H αμερικανική υπηρεσία είχε λάβει άδεια το 2010 να παρακολουθεί 193 χώρες, την ΕΕ και το ΔΝΤ όπως αποκαλύπτουν τα στοιχεία του Σνόουντεν που επικαλείται η αμερικανική εφημερίδα.

Η Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας (NSA) των ΗΠΑ, που είναι επιφορτισμένη με την κατασκοπεία των επικοινωνιών παγκοσμίως, εξασφάλισε το 2010 τη νομική έγκριση να στοχοθετήσει 193 κράτη, με εξαίρεση τέσσερις αγγλόφωνες χώρες, μεταξύ των οποίων η Βρετανία, σύμφωνα με την “Ουάσινγκτον Ποστ”. Η αμερικανική εφημερίδα εξασφάλισε από τον πρώην σύμβουλο της NSA Έντουαρντ Σνόουντεν έγγραφα της δικαιοσύνης του 2010, με τα οποία δίδεται άδεια στην NSA να παρακολουθεί τις επικοινωνίες σε έναν κατάλογο χωρών, οι οποίες είχε κριθεί ότι παρουσίαζαν ένα ζωτικής σημασίας ενδιαφέρον για την αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), η Παγκόσμια Τράπεζα, η ΕΕ και η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) βρίσκονται επίσης μεταξύ των νόμιμων στόχων της NSA. Ωστόσο η Βρετανία, ο Καναδάς, η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία, οι τέσσερις άλλες χώρες που ανήκουν στην ομάδα των “Πέντε Ματιών”, μαζί με τις οποίες οι ΗΠΑ έχουν πολύ στενές σχέσεις συνεργασίας στον τομέα των πληροφοριών, αποκλείονται ειδικά από τον κατάλογο αυτόν.

Η χορήγηση της νομικής αυτής έγκρισης, η οποία δόθηκε από το Fisc, το μυστικό δικαστήριο εποπτείας των ενεργειών των υπηρεσιών πληροφοριών στο εξωτερικό και ίσχυε για ένα έτος, δεν σημαίνει ότι οι κατασκοπευτικές δραστηριότητες της NSA είχαν στόχο σε μόνιμη βάση τις κυβερνήσεις ή οργανώσεις σε αυτές τις 193 χώρες, αλλά μόνον ότι η αμερικανική αυτή υπηρεσία είχε νομικά τη δυνατότητα για να επιχειρεί.

Η νομική αυτή έγκριση επέτρεπε επίσης στην NSA να υποκλέψει κάθε επικοινωνία “σχετικά με” αυτούς τους στόχους, κάτι το οποίο θορυβεί τους υπέρμαχους των ατομικών ελευθεριών στις ΗΠΑ, καθώς σε μια τέτοια πρακτική θα μπορούσαν να συμπεριλαμβάνονται τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου Αμερικανών πολιτών που αναφέρονταν σε ή σχετίζονταν με οιονδήποτε ξένο στόχο. Το αμερικανικό δίκαιο γενικά προβλέπει μεγαλύτερη προστασία στην ιδιωτική ζωή των Αμερικανών απ’ ό,τι σε αυτή των ξένων.

Την Παρασκευή, ο διευθυντής της υπηρεσίας πληροφοριών δημοσίευσε την πρώτη έκθεση διαφάνειας που καταγράφει τον όγκο των υποκλοπών της NSA. Το 2013, η NSA είχε σχεδόν 90.000 στόχους, με κάθε στόχο να αντιστοιχεί σε ένα πρόσωπο, μια ομάδα ή μια οργάνωση.

Μια μεταρρύθμιση του προγράμματος τηλεφωνικών παρακολουθήσεων της NSA στις ΗΠΑ καταρτίζεται στο Κογκρέσο, αλλά δεν προβλέπει κάποια αλλαγή στα προγράμματα για το εξωτερικό.

express.gr

About The Author

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: