Μη επανδρωμένο υποβρύχιο σε σχήμα καρχαρία αναπτύσσεται για το Ναυτικό των ΗΠΑ

Ρομποτικό «ψάρι» για το αμερικανικό πολεμικό ναυτικό. (navy.mil)

Είναι ένας από τους ικανότερους κυνηγούς των θαλασσών, και η φιγούρα του αποτελεί ταυτόχρονα ένδειξη απειλής αλλά και υψηλών δυνατοτήτων: ο λόγος φυσικά για τον καρχαρία, ο οποίος και φαίνεται να αποτελεί την έμπνευση πίσω από το μη επανδρωμένο υποβρύχιο όχημα (Unmanned Underwater Vehicle) GhostSwimmer του πολεμικού ναυτικού των ΗΠΑ- αν και το ρομπότ έχει μάλλον αρκετά μικρότερο μέγεθος.

Το GhostSwimmer, το οποίο πρόσφατα ολοκλήρωσε τις δοκιμές του στη Joint Expeditionary Base Little Creek-Fort Story, είναι το πιο πρόσφατο μιας σειράς φιλόδοξων προγραμμάτων «επιστημονικής φαντασίας» που αναπτύχθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος Silent NEMO, του Rapid Innovation Cell (CRIC). Στην ουσία πρόκειται για ένα πείραμα το οποίο διερευνά τις δυνατότητες χρήσης βιομιμητικών μη επανδρωμένων υποβρύχιων σκαφών στον αμερικανικό στόλο.

Μέσα στις τελευταίες εβδομάδες, το σκάφος (που έχει μέγεθος αντίστοιχο ενός τόνου) συνέλεγε δεδομένα σχετικά με τη δραστηριότητα των κυμάτων, τα ρεύματα, τις καιρικές συνθήκες κ.α., με σκοπό την ανάπτυξή του έτσι ώστε να έχει δυνατότητες που θα αντιστοιχούν σε μια σειρά ειδών αποστολών στο μέλλον.

Το σκάφος έχει αναπτυχθεί έτσι ώστε να «συμπεριφέρεται» σαν ένα μεγάλο ψάρι. (wired.com)

«Το GhostSwimmer θα επιτρέπει στο Ναυτικό να σημειώνει επιτυχίες σε περισσότερα είδη αποστολών, κρατώντας παράλληλα ασφαλείς δύτες και ναύτες» σημείωσε ο Μάικλ Ρούφο, διευθυντής του Advanced Systems Group της Boston Engineering.

Το σκάφος έχει αναπτυχθεί έτσι ώστε να «συμπεριφέρεται» σαν ένα μεγάλο ψάρι. Το μήκος του είναι περίπου 1,5 μέτρα και το βάρος είναι περίπου 45 κιλά, ενώ μπορεί να λειτουργήσει σε βάθη από 25 εκατοστά μέχρι 100 μέτρα.

«Κολυμπάει ακριβώς όπως ένα ψάρι, κουνώντας την ουρά του…η μονάδα αποτελεί συνδυασμό κλασικής μηχανολογίας μη επανδρωμένων συστημάτων και μοναδικών δυνατοτήτων πρόωσης και ελέγχου» σημειώνει ο Ρούφο.

Τα βιομιμητικά χαρακτηριστικά του επίσης παρέχουν αυξημένη ασφάλεια για αποστολές παρακολούθησης/ αναγνώρισης και επιθεώρησης φιλικών σκαφών, ενώ είναι σαφώς πιο αθόρυβο από αντίστοιχα συμβατικά σκάφη αυτού του μεγέθους, σύμφωνα με το Navy Warfare Development Command (NWDC). Μπορεί να λειτουργεί αυτόνομα για μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά μπορεί και να ελέγχεται μέσω laptop, με ένα μακρύ (περίπου 160 μέτρων) καλώδιο.

Πέρα από το GhostSwimmer, η Boston Engineering αναπτύσσει και το BIOSwimmer, ένα επίσης βιομιμητικό UUV, με ευρεία γκάμα εφαρμογών, που περιλαμβάνουν την επιθεώρηση σκαφών, τη φύλαξη λιμανιών, τις εργασίες συντήρησης και τον εντοπισμό λαθραίων φορτίων.

Πηγή: naftemporiki.gr

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.