Του ειδικού συνεργάτη

Μετά την απόφαση για απόρριψη της ένστασης του ανταγωνιστή Sikorsky, που ανακοινώθηκε στις 22 Μαΐου 2018 επίσημα από το αρμόδιο γραφείο κυβερνητικής λογοδοσίας (GAO), άνοιξε ο δρόμος για την ολοκλήρωση του διαγωνισμού με συμμετοχή της εταιρίας Boeing, για την αντικατάσταση των UH-1N της Πολεμικής Αεροπορίας των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής (ΗΠΑ).

Στη διαδικασία επιλογής νέου τύπου ελικοπτέρων για την Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ (USAF) στην οποία αναζητείται αντικαταστάτης για το παλαίμαχο μοντέλο UH-1N για την υποστήριξη και προστασία των εγκαταστάσεων διηπειρωτικών πυραύλων, και για μεταφορά υψηλών επισήμων προσώπων, η πρόταση του αμερικανικού κατασκευαστή Boeing σε συνεργασία με την Ιταλική εταιρία Leonardo, φαίνεται να εξελίσσεται σε μια σοβαρή και εξαιρετικά ανταγωνιστική προσφορά, η οποία μπορεί να αντιταχθεί στην πρόταση της εταιρίας Sikorsky. Σε ορισμένα σημαντικά σημεία φαίνεται να είναι και ανώτερη.

Ειδικά στο σημείο της εξοικονόμησης κόστους καθ’ όλη την διάρκεια υπηρεσίας των 30 ετών που υπολογίζεται από την Boeing / Leonardo με περισσότερο από ένα δισεκατομμύριο δολάρια για τον νέο τύπο. Αυτή η εξοικονόμηση θα μπορούσε να γίνει ένας σημαντικός παράγοντας, σε μια εποχή περιορισμένων οικονομικών πόρων για τον αμυντικό προϋπολογισμό της USAF, ο οποίος επιβαρύνεται επιπλέον με εξαιρετικές υπερβάσεις κόστους από εν εξελίξει προγράμματα. Η πρόταση της Αμερικανό-Ιταλικής συνεργασίας με το μοντέλο ΜΗ-139, φαίνεται να προσφέρει έναν  άξιο διάδοχο για τα UH-1N “Huey” που διαθέτει ένα πλήρες ψηφιοποιημένο γυάλινο πιλοτήριο, προσφέροντας επίσης αρκετό χώρο για πρόσθετο εξοπλισμό αποστολής και οπλισμό. Σε αυτά τα σημεία φαινόταν αρχικά ασυναγώνιστο το μοντέλο του ανταγωνιστή.

Με περισσότερες από 800 μονάδες του μοντέλου AW-139 που έχουν παραδοθεί στους διεθνείς πελάτες μέχρι σήμερα, και με περισσότερες από 1000 μονάδες που έχουν σημειωθεί στα βιβλία παραγγελιών του ευρωπαϊκού κατασκευαστή, το προϊόν μπορεί να θεωρηθεί επιτυχημένο.

Σε περίπτωση επιλογής του ΜΗ-139 απο την USAF, όλα τα 84 ελικόπτερα θα προέρχονται απο την γραμμή παραγωγής στις εγκαταστάσεις της Leonardo στην Φιλαδέλφεια των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, Leonardo Helicopter Facility Northeast Philadelphia Airport PA, στις οποίες μέχρι σήμερα έχουν κατασκευαστεί 250 ελικόπτερα AW-139 για διάφορες υπηρεσίες στις Ηνωμένες πολιτείες, και όπου πραγματοποιείται και η εκπαίδευση του ιπτάμενου και τεχνικού προσωπικού. Μια επιλογή του ΜΗ-139 θα συμβάλει επίσης στην διατήρηση και εξασφάλιση εκατοντάδων θέσεων εργασίας σε αυτή την εγκατάσταση.

Μετά την ανακοίνωση του νικητή στο διαγωνισμό που αναμένεται εντός του έτους, η USAF προγραμματίζει την υπογραφή σύμβασης αργότερα στο τρέχον έτος, με στόχο να ολοκληρωθούν οι παραδόσεις στο χρονικό πλαίσιο 2020-2032.

Μια επιτυχία του ΜΗ-139 στο διαγωνισμό για την USAF, θα μπορούσε να προκαλέσει ενδιαφέρον και σε άλλα μέλη του ΝΑΤΟ που χρησιμοποιούν το μοντέλο UH-1 σε διαφορετικές εκδόσεις, εφόσον αντιμετωπίζουν παρόμοια οικονομική κατάσταση στους αμυντικούς προϋπολογισμούς. Ειδικά για τους χρήστες στην ευρωπαϊκή ήπειρο, το μοντέλο αυτό θα μπορούσε να είναι επίσης μια πραγματική εναλλακτική οικονομικότερη επιλογή, απέναντι στην πιο δαπανηρή με το NH90.

Πηγές:

https://www.boeing.com

http://boeing.mediaroom.com

https://www.gao.gov/products

http://www.executivegov.com

About The Author

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

4 Σχόλια

  • Gunslinger32

   Όπου υπάρχουν(η υπήρξαν) χρήματα για ένα ΝΗ90, θα χωρούσε και ένα μικρότερο μοντέλο όπως το συγκεκριμένο. Για αντικατάσταση των UH-1 φαίνεται πάντως παραπάνω απο αρκετό. Σε μέγεθος αλλά και σε επιδόσεις σε όλα τα σημεία.

   Απάντηση
 1. Gunner

  Γιατί να πάρουν κάτι που δεν είναι ήδη στο αμερικανικό οπλοστάσιο το οποίο υπερκαλύπτει τις ανάγκες όπως το UH-1Y;

  Απάντηση
  • Gunslinger32

   Ίσως για τους ίδιους λόγους που επέλεξαν ένα UH-72 «Lakota» στον στρατό ξηράς, που προέρχεται επίσης απο ένα εμπορικό πρόγραμμα, όπως και το μοντέλο που προτείνουν σήμερα στην USAF η Μπόινγκ με την Λεονάρντο.

   Απο οικονομικής άποψης, ένα σημαντικό σημείο είναι αυτό που λένε acquisition costs and lifecycle expenses, εφόσον το προτεινόμενο προσφέρεται αρκετά φθηνότερο απο ένα UH-1Y στην αγορά(ανά μονάδα). Ένα παράδειγμα για τα υψηλά έξοδα απόκτησης του νέου Huey, είναι ίσως η περίπτωση με την Τσεχία, στην οποία τα έξοδα για ένα πακέτο UH-1Y (μαζί με τα παρελκόμενα, εξοπλισμό/εκπαίδευση/αρχική υποστήριξη) φαίνεται αρκετά ακριβό. Αυτό ίσως να προκύπτει και απο το σχετικά υψηλό(για ένα Huey) κόστος ανά μονάδα του ελικόπτερου, που αναφέρεται με πάνω απο 20 εκατ. $ σε παλαιότερες σχετικές αναφορές.

   Latest Bell UH-1Y «Venom» Variant Of The Iconic Huey Finds An Export Customer

   «Under the Foreign Military Sale (FMS) deal, a dozen UH-1Y helicopters will be sold to the Czech Republic, including spares, support, mission-related equipment, and training. The deal will include 25 T-700 GE 401C engines, Brite Star II infrared and electro-optical sensor turrets, AN/AAR-47 missile warning and laser detection systems, AN/ALE-47s countermeasure (flare and chaff) dispensers, AN/APR-38 radar warning receivers, a yet to be identified electronic warfare suite, helmet mounted displays, and M134 GAU-17 7.62mm mini-guns, M240 7.62mm machine guns, and M3M GAU-21 .50 caliber chain guns. The total cost of the contract is $575M.»

   http://www.thedrive.com/the-war-zone/15467/latest-bell-uh-1y-venom-variant-of-the-iconic-huey-finds-an-export-customer

   Ένα άλλο σημείο απέναντι στο μοντέλο UH-1Y, είναι η χωρητικότητα, εφόσον το 139 μπορεί να μεταφέρει σχεδόν διπλάσιο αριθμό επιβατών με πλήρες φόρτο μάχης (αν χρειαστεί).
   Επίσης σημαντικό ρόλο παίζει νομίζω το σημείο maintainability, αλλά και το υψηλότερο Cruise Speed που αναφέρεται με 165 kts για το 139, ενώ στο UH-1Y είναι με 147 kts αρκετά χαμηλότερο. Ειδικά στο σημείο Cruise Speed, αν πάρουμε στα σοβαρά τον Lemaster που λέει ότι «Speed always matters», νομίζω ότι υπάρχουν αρκετά σημεία στα οποία υπερτερεί ένα ΜΗ-139 απέναντι στο αμερικανικό μοντέλο της Μπέλλ, παρόλο που είμαι λάτρης του Huey(ειδικά του συγκεκριμένου μοντέλου).

   http://www.leonardocompany.com/en/-/aw139

   http://www.bellflight.com/military/bell-uh-1y

   Απάντηση

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: