Μια ιστορία αναβάθμισης

Γραφεί ο Ευστάθιος Βασιλείου

[dropcap size=small]Ε[/dropcap]ίναι γνωστή η προσπάθεια χωρών του πρώην Ανατολικού Μπλοκ να απεξαρτηθούν από το σοβιετικό παρελθόν τους και να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε.

Μια από αυτές τις προσπάθειες είναι και το σύστημα 2K12 “KUB” (SA-6) της Τσεχίας. Ο τσεχικός στρατός, αφού πέρασε σε φάση σμίκρυνσης, κατήργησε τη θητεία και έφτιαξε έναν μικρό στρατό επαγγελματιών, επένδυσε στην σύγχρονη τεχνολογία επιδιώκοντας το καλύτερο. Σε αυτά τα πλαίσια συνεργάστηκε με την πολυεθνική MBDA για την ενσωμάτωση του συστήματος ASPIDE 2000 στο παλιό SA-6. H ανάπτυξη άρχισε το 2009 και το σύστημα παρουσιάστηκε δημόσια το 2013.

O Τσεχικός στρατός διαθέτει 4 πυροβολαρχίες του τύπου, εκάστη με 4 οχήματα εκτόξευσης και ένα ραντάρ έρευνας/κατεύθυνσης. Η αντικατάσταση του πυραύλου 3 9M336 από την τελευταία έκδοση του Aspide 2000 απαίτησε μετατροπές στο όχημα, νέες καλωδιώσεις και τερματικά και παρήγαγε ένα νέο ουσιαστικά σύστημα σε κλάσμα του κόστους αγοράς ενός νέου. Τις εργασίες στο όχημα ανέλαβε η τσεχική RETIA ενώ την έρευνα και τα ηλεκτρονικά παρέδωσε η MBDA.

To κόστος αναφέρεται στα 3 εκατομμύρια τσεχικές κορώνες (~112,000 Ευρώ) που μάλλον αναφέρεται σε κόστος αναβάθμισης ανά όχημα. Στόχος, εκτός του τσεχικού στρατού, να προσφέρει ένα πακέτο αναβάθμισης στους 22 έτερους χρήστες του συστήματος που αριθμεί 500 εκτοξευτές σε παγκόσμιο επίπεδο στο 1/5 του κόστους απόκτησης ενός νέου.

Σημείωση: ένας μη κατονομαζόμενος χρήστης του SA-6 είναι και η Κύπρος που χρησιμοποιεί από χρόνια το σύστημα ASPIDE.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram

7 Απαντήσεις

 1. Μπραβο τους, ειχαν ενα Α/Α συστημα μεσου βεληνεκους και αντι να παρουν τη νεα του εκδοση, φτιαξανε ενα SHORADS.

  1. Στην ίδια κατηγορία είναι και πάλι αλλά είναι όντως περίεργο για πιο λόγο δεν επέλεξαν άλλο πύραυλο της ίδιας οικογένειας. Μάλλον πολιτικές τρίπλες για να βλέπει η “πεθερά”..

   1. Εχεις δικιο, με τους ρωσικους κωδικους το μπερδεψα με το BUK των 45 χλμ. εμβελεια. Τοτε παιρνω πισω το προηγουμενο σχολιο μου.
    Αχεροντα,
    Α/Α εως 25 χλμ εμβελεια ειναι SHORADS.

 2. Από τη σελίδα της RETIA http://www.military-retia.eu/en/modernization-2k12-kub, για το ραντάρ και το όχημα με τον εκτοξευτή. Κάτι από το 2012 για το ίδιο πρόγραμμα http://survincity.com/2012/08/czech-sam-cube-with-equipment-aspide-2000-missile/
  112 χιλιάρικα μόνο για τον εκτοξευτή, ίσως eav2. Για το ραντάρ μάλλον όχι. Λίγα μου φαίνονται.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.