Μετά τα F-16, η ώρα των Mirage 2000

Του Λεωνίδα Σ. Μπλαβέρη
[email protected]/ Facebook: leonidas.blaveris

Κομμάτι από την πίτα των εξοπλιστικών διεκδικούν τώρα και οι Ευρωπαίοι – Το Μαξίμου δίνει στους Γάλλους διακρατική συμφωνία για εκσυγχρονισμό των αεροσκαφών.

[dropcap size=small]Ε[/dropcap]λάχιστες εβδομάδες μετά την πανηγυρική ανακοίνωση, δια στόματος του ίδιου του Ντόναλντ Τραμπ απο τον Λευκό Οίκο, της συμφωνίας για την αναβάθμιση των F-16 που διατηρεί στον στόλο της η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία, έρχεται στην Αθήνα πλέον ένα “ισοδύναμο τετελεσμένο” προς όφελος της γαλλικής, άλλα και τις ευρωπαϊκής πολεμικής βιομηχανίας: Η σύμβαση εν συνεχεία υποστηρίξεως των γαλλικής κατασκευής μαχητικών Mirage 2000 και η παραγγελία 12 εκπαιδευτικών αεροσκαφών από την Γερμανία ή άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση Τσίπρα λύνει το ζήτημα του κλίματος δυσαρέσκειας που εκδηλώθηκε στο Παρίσι για όσα προέκυψαν στην Ουάσιγκτον, παρά το γεγονός οτι αυτό διαψεύσθηκε με κατηγορηματικό τρόπο από το Μαξίμου. Αποτέλεσμα ειναι να εξαντλούνται σε αυτές τις αναβαθμίσεις τα περιθώρια για τα επόμενα χρόνια, χωρίς η Ελλάδα να κατορθώνει να διατηρήσει ούτε μια αναλογία 3 προς 10. Αλλά τέτοιου τύπου προσεγγίσεις αποτελούν για τη κυβέρνηση δευτερεύοντα ζητήματα μπροστά στην αναγκαιότητα να ειναι -πολιτικά- θετικά αποδεκτή μέσω παροχής κονδυλίων ένθεν κακείθεν του Ατλαντικού.

Σύμβαση υποστηρίξεως FOS

Στα τέλη της δεκαετίας του ’80, η Πολεμική Αεροπορία ενέταξε στο οπλοστάσιο της 40 Mirage 2000 EGM/BGM. Στη δεκαετία του 2000, προχώρησε στην αγορά 15 πιο σύγχρονων μαχητικών της έκδοση Mirage 2000-5 Mk.2 και στην αναβάθμιση σε επιπεδο “-5” δέκα από τα υπάρχοντα “απλά” Mirage 2000. Σήμερα διαθέτει 18 “απλά” Mirage 2000 EGM/BGM, ενεταγμένα στην 332 Μοίρα Παντός Καιρού (332 ΜΠΚ), και 25 αναβαθμισμένα Mirage 2000-5, ενεταγμένα στην 331 ΜΠΚ.

HELLAS_MIRAGE-2000

Το πρόβλημα με τα Mirage την τελευταία πενταετία ειναι ότι οι προβλέψεις του λεγόμενου “νόμου Βενιζέλου” για αγορές ανταλλακτικών ειναι τόσο περίπλοκες που ουσιαστικών έχουν οδηγήσει στη… μη αγορά ανταλλακτικών, αν και υπάρχουν τα χρήματα, με αποτέλεσμα το ένα μετά το άλλο τα Mirage να τίθενται εκτός ενεργείας από έλλειψη ανταλλακτικών.

Όπως διευκρίνισε ο αρχηγός ΓΕΑ στους στρατιωτικούς συντάκτες, πρόκειται για την υπογραφή σύμβασης “εν συνεχεία υποστηρίξεως” (“Follow-on-Support”/FOS) ενώ πρόσθεσε και ότι όλα τα απαιτούμενα κονδύλια ειναι διαθέσιμα στους ετήσιους προϋπολογισμούς του ΓΕΑ, καθώς δεν έχουν εισέτι χρησιμοποιηθεί. “Ο σχετικός διαγωνισμός βγήκε τρεις φορές άγονος, λόγω προβλημάτων με την υπάρχουσα νομολογία” τόνισε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας: “Συζητήσαμε με τους Γάλλους στο φετινό “Le Bourget” όπου και επιδιώχθηκε νέα οδός προσέγγισης δια της συμφωνίας-πλαισίου, που θα μετεξελιχθεί σε διακρατική συμφωνία, η οποία θα υπογραφεί από την ΓΔΑΕΕ και την αντίστοιχη γαλλική DGA. Δεν έχουν μεγάλη εμπειρία με παρόμοιες συναλλαγές στη Γαλλία, αλλά έχουν προχωρήσει πολύ θετικά οι συνομιλίες”.

Σύμφωνα με αυτή τη λύση, προβλέπεται η εμπλοκή τριών εταιρειών που υποστηρίζουν το Mirage 2000 (Dassault/άτρακτος, Safran/κινητήρας, Thales/ηλεκτρονικά) μέσω διακρατικής συμφωνίας. Εντός του Νοεμβρίου αναμένεται η ανταλλαγή επισκέψεων μεταξύ των δύο πλευρών (ΓΔΑΕΕ, DGA, εταιρείες, Διοίκηση Αεροπορικού Υλικού) για τις τελικές συζητήσεις, ενώ έχει προηγηθεί η δημιουργία πλαισίου εκ του μηδενός που απαίτησε επτάμηνη προετοιμασία από πλευράς υπουργείου Εθνικής Άμυνας και Πολεμικής Αεροπορίας. Ελπίζεται ότι η υπογραφή της συμφωνίας πλαισίου με διάρκεια 4-5 ετών θα έχει ως αποτέλεσμα την άμεση έναρξη ροής ανταλλακτικών στην Π.Α.

HELLAS_MIRAGE-2000_1
Επίσης τα προβλήματα υποστηρίξεως που υπήρχαν με τα ραντάρ των Mirage 2000 EGM/BGM έχουν πλέον επιλυθεί, ενώ ενδεικτικό της αποτελεσματικότητος των εργασιών που έγιναν από το τεχνικό προσωπικό της Π.Α. ειναι ότι η απόδοση τους χαρακτηρίζεται από τους ιπτάμενους ως αρίστη και ανάλογή με αυτή όταν αποκτήθηκαν καινούργια, σύμφωνα πάντα με τον αρχηγό, ενώ πολλάκις καθηλώνονταν αεροσκάφη από συστήματα… πεδήσεως (τα “τακάκια” των αεροσκαφών)!

Τονίστηκε ότι δεν υπάρχει αυτήν την στιγμή κανένα θέμα εκσυγχρονισμού των Mirage-2000 EGM/BGM, με το ενδιαφέρον της Π.Α. να εστιάζεται αποκλειστικά στην αποκατάσταση των διαθεσιμοτήτων για πτητική εκμετάλλευση, προκειμένου να αξιοποιηθεί στο έπακρο η δυνατότητα βολής των βλημάτων “Κρουζ” SCALP-NG (331 ΜΠΚ) και των βλημάτων αέρος-εναντίον πλοίων επιφανείας Exocet, που δεν έχουν άλλα αεροσκάφη του ελληνικού οπλοστασίου.

Διαγωνισμός για 12 ελικοφόρα – εκτίμηση κόστους 7500000 €

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται διαγωνισμός για την απόκτηση 12 εκπαιδευτικών ελικοφόρων αεροσκαφών για την αντικατάσταση των T-41D (τύπου Cessna) που επιχειρούν από το 1969 στο πλαίσιο της 360 Μοίρας Αρχικής Εκπαιδεύσεως (360 ΜΑΕ) της Σχολής Ικάρων, συνολικού κόστους 7500000 ευρώ, θέμα που απασχολεί καιρό τώρα την Πολεμική Αεροπορία. Το “πακέτο” περιλαμβάνει 12 αεροσκάφη, πλήρη εκπαίδευση, αρχικό FOS για 2 χρόνια, εξομοιωτή πτήσης και σύστημα επίγειας εκπαίδευσης GBTS. Ήδη έχουν πραγματοποιηθεί δύο διαγωνισμοί που κηρύχθηκαν άγονοι για νομικής φύσης θέματα και ο διαγωνισμός έχει επαναπροκηρυχθεί. Για το πρόγραμμα αυτό έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον γερμανική και έτερη απο αλλη χώρα της Ε.Ε., μη κατονομαζόμενη.

Πηγή: Εφημερίδα “Παραπολιτικά”. Ημερομηνία δημοσίευσης 4 Νοεμβρίου 2017.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

15 Απαντήσεις

 1. Ήταν επόμενο ότι θα δημιουργηθούν δυσφορίες στο είδος «αλλού τρως αλλού πίνεις, αλλού πας και τα δίνεις» στην Ευρώπη, μετά την ανακοίνωση για την σύμβαση εκσυγχρονισμού των γερακιών. Ειδικά με τις μεταρρυθμίσεις για τις προμήθειες στρατιωτικού υλικού στην ΕΕ, που έχουν συζητηθεί(και εν μέρει συμφωνηθεί) σύμφωνα με πρόσφατες ανακοινώσεις. Φαίνεται επίσης επόμενο, ότι στο μέλλον θα υπάρξουν περισσότερες πιέσεις για απόκτηση στρατιωτικού υλικού απο ευρωπαϊκές εταιρίες(τουλάχιστον για όσους θα θέλουν να εκμεταλλευτούν την οικονομική στήριξη για ευρωπαϊκά στρατιωτικά προγράμματα που παρέχει η ΕΕ στα μέλη της ένωσης).

  1. Mε βαση αυτη τη λογικη ο αρθρογραφος (που δεν ξερει ποια Mirage φερουν το Scalp) θεωρει οτι αφου δινουμε (και καλα κανουμε) 1.5 δισ στις ΗΠΑ, δινοντας 7.5 εκατ στους Γερμανους θα τους εξευμενισουμε…

   1. @giorgos tsagaris

    Προσωπικά δεν είμαι σίγουρος ότι θα ηρεμήσουν με την συγκεκριμένη απόφαση, αλλά είναι ακόμα νωρίς. Ίσως να μην ήταν ακόμα η τελευταία λέξη σχετικά με την αναβάθμιση μέχρι να ξεκινήσει, ίσως να υπάρξουν ακόμα κάποιες ρυθμίσεις σε ότι αφορά τον οριστικό αριθμό αεροσκαφών που θα εκσυγχρονιστούν. Αυτά φαίνεται να εκκρεμούν ακόμα, παρά την πανηγυρική δήλωση του προέδρου Τράμπ που έγινε στις ΗΠΑ.

    Για τις σκέψεις του αρθρογράφου δεν μπορώ να πω κάτι, επειδή δεν γνωρίζω ούτε τον άνθρωπο ούτε τις σκέψεις.

   2. Γνώμη μου είναι ότι οἱ «Ευρωπαίοι» θα καταπιούν όποια παραγγελία της Ἑλλάδος στις ΗΠΑ με αξιοπρέπεια,όπως ακριβώς καταπίνουν και αυτές της Πολωνίας.
    Άλλωστε οἱ εξοπλιστικές δαπάνες της Ἑλλάδος είναι στραγάλια,και διοχετεύονται στην αξιοποίηση υφισταμένων οπλικών συστημάτων,και άρα παρελθουσών επενδύσεων,ενώ τα χοντρά φιλέτα εθνικού πλούτου βρίσκονται υποθηκευμένα στα μνημόνια.
    Ἡ επιλογή ενός αρχικού εκπαιδευτικού από την Γερμανία,μπορεί να αποκτήσει πολιτική διλασταση δυσανάλογη προς το κόστος,αφού θα μπορεί να παρουσιαστεί ὡς «μία ακόμη περίπτωση αμυντικής,ίσως και βιομηχανικής,και τεχνολογικής -βάλτε φούμαρα-συνεργασίας στις δύο φίλες,συμμάχους και εταίρες χώρες».(με την έννοια του Partnerländer)
    Επειδή πάντως όλοι έχουν γίνει -επιεικώς- λίαν καχύποτποι απέναντι στην Γερμανία,θα πρέπει να σημειώσουμε ότι οἱ Γερμανοί,και την περίοδο των μνημονίων διέθεταν μεταχειρισμένο υλικό,από σχετικά σύγχρονο όπως τα Leopard-2A4,μέχρι κορυφαίο,όπως τα PzH-2000,και σε τιμές από συμφέρουσες,μέχρι και εκποιήσεως,αλλά «το Ἑλλαντα ντέν».
    Το πλέον εξοργιστικό είναι ότι σε περίοδο δημοσιονομικής στενότητος,τέτοιες ευκαιρίες είναι που αποτελούν σανίδα σωτηρίας για την άμυνα αλλά και την οικονομία.
    Αλλά στο Ἑλλάντα προέχουν τα εφάπαξ των ιερών αγελάδων.

    1. Σίγουρα θα την καταπιούν, νομίζω ότι θα κρατήσουν όμως και ένα στο μυαλό η στο τεφτέρι τους(αν θες έτσι), και με την επόμενη ευκαιρία θα το σερβίρουν κρύο, λέγοντας (η απαντώντας σε μια αίτηση για χρηματοδότηση απο ευρωπαϊκά σεντούκια* για εξοπλισμούς των ΕΔ/ΕΕ) «ευχαρίστως να σας προσφέρουμε την συγκεκριμένη υπηρεσία, για την τάδε αγορά, αλλά επειδή έχουμε και εμείς απο αυτό η απο εκείνο που θέλετε, θα σας βοηθούσε πολύ ένας ανοιχτός διαγωνισμός στον οποίο …..».

     Δεν διαφωνώ ούτε για τα στραγάλια(άλλωστε δεν το κρύβουν και οι ίδιοι τι σκέφτονται για τις δαπάνες των ΕΕΔ).

     Για την Πολωνία με τα 50 F-16 και τους 40 JASSM (με αξία σύμβασης 500 εκατ. μόνο για τα όπλα και τον απαραίτητο εξοπλισμό που τα συνοδεύει), δεν νομίζω να έχουν και μεγάλες στενοχώριες, εφόσον και εκεί τα φιλέτα που έχουν εξασφαλίσει οι Γερμανοί είναι αλλού(απο ότι έχω μάθει απο γνωστούς που εμπλέκονται σε διάφορες δραστηριότητες στην Ανατολική Πρωσία). ?

     «Die Erklärung von Rom , die im Anschluss an die 60 . Jahrfeier der Römischen Verträge verabschiedet wurde , gibt den Bemühungen Rückenwind , die Gemeinsame Sicherheits- und Verteidigungspolitik ( GSVP ) zu stärken . Als ein Element wird in den laufenden Diskussionen auch die EU-Finanzierung von Verteidigungsmaßnahmen ins Auge gefasst .»

     «Bestehende EU-Finanzierungsmechanismen für die Verteidigung nutzen

     Schon mit dem derzeitig gültigen EU-Vertrag von Lissabon gibt es einige Möglichkeiten, Verteidigungsausgaben aus dem EU-Haushalt zu finanzieren.»

     Εννοείται ότι η πηγή των παραπάνω δεν είναι κάποια ημερήσια εφημερίδα, και φέρει και υπογραφή.

 2. Απευθυνόμενος στον αρθρογράφο, τον αγαπητό κ. Λ. Μπλαβέρη, τον οποίο διαβάζω παλαιόθεν, θα ήθελα να επισημάνω με όλον τον σεβασμό, ότι άλλο η σύμβαση εν συνεχεία υποστήριξης και άλλο εκσυγχρονισμός/αναβάθμιση. Το πρώτο είναι “εκ των ων ουκ άνευ” για την αποτελεσματική εκμετάλλευση ενός οπλικού συστήματος, ενώ το δεύτερο είναι “το επόμενο βήμα” και συνήθως ενέχει πολύ μεγαλύτερο κόστος.

  Επιτέλους, διαφαίνεται ότι πλησιάζουμε στην υπογραφή της διαβόητης σύμβασης FOS των Mirage (τάξης μεγέθους 145 εκ. ευρώ, για την υποστήριξη όλων των Μ2000/-5, για διάρκεια 4 ετών), η οποία θα επιτρέψει την πληρέστερη αξιοποίηση της επένδυσης ύψους άνω των 2 δισ. ευρώ (λαμβάνοντας υπόψη τουλάχιστον τα -5 και τα όπλα τους). Θεωρώ φαιδρή την προσέγγιση μερίδας του τύπου (δεν αναφέρομαι στο παρόν ιστολόγιο ή στον κ. Μπλαβέρη) που εμφανίζει τους Γάλλους “δύσκολους” στην διαπραγμάτευση και “μη συνεργάσιμους”, ως να μην θέλουν να κερδίσουν χρήματα από την παροχή υπηρεσιών υποστήριξης και ανταλλακτικών…

  Τέλος, επί τη ευκαιρία θα ήθελα να παραπέμψω σε ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο που εμφανίστηκε (και αμέσως εξαφανίστηκε) σε ένα άλλο ιστολόγιο του χώρου:
  https://www.linkedin.com/pulse/%CE%BF-%CE%BC%CF%8D%CE%B8%CE%BF%CF%82-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CE%B1%CE%BA%CF%81%CE%B9%CE%B2%CF%8E%CE%BD-%CE%B3%CE%B1%CE%BB%CE%BB%CE%B9%CE%BA%CF%8E%CE%BD-%CE%BF%CF%80%CE%BB%CE%B9%CE%BA%CF%8E%CE%BD-%CF%83%CF%85%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BC%CE%AC%CF%84%CF%89%CE%BD-konstantinos-zikidis/

  1. Κύριε Ζηκίδη, ευχαριστώ για το σχόλιό σας. Ακριβώς επειδή γνωρίζω πολύ καλή τη διαφορά μεταξύ εκσυγχρονισμού και FOS, μέσα στο κείμενό μου δεν αναφέρεται ΠΟΥΘΕΝΑ για “εκσυγχρονισμό” των α/φ Μιράζ αλλά μόνο για συμφωνία FOS αυτών έχει μάλιστα και ειδικό κεφάλαιο με αυτόν τον τίτλο. Η λέξη “εκσυγχρονισμός” αναγράφεται ΜΙΑ φορά – δυστυχώς – στον υπότιτλο του άρθρου, που δυστυχώς δεν τον γράφει ποτέ ο δημοσιογράφος, αλλά είτε ο αρχισυντάκτης είτε ο υπεύθυνος της ύλης που “στείνει” τη σελίδα. Ο δημοσιογράφος από τη στιγμή που παραδίδει το κείμεενό του δεν ενημερώνεται για τίτλους , υπότιτλους κλπ.

  2. @Konstantinos Zikidis

   Αγαπητέ Κωνσταντίνε Ζηκίδη επειδή δεν μπορώ να γράψω στο linked in, θέλω να σας συγχαρώ(μαζί και τον αρθρογράφο) εδώ για την κίνηση/δημοσίευση του επίμαχου άρθρου, το οποίο προφανώς προκάλεσε έναν μικρό σεισμό(και καλά έκανε κατά την γνώμη μου), στην κοινότητα των ανθρώπων που παρακολουθούν τα αμυντικά θέματα στα Ελληνόγλωσσα ειδικά μέσα ενημέρωσης.

   Νομίζω ότι τέτοια άρθρα δεν πρέπει να χάνονται και να λείπουν απο την ενημέρωση, όσο δεν αποκαλύπτουν κρίσημα στοιχεία για την εθνική ασφάλεια. Όπως στην συγκεκριμένη περίπτωση, η αλήθεια είναι καλά να λέγεται όσο πιο συχνά είναι δυνατό, ειδικά όταν κάποιοι παίζουν με ξένα χρήματα τα οποία δεν φυτρώνουν στα δένδρα, αλλά βγαίνουν με κόπο και πολύ ιδρώτα για αρκετούς.

  3. Δυστυχως υπαρχουν site που λογοκρινουν τα σχολια οταν γραφουν πραγματα που δεν τους αρεσει. Φυσικα δεν αναφερομαι σε σχολια που μπορει να περιεχουν προσβολες, αλλα σε σχολια με επιχειρηματα. Αλλα sites ακομα προσβαλουν τους συνομιλητες ή εμμεσως δημοσιευουν προσωπικα στοιχεια που μπορουν να γνωριζουν μεσω email – IP address.

   Ναι, δυστυχως συμβαινουν αυτα. Δεν μπορω να γραψω λεπτομερειες σεβομενος το χωρο και παλαιοτερη παρακληση του Δουκα.

 3. » Μαζί με τη σύμβαση προμήθειας των Mirage 2000-5 Mk2, υπογράφτηκε και σύμβαση προμήθειας 200 βλημάτων MICA RF/IR και 56 βλημάτων SCALP EG, μαζί με πακέτο εκπαίδευσης και αρχικής υποστήριξης, συνολικού κόστους και για τους δύο τύπους βλημάτων, περίπου 150 δις δραχμών ή 440 εκατομμυρίων ευρώ.»

  » … η Πολωνία το 2014 προμηθεύτηκε 40 μόλις βλήματα AGM-158A JASSM, μαζί με υπηρεσίες πιστοποίησης του βλήματος και σχετικής αναβάθμισης του λογισμικού των F-16C/D Block 52 του στόλου της σε επίπεδο M6.5 tape, έναντι $500 εκατομμυρίων.»

  αυτο εξηγει πολλα….ο στολος των Μιραζ πρεπει να συνεχισει να υπαρχει …το χρηματικο ποσον …ειναι οχι μονον συγκρίσιμο αλλα και αναγκαιον.

 4. Ενας καλός μπουσoύλας σχετικά με τα κόστη χρήσης αεροσκαφών.Βγαίνει νομίζω 1-1.2 εκ ευρω ανα έτος/αεροσκαφος ,+ καύσιμα + κόστος προσωπικού +κόστος φυλαξης αεροδρομίων.Για 150-200 ώρες ετησίως .+1200 τόνους καυσιμό.(600-700 χιλ ευρω) .Νομίζω οτι έιναι κοντα το ποσό των 12-15000 ευρω ανα ώρα πτήσης.+ κόστος αγοράς και πιθανής αναβάθμισης για 7000 ώρες πτησης (+10000 για αξια κτησης και upgrade 70 εκ ευρω ) +απωλειες. πλησιαζουμε συνολικά το όριο 22-23000+ ευρω ανα ώρα πτήσης,

  1. Έστω και με μία μικρή καθυστέρηση (δεν πέρασε κι όλας ένας χρόνος…), επιβεβαιώνω το εκτιμώμενο κόστος υποστήριξης της τάξης του 1 εκ. ευρώ, καθώς και την εκμετάλλευση 150-200 ωρών πτήσεως (ω.π.), ανά Α/Φ ανά έτος, με βάση την εμπειρία μου με τα Μ2000 και -5 έως το 2010 (δηλαδή λαμβάνοντας υπόψη εποχές με κανονικό ρυθμό πτήσεων). Νομίζω ότι η εκτίμηση των 12000 ευρώ ανά ω.π. είναι λογική. Η συνεκτίμηση της ενδεχόμενης αναβάθμισης και των απωλειών νομίζω ότι είναι λίγο παρακινδυνευμένη.

   Η εκτίμησή μου είναι ότι και τα F-16 παρουσιάζουν ανάλογο κόστος ω.π., αν και ο ακριβής υπολογισμός είναι μάλλον αδύνατος, λόγω της υποστήριξής τους μέσω πολλών και διάφορων FMS Cases, με τις οποίες υποστηρίζονται και άλλοι τύποι Α/Φ (F-4, C-130, παλαιότερα Α-7 κλπ). Επομένως, είναι εξαιρετικά δύσκολο να υπολογίσουμε το ακριβές κόστος ω.π. π.χ. των F-16 Block 30, εν αντιθέσει με τα Μ2000, όπου η υποστήριξη γινόταν μέσω εμπορικών συμβάσεων, με ξεκάθαρα κόστη.

 5. Θα ήθελα να παραθέσω μια όχι και τόσο άσχετη σύγκριση, που αφορά στην ανάγκη προμήθειας από 2 πηγές.

  Όταν ο γνωστός κύπριος επιχειρηματίας Στέλιος Χατζηωάννου λάνσαρε την εταιρία ενοικίασης αυτοκινήτων easycar, είχε πάρει τη στρατηγική απόφαση όπως η εταιρεία χρησιμοποιούσε αποκλειστικά μόνο έναν τύπο οχήματος και ότι αυτός θα ήταν το όχημα A-class της Mercedes.

  Στη συνέχεια αναθεώρησε την απόφαση αυτή, προσκαλώντας και άλλους κατασκευαστές οχημάτων να υποβάλουν προσφορές. Όταν ρωτήθηκε σχετικά σε συνέντευξη του που παρακολούθησα, απάντησε ότι, είχαν καταλήξει όμηροι του μονοπωλίου της Mercedes το οποίο οι ίδιοι προκάλεσαν και αναγκάστηκαν να ανεξαρτητοποιηθούν από την πολιτική του ενός προμηθευτή για να μειώσουν το κόστος.
  http://web.uvic.ca/~pcourty/CaseD-1.pdf

  Η τυποποίηση δεν οδηγεί πάντοτε σε οικονομίες κλίμακας…

  1. Δεν είναι τόσο άσχετη η σύγκριση σου Δημήτρη.
   Αυτό το έχουν υπόψιν τους τα επιτελεία όσον αφορά τον στόλο αρμάτων μάχης.

   Πλησιάζει η ώρα όπου η απόσυρση λόγω παλαιότητας των Αμερικανικών M48A5 MOLF θα είναι μονόδρομος, ετσι ο ΕΣ θα βρεθεί να χρησιμοποιεί μόνο γερμανικής κατασκευής άρματα μάχης, ήτοι: Leopard 2A4 -HEL και Leopard 1A5.

   Αυτο είναι ένα δυσάρεστο αποτελέσματα, διότι ο μοναδικός προμηθευτής σε “καθοδηγεί” και σε “ελέγχει”.
   Η εξάρτηση από έναν μοναδικό προμηθευτή θα είναι και ένας απο τους λόγους που θα αποκτήσουμε M1 Abrams από τις ΗΠΑ.

   1. Αυτή την πορεία θα έπρεπε να ακολουθήσουμε/συνεχίσουμε και σε μια μελλοντική επιλογή ΝΜΑ(οπότε και αν γίνει και παρά τις οικονομικές προκλήσεις που θα ακολουθήσουν ως συνέπεια, μια ομηρία θα ήταν μάλλον πολύ πιο ακριβή απο κάθε άποψη, κατά την γνώμη μου), αλλά και γενικά. Παραδείγματα δεν υπάρχουν μόνο σε μια Ινδία, αλλά και στα ΗΑΕ. Ακόμα και σε μεγάλους παίκτες στην Ευρώπη, οι οποίοι δεν επιλέγουν χωρίς λόγο να παίζουν σε διπλό ταμπλό στα αεροπορικά προγράμματα μαχητικών.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.