Μετά από συνεχόμενες επιθέσεις χάκερ, η Δανία δημιουργεί επιθετικό «κυβερνοστρατό»

Η Δανία δημιουργεί κυβερνοστρατό για επιθέσεις σε χώρες και οργανισμούς. (© REUTERS/ Kacper Pempel)

Ως απάντηση στις κυβερνοεπιθέσεις χακερ σε κρατικούς οργανισμούς, η Κοπεγχάγη αποφάσισε να διαφοροποιηθεί και να απομακρυνθεί από την αμυντική στρατηγική κυβερνοπολέμου που τηρούσε σε μία πιο επιθετική προσέγγιση.

Από φέτος και στο εξής, η Δανία θα αναπτύξει στρατηγική κυβερνοπολέμου κατά εχθρικών χωρών και οργανισμών δημοσίευσε η δανέζικη εφημερίδα Politiken.

Περίπου 465 εκατομμύρια κορώνες (75 εκατ.$) πρόκειται να δαπανηθούν για τη δημιουργία μία επιθετικής μονάδας κυβερνοπολέμου έως το 2017, μία κίνηση που αρχικά ξεκίνησε από το υπουργείο Άμυνας της χώρας.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό του υπουργείου, η αποστολή θα ανατεθεί στην Υπηρεσία Αμυντικών Πληροφοριών, και θα είναι η πρώτη φορά που η κατασκοπευτική υπηρεσία θα έχει τη δύναμη να διεξάγει κυβερνοεπιθέσεις επισημαίνει η εφημερίδα Jydske Vestysten.

Κυβερνοεπιθέσεις μπορούν να πραγματοποιηθούν για την παράλυση μιας εχθρικής αεράμυνας, συστημάτων ενέργειας και υδροδότησης και κρίσιμων ιστοτόπων λέει η Politiken.

Η απόφαση προκύπτει ως αντίδραση στις κυβερνοεπιθέσεις εναντίον της Δανέζικης αμυντικής βιομηχανίας, του υπουργείου εργασίας και ανάπτυξης και των Λιμενικών Αρχών εξηγεί η The Local. Αρκετές επιχειρήσεις έχουν στοχοποιηθεί, με την Κίνα να θεωρείται ως ο κυριότερος ύποπτος.

Ωστόσο, η ανάληψη πρωτοβουλίας για την μετακίνηση από τον αμυντικό στον επιθετικό κυβερνοπόλεμο πυροδότησε ένα κύκλο δημόσιας συζήτησης. Οι ειδικοί διαφωνούν λέγοντας οτι μια κυβερνοεπίθεση μπορεί να θεωρηθεί αντίστοιχη πράξη με στρατιωτική επιχείρηση και αν ναι, τότε σε ποιο βαθμό, αφού η κήρυξη πολέμου απαιτεί την έγκριση του Κοινοβουλίου.

«Όταν πρέπει να πάμε σε πόλεμο, το Κοινοβούλιο είναι αυτό που θα προκηρύξει πόλεμο και ο Στρατός θα τον διεξάγει,» είπε στην Politiken ο Andres Henricksen ένας λόγιος του Πανεπιστήμιου Κοπεγχάγης.

Ο υπουργός Άμυνας Nikolai Wammen είναι θετικός πως ο κυβερνοπόλεμος δεν θα έρθει σε αντίθεση με την εθνική νομοθεσία. «Είμαι πεπεισμένος πως οι Συνταγματικές απαιτήσεις να εμπλακεί το κοινοβούλιο στην δεδομένη περίπτωση μπορεί να συμβιβαστούν με οποιεσδήποτε ανησυχίες σε σχέση με την ασφάλεια και την εφαρμογή των επιχειρήσεων,» δήλωσε σύμφωνα με την The Local.

Απόδοση απο το sputniknews.com για την Προέλαση.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

3 Απαντήσεις

  1. VentureBeat: How big of a cyberthreat is Russia?
    Hypponen: Russia is probably No. 2 in the world, right behind you guys in terms of capability. It’s always been very well equipped with technology skills, lots of great minds, lots of great mathematicians, lots of great programmers. So that really shouldn’t be a surprise.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.