Η Πολωνική θυγατρική της Sikorsky, PZL Mielec, έχει ήδη αρχίσει να επωφελείται από την κατάρρευση των συνομιλιών προμήθειας ανάμεσα στον αντίπαλό της Airbus Helicopters και την Κυβέρνηση της Βαρσοβίας.

Την περασμένη εβδομάδα το υπουργείο οικονομικής ανάπτυξης της χώρας τερμάτισε τη διάρκειας 18μηνων παρατεταμένη φιλονικία για την δέσμευση απόκτησης 50 μονάδων ελικοπτέρων Caracal. Επικαλέστηκε ασυμβίβαστες διάφορες σχετικά με το επίπεδο των προτεινόμενων βιομηχανικών αντισταθμιστικών ωφελημάτων, τα οποία είπε ότι πρέπει να είναι ίσα με 13 δισεκατομμύρια ζλότι (3,4 δισεκατομμύρια δολάρια) της αρχικής σύμβασης.

Ωστόσο, και οι τρεις κλάδοι των Ενόπλων Δυνάμεων της Πολωνίας συνεχίζουν να χρειάζονται νέα ελικόπτερα και το υπουργείο Άμυνας της χώρας τους έχει σπαταλήσει χρόνο στην ώθηση των επιχειρήσεων προς την PZL Mielec, η οποία συναρμολογεί το S-70i Black Hawk για την διεθνή αγορά.

Κατά τη διάρκεια επίσκεψης στις εγκαταστάσεις συναρμολόγησης της εταιρείας, ο υπουργός Άμυνας Αντονι Ματσερέβιτς είπε ότι πρόκειται να εργαστεί για την άμεση ολοκλήρωση της συμφωνίας για τα S-70i για χρήση με τις Πολωνικές Ειδικές Δυνάμεις.

“Μετά τις συνομιλίες με τον γενικό διευθυντή της Mielec είμαι σίγουρος ότι θα αρχίσουμε τις διαπραγματεύσεις αυτή την εβδομάδα και θα τις ολοκληρώσουμε πριν το τέλος του έτους. Φέτος, επίσης, θα παραδοθεί το πρώτο ελικόπτερο”, είπε ο Ματσερέβιτς.

Δεν αναφέρθηκαν ποσότητες, αλλά προηγουμένως η Πολωνίας είχε ανακοινώσει την απαίτηση για 10-12 ελικόπτερα ειδικών επιχειρήσεων, τα οποία πιθανόν να είναι σε παρόμοια διαμόρφωση με την οπλισμένη έκδοση που παρουσίασε η βιομηχανία τον Ιουλίου στην αεροπορική έκθεση Farnborough.

Armed_S-70i

Η Sikorsky ανέφερε κατά την έκθεση ότι η επιλογή του από την Πολωνία μπορεί να ανοίξει την πόρτα για παρόμοιες συμφωνίες σε όλη την περιφέρεια από πελάτες που ψάχνουν για την αντικατάσταση των στόλων των Mil Mi-24.

Ο Ματσερέβιτς είπε ότι ελπίζει να συναφθούν περαιτέρω συμφωνίες “όσο το δυνατόν πιο γρήγορα” με την Πολωνική βιομηχανία για ελικόπτερα πολλαπλού ρόλου.

Που επίσης στο μέλλον θα ανοίξουν τις πόρτες στην Πολωνική θυγατρική της Leonardo PZL Swidnik, η οποία άσκησε σκληρές παρασκηνιακές πιέσεις ώστε το AgustaWestland AW149 να επιλεχθεί έναντι του Caracal.

“Αυτό το θέμα είναι εξαιρετικά επείγον και αναγκαίο”, είπε ο Ματσερέβιτς, ο οποίος ανέφερε ότι η προμήθεια θα είναι “ανοιχτή και θα είναι διαθέσιμη, βεβαίως, για όλους τους κατασκευαστές”.

Ωστόσο, ο ίδιος δεν απέκλεισε την ανάθεση συμβάσεων σε έναν μοναδικό εργολάβο αντί της διενέργειας ενός διαγωνισμού και της ανάλυσης όλων των επιλογών.

Είπε ότι η πρόταση της Airbus Helicopters δεν προσέφερε αρκετά στην Πολωνική βιομηχανία, συγκεκριμένα η ανάπτυξη του τμήματος του στροφείου, με τμήματα αρκετών δις ζλότι να είναι ξεχωριστά.

“Οι διαπραγματεύσεις δεν κατέρρευσαν, αλλά τελείωσαν χωρίς θετικό αποτέλεσμα”, ανέφερε ο αναπληρωτής Πρωθυπουργός και υπουργός Ανάπτυξης Ματέους Μοραβιέσκι.

“Διενεργήσαμε τις διαπραγματεύσεις με καλή τη πίστει, προτείνοντας λύσεις αντισταθμιστικών οφελημάτων. Τα ωφελήματα πρέπει να είναι ωφελήματα. Δεν μπορώ να αποκαλύψω περισσότερες λεπτομέρειες λόγω του εμπορικού απορρήτου,” ανέφερε.

Bartosz Glowacki

Απόδοση/Μετάφραση απο το Flightglobal.com για την Προέλαση.

One Response

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: