Μετατροπή βλημάτων 203 χιλ. σε κατευθυνόμενες-λέιζερ βόμβες

Αυτοκινούμενα πυροβόλα M-110A1 της 162 Αυτοκινούμενης Μοίρας Βαρέως Πυροβολικού. (Φωτ: ΓΕΣ)

Τα ελληνικά αυτοκινούμενα πυροβόλα Μ110Α2 των 203 χιλ. υπηρετούν πλέον μόνο στις εφεδρείες και θα αντικατασταθούν τελείως με μεταχειρισμένα Μ270 MLRS. Πυροβόλα με διαμέτρημα μεγαλύτερο των 155 χιλ. δεν χρησιμοποιούνται πλέον από τους στρατούς του ΝΑΤΟ.

Χάρη στην τεχνολογία και αυξημένη ταχυβολία των σύγχρονων πυροβόλων, τα Μ110Α2 δεν έχουν θέση στις σύγχρονες μάχες πυροβολικού. Ωστόσο τα βλήματα τους είναι χρήσιμα λόγω του μεγάλου διαμετρήματος τους.

Οι Αμερικάνοι αξιοποίησαν τέτοια βλήματα μετατρέποντας τα σε κατευθυνόμενες-λέιζερ βόμβες GBU-28.

98 ΑΔΤΕ – Εκπαίδευση εφέδρων στη βολή πυροβόλου 8 ιντσών του αυτοκινούμενου πυροβόλου Μ110Α2 . (Φωτ: © ΓΕΣ)

Οι βόμβες αυτές ειναι bunker busting, δηλαδή προορίζονται να χτυπήσουν πολύ καλα οχυρωμένες θέσεις και η καθοδήγηση τους περιλαμβάνει σύστημα GPS/INS. Επομένως θα μπορούσαμε να μετατρέψουμε βλήματα από Μ110Α2 που θα αποσυρθούν σε “έξυπνες” βόμβες με την προσθήκη ενός φτηνού κιτ μετατροπής με σύστημα GPS/INS!

Οι Τούρκοι το έχουν κάνει ήδη.

Η Ελλάδα πρέπει να γίνει το Ισραήλ της Ευρώπης
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

13 Απαντήσεις

 1. Oι Αμερικανοι δεν μετετρεψαν βληματα των 203χλ σε βομβες(GBU-28), αλλα χρησιμοποιησαν τμηματα της καννης των Μ110Α2 ως κορμο(και αυτο για μια αρχικη παρτιδα μονο) για αυτες.

 2. Για περισσοτερες πληροφορίες σε σχέση με την μετατροπή από τις κάννες και όχι τα βλήματα όπως λανθασμένα αναφέρεται μπορειται να λάβεται σε αυτό http://hellarmforces2010.blogspot.gr/2013/12/quiz-no19.html.
  Η μετατροπή έγινε στον Α’ ΠΌΛΕΜΟ ΤΟΥ ΚΟΛΠΟΥ για να εχουν γρήγορα έναν αριθμό βομβών λόγω του πάχους της κάννης και της σκληρότητας αυτης
  ΠΡΟΣΈΞΤΕ ΛΙΓΟ ΤΙ ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΕΡΕΤΑΙ

  1. Ευχαριστώ για την παρατήρηση.
   Η αλήθεια είναι πως οφείλουμε να είμαστε πιο προσεχτικοί σε οτιδήποτε διαβάζουμε και αναδημοσιεύουμε από το διαδίκτυο, πολλά θέματα και άρθρα περιέχουν μία αλήθεια και “εφτά ψέμματα” με σκοπό να δημιουργήσουν εντυπώσεις, και πολλές φορές “πέφτουμε” άθελα στην παγίδα του, προσωπικά προσπαθώ καθημερινώς να τις αποφύγω, Δυστυχώς πάρα πολλές ιστοσελίδες, πλην ελάχιστων εξαιρέσεων, που (λένε πως) ασχολούνται με τα αμυντικά θέματα και την στρατιωτική τεχνολογία στην ελληνική πραγματικότητα, έχουν την υπερβολή και τον εντυπωσιασμό σε καθημερινή βάση ως κύριο τίτλο στα θέματα τους.

   Οποιαδήποτε καλοπροαίρετη παρατήρηση και συμβουλή για να κρατήσουμε ένα επίπεδο στη σελίδα είναι καλοδεχούμενη.

   Εύχομαι καλή συνέχεια

   1. Ἐπίσης,Δούκα,στην περιγραφή της πρώτης φωτό ὑπάρχει ἕνα λαθάκι,καθώς πρόκειται για Μ-110Α2 και ὅχι Α1.
    Φιλικά πάντα.

    1. Η σελίδα του ΓΕΣ, και συγκεκριμένα στο οπλοστάσιο του Πυροβολικού, δεν αναφέρει τίποτα για το πυροβόλο M110 A1 παρά μόνο για το M110 A2 (με ημερομηνία ενημέρωσης την 18.05.2009). Σε δημοσίευση του ΓΕΣ την 04.05.2012 με τίτλο Βολές ΠΒ, στην ΠΕ της ΙΙ Μ/Κ ΜΠ αναφέρει πως πραγματοποιήθηκαν βολές με πυροβόλα Μ110 Α1 8 ιντσών (από εκεί είναι και η φωτογραφία).
     Ίσως να έχεις δίκιο.

  2. Η απάντηση της σελίδας “Η Ελλάδα πρέπει να γίνει το Ισραήλ της Ευρώπης”

   Φαίνεται οτι μερικα “βληματα” με ειδικότητα το γλύψιμο της εκάστοτε πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας, που παριστάνουν τους ειδικούς της αμυντικής τεχνολογίας, παρεξηγήθηκαν απο την πρόταση μας για μετατροπή βλημάτων πυροβολικού 203 χιλ. σε “έξυπνες” αερομεταφερόμενες βόμβες.
   Έσπευσαν να μας “διορθώσουν” επισημανοντας οτι οι Αμερικάνοι χρησιμοποίησαν τμηματα της καννης Μ201 των βλημάτων ως κορμο για το GBU-28 και οτι ο ορος “μετατροπή των βλημάτων” που χρησιμοποιήσαμε δεν είναι σωστός..
   Μας κατηγόρησαν επίσης οτι ακολουθούμε το “ρεύμα”, προτείνοντας λύσεις για την άμυνα της χωρας μας καθαρά με σκοπό τον εντυπωσιασμό, την υπερβολή και την δημιουργία εντυπώσεων..

   Δεν εχει νόημα να μπούμε σε τεχνική ανάλυση και επιστημονική ορολογία για την καθε πρόταση που κάνουμε – παρόλο που υπάρχει αυτη η δυνατότητα – γιατι ο Ελληνας φορολογούμενος πολίτης ενδιαφέρεται που πάνε τα χρήματα του και πόσο ασφαλής ειναι η χώρα του.
   Δεν τον νοιάζει να μάθει τι είναι πυροσωλήνας και ποια είναι τα είδη του..
   Η χρήση βλημάτων πυροβολικού ως αερομεταφερόμενες βόμβες εγινε για πρώτη φορα στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο!
   Η μετατροπή των βλημάτων πυροβολικού των 203 χιλ. σε “έξυπνες” βόμβες δεν μπορεί να γινει χωρίς τη προσθήκη νεου πυροσωλήνα προσέγγισης και δεν αναφέρθηκε καν γιατί θεωρείται αυτονόητο!
   Αν οι Αμερικάνοι χρησιμοποίησαν μόνο τις κάνες των βλημάτων ποσώς μας ενδιαφέρει..
   Το πρόβλημα δεν ειναι τι έκαναν οι Αμερικάνοι με την GBU-28 αλλα τι κάνουν οι ελληνικές αμυντικές βιομηχανίες..

   Προφανως οι λύσεις που προτείνουμε φερνουν σε δύσκολη θέση το κρατικοδίαιτο προσωπικό των ελληνικών αμυντικών βιομηχανιών και τους ξεφτίλες – πουλημένους δημοσιογραφισκους που τους καλύπτουν..
   Αποδεικνύονται άχρηστοι να κάνουν ακόμα και τα αυτονόητα..
   Ποιο έργο εχετε να μας παρουσιάσετε ρε γελοίοι απατεωνισκοι?
   Που εχετε 2 διοικητικούς υπάλληλους για καθε ενα τεχνικό υπάλληλο και 30 δημοσιογραφισκους απο πισω να σας χτυπάνε παλαμάκια στα media!!
   Πως το δημιουργήσατε το χρέος των 170 δις δραχμών στην ΕΑΒ?
   Το F-22 Raptor προσπαθούσατε να φτιάξετε και πέσατε εξω?
   Μας παρουσιάζετε συστήματα με 8-bit μικροεπεξεργαστή 8082 (!) τη στιγμη που παιδάκια-μοντελιστές και φοιτητές παίζουν με 32-bit μικροεπεξεργαστές..
   Που όποια ελληνική ιδιωτική εταιρία πήγε να προτείνει κατι ή κατέβηκε σε “στημένους” διαγωνισμούς “δεν έβγαλε τη μέρα”.. εκτός απο ελάχιστες που επιβιωσαν..
   Που δεν εχει γίνει ενας τυπικός εκσυγχρονισμός των υποδομών στα στρατιωτικά εργοστάσια τοσα χρόνια με τόσα οπλικά συστήματα που αγοράστηκαν..
   Που πέρασε από στρατοδικείο ολόκληρος επισμηναγός (K. Χατζηαναστασίου) γιατί προσπάθησε να υλοποιήσει σε συνεργασία με τη βιομηχανία βόμβα λέιζερ που είχε αναπτυχθεί αποκλειστικά στο KETA?..

   Ζητούμε συγνώμη για το λαϊκισμό και την παρεξήγηση στη “μετατροπή” των βλημάτων πυροβολικού.
   Καλη συνεχεία στις παρουσιάσεις των “θριαμβευτικών νικών” απο τις ασκήσεις ρουτίνας των Ενόπλων Δυνάμεων, τον εγκωμιασμο των “παρεξηγημένων” ελληνικών αμυντικών βιομηχανιών και στην μετάφραση-αναμοχλευση άρθρων απο τη ξένη αμυντική ειδησιογραφία..
   Εμεις είμαστε οι πιο φανατικοί εχθροί σας και θα συνεχίσουμε με τις προτάσεις μας να αποδεικνύουμε την ποιότητα, το ρόλο και την άξια σας..

   1. Ποιον δημοσιογραφο βριζει και γιατί; Στα παραπανω σχολια βλέπω ορθες παρατηρησεις. Οι συλλογες καθοδηγησης μας λειπουν όχι το σωμα.

 3. Για να κανουμε στην Ελλαδα αυτο που εκαναν οι αμερικανοι με τις κανες των Μ-110 μιλαμε δεν υπαρχει περιπτωση να γινει ουτε σε 110 χρονια. Ασε που θα στοιχισει πολυ πιο ακριβα απο το αγορασουμε ετοιμες τις βομβες, οι δικες μας θα παραδοθουν στην Π.Α με καθυστερηση ετων, κτλ.

 4. 1)Οι Αμερικάνοι αξιοποίησαν τέτοια βλήματα μετατρέποντας τα σε κατευθυνόμενες-λέιζερ βόμβες GBU-28.

  Ούτε καν.

  2) Οι Τούρκοι το έχουν κάνει ήδη.

  Τι ακριβώς έχουν κάνει;

  3)θα μπορούσαμε να μετατρέψουμε βλήματα από Μ110Α2 που θα αποσυρθούν σε “έξυπνες” βόμβες με την προσθήκη ενός φτηνού κιτ μετατροπής με σύστημα GPS/INS

  Μας δείχνετε το kit και αν μπορείτε να μας δώσετε την τιμή του (σε σχέση με άλλα κιτ).

  H πρόταση μου να βάλουμε RPG και FN Fal στα Huey

 5. Μην αιθεροβατείτε για την δυνατότητα ή μη της μετατροπής των βλημάτων των 203χιλ σε βόμβες αεροσκαφών. Αυτό που έκαναν οι αμερικανοί ήταν ότι πήραν το σωλήνα από το απόθεμα των πυροβόλων του Μ110 όταν το απέσυραν και έφτιαξαν με αυτό βόμβες βάρους 2.268 κιλών οι οποίες είχαν μέσα τους 630 pounds ή αλλιώς 286 kg εκρηκτική ύλη και μήκος 7,6 μέτρα.
  Τα βλήματα των 203χιλ για τα οποία συζητούμε είναι βάρους περίπου 87 κιλών ή αλλιώς περί των 200 λιβρών. Τι κατευθυνόμενη βόμβα να φτιάξουμε με αυτό το βλήμα με τι κόστος και για ποια χρήση.
  άσε που τα περισσότερα των βλημάτων είναι περί της λήξεως του χρόνου τους αν δεν έχουν λήξη κι όλας και θα είναι επικίνδυνα για χρήση ή μετατροπές
  Για να δούμε τι κάνουν στην γειτονιά μας
  Η Τουρκία ανέπτυξε κατευθυνόμενη βόμβα βάρους 870kg (2.000lb)
  Το Ισραήλ παρήγγειλε το 2012 βόμβες με συνολική παραγγελία που αφορά 6.900 βόμβες ελεύθερης πτώσης μάζας 230-910 κιλών και άλλες τόσες συλλογές JDAM (Joint Direct Attack Munitions) οι οποίες θα εξοπλίσουν τις βόμβες ελεύθερης πτώσης. Εκτός αυτού, θα προμηθευτεί 3450 κατευθυνόμενες βόμβες υψηλής ακρίβειας GBU-39 SDB 113 κιλών χαμηλού βάρους και υψηλής εκρηκτικότητας.
  Εκτός αν πρέπει να κάνουμε αυτό που έκαναν στο α παγκόσμιο πόλεμο που έριχναν με το χέρι μικρά βλήματα από τα αεροσκάφη
  ας είμαστε λίγο σοβαροι γιατί θα τα παρουν οι απέναντι αυτα που γραφουμε και θα γελανε

  1. Όχι δεν θέλουμε, αν αυτό εννοείς, να ρίχνουμε μικρά βλήματα με το χέρι από τα αεροπλάνα, νομίζω είμαστε στο 2013 και το ξέρεις , όπως επίσης δεν θέλουμε να πιστεύουμε πως εμείς θα αντικαταστήσουμε ή θα υπερκεράσουμε τα επιτελεία και θα χαράξουμε την εξοπλιστική κούρσα και το στρατηγικό δόγμα της Ελλάδας.
   Αυτό υιοθετείται τεχνηέντως από διάφορα αξιοσέβαστα sites της ελληνικής μπλογκόσφαιρας, τα οποία, επιδιώκουν να συμμετέχουν και, αν όχι, να κατευθύνουν την εξοπλιστική κούρσα.
   Eμεις, από την άλλη, είμαστε πολύ μικροί. Μικροί σε τέτοιο βαθμό που ελεγχόμαστε δεχόμαστε επιπλήξεις και παρατηρήσεις για το τι γράφουμε.
   Πάντως, τώρα που το σκέφτομαι, είναι ιδιαίτερα κολακευτική η ιδέα να ξέρουμε ότι οι απέναντι συμβουλεύονται σε θέμα εξοπλισμών το Προέλαση. Όσο για τα γέλια που γραφείς, τα επιστρέφω με μεγάλη ευχαρίστηση στους απέναντι.

   Κλείνοντας, PHIL, μπορείς, σε παρακαλώ, να μας πεις και να μας υποδείξεις, εάν είναι, φυσικά, δυνατόν, τι ακριβώς πρέπει να γράφουμε, για να μην, όπως λες, γελάνε μαζί μας οι απέναντι;
   Μήπως, ερωτώ, θέλεις να γράφουμε οτιδήποτε αρέσει σε σένα;
   Αν είναι αυτό, διαφώτισε μας, και πες τι ακριβώς είναι αυτό; Να ξέρουμε, και εμείς οι «μικροί», τι πρέπει να γράφουμε και τι όχι.

 6. ΚΑΙ ΠΟΙΟΣ ΣΟΥ ΕΙΠΕ ΔΟΥΚΑ ΝΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΕΙΣ ΟΛΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΟΙ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ? ΞΕΡΕΙΣ ΠΟΣΑ ΣΧΟΛΙΑ ΜΟΥ ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΡΕΣΟΥΝ ΕΧΟΥΝ ΠΝΙΞΕΙ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ? ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΕΣΥ ΠΑΣ ΓΥΡΕΥΟΝΤΑΣ.

  1. Δεν μου αρέσει να κάνω αυτά που κάνουν οι άλλοι.
   Ειλικρινά, και ας φανεί εγωιστικό, αλλά δεν μ’ενδιαφερει πως ενεργούν τα άλλα μπλογκς.
   Εχω την πεποίθηση πως: από τη στιγμή που ένας επισκέπτης μπαίνει στο κόπο να γράψει ένα σχόλιο αξίζει τον ελάχιστο σεβασμό δημοσιεύοντας το σχόλιο του, αλλιώς να μη επιτρέπουμε την υποβολή σχόλιου στους επισκέπτες.
   Παρακαλώ, την επόμενη φορά στείλε τις, πολύτιμες, παρατήσεις σου στο proelasi[at]yahoo.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.