καταναλώσεις;

Το Μ1Α1 διαθέτει στροβιλοκινητήρα που, εκ της κατασκευής του, καταναλώνει μεγάλες ποσότητες καυσίμου. Ο κινητήρας καταναλώνει εκτός από JP-8 και καύσιμο F-54 χαμηλής περιεκτικότητας σε θείο (<10 ppm) χωρίς να απαιτηθεί τροποποίηση.

Οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν JP-8 ενώ όλες οι άλλες χώρες-χρήστες diesel χαμηλής περιεκτικότητας σε θείο. Σύμφωνα με τους Αμερικάνους τεχνικούς, όταν καταναλώνεται diesel η οικονομία είναι περίπου 6%.

Είναι δεδομένο ότι οι καταναλώσεις του Μ1Α1 είναι σαφώς μεγαλύτερες από αυτές των αρμάτων LEO 2. Η χωρητικότητα του άρματος σε καύσιμο είναι περίπου 30% μεγαλύτερη. Για την αντιμετώπιση του προβλήματος απαιτείται να αυξηθεί ο φόρτος καυσίμου των μονάδων αλλά και οι δυνατότητες των Β/Φ που διαθέτουν. Για το λόγο αυτό, έχουν ζητηθεί μαζί με τα άρματα και αντίστοιχος αριθμός Β/Φ οχημάτων των 2500 γαλονίων.

Σε ποιες περιοχές σχεδιάζεται να αναπτυχθούν τα Μ1Α1;

Τα Μ1Α1 θα αναπτυχθούν στον ηπειρωτικό χώρο αντικαθιστώντας τα LEO 1A5 που, με τη σειρά τους, θα αντικαταστήσουν τα Μ48 στο νησιωτικό χώρο. Θα υπάρξει μία περίοδος εντόνων ανακατατάξεων, αλλά με το σωστό σχεδιασμό και την ομαλή εισαγωγή των νέων αρμάτων εκτιμάται δεν θα υπάρξει επιχειρησιακό κενό.

Τα άρματα που θα πάρουμε έχουν θωράκιση απεμπλουτισμένου ουρανίου;

Έχουν κατασκευαστεί κυρίως τα έτη 1987 και 1988 και είναι της αρχικής έκδοσης Μ1Α1. Μερικά από αυτά έχουν υποστεί αναβάθμιση στην έκδοση ED (embedded diagnostics – ενσωματωμένα διαγνωστικά). Τα περισσότερα εξ αυτών ήταν σε μονάδες της Εθνοφυλακής καθώς και στα κέντρα εκπαιδεύσεώς Ft. Hood και Ft. Knox. Όλα τα άρματα που επιθεωρήθηκαν και προορίζονται για τον Ελληνικό Στρατό, δεν διέθεταν θωράκιση απεμπλουτισμένου ουρανίου. Υπάρχει εκτενής και εμπεριστατωμένη μελέτη αξιωματικού του Ελληνικού Στρατού που επιθεώρησαν τα προς παραχώρηση άρματα στις ΗΠΑ.

Τα άρματα, εφόσον υλοποιηθεί η προμήθεια τους, θα παραληφθούν τουλάχιστον με τα αντίστοιχα πυρομαχικά 120 χιλ. των βασικών φόρτων μάχης. Η διαμόρφωση επί του παρόντος θα ακολουθήσει την αντίστοιχη των LEO 2, δηλαδή 60% βλήματα Κινητικής Ενέργειας (διατρητικά) και 40 Χημικής Ενέργειας (εκρηκτικά). Δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη ποιοι τύποι πυρομαχικών θα προταθούν μέσω των FMS, αλλά εκτιμάται ότι θα είναι οι γνωστοί τύποι που παράγονται από την εταιρεία ΑΤΚ και εξοπλίζουν το στρατό των ΗΠΑ. Σε καμία περίπτωση όμως δεν θα αποκτηθούν πυρομαχικά DU (απεμπλουτισμένου ουρανίου), σύμφωνα με επίσημη πρόταση-εκτίμηση του ΓΕΣ.

Εκτιμάται ότι εφόσον υλοποιηθεί η προμήθεια των αρμάτων, θα παραμείνουν σε επιχειρησιακή δράση τουλάχιστον μέχρι το 2050!!

Ωστόσο, στα προβλήματα περιλαμβάνονται το κόστος μεταφοράς από τις ΗΠΑ, η υπερκατανάλωση καυσίμου, αλλά και η δαπανηρή συντήρηση των μεταχειρισμένων αρμάτων μάχης Abrams M1A1.

περιοδικό “Πολιτικά Θέματα”

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.