Οι ιρακινές κυβερνητικές και φιλοκυβερνητικές δυνάμεις, μαζί με τον στρατό Πεσμεργκά του αυτόνομου Ιρακινού Κουρδιστάν προωθούνται από το πρωί κερδίζοντας έδαφος από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, στη μάχη για την ανακατάληψη της Μοσούλης.

Η πόλη αποτελεί το τελευταίο μεγάλο αστικό κέντρο το οποίο βρίσκεται υπό τον έλεγχο των ακραίων ισλαμιστών στο Ιράκ.

Οι ιρακινές και κουρδικές δυνάμεις ξεκίνησαν τις επιχειρήσεις το ξημέρωμα της Δευτέρας.

Το Ισλαμικό Κράτος είχε καταλάβει τη Μοσούλη με επιχείρηση – αστραπή τον Ιούνιο του 2014.

Ειδικοί επί του εδάφους σημειώνουν ότι η μάχη θα είναι δύσκολη και μπορεί να διαρκέσει μήνες.

Τα Ηνωμένα Έθνη, από την πλευρά τους, έχουν εκφράσει φόβους για τις επιπτώσεις της πολεμικής δραστηριότητας στον άμαχο πληθυσμό.

Κουρδικές μονάδες με άρματα μάχης βρίσκονται πλέον στα 300 μέτρα από θέσεις των τζιχαντιστών.

Οι Κούρδοι έχουν ήδη καταλάβει αρκετά χωριά μέσα στις πρώτες ώρες των επιχειρήσεων.

Την ώρα που οι κουρδικές δυνάμεις προωθούνταν από βορρά, οι ιρακινές κυβερνητικές δυνάμεις προωθούνται από τον νότο, με επιτελείο στην αεροπορική βάση Καγιάρα, η οποία ανακατελήφθη τον Αύγουστο.

Η διεθνής συμμαχία υπό τις ΗΠΑ ενάντια στους τζιχαντιστές στηρίζει τις ιρακινές και κουρδικές δυνάμεις από αέρος.

Η σημασία της Μοσούλης

Η Μοσούλη, πλούσια σε πετρέλαιο πρωτεύουσα της επαρχίας Νινευή, είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της ιρακινής επικράτειας.

Η κατάληψή της από το Ισλαμικό Κράτος το 2014 έγινε σύμβολο της δύναμης των τζιχαντιστών.

Από το έδαφος της Μοσούλης έγινε και η ανακήρυξη της «ίδρυσης ισλαμικού χαλιφάτου» από τον αρχηγό της οργάνωσης Αμπού Μπακρ Αλ Μπαγκντάντι, στα τμήματα των εδαφών του Ιράκ και της Συρίας τα οποία ήλεγχαν οι τζιχαντιστές.

Ο πληθυσμός της Μοσούλης ήταν εξαιρετικά ετερόκλιτος εθνικά πρν την κατάληψή της, με σουνίτες Άραβες, Κούρδους, Ασσύριους και Τουρκμένους, σε μια χώρα στην οποία πλειοψηφούν οι σιίτες Άραβες.

Μολονότι πολλά μέλη μειονοτήτων εγκατέλειψαν την περιοχή πριν την κατάληψή της από τους τζιχαντιστές, πολλοί σουνίτες Άραβες καλωσόρισαν το Ισλαμικό Κράτος, λόγω της δυσαρέσκειάς τους για τις «σεκταριστικές πολιτικές» της φιλικής προς το Ιράν, ελεγχόμενης από τους σιίτες κυβέρνηση του Ιράκ.

Μετά από δύο χρόνια τζιχαντιστικής εξουσίας, ωστόσο, η αντίσταση και εντός της Μοσούλης έχει ενισχυθεί.

Φόβος σιιτικής εκδίκησης

Βασική πηγή ανησυχίας για τους σουνίτες του Ιράκ είναι η συμμετοχή στις μάχες σιιτικών πολιτοφυλακών, που έχουν κατηγορηθεί σε άλλα σημεία του Ιράκ ότι, μετά την εκδίωξη του Ισλαμικού Κράτους, ασκούν βία σε σουνίτες αμάχους.

Ο πρωθυπουργός του Ιράκ, Χάιντερ Αλ Αμπάντι, σιίτης και ο ίδιος, έχει προσπαθήσει να καθησυχάσει τους σουνίτες, διαβεβαιώνοντας ότι στις μάχες θα λάβει μέρος μόνο ο επίσημος κυβερνητικός στρατός.

Ακόμη και μετά την εκδίωξή του από τη Μοσούλη, το Ισλαμικό Κράτος θα συνεχίσει να ελέγχει εδάφη του βόρειου και δυτικού Ιράκ.

Οι άμαχοι οι οποίοι ενδέχεται να εγκαταλείψουν τις οικίες τους λόγω των μαχών είναι πιθανόν να φθάσουν και το 1 εκατομμύριο.

Στη μάχη της Μοσούλης 3.000 Ιρακινοί εκπαιδευμένοι από την Τουρκία

Περίπου 3,000 Ιρακινοί οι οποίοι εκπαιδεύτηκαν από την Τουρκία στο βόρειο Ιράκ λαμβάνουν μέρος στην επιχείρηση των ιρακινών δυνάμεων κατά του Ισλαμικού Κράτους στην πόλη της Μοσούλης, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της τουρκικής κυβέρνησης Νουμάν Κουρτουλμούς.

Στρατιωτικές πηγές δήλωσαν νωρίτερα στο πρακτορείο Reuters ότι οι μισοί εκ των 3.000 μαχητών ήδη λαμβάνουν μέρος στην επιχείρηση, ενώ οι άλλοι μισοί κρατούνται ως εφεδρεία.

Η Τουρκία βρίσκεται το τελευταίο διάστημα σε αντιπαράθεση με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση του Ιράκ για την παρουσία τουρκικών στρατευμάτων στο στρατόπεδο της Μπασίκα, με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν να επιτίθεται με σκαιό ύφος κατά του Ιρακινού πρωθυπουργού Χάϊντερ Αλ Αμπάντι.

Τη Δευτέρα, ο επικεφαλής του τουρκικού κράτους δήλωσε ότι «δεν υπάρχει περίπτωση» η Τουρκία να μείνει έξω από τη μάχη για τη Μοσούλη.

Τουρκικά σχέδια Β και Γ για τη συμμετοχή της στη μάχη της Μοσούλης
Συμμετοχή με πρόσκληση είτε Κούρδων είτε Αράβων σουνιτών

Τα εναλλακτικά σχέδια της Τουρκίας για συμμετοχή στην επιχείρηση στη Μοσούλη εναντίον του Ισλαμικού Κράτους σχετίζονται με πρόσκληση των Κούρδων του βορείου Ιράκ ή των Ιρακινών σουνιτών μουσουλμάνων της Μοσούλης προς τον τουρκικό στρατό, υποστηρίζει σε άρθρο του στην εφημερίδα Hurriyet Τούρκος αρθρογράφος γνωστός για τις σχέσεις του με το κυβερνών, ισλαμοσυντηρητικό Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP).

 

Battle for Mosul Continues in IraqThe #MosulOffensive rages on as the #IraqiArmy and #Peshmerga join forces to kick #Daesh out of their last major stronghold in #Iraq. http://sptnkne.ws/c28d

Δημοσιεύτηκε από Sputnik στις Δευτέρα, 17 Οκτωβρίου 2016

Πριν από μερικές ημέρες, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν είχε δηλώσει ότι, εάν οι συμμαχικές δυνάμεις στη Μοσούλη αρνηθούν τελικά τη συμμετοχή των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στην επιχείρηση στη Μοσούλη, «η Τουρκία έχει σχέδια Β και Γ γι΄αυτό». Τη Δευτέρα, ο κ. Ερντογάν υπογράμμισε ότι «και θα πάρουμε μέρος στην επιχείρηση και θα πάμε στη Μουσούλη».

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει ο αρθρογράφος Αμπντουλκαντίρ Σελβί, το σχέδιο Β προβλέπει την πρόσκληση της κουρδικής αυτόνομης διοίκησης του Ιρακινού Κουρδιστάν για συμμετοχή της Τουρκίας στην επιχείρηση στη Μουσούλη. Με βάση το σχέδιο Γ, οι σουνίτες μουσουλμάνοι της Μουσούλης θα απευθύνουν πρόσκληση προς την Τουρκία για τη συμμετοχή της στην επιχείρηση.

Η Άγκυρα υπογραμμίζει εδώ και καιρό ότι δεν πρέπει να πάρουν μέρος στην επιχείρηση οι δυνάμεις πολιτοφυλακών των σιιτών του Ιράκ. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε δηλώσεις του το βράδυ της Κυριακής, είπε ότι «η επιχείρηση εναντίον του ISIS πρέπει να γίνει όχι με τις δυνάμεις των σιιτών, αλλά με τον ιρακινό στρατό και τις τοπικές δυνάμεις. Στην περιοχή υπάρχουν και οι Πεσμεργκά (ο επίσημος στρατός των Κούρδων του βορείου Ιράκ) οι οποίοι συμμετέχουν. Δεν πρέπει να πιέσουμε τον κόσμο να κάνει επιλογή μεταξύ του ISIS και των σιιτικών δυνάμεων που επιτίθενται εναντίον των σουνιτών».

Πηγή: naftemporiki.gr

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: