Σταύρος Τζίμας

Η υπογραφή συμφώνου καλής γειτονίας και συνεργασίας την Τρίτη στα Σκόπια από τους πρωθυπουργούς της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ και της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ, ήταν αναμφισβήτητα το κορυφαίο πολιτικοδιπλωματικό γεγονός των ημερών στον βαλκανικό περίγυρο και οπωσδήποτε δεν αφήνει αδιάφορη την Αθήνα.

Οι σχέσεις των δύο χωρών, από την ίδρυση της ΠΓΔΜ το 1991, εξελίσσονταν σε ατμόσφαιρα καχυποψίας, καθώς η Σόφια αναγνώρισε μεν αυτή πρώτη, το 1992, το νεόκοπο κράτος με το συνταγματικό του όνομα όχι όμως και την ύπαρξη «μακεδονικού έθνους», θεωρώντας πως το σλαβικό στοιχείο της FYROM αποτελεί κομμάτι του βουλγαρικού έθνους.

Συνεπεία αυτού, κατά τη βουλγαρική πλευρά, δεν υπάρχουν ούτε «μακεδονική γλώσσα» ούτε ξεχωριστή ιστορία των λαών, θέσεις που προκαλούσαν κατά καιρούς εντάσεις στις διμερείς σχέσεις, τις οποίες ενέτεινε τα τελευταία χρόνια η πολιτική εξαρχαϊσμού, με έντονο αλυτρωτισμό, που υλοποιούσε ο Γκρούεφσκι.

Συχνά-πυκνά τα αίματα μεταξύ «αδελφών» άναβαν με το παραμικρό και για θέματα όπως σε ποιον ανήκουν οι εκχριστιανιστές των Σλάβων, Κύριλλος και Μεθόδιος ή «τίνος είναι» ο τσάρος Σαμουήλ, που εκτός Βαλκανικής δύσκολα γίνονται αποδεκτά ως αιτίες τριβών. Ουκ ολίγες φορές, μάλιστα, η Σόφια είχε καταγγείλει ανοιχτά τα Σκόπια για πολιτική αλυτρωτισμού και εδαφικές βλέψεις εις βάρος της (Μακεδονία του Πιρίν), απειλώντας πως θα εμποδίσει την ένταξή της στο ΝΑΤΟ και στην Ε.Ε.

Κάπως έτσι τα τελευταία χρόνια, Βουλγαρία και Ελλάδα βρέθηκαν στην ίδια όχθη, να αντιμάχονται τον «επιθετικό εθνικισμό» των Σκοπίων, όπως αυτός εκφραζόταν από τον Νίκολα Γκρούεφσκι, με τα αγάλματά του και τις αρχαίες τριήρεις στην κοίτη του Βαρδάρη, χωρίς ωστόσο να έχει συγκροτηθεί, επισήμως τουλάχιστον, «αντιμακεδονικός άξονας» Αθήνας – Σόφιας όπως δεν έπαυαν να καταγγέλλουν τα Σκόπια.

Τώρα, με την υπογραφή του πολυσυζητημένου συμφώνου, το άτυπο ελληνοβουλγαρικό «μέτωπο» κατά του ακραίου εθνικισμού των Σκοπίων «σπάει». Η Ελλάδα μένει μόνη αυτή πλέον να φωνάζει εναντίον της «αλυτρωτικής πολιτικής» και της παραβίασης των κανόνων «καλής γειτονίας» από τους ηγέτες της FYROM και αυτή η «μοναξιά» μάλλον δεν ευνοεί τους διπλωματικούς της χειρισμούς, ενώπιον επερχόμενων εξελίξεων στους ευρωατλαντικούς στόχους της γείτονος.

«Αν υπάρχει κάποιο άμεσο περιφερειακό αποτέλεσμα, από την υπογραφή της συμφωνίας καλής γειτονίας, αυτό είναι η αύξηση των πιέσεων στην Ελλάδα, για μια πιο εποικοδομητική στάση, ειδικά σχετικά με την ένταξη της “Δημοκρατίας της Μακεδονίας” στο ΝΑΤΟ», σχολίασε η διευθύντρια προγράμματος της δεξαμενής σκέψης «Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής» και πρώην εκπρόσωπος του βουλγαρικού υπουργείου Εξωτερικών, Βέσελα Τσέρνεβα.

Τις ανομολόγητες, επί του παρόντος, ανησυχίες της Αθήνας επιχείρησε να κατευνάσει ο Μπορίσοφ πρόσφατα, στην κατ’ ιδίαν συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη, όπου προσκλήθηκε –για τον σκοπό αυτό – εκτάκτως και εκτός προγράμματος στην κοινή συνεδρίαση των υπουργικών συμβουλίων Ελλάδας και Σερβίας. Εκεί, στο πλαίσιο της συζήτησης για τις εξελίξεις στα Σκόπια, φέρεται να διαβεβαίωσε, με αφορμή την υπογραφή του συμφώνου, τον Ελληνα πρωθυπουργό ότι η Βουλγαρία «θα σεβαστεί τις ευαισθησίες της ελληνικής πλευράς».

Προϋποθέσεις

Με την υπογραφή ενός συμφώνου ασφαλώς και δεν εξαλείφονται μονομιάς οι προαιώνιες διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών, που ερίζουν ακόμα και για τους αγίους (Κύριλλο και Μεθόδιο) ούτε διαλύθηκαν από το μεσημέρι της Τρίτης τα σύννεφα στις διμερείς σχέσεις. Εξάλλου, σύμφωνο φιλίας έχει υπογράψει από τα μέσα της δεκαετίας του ’90 και η Ελλάδα με την Αλβανία, αλλά οι σχέσεις τους εξακολουθούν να πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο.

Υπό την προϋπόθεση ότι η συμφωνία δεν θα μείνει στα χαρτιά, ο διεθνής παράγοντας αισιοδοξεί ότι έγινε ένα σημαντικό βήμα για την εξάλειψη ενός πεδίου τριβής και πρόκλησης εθνοτικής έντασης στην ασταθή Βαλκανική και ως τέτοιο το χαιρέτισαν με ανακοινώσεις τους Ουάσιγκτον, Λονδίνο, Βρυξέλλες, Βερολίνο. Πάντως, πηγή του υπ. Εξωτερικών υπενθύμισε στην «Κ» ότι έχει ήδη προγραμματιστεί στα τέλη Αυγούστου ταξίδι του Ν. Κοτζιά στα Σκόπια.

Αντιδράσεις και στα Σκόπια

Η κυβέρνηση Ζάεφ έχει αποδυθεί σε εκστρατεία αποκατάστασης του κλίματος καλής γειτονίας με τα όμορα κράτη, το οποίο είχε διαταραχθεί λόγω του εθνικιστικού παροξυσμού του Γκρούεφσκι. Αποτελεί αυτό προτεραιότητά της καθώς η «καλή γειτονία» είναι ένα από τα βασικά κριτήρια που πρέπει να πληροί μια χώρα για να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ πρωτίστως και στην Ε.Ε. στη συνέχεια. Δεν θα είναι όμως καθόλου εύκολο για τον σοσιαλδημοκρατη πρωθυπουργό, αν και έχει τη στήριξη του διεθνούς παράγοντα, να μεταβάλει την πολιτική του στα μεγάλα θέματα, όπως την είχε διαμορφώσει και υλοποιούσε ο εθνικολαϊκιστής Γκρούεφσκι.

Οι θεματοφύλακες του «μακεδονισμού», μαζί και οι πανίσχυρες (οικονομικά και πολιτικά) οργανώσεις της διασποράς, αντέδρασαν ήδη στην υπογραφή του συμφώνου καταγγέλλοντας ότι ανοίγει ο δρόμος για να «καταπιεί» η Βουλγαρία το «μακεδονικό έθνος» –κάποιοι μίλησαν και για νέα συνθήκη του Αγίου Στεφάνου, διά της οποίας είχε γίνει η Μεγάλη Βουλγαρία– ενώ το κόμμα τους, το ισχυρό VMRO, δήλωσε ότι θα την καταψηφίσει όταν έρθει προς κύρωση στη Βουλή. Εξάλλου, σε μια κίνηση αποδοκιμασίας του απείχαν από τις εκδηλώσεις της Τετάρτης, στην πόλη Κρούσεβο, για την επέτειο του Ιλιντεν, που για πρώτη φορά φέτος εορτάστηκαν από κοινού με τη Βουλγαρία στο πλαίσιο της προσέγγισης με την υπογραφή της συμφωνίας και μάλιστα είχε ως κεντρικό ομιλητή Αλβανό, τον πρόεδρο της Βουλής, Τααλάτ Τζαφέρι.

 

Πηγή: Έντυπη έκδοση της ‘Καθημερινής”.

14 Σχόλια

   • Gunslinger32

    Καλημέρα αγαπητέ Viper.
    Δυστυχώς, το θέμα των Σκοπίων δεν είναι η μόνη ανησυχητική εξέλιξη στα βόρεια σύνορα της Ελλάδος, καθώς παρατηρώ ότι παρόμοιο παιχνίδι στείνουν και στην βορειοδυτική Ελλάδα οι Αλβανοί που διεκδικούν Ελληνικά εδάφη.

    Στη βορειοανατολική πλευρά, δεν είναι μόνο οι Βούλγαροι οι οποίοι διεκδικούν επίσης ένα μεγάλο μερίδιο (επειδή θέλουν να πείσουν κάποιους ότι τους «ανήκουν» απο ανέκαθεν κάποια εδάφη της Ελλάδας που δεν κατάφεραν να πάρουν απο τον Χασάν Ταχσίν*, αλλά και οι Τούρκοι που ετοιμάζονται για έναν νέο «Αττίλα» με την ίδια δικαιολογία που χρησιμοποίησαν και για την εισβολή στην Κύπρο(δλδ την προστασία των «ανθρώπων» τους στην Θράκη απο τους «Έλληνες φονιάδες» που σκοπεύουν να τους κατασφάξουν και διάφορα αλλά σενάρια που τσαμπουνά η τουρκική προπαγάνδα για να φαρμακώσει το κλίμα εντός της Ελλάδος).

    Δεν είμαι σίγουρος ποιός ή τι είναι πιο επικίνδυνο για την εθνική ασφάλεια της Ελλάδος.

    Οι εισβολείς απο βορά και ανατολή, ή η παθητική συμπεριφορά των προφανώς ανύπαρκτων πολιτικών στην Ελλάδα;

    Πρόσφατα αγόρασα το βιβλίο του Παναγιώτη Νάστου(Συνταγματάρχης ε.α.) «Η Κυπριακή τραγωδία και ο σκοτεινός ρόλος των μεγάλων δυνάμεων» που ασχολείται όπως λέει και ο τίτλος με την τουρκική εισβολή στην Κύπρος. Ελπίζω να μην χρειαστεί να γραφτεί κάποτε και ένα για την υπόθεση της Μακεδονίας η για την Θράκη και Ήπειρο.

    Δεν προτείνω πόλεμο, αλλά νομίζω ότι όσο διαθέτουμε ακόμα την στρατιωτική δύναμη(σαν εργαλείο εξωτερικής πολιτικής), θα ήταν προτιμότερο να αλλάξουμε ρυθμό και τακτική απέναντι σε τέτοιου είδους προκλήσεις απέναντι στους προβληματικούς γείτονες απο τον βορρά, οι οποίοι δεν άργησαν και δεν δίστασαν να κλείσουν τα σύνορα τους σε χρόνο ρεκόρ, όταν ξεκίνησε η μεγάλη έξοδος των λαθρομεταναστών με προορισμό την κεντρική και βόρεια Ευρώπη.

    Οι αναφορές/περιγραφές του φίλου Theognostos στο παρακάτω σχόλιο του, θα πρέπει να μας κάνουν το λιγότερο προσεκτικούς για την γνώμη που έχουν σχηματίσει αρκετοί πολίτες στα σκοπιά,αλβανία και Βουλγαρία με την συστηματική πλύση εγκεφάλου που τους κάνουν εκείνοι που κρύβονται πίσω απο τους Σκοπιανούς, Αλβανούς και Βούλγαρους πολιτικούς.

    *«Από τους Έλληνες πήραμε την πόλη και στους Έλληνες θα την παραδώσουμε». Τα λόγια του τελευταίου Πασά της Θεσσαλονίκης, Χασάν Ταχσίν, που αρνήθηκε στους Βούλγαρους την παράδοση έναντι υψηλής αμοιβής. Μαρτυρία ντοκουμέντο…

    Διαβάστε όλο το άρθρο: http://www.mixanitouxronou.gr/apo-tous-ellines-pirame-tin-poli-ke-stous-ellines-tha-tin-paradosoume-ta-logia-tou-telefteou-pasa-tis-thessalonikis-chasan-tachsin-pou-arnithike-stous-voulgarous-tin-paradosi-enanti-ip/

  • ΑΧΕΡΩΝ

   Ἡ θέση του Βούλγαρου ΥΠΕΞ δέν είναι νέα,ούτε πρωτότυπη,βασίζεται σε μία απτή πραγματικότητα,αλλά όπως συνήθως στην πολιτική και την διπλωματία,αποσιωπεί μία άλλη πραγματικότητα.
   Για να γίνω σαφέστερος:
   α)Ὁ «μακεδονισμός» είναι πρόσφατη εφεύρεση,και δέν μπορεί να συγκολλήσει ούτε κἄν τους σλαβόφωνους,πόσο μάλλον αυτούς με τους Αλβανούς,ἤ τους τουρκογενείς,για παράδειγμα τους Γιουρούκους.
   β)Ἡ άλλη αλήθεια είναι ότι ιστορικά ήταν βουλγαρόφρονες και ὁ Γκότσε Ντέλτσεφ,και ὁ Ντάμε Γκρούεφ.
   Ήταν «βερχοβιστές»,δηλαδή οπαδοί της «άνωθεν»,εκ Βουλγαρίας καθοδηγήσεως του αγώνος,ενώ οἱ «κεντρικοί»(σεντραλιστές),όπως οἱ εμβληματικοί Πανίτσας και Σαντάνσκι ήταν οπαδοί της επί τόπου καθοδηγήσεως,με απώτερο ίσως σκοπό την αυτονόμηση,αλλά εξουδετερώθηκαν σταδιακά.
   γ)Καθόλου απροσδόκητα,ὁ Βούλγαρος δέν κάνειλόγο για τον άλλο ιστορικό δρώντα στην περιοχή,την Ἑλλάδα.
   Στην Μακεδονία αντιπάλαισαν ἡ Ἑλλάδα και ἡ Βουλγαρία,ἡ τελευταία μέ όλο σχδόν τον «καλό κόσμο» της εποχής πίσω της.
   Αλλά επί της ουσίας,πρόκειται για μονομαχία ανάμεσα στην Ἑλλάδα και την Βουλγαρία.
   Όλοι οἱ υπόλοιποι,ρουμανίζοντες,αλβανοί,ακόμη και και οἱ κρατούντες Οθωμανοί,ήταν κομπάρσοι.
   Λόγω ιστορικών και πολιτκών συγκυριών,την θέση της Ἑλλάδος στην διεκδίκηση της Μακεδονίας,την πήρε ἡ Σερβία,κατόπιν Γιουγκοσλαβία.
   Με την έκλειψη της τελευταίας,ἡ Ἑλλάς θα μπορούσε να επανεμφανιστεί στον στἰβο,αλλά ἡ «ισχυρή» Ἑλλάς του 1990 δέν ήταν ἡ ηττημένη Ἑλλαδίτσα του 1904-1908…

   Στο σήμερα,βλέπουμε την καθημαγμένη Βουλγαρία,που φοβόμαστε μάλιστα μήν πέσουμε στο επίπεδο της,να διεκδικεί με αξιώσεις ότι ἡ προνομιούχος Ἑλλάς του χθές απαξίωσε να διεκδικήσει.
   Ἡ διαφορά οπτικής με τον Viper.εἰναι εν προκειμένω ότι ὁ «μακεδονισμός»,ανεξαρτήτως του ποιά αντανακλαστικά τον προκαλούν,διεκδικεί μόνο από την Ἑλλάδα,και εν τέλει αδικεί μόνο την Ἑλλάδα.

   ΥΓ.
   Ευχαριστώ για τα PDF.

   Απάντηση
   • viper3000ad

    @ Αχέροντα
    Η ιστορική σας αναφορά στην εισαγωγή του σχολίου είναι ορθή. Η διαφορά μας δεν ήταν μόνο στα δεδομένα του Μακεδονισμου, αλλά και την σκόπιμη επίδειξη αδιαφορίας από το πολιτικό γίγνεσθαι, για την μετεξέλιξη των Σκοπίων. Βολεύει ο εθνικισμός και μια πατριωτική στάση πριν τις κάλπες. Όλοι γνωρίσαμε τις εξελισσομενες θέσεις παλαιού ΥΠΕΞ που προκάλεσε και πολιτικό σχίσμα στην δεκαετία του 90. Σε παλαιότερη γόνιμη μας συζήτηση είχατε τονίσει ότι το Θεμα είναι ναρκοθετημενο (για να προσθέσω ίσως καλοστημένο ) . Πιθανόν μιλουσατε για την παραχάραξη της Ιστορίας εκ των Σκοπιων, αλλα πολιτιστικα δεν υπαρχει μη ναρκοθετημενο διπλωματικό επεισόδιο. Επιπροσθετα γραφοντας ηθελα να σας τονισω τις δικες μας τρικλοποδιες, φοβάμαι όμως ότι θα χαρακτηρίσω εύκολα γραφικός. Το 2007 ως το 2010 , είχε προταθεί να σχηματισθεί κοινή ομάδα εργασίας για εισαγωγή κοινών πολιτιστικών εκδηλώσεων και τροποποίηση διδαδκομενων σχολικών βιβλίων από τους Σκοπιανούς . Περίπου ότι υπέγραψε ο Βουλγαρος υπουργός Παιδείας τώρα. Φυσικά υπήρξε μια μεγάλη ευκολία στο να αρνηθούμε.
    Φυσικά και ο Μακεδονισμος αφαιρεί περισσότερα από την Ελλάδα, αλλά προσθέτει και περισσότερα σε επιρροή. Το γεγονός αυτό μόνο πολύ πρόσφατα έχει αναλυθεί στο ΥΠΕΞ,τελευταια διαφαίνεται ένας ισχός πολιτιστικός άξονας στην περιοχή σε επικοινωνία με την Σερβία. Ελπίζω να επικρατήσει και κάποια στιγμή να δούμε πέραν της ονοματολογιας που βοηθά πολιτικάντηδες . Κλείνω το σχόλιο με μια σκέψη, το κλειδί στην περιοχή είναι το Κόσοβο, αφού είναι το μοντέλο που ταιριάζει περισσότερο στα Σκόπια…

   • ΑΧΕΡΩΝ

    @viper3000ad
    Ἡ Ἑλλάς έχει πλούσιο ιστορικό στο κλώτσημα ευκαιριών,ἤ στην λήψη λανθασμένων αποφάσεων,αλλά στην περίπτωση της Βαρντάσκας υπήρξε περίοδος παγετώνων επί Γκρούεφσκι,και την περίοδο 2007-2010,αυτός ήταν πρωθυπουργός εκεί.
    Με απασχολεί όμως,και το ότι πέρα από πρόσωπα,ἡ Βαρντάσκα έχει κραταιούς χορηγούς και συνηγόρους διεθνώς.
    Το όνομα του Τζώρτζ Σόρος είναι μάλλον κομβικό σημείο αναφοράς.
    Δέν γνωρίζω ἡ κάθε ἑλληνική κυβέρνηση ποιούς και πόσους παίκτες έχει να αντιμετωπίσει εκτός της πολιτικής ηγεσίας της Βαρντάσκας.
    Το ευκολώτερο βέβαια,είναι να σηκώσουμε τα χέρια ψηλά,να μουρμουρίσουμε «δέν μας άφησαν,δέν μας ευνόησαν οἱ περιστάσεις,δέν θέλαμε να ανεβάσουμε την ένταση,θα μας έκοβε ἡ Ευρώπη την καλημέρα»,μέχρι και κάτι αυθεντικά «προχώ»,όπως «μά,και ποιό το πρόβλημα ἄν αυτοπροσδιορίζονται όπως θέλουν;».
    Το θέμα όπως το βλέπω τα τελευταία χρόνια,και στον βαθμό που μπορώ να διακρίνω κάτι πέρα από τις τετριμμένες «διστριβές» των διπλωματών,είναι ότι αυτό το κράτος δέν έχει μέλλον στην παρούσα μορφή του,και ίσως θα ήταν προτιμώτερο για την Ἑλλάδα να προετοιμάζεται για την επόμενη μέρα.
    Και πάντως να μήν σπεύσει ἡ Ἑλλάς να δώσει «διαπιστευτήρια μακεδονικότητας» στην Βαρντάσκα,όχι μόνο επειδή θα είναι αυτοκτονικό εθνικά,αλλά και για τους παρακάτω λογους.
    Σενάρια υπάρχουν πολλά,όχι όλα ευνοϊκά,μάλλον κάποια είναι δυσμενέστερα από όσο ἡ σημερινή κατάσταση,όπως ἡ απορρόφηση της Βαρντάσκας ἤ του μεγαλύτερου μέρους της,μαζί με την μεθόριο προς Ἑλλάδα,από την Βουλγαρία.
    Τότε,θα έχουμε ενδεχομένως συνέχιση της Μακεδονολογίας,αλλά αυτήν την φορά από την Σόφια,στα πλαίσια μάλιστα του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε.
    Ἄν μάλιστα διατατηρηθεί ἡ ονομασία «Μακεδονία» για την νέα επαρχία,ἡ φαγούρα θα είναι έντονη.
    Εάν δέν λήξει το θέμα της συνταγματικής ονομασίας,με διατήρηση της κρατικής οντότητος,τότε θα πρέπει να φροντίσει ἡ Ἑλλάς να διατηρήσει σύνορα με την Σερβία,ώστε να μήν είναι ευάλωτη σε αποκλεισμούς διαφόρων μορφών.
    Στο πληκτρολόγιο,βέβαια,είναι εύκολο να πείς το ένα ἤ το άλλο,αλλά επειδή έχουμε ακούσει θριαμβολογίες ακόμη και για τα Ίμια,καλό είναι να γράφουμε τα αυτονόητα,επειδή οἱ κυβερνώντες αρέσκονται στα ακατανόητα.

   • Gunslinger32

    @ΑΧΕΡΩΝ
    Αγαπητέ ΑΧΕΡΩΝ σε ευχαριστώ πολύ για τις εξηγήσεις, ομολογώ ότι είμαι αδιάβαστος και ότι οι γνώσεις μου στο θέμα είναι περιορισμένες, ειδικά για τα υπόβαθρα(υψηλά γράμματα) και αρκετές απο τις λεπτομέρειες που αναφέρεις. Παρατηρώ ότι οι διεκδικήσεις των βόρειων απέναντι στην Ελλάδα έχουν καταντήσει «μόδα» ή (και αυτό είναι το χειρότερο σενάριο), αποτελούν περισσότερα μέρη ενός μεγάλου σχεδίου για ένα είδος «κοσυφοπεδοποίησης» της βόρειας Ελλάδας(Ήπειρο, Μακεδονία,Θράκη) και αυτό με την (κρυφή) έγκριση της ελληνικής πολιτικής σκηνής που υποχωρεί σε αρκετά εθνικά θέματα τα οποία ξεκινούν απο τα σχολεία.

    Προφανώς στην (πολιτική)Αθήνα αδυνατούν να κατανοήσουν ότι οι γείτονες συνηθίζουν να μεταφράζουν την παθητική στάση ως αδυναμία, η απλά αδιαφορούν(για να μην πω ότι συνεργάζονται με τους δράστες), εφόσον δεν τους ενδιαφέρουν και τόσο που βρίσκονται τα σύνορα της Ελλάδος όσο δεν φτάνουν δίπλα στο Σύνταγμα(εδώ γίνομαι επίτηδες υπερβολικός).

    Υ.Γ.
    Παρακαλώ ?

 1. selenos

  Πριν απο εναν μηνα περιπου,εγινε ασκηση του ΕΤΑ στην Βουλγαρια,με μια Βουλγαρικη μοναδα ειδικων επιχειρησεων.Το Πενταποσταγμα αμεσως ειδε…Ορθοδοξο τοξο.Μηπως ειδε και Ορδοδοξη σφενδονα;Ας καταλαβουν καποιοι,οτι με την θρησκεια δεν γινεται εξωτερικη πολιτικη.Οι γελοιοτητες εχουν και ορια.

  Απάντηση
 2. viper3000ad

  @Αχέροντα
  Κάθετα διαφωνώ ότι το 2007 έως 14 ήταν παγωμένη περίοδος για το Σκοπιανό. Μάλιστα κατά την άποψή μου δεν θα υπάρξει ευνοϊκότερη μεταχείριση από την πλευρά των Σκοπίων. Ο πρωην Πρωθυπουργός Γκουεφσκι είχε γεννηθεί στα Σκόπια με σλαβομακεδονικη παιδεία, χριστιανός ορθόδοξος στο θρήσκευμα, με πρόγονο που πολέμησε στον Ελληνοιταλικο πόλεμο στον Ελληνικό στρατό . Μάλιστα λέγεται ότι σε χωριό στη Φλώρινα υπάρχει μνημείο με το όνομα του παππού του (ανάμεσα σε άλλων πολλών πεσόντων) Την περίοδο του εμφυλίου η οικογένειά του πέρασε στην Γιουγκοσλαβία όπως χιλιάδες άλλες οικογένειες, πολιτικοί και κοινωνικοί πρόσφυγες . Η στάση του αποτέλεσε συνδετικό κρίκο μεταξύ των Σκοπίων και πρόσκαιρο ανάχωμα στις Βουλγαρικές ή Αλβανικες επιταγές.

  Απάντηση
  • ΑΧΕΡΩΝ

   Και εγώ από πλευράς μου υπενθυμίζω το δούλεμα του Άντον Μιλόσοσκι ΥΠΕΞ της Βαρντάσκας την εν λόγω περίοδο.
   Και ὁ Γκρούεφσκι είναι ανθέλλην και αντιδημοκράτης,έχει πολώσει και τους ίδιους τους Σλαβόφωνους στην χώρα του,και έφυγε σχεδόν από το παράθυρο από την εξουσία πρόσφατα.

   Απάντηση
   • viper3000ad

    Με όλο τον Σεβασμό, χάνετε πάλι την σκοπιά της υπόθεσης, στόχος μας είναι η αποτροπή της μετεξελιξης των Σκοπίων σε αποσταθεροποιητικό Αλβανοβουλγαρικό παράγοντα. Επίσης δεν εκδιώθηκε από Σλαβόφωνους, αλλά από Αλβανόφωνους, τεράστια διαφορά ! Αναντίρρητα εαν ΔΕΝ πόλωνε τους Σκοπιανούς θα ενεργούσε σε τελική ανάλυση εις βάρος μας. Παραθέτω μια μικρή βιντεοαναφορά παρακάτω για την δική μας πελαγοδρόμηση στο ΥΠΕΞ και επειδή άπτεται πολιτικών ενεργειών, ΤΟΝΙΖΩ οτι δεν έχω ΚΑΜΙΑ κομματική χροιά . Το δε απόσπασμα το ανακάλυψα τυχαία και κρίνοντας από τα γεγονότα των ταραχών στα Σκόπια, το θεώρησα διαχρονικά πολύ αστείο. Αφήνω τα σχόλια της ονοματολογίας και το εαν αποτελεί πολιτικό μανιφέστο στους θεατές.
    ——https://www.youtube.com/watch?v=41HA_cn0GlY .. Tag=ΟΙ ΑΝΤΙΦΑΤΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

   • ΑΧΕΡΩΝ

    Δέν είναι μυστικό ότι ὁ Μητσοτάκης αδιαφορούσε για την ονομασία,ενώ ἡ εκμετάλλευση του θέματος από τον Α.Παπανδρέου ήταν κομματικώς ότι λογικώτερο.
    Παρ᾿ότι λίγα χρόνια πρίν,ὡς πρωθυπουργός,παρακαλούσε να θάβεται το πρόβλημα από ἑλληνικής πλευράς,με το εντελώς ξεκούδουνο εκείνο «ἄς μήν αναπαράγουμε την προπαγάνδα των Σκοπίων».
    Ίσως αγνοούμε κρίσιμες λεπτομέρειες,αλλά ἡ δημόσια δήλωση ότι «σε δέκα χρόνια κανείς δέν θα θυμάται το όνομα»,κρινόμενη υπό το φώς και μεταγενεστέρων θέσεων,όπως στο σχέδιο Ανάν,ήταν μία γνήσια έκφραση μειοδοσίας του ιπεκτσή Μητσοτάκη.
    Το 1992-93 ὁ Γκλιγκόρωφ είχε περιθώρια για αναδιπλώσεις,αλλά προφανώς ὁ Μητσοτάκης τον απάλλαξε από κάθε πίεση.
    Αυτή είναι ἡ εικόνα που έχω αποκομίσει εγώ.

 3. Theognostos

  Πρίν μερικούς μήνες είχα πάει σέ ένα μαγαζί νά φάω. Ηλθε η σερβιτόρος νεαρή κοπέλα με μαύρα ίσια μαλλιά ψυλή αδύνατη. Είχε καί μία κάπως βαριά προφορά όταν μιλούσε . Εδωσε τόν κατάλογο καί μετέπειτα τό ίδιο στό διπλανό τραπέζι. Τήν ρώτησαν λοιπόν οι άνδρες αστεία εάν είναι από το Τέξας. Οχι ήλθε η απάντηση και η ερώτηση της γιατί τήν ρώτησαν εάν είναι από το Τέξας….Φυσικά η επεξήγηση ήτα βαριά προφορά στά εγγλέζικα πού δέν είχε νά κάνει τίποτα με το Τέξας απλά αστειευόντουσαν. Νευρίασε καί τούς είπε ότι είναι από τήν μακεδονία και έφυγε…..

  Ηλθε η στιγμή νά παραγγείλουμε οπότε τήν ρώτσα εάν ήταν απότήν Μακεδονία. Η απάντηση θετική. Δηλαδή ρώτησα επεξήγησα οτι ήταν Ελληνίδα. Εγινε χαμός. Εβριζε τους Ελληνες ότι δέν αξίζουν ούτε κάν τό όνομα, ούτε τήν Θεσσαλονίκη τήν οποία μία ημέρα θά τήν απελευθερώσουν ότι είναι στά σχεδια η Ελλάς θά διαλυθεί ότι ο Μέγας Αλέξανδρος δέν ήταν Ελληνας και άλλες σαχκαμαρες….κτλ…κτλ…
  Οσο ήρεμα εξηγούσα την Αλήθεια τόσο εκείνη φώναζε στό σημείο νά τήν αλλάξουν πόστο…

  Παρόμοια περίπτωση υπήρξε καί με άτομο drafter όταν ήμουν στήν ΜακΝτόνελ Νταγκλας….νευρίασε επειδή θά δούλευε κάτω από Ελληνα αεροναυπηγό…ενώ εκείνος υπερήφανος μακεδόνἁς…νευρίασε εφόσον κατέριψα όλα όσα είχε πεί καί κτίσει περί μακεδονιας στούς τριγύρω του……

  τρίτη περίπτωση ακόμη καί στήν Ελληνική ορθόδοξη εκκλησία μία γυναίκα μού είπε ότι είναι από την μακεδονία …..δηλαδή Ελληνίδα …απάντησα….έγινε χαμός….

  όταν οι ΗΠΑ έστελναν στρατεύματα μαρίνς κτλ να περάσουν από τήν Θεσσαλονικη νά πάνε βόρεια τότε πού όλο το ΝΑΤΟ βομβαρδιζε την Σερβία καί έγινε η βὶαιη διάσπαση της Γιουγκοσλαβιας είχαν καί χάρτες από τό στέ ιτ ντιπαρτμεντ οπου έδειχναν Θεσσαλονικη και βόρεια Ελλάδα ως περιοχή υπό κατοχή γιά μετέπειτα απελευθέρωση

  τό συμπέρασμα

  μέ τήν πάροδο τού χρόνου καί τήν παραχάραξη της ιστορίας από εκείνους πού γνωρίζουν
  πού θέλουν νά σβήση ο σωστός Ελληνισμός πού μισούν τούς Ελληνες κατά βάθος ενώ χαμογελούν δίνοντας χειραψείες πολιτικές αυτή η συστηματική μεθοδευμένη αλλοτρίωση έχει ως αποτέλεσμα ο μέσος ανθρωπος νά μην γνωρίζει τήν Αλήθεια νά γίνεται έρμαι μίσους καί παθών μέ αποτέλεσμα όταν έρχεται σέ επαφή μέ το Φώς της Αλήθειας νά θέλει νά το σβήσει νά τό δολοφονὴσει….ακριβώς όπως έκαναν και με τήν Αλήθεια του Ιησού Χριστού εξ Ελληνίδος μητρος Μαρίας που σημαίνει θαλασσινη…οπως εξηγεί στό ευαγγέλιον εις τα ίδια ήλθεν καί οι ιδιοι αυτόν ού παρέλαβον δηλαδή μιλάει ο ευαγγελιστής γιά τούς Έλληνες τότε εφόσον ακόμη οί ίδιοι είχαν ξεχάσει τήν ιστορία τους ότι ακόμη και οι σαμαρείτες ήταν Ελληνικό φύλο….ότι η Δεκάπολις δηλαδη οι δέκα πόλεις υπήρξαν απότήν αρχαιὸτητα εκεί..άρα εξηγηται και το μίσος ενάντια στο φώς το Αληθινον τό οποιον όμως η σκοτία αυτό ού κατέλαβεν ….

  Απάντηση

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: