Μετεωρολογικός Σταθμός του Ελληνικού Πυροβολικού VAISALA RT 20 AM

Ο Μετεωρολογικός σταθμός (ΜΣ) RT 20 AM, χρησιμοποιείται για την έκδοση τυποποιημένων μετεωρολογικών δελτίων (ΜΔ) για βελτίωση της ακρίβειας των βολών Πυροβολικού. (Φωτογραφία: vaisala)

Ο σταθμός VAISALA είναι ένα ηλεκτρονικό σύστημα το οποίο μας παρέχει στοιχεία πίεσης (Ρ), θερμοκρασίας (Τ), σχετικής υγρασίας (U), κατεύθυνσης και έντασης του άνεμου σε συγκεκριμένα ύψη της ανώτερης ατμόσφαιρας. Τα παραπάνω δεδομένα συγκεντρώνονται και αποθηκεύονται σε μία κεντρική μονάδα επεξεργασία όπου αξιοποιούνται κατάλληλα.

Σκοπός του συστήματος

Συγκεκριμένα ο Μετεωρολογικός Σταθμός (ΜΣ) VAISALA εκδίδει μετεωρολογικά δελτία (Μ/Δ) τύπου ΝΑΤΟ, υψηλής ακριβείας, τα οποία είναι απαραίτητα για την επιτυχή εκτέλεση πυρών από τις Μονάδες Πυροβολικού Μάχης.

Η χρήση του είναι απλή και γρήγορη. Για την κανονική ανάπτυξη και λειτουργία του απαιτείται από πλευράς προσωπικού ένας αξιωματικός ως επικεφαλής και τέσσερις (4) οπλίτες. Το παραπάνω προσωπικό και με την προϋπόθεση ότι έχει υποστεί την απαραίτητη εκπαίδευση χρειάζεται περίπου 20 λεπτά για την αποσυσκευασία και ανάπτυξη του συστήματος και άλλα τόσα περίπου για την σύμπτυξη του.

Μετεωρολογικός σταθμός (ΜΣ) RT 20 AM (Φωτογραφία: article.wn)

Κύρια μέρη

Ο Μ/Σ VAISALA περιλαμβάνει τα παρακάτω κύρια τμήματα:

Σύστημα κεραίας, κεντρική μονάδα επεξεργασίας MARVIN, μονάδα παροχής ισχύος, εκτυπωτής ελαφρού βάρους, φορητός υπολογιστής (laptop). Επιπλέον περιλαμβάνει και δευτερεύοντα μέρη, τα οποία όμως είναι απαραίτητα για την εξαγωγή ενός μετεωρολογικού δελτίου. Αυτά είναι:

-Ανεμόμετρο χειρός.

-Βαρόμετρο.

-Όργανο Μέτρησης Θερμοκρασίας και σχετικής υγρασίας.

-Σύστημα αεριοπληρώσεως ελαστικών σφαιρών.

-Τερματικό χειρός

Ραδιοβολίδα RS 80.

Ο Μετεωρολογικός Σταθμός Πυροβολικού VAISALA RT 20 AM χρησιμοποιείται σε επίπεδο ΔΠΒ/ Σχηματισμών και Μ ΠΕΠ (MLRS) για να παρέχει τυποποιημένα μετεωρολογικά δελτία Πυροβολικού για επαύξηση της ακρίβειας των βολών Πυροβολικού. (Φωτογραφία: ΓΕΣ)

Δυνατότητες

Ο Μ/Σ VAISALA έχει τις εξής δυνατότητες:

-Να εξάγει μετεωρολογικά δελτία ανά δίωρο ή τετράωρο παρέχοντας στο Πυροβολικό μάχης τους παρακάτω τύπους Μ/Δ:

-Μ/Δ για χρήση σε ηλεκτρονικό υπολογιστή (METCM).

-Βλητικά Μ/Δ ΝΑΤΟ (ΜΕΤ Β3)

-Μετεωρολογικά δελτία ήχου (MET SR)

-Μετεωρολογικά δελτία ραδιενεργού διασποράς (ΜΕΤ FM)

-Μετεωρολογικά δελτία για μέσα προσδιορισμού στόχου (ΜΕΤΤΑ)

-Μετεωρολογικά δελτία ανώτερης ατμόσφαιρας (ΤΕΜΠ/PILOT) επ’ωφελεία άλλων κλάδων.

-Να προσδιορίζει στοιχεία επιφανείας (ταχύτητα και διεύθυνση ανέμου, θερμοκρασία, υγρασία, βαρομετρική πίεση)

-Να παρέχει μετεωρολογικές πληροφορίες μέχρι και το ύψος των 30000μ. χρησιμοποιώντας ελαστικές σφαίρες χωρίς να εκδηλώνεται αδυναμία παροχής στοιχείων λόγω συνθηκών καιρού και ορατότητας

ΓΕΣ/ΔΠΒ/ΠΠΜ

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.