Γράφει ο Ευστάθιος Βασιλείου

Με αφορμή άρθρο του “Αρματιστή” για αξιοποίηση παλιών αρμάτων σε νέους ρόλους, έψαξα τί μπορεί να κάνει κανείς με σκάφη παλιών ΑΜΧ-30.

Ως γνωστόν, η ΕΦ έχει αποκτήσει 54 ΑΜΧ-30, 52 ΑΜΧ-30B2 και 82 T-80U. Με την απόκτηση και δεύτερης επιλαρχίας Τ-80 τα παλιότερα ΑΜΧ τέθηκαν σε αποθήκευση και το 2010 η κυβέρνηση (Χριστόφια νομίζω;) εξέτασε την κοπή και καταστροφή τους για να γλυτώσει έξοδα αποθήκευσης.

Όλοι όσοι έχουν στοιχειώδη λογική αντιλαμβάνονται ότι η απόφαση ήταν λάθος. Αν όμως επιμένει να μην εγγράφει τα παλιά ΑΜΧ στη δύναμή της, θα μπορούσε να γεμίσει 1002 “τρύπες”.

Και η αναβαθμισμένη έκδοση ΑΜΧ-30Β2 με πρόσθετη ενεργό θωράκιση. Μια ενδιαφέρουσα αναβάθμιση με χαμηλό κόστος.

Και η αναβαθμισμένη έκδοση ΑΜΧ-30Β2 με πρόσθετη ενεργό θωράκιση. Μια ενδιαφέρουσα αναβάθμιση με χαμηλό κόστος.

Έκδοση SPAAG με πύργο ARCHER 2Χ30mm. Δεν υιοθετήθηκε αλλά θα μπορούσε να φανεί χρήσιμο σύστημα στην ΕΦ

ΑΜΧ-30 φορέας γέφυρας εφόδου. Άλλο ένα καθήκον που θα μπορούσε να φανεί χρήσιμο στην ΕΦ. Δεν υπάρχει τέτοιο όχημα στο κυπριακό οπλοστάσιο.

Φωτογραφία από το παλιό ιστολόγιο “εν κρυπτώ” που ανακοίνωνε την απόσυρση και κοπή των κυπριακών αρμάτων.

ΑΜΧ-30 με πύργο Α/Κ πυροβόλου της γαλλικής GIAT (νυν Nexter) και πυροβόλο Mk F3 των 155 που υπηρετεί στην ρυμουλκούμενη έκδοση με την ΕΦ. Οι μετατροπές είναι ελάχιστες και η εταιρία προσφέρει πύργο με βελτιωμένα χαρακτηριστικά, τον AUF2

ΑΜΧ-30 με πύργο Α/Κ πυροβόλου της γαλλικής GIAT (νυν Nexter) και πυροβόλο Mk F3 των 155 που υπηρετεί στην ρυμουλκούμενη έκδοση με την ΕΦ. Οι μετατροπές είναι ελάχιστες και η εταιρία προσφέρει πύργο με βελτιωμένα χαρακτηριστικά, τον AUF2.

Η έκδοση περισυλλογής του ΑΜΧ30 ονομάζεται –D

Η έκδοση περισυλλογής του ΑΜΧ30 ονομάζεται –D

Όχημα άρσης εμποδίων του μηχανικού μάχης του γαλλικού στρατού. παρά την εισαγωγή του ΑΜΧ-54 Leclerc και την απόσυρση του ΑΜΧ-30Β2 από υπηρεσία, ο τύπος χρησιμοποιείται ευρύτατα σε άλλα καθήκοντα (τί ξέρουν κι αυτοί…).

Σκάφος ΑΜΧ-30 με γερανό μάλλον πολιτικού τύπου με μεγαλύτερη ανυψωτική ικανότητα

Σκάφος ΑΜΧ-30 με γερανό μάλλον πολιτικού τύπου με μεγαλύτερη ανυψωτική ικανότητα.

Το Α/Α σύστημα Roland που υπηρετεί στις ελληνικές ΕΔ (αεροπορία και ναυτικό) επί ελαφρώς τροποποιημένου πήγματος ΑΜΧ30

Το Α/Α σύστημα Roland που υπηρετεί στις ελληνικές ΕΔ (αεροπορία και ναυτικό) επί ελαφρώς τροποποιημένου πήγματος ΑΜΧ30

10 Σχόλια

 1. .+-

  ..και λιγα βαλατε σαν «ιδεα». Κανατε πολυ καλα.
  Αλλα μαλλον και εκει λειπει το πολυτιμο «βαλαντιο».
  .+-

  Απάντηση
 2. ΑΧΕΡΩΝ

  Τα ΑΜΧ-30 G,δλδ τα μή αναβαθμισμένα άρματα που παραχωρήθηκαν από την Ἑλλάδα το1996,ήταν ἥδη τότε παρωχημένα,και λύση ανάγκης με προσωρινό χαρακτήρα.
  Και από καιρό τα ΑΜΧ-30 είναι τελειωμένη υπόθεση,καθώς στις αρχές της περασμένης δεκαετίας,προσφέρθηκαν από τους Γάλλους μεταχειρισμένα -Β2,με τα οποία όμως ἡ Ε.Φ δέν ασχολήθηκε.
  Εξίσου τελειωμένη υπόθεση είναι και τα δίδυμα αντιαεροπορικά των 30 χλσ,ενώ και τα Roland είναι είδος υπό εξαφάνιση.
  Για γεφύρωση και λοιπές εργασίες μηχανικού,μάλλον ἡ ΕΦ θα εξυπηρετηθεί καλύτερα με εκδόσεις του Τ-72,το οποίο άλλωστε χρησιμοποιείται στην έκδοση περισυλλογής από την 23η ΕΜΑ.
  Απομένει ἡ χρήση ὡς αυτοκινούμενου των 155,αλλά ἄς μήν λησμονείται ότι πρόκειται για παλαιά και προβληματικά σκάφη,τα οποία,χωρίς κάποια σημαντική δαπάνη,θα καταδικάσουν και ότι τοποθετηθεί επάνω τους.
  Ακόμη και εάν για τις ανωτέρω χρήσεις προταθούν τα ΑΜΧ-30 Β2,στο πλαίσιο αντικαταστάσεως από άρματα ανωτέρων επιδόσεων,πάλι δέν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής ότι ὁ τύπος βρίσκεται σε αποδρομή.

  Απάντηση
 3. defencegreece

  Αν θέλουμε να τα μετατρέψουμε σε Brennus, τα AMX-30B2 ειναι καταλληλότερα. Επιπλέον ισως ανοίγει και ο δρόμος για μια τρίτη επιλαρχία αρμάτων T-80U ώστε να ομογενοποιηθεί στην ουσία ο στόλος. Αν δεν κάνω λάθος τα άρματα αυτά AMX-30 είναι ήδη 40 ετών οποτε οποιαδήποτε προσπάθεια αναβάθμισης θα έπεφτε στο κενό του πολύ μικρού υπολειπόμενου χρόνου ζωής. Με 1 εξτρα ΕΜΑ Τ-80U o αρματικός στόλος στην Κύπρο θα φτάσει στο απόγειο του (μαζί με την ενισχυμένη ΕΜΑ των AMX-30B2)

  Απάντηση
  • KonTim

   Κατά την γνώμη μου η Κύπρος χρειάζεται 3 ΕΜΑ με T-80 για της 20η ΤΘΤ,1 ΕΜΑ με T-90 για την νεοσχηματησθείσα 6η Μ/Κ Ταξιαρχία και 2 ΕΜΑ με AMX-30B2/C2 για τις Ι και ΙΙ Μεραρχίες Πεζικού.Είναι λάθος η απόσυρση των AMX-30.

   Απάντηση
  • Λεωνίδας

   Ο ισραηλιτικός lahat θα ήταν μια καλή αναβάθμιση για τα β2. Επίσης αυτά τα τουβλάκια μπορούν να αγοραστούν και από Ισραήλ- Ρωσία φαντάζομαι.

   Απάντηση
 4. KonTim

  Το ελάχιστο που μπορεί να γίνει με τα υπό απόσυρση AMX-30,είναι να αποσυρθούν οι πύργοι τους οι οποίοι και θα τοποθετηθούν σε πακτωμένες θέσεις σαν σταθερά πυροβολεία,ενώ τα σκάφη να χρησιμποιηθούν για άλλες λύσεις σαν τις παραπάνω.Και μια διόρθωση,το Roland ουδέποτε υπηρέτησε στις Ε.Ε.Δ,μάλλον ο συντάκτης εννοεί το Crotale NG.

  Απάντηση
 5. Δ.Ν.

  Η περιπτωση να γινουν Τομπ ή Τομα μας απασχολεισαι ή ναυτικα πυροβολεια για πιθανες αποβασεις;

  Απάντηση

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: