Με την περαιτέρω εξέλιξη της «αόρατης» κορβέτας Tuo Jiang η Ταϊβάν επιδεικνύει τις δυνατότητες της

Έως 12 κορβέτες κατευθυνόμενων βλημάτων Tuo Jiang πρόκειται αποκτηθούν για το Ταϊβανέζικο Ναυτικό στο πλαίσιο του προγράμματος Hsun Hai (Ταχεία Θάλασσα). (Taiwan Ministry of National Defense /IHS Janes)
  • Αναμένεται η περαιτέρω εξέλιξη της πρόσφατης «αόρατης» κορβέτας βλημάτων Tuo Jiang.
  • Οι βελτιώσεις αυτές είναι πιθανό να ενσωματωθούν στα μελλοντικά πλοία της κλάσης.

Καθώς το Ναυτικό της Δημοκρατίας της Κίνας (RoCN) είχε σχετικά μέτρια παρουσία στην Τεχνολογική Έκθεση Αεροδιαστημικής και Άμυνας Taipei (TADTE), που πραγματοποιήθηκε από την 13 έως 16 Αυγούστου, εντούτοις άδραξε την ευκαιρία να παρουσιάσει στους επισκέπτες μερικές από τις πιο πρόσφατες ναυτικές πλατφόρμες του υπό την μορφή κλίμακας.

Μια από τις σημαντικότερες στιγμές ήταν η παρουσίαση του υπό κλίμακα Tuo Jiang (αριθμός μητρώου 618): Η νεότερη πολεμική μονάδα επιφανείας της υπηρεσίας που υπηρετεί στον 131° Στολίσκο στο Κίλουγκ. Το πλοίο παραδόθηκε από τον κατασκευαστή του, την ναυπηγική βιομηχανία Lung The τον Δεκέμβριο του 2014 και εν συνεχεία τον Μάρτιο του 2015 εισήλθε σε υπηρεσία.

Οι επίσημες προδιαγραφές που ανακοινώθηκαν από το RoCN στην TADTE 2015 αναφέρουν ότι η «αόρατη» αλουμινένιας γάστρας κορβέτα- η οποία διαθέτει σχεδίαση μορφής «διπλοκάρινου» σκάφους και χαμηλής επιφάνειας σκέδασης στόχου (RCS: Radar Cross Section)- έχει μήκος 60,4 μέτρα, 14 μέτρα πλάτος, και έχει βύθισμα 2,3 μέτρων. Το σκάφος με πλήρες φορτίο μάχης εκτοπίζει 567 τόνους και επανδρώνεται από 41 άτομα συμπεριλαμβανομένων των Αξιωματικών.

Το προωστήριο σκεύος είναι ένας τετραπλός υδροστρόβιλος σε σειρά με δύο υδροστρόβιλους τοποθετημένους σε κάθε καρίνα. Ενώ το RoCN αρνήθηκε να αποκαλύψει τον τύπο τους, η Σουηδική MJP (Marine Jet Power) – η οποία εργάστηκε με την Lung Teh σε πολλά προγράμματα εξέλιξης πλοίων- τον Ιανουάριο του 2014 με ανακοίνωση της αποκάλυψε ότι η υπηρεσία είχε επιλέξει το σύστημα της MJP CSU (Combat Steering Unit) 850, το οποίο σύμφωνα με τα έγραφα της MJP παράγει 7935 ίππους (5917 kW) και χρησιμοποιείται επίσης στα περιπολικά σκάφη μήκους 65,1 μέτρων, 500 τόνων κλάσης 720GT της Διεύθυνσης Ακτοφυλακής Ταϊβάν. Οι υδροστρόβιλοι αυτοί δίνουν στο Tuo Jiang τη δυνατότητα να επιτύχει τη δηλωθείσα ταχύτητα των 43 κόμβων.

Οι βασικές επιθετικές ικανότητες του πλοίου παρέχονται απο την δέσμη των 16, εγχώριας κατασκευής, αντιπλοϊκών πυραύλων που βρίσκονται στο μέσο του πλοίου σε ανυψωμένους εκτοξευτές. Σε αυτούς περιλαμβάνονται οι Hsiung Feng (Γενναίος Άνεμος) II με κινητήρες διπλής ροής και τον μετέπειτα επονομαζόμενο ως “φονιά αεροπλανοφόρου” Hsiung Feng III με αυλοαεριοθητές που κατασκευάστηκαν απο το Ινστιτούτο Τεχνολογίας και Επιστήμης Chung-Shan (CSIST), κατα την TADTE του 2011. Σύμφωνα με τον κατάλογο Strategic Weapon Systems του IHS Janes, ο υποηχητικός Hsiung Feng II είναι εξοπλισμένος με μια υψηλής εκρηξιμότητας (HE) ημι-διατρητική κεφαλή βάρους 225 κιλών και έχει βεληνεκές 81 ναυτικών μιλίων, ενώ ο υπερηχητικός Hsiung Feng III μεταφέρει κεφαλή HE των 120 κιλών και μπορεί να εμπλέξει στόχους έως 70,2 ναυτικά μίλια μακρυά. Είναι γνωστό ότι έχουν αναπτυχθεί και άλλες παραλλαγές εκτεταμένου βεληνεκούς του Hsiung Feng II , αλλά ούτε το RoCN είτε το CSIST δεν ανέφεραν αν αυτά τα βελτιωμένα συστήματα έχουν εγκατασταθεί στο Tuo Jiang.

Εκτός από τα αντιπλοϊκά βλήματα, το Tuo Jiang ειναι οπλισμένο και με ένα κυρίως πυροβόλο των 76 χιλιοστών της Oto Melara. Όπως επίσης, δυο τριπλοί τορπιλοσωλήνες δίνουν τη δυνατότητα συμμετοχής σε ανθυποβρυχιακές αποστολές (ASW), ενώ το πρυμνιαίο σύστημα εγγύς προστασίας (CIWS) Vulcan Phalanx των 20 χιλιοστών της Raytheon και τα τέσσερα πολυβόλα των 12,7 χιλιοστών παρέχουν αμυνα σημείου εναντίον πυραύλων και μικρών στόχων επιφανείας. Οι εκτοξευτές αντιμέτρων (Chaff) που είναι τοποθετημένοι στο εμπρόσθιο και οπίσθιο τμήμα του σκάφους βελτιώνουν την προστασία του πλοίου από τους καθοδηγούμενους, με υπέρυθρες ακτίνες και ραντάρ, αντιπλοϊκούς πυραύλους.

Το πρώτο πλοίο της κλάσης Tuo Jiang (618) χρησιμοποιείται ως πλατφόρμα δοκιμών για τον προσδιορισμό των δυνατοτήτων του τύπου, όπως επίσης και για τις νέες τεχνολογίες που θα μπορούσαν να ενσωματωθούν στα μελλοντικά πλοία της κλάσης (IHS/Kelvin Wong).

Αξιωματούχος του RoCN είπε στο IHS Janes οτι το πίσω κατάστρωμα του Tuo Jiang υπάρχει ενα σημείο φόρτωσης πολλαπλών αποστολών που έχει σχεδιαστεί για να μεταφέρει δυο εμπορευματοκιβώτια τυποποίησης ISO μονάδων αποστολής, αν και η υπηρεσία εξακολουθεί να συζητά για το είδος των συστημάτων που θα ενσωματωθούν πάνω στο πλοίο.

“Δεν είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε τι ακριβώς προκειται να είναι αυτές οι μονάδες καθόσον προσπαθούμε να κατανοήσουμε τις δυνατότητες και τους περιορισμούς αυτού του νέου πλοίου,” είπε. “Ωστόσο, μπορούμε ουσιαστικά να το διαμορφώσουμε ώστε να πραγματοποιεί ένα ευρύ φάσμα αποστολών όπως αντίμετρα ναρκοπολέμου, αν, βεβαίως, κριθεί αναγκαίο”.

Το IHS Janes ενημερώθηκε και για τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά του σκάφους, τα οποία περιλαμβάνουν θαλάμους αποστολής στο πίσω μέρος κάθε καρίνας. Ένα συρόμενης διάταξης σόναρ μπορεί να αναπτυχθεί από την θυρίδα του θαλάμου αποστολής, ενώ ενας ανυψούμενος βραχίονας εκτείνεται από την δεξιά πλευρά του πλοίου για την αποδέσμευση και περισυλλογή ενός εξάμετρου φουσκωτού-σκληρής γάστρας ταχύπλοου σκάφους (RHIB).

Με την πιθανή απόκτηση έως και 12 “αοράτων” κορβετών αντιπλοϊκών βλημάτων στο πλαίσιο του προγράμματος Hsun Hai (Swift Sea) αξίας 24,98 δισεκατομμυρίων δολαρίων Ταιβάν (TWD) περίπου 801 εκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ ($), τα δεδομένα που συγκεντρώθηκαν από τις συνεχιζόμενες αξιολογήσεις του Tuo Jiang θα επηρεάσουν την ανάπτυξη όπως επίσης και την βελτίωση των επόμενων πλοίων της κλάσης.

Επιπλέον, νέες τεχνολογίες, όπως το σύστημα πυραύλου επιφανείας-αέρος (SAM) Sea Oryx και ο ναυτικός αντιαεροπορικός πύραυλος Tien Chien II που αναπτύχθηκαν απο το CSIST, θα μπορούσαν ενδεχομένως να ενσωματωθούν στα μεταγενέστερα πλοία της κλάσης Tuo Jiang. Βίντεο που δημιουργήθηκε με τη χρήση ψηφιακής επεξεργασίας που δείχνει την κορβέτα αντιπλοϊκών βλημάτων να μεταφέρει και τα δύο πυραυλικά συστήματα, επιδεικνύει την επιτυχημένη άμυνα του πλοίου απο επίθεση πολλαπλών αντιπλοϊκών βλημάτων καθώς και την καταστροφή των πλατφορμών εκτόξευσης τους.

Ο SAM Sea Oryx έχει σχεδιαστεί κυρίως για την αναχαίτιση αντιπλοϊκών πυραύλων, χαμηλά ιπτάμενων αεροσκαφών και μη επανδρωμένων αεροχήματων (UAV). Χρησιμοποιείται απο εκτοξευτές με οχτώ ή δεκαέξι κάνιστρα πυραύλων, το σύστημα χρησιμοποιεί μια ναυτική και εκσυγχρονισμένη έκδοση του αντιαεροπορικού πυραύλου Tien Chien I (Ουράνιο Ξίφος Ι) που υπηρετεί και στο Εγχώριο Μαχητικό Άμυνας (IDF) και το χερσαίο αντιαεροπορικό σύστημα Antelope του Στρατού της Ταϊβάν. Ο ναυτικός πύραυλος, ωστόσο, διαθέτει νέο ερευνητή υπέρυθρης απεικόνισης (IIR), ενα ενισχυμένο πυραυλοκινητήρα, καθώς και πτυσσόμενα πτερύγια για έλεγχο και σταθεροποίηση. Ενώ το σύστημα SAM Sea Oryx βρίσκεται ακόμη υπό ανάπτυξη, το CSIST το προσφέρει ως την μελλοντική αναβάθμιση του συστήματος CIWS που είναι τοποθετημένο στο Tuo Jiang καθώς και άλλων κύριων μονάδων επιφανείας του RoCN.

Το CSIST πιέζει επίσης για την ναυτική έκδοση του αντιαεροπορικού πυραύλου, με καθοδήγηση ραντάρ, Tien Chien II, ως μια επιλογή για την κλάση Tuo Jiang. Σχεδιασμένος για να εμπλέκει αεροπορικούς και πυραυλικούς στόχους σε αποστάσεις μεγαλύτερες απο τον ναυτικό πύραυλο Tien Chien I, ο Tien Chien II έχει αναβαθμιστεί με την τοποθέτηση ελεγκτή ώθησης και διανυσµατικού ελέγχου πτήσης TVC (Thrust Vectoring Control) για μεγαλύτερο βεληνεκές και αυξημένη ικανότητα ελιγμών. Τα επίσημα στοιχεία επιδόσεων των ναυτικών πυραύλων δεν αποκαλύφθηκαν αλλά ο κατάλογος Weapons του IHS Janes σημειώνει ότι ο Tien Chien IIN μπορεί να έχει μέγιστο βεληνεκές των 21,5 ναυτικών μιλίων.

Απόδοση απο το IHS Janes για την Προέλαση.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.