Μια νέα σχέση με τις ΗΠΑ

Η συγκυρία είναι καλύτερη από ποτέ. Οι συνθήκες είναι σήμερα τέτοιες που ευνοούν την αναβάθμιση της συνεργασίας με τις ΗΠΑ όπως και την πολιτική και οικονομική μας στήριξη και η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο Ομπάμα αποτέλεσε το παράθυρο ευκαιρίας για τη σύναψη μιας νέας σχέσης μεταξύ των δύο χώρων.

Το αντιτορπιλικό κατευθυνόμενων πυραύλων USS Ross (DDG 71) εισέρχεται στον κόλπο της Σούδας καθώς το αντιτορπιλικό USS Ramage (DDG-61) αναχωρεί. (Φωτ: wikimedia.org)

Οπως δήλωσε και ο υπουργός Αμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος κατά την επίσκεψή του στις ΗΠΑ, η Ελλάδα μπορεί να διαδραματίσει κεντρικό στρατηγικό ρόλο στην ευρύτερη γειτονιά και, παρά την οικονομική κρίση, η χώρα δεν παύει να είναι σταθερός και σταθεροποιητικός παράγοντας. Σε συνδυασμό με τις ανησυχίες των ΗΠΑ για πιθανή κλιμάκωση της κρίσης στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και μετάδοσής της σε άλλες χώρες, γίνεται αντιληπτό ένα τουλάχιστον θέμα των συζητήσεων του υπουργού Αμυνας και του πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον. Ο γεωπολιτικός ρόλος της Ελλάδας αξιολογείται προς την αναβάθμισή του και οι ΗΠΑ έχουν κάθε λόγο να βλέπουν την Αθήνα ως αξιόπιστο σύμμαχο και συνομιλητή. Η βάση της Σούδας και η ζωτική σημασία που μπορεί να έχει σε πιθανή ανάγκη παροχής διευκολύνσεων, εφόσον κάτι τέτοιο απαιτηθεί, προσθέτει σημαντικούς πόντους στη στρατηγική αναβάθμιση της σχέσης Αθήνας – Ουάσιγκτον.

Παράλληλα, η αντίληψη των ΗΠΑ για τις συνέπειες της -γερμανικής έμπνευσης- πολιτικής λιτότητας που έχει επιβληθεί στην Ευρώπη έχει γίνει σαφής. Οι ΗΠΑ έχουν πολύ ισχυρό ενδιαφέρον η Ευρώπη να παραμείνει υγιής και εύρωστη και έχουν προτρέψει επανειλημμένα την Ευρώπη να επανεξετάσει την πολιτική που ακολουθεί στη δημοσιονομική προσαρμογή και να αναπτύξει ένα σχέδιο ενίσχυσης της ζήτησης και αντιμετώπισης της ανεργίας. Στην περίπτωση της Ελλάδας, η ανάγκη να συνδυαστεί η πολιτική της λιτότητας με ένα σχέδιο οικονομικής ανάπτυξης και μείωσης της ανεργίας παρέχει μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία να προωθηθεί η αμερικανική αντίληψη για «Ανάπτυξη, Απασχόληση» και να εφαρμοστεί σε ευρωπαϊκή χώρα η αμερικανική συνταγή για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Τα θέματα ενεργειακής ασφάλειας και ο TAP, όπως και τα ελπιδοφόρα ευρήματα των ερευνών για κοιτάσματα φυσικού αεριού στο Ιόνιο και Κρητικό Πέλαγος, αποτελούν επίσης κρίσιμα ζητήματα ιδιαίτερου ενδιαφέροντος για την αμερικανική πολιτική.

Μεγαλυτέρου ενδιαφέροντος είναι η προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης από την Ελλάδα το πρώτο εξάμηνο του 2014, την περίοδο δηλαδή που θα ολοκληρώνονται οι διαπραγματεύσεις για τη Ζώνη Ελευθέρου Εμπορίου μεταξύ Ε.Ε. και ΗΠΑ. Δεδομένης της τεράστιας οικονομικής σημασίας που θα έχει αυτή η συμφωνία για την ανάπτυξη και των δύο εταίρων, δεν πρέπει να υποτιμάται καθόλου η επιθυμία των ΗΠΑ να εξασφαλίσουν μια αρμονική συνεργασία με την ελληνική προεδρία.

Η προσφορά πολιτικής στήριξης προς την κυβέρνηση πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Οχι ως αντάλλαγμα για τη συμφωνία της Ελλάδας σε διευκολύνσεις, αλλά γιατί -όπως φάνηκε ξεκάθαρα και από την επίσκεψη Λιου στην Αθήνα- οι ΗΠΑ εκτιμούν ιδιαίτερα τις προσπάθειες της χώρας μας για δημοσιονομική προσαρμογή και το πολιτικό θάρρος που επιδεικνύει ο πρωθυπουργός. Η επίσκεψη του πρωθυπουργού και η προβολή της Ελλάδας ως αξιόπιστου και ικανού συμμάχου που επιθυμεί να διαδραματίσει ρόλο σταθερότητας στη Μεσόγειο (σε συνεργασία με το Ισραήλ) προσφέρουν δυνατότητες αξιοποίησης της συγκυρίας από ελληνικής πλευράς και μπορούν να οδηγήσουν στην αναβάθμιση της συνεργασίας με τις ΗΠΑ. Μπορούν ακόμη να οδηγήσουν και στη σύναψη μιας ειδικής σχέσης. Ολα τα δεδομένα δείχνουν ότι τα επιτελεία έχουν εργαστεί με επιμέλεια για να οργανώσουν μια καλή ατζέντα. Με ρεαλιστικούς στόχους και συνεπή προσπάθεια, τα θετικά αποτελέσματα πρέπει να αναμένονται.

Σιμος Αναστασοπουλος
Πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου.

kathimerini.gr

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.