Άσκηση «ΗΝΙΟΧΟΣ 2014». (ΓΕΑ)

Ολοκληρώθηκε η Άσκηση «ΗΝΙΟΧΟΣ 2014» η οποία διεξήχθη από 26 Μαρτίου έως 11 Απριλίου σε όλο τον Ελλαδικό χώρο.

Η Άσκηση «Ηνίοχος» είναι αεροπορική άσκηση μεσαίας κλίμακας και αφορά στη διεξαγωγή αεροπορικών και διακλαδικών επιχειρήσεων, σύμφωνα με το Επιχειρησιακό Δόγμα της ΠΑ, το δόγμα διακλαδικών επιχειρήσεων και το διακλαδικό δόγμα Ηλεκτρονικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ.

Αντικειμενικός σκοπός της άσκησης ήταν η παροχή ρεαλιστικής εκπαίδευσης, η μέτρηση αποτελεσμάτων και η εξαγωγή συμπερασμάτων, μέσω της εκτέλεσης μεγάλου αριθμού σύνθετων αεροπορικών αποστολών όλων των ειδών, κατά τις οποίες και πραγματοποιήθηκαν 797 έξοδοι αεροσκαφών (435 ημέρα και 362 νύχτα).

Στόχος της Άσκησης «Ηνίοχος» είναι να γίνει η ανταγωνιστικότερη άσκηση στην Ευρώπη και στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, παρέχοντας στους συμμετέχοντες (Έλληνες και ξένους) υψηλού επιπέδου εκπαίδευση και μοναδικές εμπειρίες.

Στην άσκηση συμμετείχαν:
• Mεγάλος αριθμός αεροσκαφών όλων των Μοιρών της Πολεμικής Αεροπορίας. 185 Ιπτάμενοι και 340 Τεχνικοί. Αεροσκάφη και προσωπικό μεταστάθμευσαν στην 117 ΠΜ στην Ανδραβίδα από την οποία και επιχειρούσαν.
• Επιθετικά και μεταφορικά Ε/Π της Αεροπορίας Στρατού.
• Μεγάλος αριθμός πλοίων επιφανείας του Πολεμικού Ναυτικού με τα οργανικά τους Ε/Π.
• Μονάδες ειδικών δυνάμεων των 3 Κλάδων των ΕΔ.
• Το Σύστημα Αεροπορικού Ελέγχου και το Σύστημα Αεράμυνας της χώρας.

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος επικοινώνησε με τον Αρχηγό ΓΕΑ Αντιπτέραρχο (Ι) Ευάγγελο Τουρνά και αφού ενημερώθηκε για τα αποτελέσματα της άσκησης, του εξέφρασε τα θερμά του συγχαρητήριά για την επιτυχία της, ζητώντας του να μεταφέρει στους συμμετέχοντες το ακόλουθο μήνυμα του Υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Δημήτρη Αβραμόπουλου:

«Με τη λήξη της μεγάλης άσκησης «Ηνίοχος 2014» εκφράζω τα θερμά μου συγχαρητήρια στην Ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων και σε όλους τους συντελεστές της πραγματοποίησής της, που στέφθηκε από πλήρη επιτυχία.

Η άσκηση αυτή ανέδειξε τις διακλαδικές ικανότητες των Ενόπλων Δυνάμεων, τον άψογο συντονισμό των επιχειρήσεων και την απόλυτη ακρίβεια επίτευξης των στόχων της.

Το εθνικό αμυντικό μας σύστημα ευρίσκεται στον ανώτατο βαθμό επιχειρησιακής ετοιμότητας και ανταποκρίνεται πλήρως στην αποστολή του.

Η πατρίδα μας είναι ασφαλής και ο ελληνικός λαός να είναι βέβαιος ότι οι θυσίες του έχουν πιάσει τόπο.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις μας εγγυώνται την ακεραιότητα της χώρας και με το αξιόμαχο, τις άριστες υποδομές και τον σύγχρονο εξοπλισμό τους τίθενται πάντα στην υπηρεσία της ειρήνης, της ασφάλειας και της σταθερότητας.

Μαζί με τα συγχαρητήριά μου και τον έπαινο της πολιτείας προς όλες και όλους ανεξαίρετα που συμμετείχαν στη διακλαδική αυτή άσκηση, εύχομαι σε ολόκληρο το στελεχιακό δυναμικό των Ενόπλων μας Δυνάμεων και στις οικογένειές τους Καλό Πάσχα και Καλή Ανάσταση.

Δημήτρης Αβραμόπουλος
Υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας»

Ο Αρχηγός Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας Αντιπτέραρχος (Ι) Ευάγγελος Τουρνάς, μετά το πέρας της απενημέρωσης, απηύθυνε στους συμμετέχοντες στην άσκηση, το ακόλουθο μήνυμα:

“Με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης της άσκησης “Ηνίοχος 2014”, η οποία στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, εκφράζω την ικανοποίησή μου και τα συγχαρητήριά μου σε όλους τους συμμετέχοντες, για τον επαγγελματισμό που επέδειξαν καθώς και την αφοσίωσή τους.

Ήταν μία επίπονη και μεγάλης διάρκειας προσπάθεια, κατά την οποία δοκιμάστηκαν τόσο οι αντοχές όλων σας, όσο και η αξιοπιστία των αεροσκαφών, των οπλικών συστημάτων και των μέσων υποστήριξης με εξαιρετικά αποτελέσματα.

Είμαι βέβαιος ότι τα οφέλη είναι πολλαπλά για όλους και κυρίως ότι, με τη συμμετοχή σας στην άσκηση “Ηνίοχος 2014” πήρατε αυτό που σας αξίζει και αυτό που επιθυμείτε, ως φρουροί της Πατρίδας μας, δηλαδή τη ρεαλιστική Τακτική εκπαίδευση σύμφωνα με την αρχή “εκπαιδεύσου όπως θα πολεμήσεις”.

Επίσης, θέλω να ευχαριστήσω τους συναδέλφους του Στρατού Ξηράς και του Πολεμικού Ναυτικού, που με τη συμμετοχή τους συνέβαλαν στην εκτέλεση ρεαλιστικών και ολοκληρωμένων σεναρίων σε διακλαδικό περιβάλλον αεροπορικών επιχειρήσεων.

Μπράβο σε όλους σας.

Σας εύχομαι καλό Πάσχα και με υγεία και δύναμη να συνεχίσετε την εκπλήρωση της εθνικής μας αποστολής”.

Αντιπτέραρχος (Ι) Ευάγγελος Τουρνάς
Αρχηγός

Άσκηση "Ηνίοχος 2014"

Άσκηση "Ηνίοχος 2014"

Άσκηση "Ηνίοχος 2014"

Άσκηση "Ηνίοχος 2014"

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: