Το ιταλικό ναυτικό σκέφτεται να αλλάξει την σχεδίαση κάποιων από τα μελλοντικά περιπολικά πλοία ανοιχτής θαλάσσης πολλαπλών ρόλων (Pattugliatore Polivalente d’Altura -PPA) ώστε να τα κάνει μικρότερα, και πιθανόν να τα εξοπλίσει με ανθυποβρυχιακές ικανότητες, όπως δήλωσε ιταλική πηγή στο “Defence News”.

Τα εφτά πλοία παραγγελθήκαν στο πλαίσιο πακέτου αξίας €5,4 δισεκατομμυρίων ($6,3 δισ.) για την αντικατάσταση μιας σειράς παρωχημένων πλοίων στον στόλο του ναυτικού. Τρία ειναι ήδη υπό κατασκευή στο ναυπηγείο της ιταλικής “Fincantieri”, με τις προετοιμασίες για την κατασκευή του τέταρτου να ‘χουν ξεκινήσει.

Όμως οι σχεδιαστές ίσως να επιστρέψουν πίσω στο σχεδιαστήριο για τα τελευταία τρία πλοία, καθώς οι επιχειρησιακές προτεραιότητες άλλαξαν, δήλωσε η πηγή, που γνωρίζει τις εξελίξεις στο πρόγραμμα.

Τα σχέδια για τα πλοία καταρτίστηκαν για πρώτη φορά όταν το ιταλικό ναυτικό ήταν υπό τη διοίκηση του ναυάρχου Τζουσέππε Ντι Τσιόργι, ο οποίος επέλεξε να φέρει ένα μεγάλο μέγεθος εργασιών σχεδίασης στο επιτελείο, όπου οι επιτελείς του ναυτικού αποφάσισαν να κατασκευάσουν μεγάλα τα πλοία “PPA”, με το σκεπτικό ότι θα κάλυπταν περισσότερες αποστολές.

Σήμερα, τα πλοία ζυγίζουν περίπου 6000 τόνους. Δεν ειναι τόσο μεγάλα όπως οι 6700 τόνων φρεγάτες FREMM της Ιταλία, αλλά πολύ μεγαλύτερα από τα πλοία που θα αντικαταστήσουν, τα οποία εκτοπίζουν περίπου 2000 τόνους και λιγότερο.

Τα πλοία “PPA” έχουν, επίσης, το ίδιο μήκος με τις “FREMM”, που αριθμούν 146 μέτρα μήκος και 16,5 μ. πλάτος, μόλις 3 μέτρα στενότερα απο τις “FREMM”.

Αυτό καθιστά τα “PPA” πολύ μεγάλα για να ελλιμενιστούν σε συγκεκριμένα λιμάνια της Σικελίας όπου πρόκειται να χρησιμοποιηθούν για τις αποστολές επιτήρησης λαθρομεταναστών, ο αριθμός των οποίων έχει αυξηθεί κατά τα τελευταία χρόνια.

Τώρα, με τον νέο αρχηγό ναυτικού, Βάλτερ Τζιραρντέλι, στο πηδάλιο, τα σχέδια ειναι υπό εξέταση ώστε να τα τελευταία τρία “PPA” να μετατραπούν σε περιπολικά πλοία των 3000 τόνων. Επίσης, οι επιτελείς επαναξιολογούν την ανάγκη για την ανθυποβρυχιακή ικανότητα, επισημαίνοντας ότι οχτώ πλοία ανθυποβρυχιακών επιχειρήσεων (“ASW”) πρόκειται να παροπλιστούν, ενώ υπάρχουν μόνο τέσσερις φρεγάτες “FREMM” με διαμόρφωση “ASW”.

Μια δεύτερη επιλογή ειναι τα τελευταία τρία “PPA” να μετατραπούν σε “ASW” πλοία των 4500 τόνων. Φτιάχνοντας τα μικρότερα, τέσσερα πλοία πρόκειται να αποκτηθούν με την ίδια χρηματοδότηση των τριών μεγαλύτερων πλοίων “PPA” δήλωσε η πηγή.

Βίντεο: Τελετή κοπής πρώτου μετάλλου για το πρωτο “PPA” στο ναυπηγείο Μουτζάνο της “Fincantieri”

Tom Kington

Απόδοση/Μετάφραση από το “DefenceNews.Com” για την Προέλαση.

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: