Μπρέν Τέιλορ, δήμαρχος από την Γιούτα σκοτώθηκε στο Αφγανιστάν, ήταν η 4η αποστολή του

Τον Απρίλιο ο Ταγματάρχης Μπρέν Τέιλορ κοινοποίησε στο Facebook φωτογραφία από τα βουνά του Αφγανιστάν. Κατά την εκστρατεία του στο Αφγανιστάν πήρε άδεια από τα καθήκοντά του Δημάρχου του Βόρειου Όγκντεν, στην Γιούτα.

Το καθήκον ήρθε πάλι. Ο Μπρεντ Τέιλορ, Δήμαρχος του Βορείου Όγκντεν και Ταγματάρχης στην Εθνοφρουρά της Γιούτα, θα πήγαινε στο Αφγανιστάν για την τέταρτη αποστολή του.

Μίλησε, τον Ιανουάριο, στους ψηφοφόρους του σχετικά για αυτό, στο Facebook, επιλέγοντας την κάμερα για να εξηγήσει ότι κλήθηκε να υπηρετήσει την πατρίδα του “οπουδήποτε και όπως μπορώ” και ότι θα απουσιάζει για έναν χρόνο, ως μέλος μιας ομάδας που θα βοηθήσει στην εκπαίδευση ενός τάγματος Αφγανών κομάντος. “Ηγεσία θα πει να υπηρετείς,” είχε δηλώσει τότε.

Αποχαιρέτισε την σύζυγο του, Τζένι, και τα εφτά παιδιά τους και παρέδωσε τα δημοτικά καθήκοντα του στον φίλο του Μπρεντ Τσαγκ. “Να προσέχεις Μπρεντ,” του είπε ο κος Τσαγκ. “Θα προσέχω,” απάντησε ο Δήμαρχος Τέιλορ.

Τον Απρίλιο ο Ταγματάρχης Μπρέν Τέιλορ κοινοποίησε στο Facebook φωτογραφία από τα βουνά του Αφγανιστάν. Κατά την εκστρατεία του στο Αφγανιστάν πήρε άδεια από τα καθήκοντά του Δημάρχου του Βόρειου Όγκντεν της Γιούτα.

Δεν κατάφερε να επιστρέψει στο σπίτι του. Ο Μπρέντ Τέιλορ, 39 ετών σκοτώθηκε την Κυριακή, 4 Νοεμβρίου, σε μια “εσωτερική επίθεση” (insider attack), προφανώς από έναν από τους ανθρώπους που προσπαθούσε να βοηθήσει.

Το Πεντάγωνο δεν ανακοίνωσε λεπτομέρειες άμεσα για το ποιος σκοτώθηκε. Αλλά η είδηση πως ήταν ο Μπρέντ Τειλορ είχαν διαδοθεί σε όλη την Γιούτα, με την αναμετάδοση των συλλυπητηρίων από πολιτικούς και δημοτικούς ηγέτες.

Σε μια χώρα που ήταν ήδη διαιρεμένη για τις ενδιάμεσες θερμές εκλογές, μια μαζική δολοφονία σε συναγωγή και τις υψηλού κινδύνου βομβιστικές απόπειρες, ο θάνατος του Δημάρχου Τέιλορ και ο τραυματισμός ενός ακόμα στρατιωτικού στην ίδια επίθεση έστειλε ένα νέο κύμα θλίψης. Ήταν η βάναυση υπενθύμιση του 17χρονου πολέμου που δημιούργησε ανοιχτά κενά στις κοινότητες σε όλη την χώρα, χωρίς όμως να υπάρχει ορατή λύση.

Ο θάνατος του χτύπησε ιδιαίτερα σκληρά την Γιούτα, όπου η ευρέως αποδεκτή πίστη των Μορμόνων συνδέει περίπου τρία εκατομμύρια κατοίκους με έναν τρόπο που είναι σπάνιος για την σύγχρονη εποχή. Το Σάββατο, όταν ο κος Τσάγκ έφτασε στο σπίτι της Τζέν Τέιλορ, την αγκάλιασε και έκλαιγε με λυγμούς.

“Είμαστε συγκλονισμένοι από την θλίψη, αλλά δεν είμαστε απογοητευμένοι,” δήλωσε την Κυριακή η αδερφή της κας Τέιλορ, Κρίστι Πακ, στεκούμενη έξω απο το μικρό σπίτι με τα τούβλα. Ακόμα κι αν πέθανε ο Δήμαρχος Τέιλορ σε μια πιθανολογούμενη “εσωτερική επίθεση”, η κα Πάκ δήλωσε, “κατά την άποψη μας δεν υπάρχει χώρος για οργή.”

Τώρα η κα Τέιλορ ειναι αντιμέτωπη με την αποστολή να μεγαλώσει τα παιδιά του ζευγαριού: Μέγκαν 13, Λίνκολν 11, Αλεξ 9, Ιάκωβος 7, Ελλι 5, Τζόναθαν 2, και Καρολίν 11 μηνών.

Στη συνέντευξη τύπου στα αρχηγεία της Εθνοφρουράς Γιούτα έξω από το Σολτ Λέικ Σίτι, ο Κυβερνήτης Γκάρι Ρ. Χέρμπερτ δήλωσε οτι γνώριζε προσωπικώς τον Δήμαρχο Τέιλορ, αποκαλώντας τον “την προσωποποίηση της αγάπης στον Θεό, την Οικογένεια και την Πατρίδα.”

Ο Κυβερνήτης Χέρμπερτ δήλωσε ότι γνώριζε πως κάποιοι φίλοι του είχαν προσπαθήσει να πείσουν τον Δήμαρχο Τέιλορ να μην επιστρέψει στο Αφγανιστάν, υποστηρίζοντας οτι είχε κάνει πολλά για την πατρίδα του. Αλλά ο Δήμαρχος Τέιλορ ήθελε να πάει, δήλωσε ο Κυβερνήτης, και είχε την υποστήριξη της συζύγου του για αυτή την απόφαση, επειδή αγαπούσε τους ανθρώπους του Αφγανιστάν και πίστευε ότι μπορούσε να κάνει κάτι καλό εκεί.

Ένας νόμος της Γιούτα επιτρέπει στους εκλεγμένους αξιωματούχους που ανήκουν στις Εφεδρείες ή την Εθνοφρουρά, όπως ο Δήμαρχος Τειλορ, να διατηρήσουν τα δημοτικά τους καθήκοντα ενω εκστρατεύουν απλά παραχωρώντας τις αρμοδιότητες τους σε έναν αναπληρωτή.

Το Βόρειο Ογκντέν ειναι ένα προάστιο της μεσαίας τάξη με περίπου 19000 κάτοικους βορείως του Σόλτ Λεικ Σιτι στους πρόποδες της Οροσειράς Ουάσατς. Την Κυριακή, οι κάτοικοι ξύπνησαν ξημερώματα για να κουβαλήσουν αμερικανικές σημαίες σε πανύψηλους ιστούς μέσα από τους ομιχλώδεις δρόμους, μεταφέροντας τους πάνω στο παγωμένο έδαφος κατά μήκος του δρόμου στο Δημαρχείο.

Τότε διασπάρθηκαν στις πολλές εκκλησίες της πόλης, όπου έσκυψαν τα κεφάλια τους όπως ζήτησαν οι θρηκευτικοί προκαθήμενοι να κάνουν οι “αδερφοί κι αδερφές” ώστε να προσευχηθούν για τον αδερφό Τέιλορ και την οικογένεια του. Έτυχε να ειναι Κυριακή νηστείας, τότε που οι Μορμόνοι παραλείπουν γεύματα και δωρίζουν φαγητό στους πεινασμένους. Σε μια λειτουργία, θλιμμένα αγόρια με κατάλευκα πουκάμισα κύκλωσαν τα στασίδια με το μυστήριο.

“Δεν γνωρίζω κάποιον πιο ευγενή άνδρα,” δήλωσε ο Κλάρκ Σκίν, κάτοικος του Βόρειου Όγκντεν.

Ο Δήμαρχος Τέιλορ, που μεγάλωσε στην Αριζόνα, κατατάχθηκε στον Στρατό μετά την τρομοκρατική επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου 2001. Το ίδιο έκαναν και οι πέντε αδερφοί του. Πριν την τελευταία αποστολή, είχε υπηρετήσει δυο φόρες στο Ιράκ και μια φορά στο Αφγανιστάν.

Εκλέχθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο το 2009, επιλέχθηκε ως Δήμαρχος το 2013 και επανεκλέχθηκε το 2017, αποκτώντας την φήμη ενός πρακτικού ηγέτη και προσεχτικού ακροατή, κάποιος που θα τον έβλεπες στον δρόμο πριν το ξημέρωμα να κατευθύνει τα εκχιονιστικά στις χιονοκαταιγίδες.

Ο κος Τσάγκ δήλωσε ως Δήμαρχος ότι ο Δήμαρχος Τέιλορ ήταν επίμονος στην επίτευξη της βελτίωσης της πόλης, κατασκεύασε ένα αμφιθέατρο, ένα κτήριο δημοσίων υπηρεσιών και νέους δρόμους. Άλλοι δημοτικοί αξιωματούχοι, δήλωσε, ήταν ικανοποιημένοι με το καθεστώς: “Not Mayor Taylor.”

Μια μικρή τελετή μνήμης άρχισε να σχηματίζεται την Κυριακή έξω απο το Δημαρχείο, κάτω από την βρεγμένη Αμερικανική σημαία που κυμάτιζε μεσίστια. Μια γυναίκα, η Ντέμπορα Εντι, 63, άφησε ένα κίτρινο κρίνο μέσα σε μια γλάστρα. Άλλη, η Τζούντι Βισκόε, 36, σταμάτησε, κρατώντας μια μαύρη ομπρέλα.

“Εχθές έκλαιγα όλη μέρα,” δήλωσε η κα Βισκόε. “Πολιτικά δεν ταυτιζόμουν μαζί του. Ηταν Ρεπουμπλικάνος. Αλλά παρατήρησα οτι κατά την προεδρία του στην πόλη φέρονταν σε όλους με σεβασμό, και άκουγε, και δεν έφερνε τα πολιτικά του στην συζήτηση. Ήταν τελείως διαφορετικός απο οποιοδήποτε άλλο δήμαρχο που είχα γνωρίσει.”

Ο αριθμός των Αμερικανών στρατιωτων στο Αφγανιστάν μειώθηκε το 2018 σε λιγότερους από 14000, από τις 100000 το 2011, όταν οι αμερικανικές δυνάμεις εκεί συμμετέχουν επισήμως σε πολεμικές επιχειρήσεις. Όλες εκτός από έναν μικρό αριθμό βάσεων έχουν κλείσει, και ο κύριος ρόλος των παραμενόντων Αμερικανών στρατιωτών ειναι να συμβουλεύουν και εκπαιδεύουν τις Αφγανικές Δυνάμεις, δεν πολεμούν μόνοι τους τους Ταλιμπάν.

Η αλλαγή της αποστολής άλλαξε επίσης και τη σύνθεση των στρατιωτών που ειναι εκτεθειμένοι σε κίνδυνο. Συχνά οι Αμερικανοί που εκπαιδεύουν τους Αφγανούς στρατιώτες ειναι μεγάλης ηλικίας, υψηλόβαθμοι και πιο έμπειροι από πριν.

Όλοι αυτοί ειναι οι στρατιώτες που, περικυκλωμένοι από Αφγανικές δυνάμεις, τείνουν να αντιμετωπίζουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο από τις “εσωτερικές επιθέσεις”, την μόνιμή απειλή στην χώρα. Σχεδόν οι μισοί από τους θανάτους στον πόλεμο του Αφγανιστάν αυτό το έτος προήλθαν από πιθανολογούμενες “εσωτερικές επιθέσεις”.

Αυτές οι τάσεις έχουν οδηγήσει στην σταθερή άνοδο της μέσης ηλικίας και βαθμού των αμερικανικών απωλειών.

Από την κατάργηση της υποχρεωτικής θητείας το 1973, είναι πλέον σύνηθες, σε αυξανόμενο βαθμό, τα αδέρφια να υπηρετούν στον Στρατό, όπως ο Ταγματάρχης Τέιλορ και οι αδερφοί του. Οι ερευνητές λένε ότι όταν γονέας ή αδερφός υπηρετεί στο Στρατό αυξάνεται η πιθανότητα κάποιος να καταταγεί, το ίδιο ισχύει για όποιον προέρχεται από μεγάλη οικογένεια. Αυτη την Άνοιξη, τετράδυμοι απο το Μίσιγκαν, όλοι κατατάχθηκαν, κάθε ένας σε διαφορετικό κλάδο των Ενόπλων Δυνάμεων.

Αντί να χαθεί μέσα στο πεδίο του πολέμου, ο Ταγματάρχης Τέιλορ διατήρησε σταθερή επικοινωνία μέσω δημοσιεύσεων στο Facebook ενώ βρίσκονταν σε αποστολή, συνέδεε την κοινότητα του με μια σύγκρουση που ειναι έξω από την προσοχή πολλών Αμερικανών.

Julie Turkewitz

Απόδοση/Μετάφραση από το nytimes.com για την Προέλαση.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.