Μετά την αποτυχία στον αρματικό διαγωνισμό, η Ουκρανία προσπαθεί να κρύψει τα προβλήματα με τα άρματα μάχης “T-84”

Την 15η Ιουνίου, ο ίλαρχος Ρομάν Μπαγκάεφ, του οποίου ο ουλαμός ανακηρύχθηκε ως ο καλύτερος ουλαμός αρμάτων μάχης στην Ουκρανία, μίλησε σε συνέντευξη στην εφημερίδα “Νοβινάρνια” για τα σοβαρά προβλήματα με τα αναβαθμισμένα ουκρανικά άρματα μάχης “T-84”.

Οι Ουκρανοί αρματιστές με τα “T-84” συμμετείχαν στην ετήσια διαγωνιστική εκπαιδευτική δραστηριότητα “Αρματικός Διαγωνισμός Ισχυρή Ευρώπη 2018” (“SETC 2018”) που σχεδιάστηκε για παρέχει στις συμμετέχουσες χώρες ένα δυναμικό, παραγωγικό και διασκεδαστικό περιβάλλον το οποίο ενισχύει την στρατιωτική συνεργασία, διαμορφώνει τις δια-στρατιωτικές σχέσεις, και διαμοιράζει τις τακτικές, τεχνικές και διαδικασίες. Αλλά η φετινή ουκρανική ομάδα κατέλαβε την τελευταία θέση πάρα την χρήση σύγχρονων αρμάτων “T-84”.

Ο ίλαρχος Ρομάν Μπαγκάεφ

O ίλαρχος Ρομαν Μπαγκάεφ δήλωσε ότι τα αίτια της αποτυχίας στον “Αρματικό Διαγωνισμό Ισχυρή Ευρώπη 2018” βρίσκονται στα σοβαρά προβλήματα με τα άρματα μάχης “T-84”, που εκσυγχρονίστηκαν και ανακατασκευάστηκαν από το “Γραφείο Μελετών και Κατασκευής Μηχανημάτων Χάρκοβου”, στο Χάρκοβο.

Το κύριο άρμα μάχης “T-84” αντιμετώπισε αριθμό προβλημάτων. Η μεγαλύτερη αιτία ήταν η απώλεια ισχύος που άφηνε το άρμα δίχως το σύστημα σταθεροποίησης πυροβόλου.

H “Νοβιναρνια” αποδέσμευσε βίντεο που δείχνουν τα σοβαρά προβλήματα με την αυτόματη γέμιση του πυροβόλου των “T-84”, το σύστημα ελέγχου πυρός και επίσης τα προβλήματα σχετικά με τις μονώσεις των καλωδιώσεων.

Τα ουκρανικά άρματα δεν μπορούσαν να χτυπήσουν στόχους σε αποστάσεις άνω του ενός χιλιομέτρου λόγω προβλημάτων με την σταθεροποίηση του κυρίως οπλισμού.

“Κάθε άρμα διέθετε δέκα βλήματα, σαράντα για τα τέσσερα άρματα. Μπορέσαμε να βάλλουμε μόλις 16 βλήματα από τα 40”, δήλωσε ο Ρομαν Μπαγκάεφ.

Βίντεο που δείχνει τα προβλήματα με την αυτόματη γέμιση.

Βίντεο που δείχνει τα προβλήματα με τον κυρίως οπλισμό του άρματος.

Βίντεο που δείχνει τα προβλήματα με τους αισθητήρες του άρματος.

Βίντεο που δείχνει τα προβλήματα με τις μονώσεις των καλωδίων.

Επίσης, τόνισε ότι στα υπόλοιπα στάδια του διαγωνισμού, η ουκρανική ομάδα κέρδισε πολλούς βαθμούς, άλλα έχασε στις βολές, και αυτό ειναι το πιο σημαντικό πράγμα.

Από την πλευρά του, αντιπρόσωποι του εργοστασίου κατηγόρησαν τα πληρώματα των αρμάτων για ελλειπή προετοιμασία. Από την αρχή δεν πίστεψαν ότι υπήρχαν προβλήματα με τα άρματα και αρνήθηκαν να δεχθούν σχόλια σχετικά με τις κρίσιμες δυσλειτουργίες.

Σύμφωνα με το εργοστάσιο αρμάτων Μαλισέφ, το “T-84” ειναι ένα σύγχρονο άρμα μάχης, που αναπτύχθηκε από το “Γραφείο Μελετών και Κατασκευής Μηχανημάτων Χάρκοβου”. Το “T-84” διάθετε τα τελευταία σκοπευτικά πυροβολητή, που εντοπίζουν στόχο τύπου άρματος ως τα 3500 μέτρα, και στόχους τύπου αποβιβασμένου πεζικού μέχρι τα 2200 μέτρα. Λαμβάνοντας υπόψιν το 125 χιλ. πυροβόλο με το σύστημα αυτόματης γέμισης που του επιτρέπει την βολή με ρυθμό 8 βλημάτων το λεπτό, εξασφαλίζει την αποτελεσματική εξολόθρευση των στόχων σε ελάχιστο χρονικό διάστημα.

Τελική κατάταξη διαγωνισμού “SETC 2018”

Το κύριο άρμα μάχης “T-84” ειναι πιο εξελιγμένο, σε σχέση με το “T-64BV”, που χρησιμοποιήθηκε από τα ουκρανικά πληρώματα κατά τον διεθνή αρματικό διαγωνισμό το 2017.

Πρέπει να επισημανθεί οτι πέρυσι, οι Ουκρανοί αρματιστές με τα γερασμένα άρματα μάχης “T-64BV” κατέλαβαν την τέταρτη θέση ανάμεσα σε πέντε ομάδες, καταλαμβάνοντας θέση μπροστά από την πολωνική ομάδα με τα άρματα “Leopard 2A5”.

Απόδοση/μετάφραση από το “Defence-Blog.Com” για την Προέλαση.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

10 Απαντήσεις

 1. Την εποχή της ΕΣΣΔ το εργοστάσιο Μαλισεφ ήταν ενα απο τα μεγαλύτερα και καλύτερα ολόκληρης της σοβιετικής ένωσης, παράγοντας χιλιάδες άρματα και οχήματα κάθε χρόνο. Μόνο οι εγκαταστάσεις του και το εξειδικευμένο προσωπικό του ήταν αρκετά για να το μετατρέψουν σε ενα απο τους κύριους παίχτες κατασκευής τεθωρακισμένων οχημάτων παγκοσμίως. Όμως, όπως και όλα τα υπόλοιπα που κληρονόμησαν οι Ουκρανοί απο την ΕΣΣΔ το κατέστρεψαν και αυτό, σε σημείο να μην μπορεί να κατασκευάσει μερικές δεκάδες άρματα, και όχι και απο τα πιο περίπλοκα στο κόσμο. Μετά τους φταίνε οι Ρώσοι για την κατάντια τους, λες και οι Ρώσοι τους έκλεισαν ολα τα εργοστάσια και ισοπέδωσαν όλο το επιστημονικό και βιομηχανικό τους υπόβαθρο. Τι να πείς, καθείς όπως στρώνει κοιμάται.

 2. Και οἱ προτελευταίοι Αμερικανοί όμως,με τα Μ1Α2,βρίσκονται πιό κοντά στους τελευταίους Ουκρανούς,παρά στους τρίτους Αυστριακούς.

  1. Παρόλο που έχω μια επιφύλαξη όσον αφορά την ποιότητα του ουκρανικού άρματος(εφόσον πρόκειται για μια απομίμηση ενός γνήσιου ρωσικού μοντέλου), μια πολύ σωστή παρατήρηση(και με μια σχετικά μικρή διαφορά στους πόντους να προσθέσω).

   1. Το Τ-84 δέν είναι μια απομίμηση ενός γνήσιου ρωσικού μοντέλου,αλλά για σοβιετικό άρμα-έκδοχο του Τ-80.
    Ἡ Ουκρανία είναι νόμιμος κάτοχος της τεχνολογίας του Τ-84,όπως και του Τ-64,το οποίο αναπτύχθηκε από το Malishev Plant.
    Ἡ ποιότητα κατασκευής τώρα,είναι άλλη υπόθεση.

    1. Για το μοντέλο 64 το είχα υπόψην μου(αν και οι διορθώσεις των ελαττωμάτων που παρουσίασε έγιναν στην Ρωσία, συγκεκριμένα στις εγκαταστάσεις Κίροβ στην Αγία Πετρούπολη όπως και στο Νίσνη Ταγκήλ), για το 84 υπάρχουν όμως αναφορές που λένε ότι βασίστηκε στο μοντέλο 80 το οποίο παράχθηκε στο εργοστάσιο στο Νίσνη Ταγκήλ της Ρωσίας πίσω απο τα Ουράλια, όπου μεταφέρθηκε η παραγωγή απο το Χαρκόβ/Χαρκίβ της Ουκρανίας, μετά την εισβολή και σύντομη προέλαση των Γερμανών στην Β’ΠΠ.
     Για τα πνευματικά δικαιώματα δεν γνωρίζω, απο ότι θυμάμαι όμως δεν υπήρχαν στην Σοβιετική Ένωση(εφόσον η Μόσχα είχε την απόλυτη εξουσία).

     1. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στην Ουκρανία ὡς διάδοχο κράτος της ΕΣΣΔ,και ὡς προς τα περί απομιμήσεως.
      Στο Μαλίσεβ κατασκευαζόταν και απάρτια κοινά στο Τ-80 και Τ-84,και κάποια εποχή οἱ Ουκρανοί το πρόσφεραν και στην Κύπρο,και μαζί ανταλλακτικά για το Τ-80.

      1. Αυτό που με μπερδεύει στο όλο θέμα, είναι ότι ενώ πρόκειται για ένα προϊόν μιας πρώην σοβιετικής χώρας, προωθείται(η προσφέρονταν) απο την Ρωσία στην παγκόσμια αγορά, η οποία το πρόσφερε/πούλησε σε χώρες όπως τις Κύπρος, Νότια Κορέα και στην Ινδία(αν θυμάμαι σωστά). Η Ελλάδα είναι η μοναδική περίπτωση/χώρα που θυμάμαι να προσφέρθηκε το μοντέλο απο ουκρανική παραγωγή. Για την ουκρανική προσφορά του συγκεκριμένου άρματος προς την Κύπρο δεν γνώριζα, για αυτά που αγόρασαν όμως για την ΕΦ γίνεται λόγος ότι είναι ρωσικά.

       http://veteranos.gr/armatistes-tis-kiprou-xernoun-psotia-ke-atsali-ta-atrota-rosika-armata-t80uvid/

   2. Αν δεν κανω λαθος, θα με διορθωσει ο Αχερων, το Τ-84 ειναι ουσιαστικά το Τ-80UD (το U με Diesel κινητηρα) με αλλη εμπορική ονομασία. Αυτό αρχικά. Μετα εξελίχθηκε και έχουμε πλέον διακριτες διαφορες οπως στο Οplot.

   3. Είναι όπως τα λέει ὁ Ευστάθιος.
    Το Τ-80 είναι μία επικαιροποίηση του Τ-64,μία παραλλαγή του Τ-80 φόρεσε κινητήρα ντήζελ,το Τ-80 UD,και αυτό με κάποιες αλλαγές στην θωράκιση και κάποιες ακόμη λεπτομέρειες,απετέλεσε την βάση για το Τ-84.
    Ὁ τύπος είχε παρατηρηθεί πρίν την διάλυση της ΕΣΣΔ,αλλά δέν είχε εισέλθει σε παραγωγή μέχρι την ανεξαρτητοποίηση της Ουκρανίας.
    Ἡ Ρωσία πούλησε το Τ-80 στην Νότια Κορέα και την Κύπρο,αφού το κατασκεύαζε ἡ δική της βιομηχανία,ενώ ἡ Ουκρανία κατασκεύαζε το Τ-84,ἤ έστω είχε την δυνατότητα να το κατασκευάσει ἄν βρισκόταν πελάτης.
    Στο Λιτόχωρό το 1998,ὁ ΕΣ αξιολόγησε καί τους δύο τύπους,παράλληλα με τα Leopard-2S,M1A2,Leclerq Tropicalisé,και Challenger-2E.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.