Μπλόκο στη συντήρηση δύο ελικοπτέρων “AW139” της Εθνικής Φρουράς

Σε εκκρεμότητα μένει η συντήρηση των δύο ελικοπτέρων AW139 της Εθνικής Φρουράς, μετά τα προσωρινά απαγορευτικά μέτρα στην κατακύρωση του σχετικού διαγωνισμού που εξέδωσε η Αναθεωρητική Αρχή Προσφορών προς το υπουργείο Άμυνας, μετά από προσφυγή, ενώ υπενθυμίζεται ότι το τρίτο «αδελφό» ελικόπτερο αφορά το σκάνδαλο της έλλειψης ανταλλακτικών, λόγω της οποίας «κάθεται» από το 2015.

Η προσφυγή στην Αναθεωρητική Αρχή, υποβλήθηκε από την Gulf Helicopters Company, η οποία είχε ενημερωθεί ότι είχε αποκλειστεί από τον διαγωνισμό, ζητώντας απαγορευτικά μέτρα επειδή, σύμφωνα με τον ισχυρισμό της, η απόφαση κατακύρωσης του διαγωνισμού θα είναι παράνομη, αφού άδικα την απέκλεισαν.

Οι λόγοι αποκλεισμού της προσφοράς της εν λόγω εταιρείας συνίστανται στο ότι δεν επεσύναψε αποσπάσματα των οικονομικών καταστάσεων και δεν επέδειξε επιτυχή συμπλήρωση κατά τα τρία τελευταία χρόνια τουλάχιστον δύο συμβολαίων με προϋπολογισμό τουλάχιστον 80% του συνολικού προϋπολογισμού του έργου. Η Gulf Helicopters Company, ισχυρίζεται ότι άδικα αποκλείστηκε, αφού πληρούσε τις προϋποθέσεις συμμετοχής.

Το υπουργείο Άμυνας έφερε ένσταση στην έκδοση απαγορευτικών μέτρων, ισχυριζόμενο ότι η συντήρηση των δύο ελικοπτέρων τα οποία χρησιμοποιούνται για σκοπούς έρευνας και διάσωσης είναι απαραίτητη και τα χρονοδιαγράμματα για ολοκλήρωση και υπογραφή της σύμβασης είναι πολύ περιορισμένα. Σύμφωνα με το Υπουργείο, τυχόν καθυστέρηση μερικών έστω μηνών δημιουργεί κίνδυνο να υπάρχει μόνο ένα ελικόπτερο διαθέσιμο από τα τρία ελικόπτερα τα οποία διαθέτει το υπουργείο Άμυνας. Τα ελικόπτερα αποκτήθηκαν με διαγωνισμό το 2008 και παραλήφθηκαν το 2010, ενώ το ένα βρίσκεται καθηλωμένο από τον Οκτώβριο του 2015 λόγω έλλειψης ανταλλακτικών, παραδέχεται το υπουργείο.

Μέχρι σήμερα η συντήρηση των ελικοπτέρων γινόταν από την Εθνική Φρουρά. Η πρώτη μεγάλη συντήρηση, είναι αυτή του παρόντα διαγωνισμού, γίνεται στα 8 χρόνια στο εξωτερικό. Με τη λήξη των 8 χρόνων, η οποία είναι τον Δεκέμβριο του 2018, θα υπάρξουν πρόσθετα προβλήματα, αφού τα ελικόπτερα δεν επιτρέπεται με την παρέλευση των 8 χρόνων να εκτελούν πτήσεις στο εξωτερικό για σκοπούς συντήρησής τους, οπότε θα πρέπει να αποσταλούν με άλλο μέσο με πρόσθετα έξοδα.

Η Αναθεωρητική Αρχή κατά τη διάρκεια των αναφορών των δικηγόρων των δύο πλευρών, εισηγήθηκε σύντομη εξέταση, ορίζοντας μάλιστα ημερομηνία ολοκλήρωσης της διαδικασίας εξέτασης της προσφυγής εντός Ιουλίου.

Οπότε θεώρησε ότι μπορούν να εκδοθούν τα ζητούμενα προσωρινά μέτρα, συνυπολογίζοντας «τις πιθανές συνέπειες των προσωρινών μέτρων για όλα τα συμφέροντα που ενδέχεται να ζημιωθούν και ιδιαίτερα το δημόσιο συμφέρον στο οποίο εντάσσεται και η νομιμότητα διαδικασιών σύναψης δημοσίων συμβάσεων».

Πέτρος Θεοχαρίδης

Πηγή: philenews.com

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Μία Απάντηση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.