Μυστηριώδης σημαντήρας από τη Σοβιετική εποχή ξεβράστηκε στις ακτές της Φλόριντα -ΗΠΑ

USA_Russia

Ανταπόκριση: Lisa J. Huriash Sun Sentinel

Μια δόση διεθνούς ραδιουργίας, με στοιχεία σοβιετικού τύπου και Κουβανικής οσμής, κινητοποίησε η εμφάνιση ενός αντικειμένου στις ακτές της Νότιας Φλόριντα.

Ένας σοβιετικός σημαντήρας θαλάσσης βάρους 540 κιλών ξεβράστηκε στην ακτή Dania και μοιάζει σαν να βγήκε από ταινία του James Bond. “Гидрометслужба СССР” — επιγραφή που σύμφωνα με τη βιβλιοθήκη του Κογκρέσου σημαίνει Υδρομετρική Υπηρεσία της ΕΣΣΔ στα ρώσικα — αναγράφεται με μαύρα γράμματα στο πλάι.

Παραμένει μυστήριο από πού ακριβώς και για ποιόν λόγο χρησιμοποιήθηκε αυτό το σκουριασμένο απομεινάρι της Ψυχροπολεμικής εποχής.

Εργαζόμενοι στο Κρατικό Πάρκο Dr. Von D. Mizell-Eula Johnson το ανέσυραν από την παραλία μερικές μέρες μετά το πέρασμα του τυφώνα Ίρμα από την πόλη.

Πιστεύουν ότι παρασύρθηκε 562 χιλιόμετρα από την Κούβα, δοθέντων των ιστορικών δεσμών της Κούβας με την Σοβιετική Ένωση.

Ο Bill Moore, ο συντηρητής μηχανικός του πάρκου πρόσεξε πρώτος τον 4 μέτρων σημαντήρα ταυτόχρονα με την ανακάλυψή του από μέλη της Ακτοφυλακής. Το κοίταζε με θαυμασμό ενώ σκεφτόταν: «Να κάτι που δεν βρίσκεις κάθε μέρα».

Η διοίκηση της Ακτοφυλακής βρίσκεται ακριβώς δίπλα από τα γραφεία του Πάρκου. «Έφτασαν τρέχοντας αμέσως εδώ μαζί με τον σκύλο τους», είπε. «Προσπάθησαν να τον κατασχέσουν».

Όμως ο Moore κατάφερε να τον ανασύρει πριν την Ακτοφυλακή, είπε. Ο σημαντήρας ήταν πολύ βαρύς για να τον σηκώσουν, έτσι ο Moore τον έδεσε με ένα σκοινί και τον έσυρε με ένα φορτωτή μέχρι την προβλήτα και μετά τον έφερε ως τον χώρο στάθμευσης των γραφείων.

Ο σημαντήρας έχει ρίγες από πορτοκαλί-καφέ αποχρώσεις. Ζυγίζει τουλάχιστον 540 κιλά έτσι γεμάτος με νερό και άμμο. Μια ρωγμή στο πλάι φανερώνει πως έχει γεμίσει με αφρό μέσα.

Η μυτερή άκρη έχει σκοινιά και δείχνει να ήταν το σημείο αγκυροβολίας του στη θάλασσα. Η κατεστραμμένη κορυφή φαίνεται πως είχε κάτι προσαρμοσμένο πάνω της, πιθανώς ένα φάρο που καταδείκνυε τη θέση του στα πλοία.

©Carline Jean/Sun Sentinel

Ο Robert Molleda, μετεωρολόγος στην Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, δήλωσε πως ο σημαντήρας θα μπορούσε να έχει έρθει από την Κούβα δεδομένης της γεωγραφικής εγγύτητας.

«Με τον (τυφώνα) Ίρμα, η καταιγίδα προσέγγισε από Νότια-Νοτιοανατολικά και σε μια καταιγίδα τέτοιου μεγέθους, ένα αντικείμενο μπορεί να αποσπαστεί», δήλωσε. «Θα μπορούσε να παρασυρθεί και να μετακινηθεί εύκολα από τους ανέμους μέχρι τη Φλόριντα».

Η επιγραφή “Гидрометслужба СССР” σημαίνει Υδρομετρική Υπηρεσία ΕΣΣΔ, είπε ο Harold M. Leich, ο ειδικός της Βιβλιοθήκης του Κογκρέσου για την περιοχή της Ρωσίας που υπάγεται στην Ευρωπαϊκή Διεύθυνση.

Η πρώτη λέξη είναι μια συντομογραφία για την λέξη“Gidrometricheskaia,” που σημαίνει «μέτρηση υδάτων» δηλαδή ένα όργανο που μετρά την θερμοκρασία, την ροή και το βάθος του νερού, είπε. Μερικοί ειδικοί της ρωσικής γλώσσας το μεταφράζουν ως «Υδρομετεωρολογικό», αναφερόμενοι στον κλάδο της μετεωρολογίας που περιλαμβάνει τη μελέτη των υδρατμών στην ατμόσφαιρα.

Μια άλλη επιγραφή στον σημαντήρα, “Подъемность 3000 кг,” σημαίνει ότι έχει ανυψωτική δύναμη 3,000 χιλιογράμμων, λέει ο Leich.

©Carline Jean/Sun Sentinel

Ο Molleda δήλωσε πως τέτοιοι σημαντήρες χρησιμοποιούνται συνήθως για τη μέτρηση του ύψους των κυμμάτων, μεταλλαγές του καιρού όπως θερμοκρασίας, υγρασίας, ταχύτητας και διεύθυνσης ανέμου ή ατμοσφαιρικής πίεσης.

Άλλοι πάλι καταγράφουν μόνο τη θερμοκρασία των υδάτων ή τα επίπεδα των υδάτων για να προσέχουν για παλιρροϊκά κύμματα ή «θα μπορούσε να πρόκειται για συνδυασμό των παραπάνω πραγμάτων».

Τί θα σήμαινε, ωστόσο, αν αυτό δεν είναι στην πραγματικότητα για τη μέτρηση του καιρού αλλά έχει διπλή χρήση;
Ο Leich, ειδικός σε θέματα Ρωσίας στη βιβλιοθήκη του Κογκρέσου από το 1987, έχει τις υποψίες του στηριζόμενος στα διδάγματα της ιστορίας.

Οι Σοβιετικοί ήταν οι κύριοι σύμμαχοι και υποστηρικτές της Κούβας από την ανάρρηση του Φιντέλ Κάστρο στην εξουσία στη δεκαετία του 1960 μέχρι την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης τον Δεκέμβριο του 1991.

©Carline Jean/Sun Sentinel

Εκτός από το να παρέχουν μεγάλες ποσότητες υλικών υποδομής και άλλη βοήθεια στην Κούβα, χρησιμοποίησαν την Κούβα σαν βάση για να παρακολουθούν και να κατασκοπεύουν τις ΗΠΑ, είπε.

Έτσι, «η καλύτερη εξήγηση που έχω για αυτόν τον σημαντήρα -και πιθανόν πολλούς άλλους σαν αυτόν ή παρεμφερείς- τοποθετήθηκαν από τους Σοβιετικούς για να βοηθήσουν τα σοβιετικά πλοία να πλεύσουν φέρνοντας υλικά εφόδια στην Κούβα ή να επιστρέψουν στην ΕΣΣΔ», δήλωσε. «Στο χάος που ακολούθησε την κατάρρευση της ΕΣΣΔ το 1991, η υποδομή που ανέπτυξαν οι Σοβιετικοί παρέμεινε απλά στην Κούβα, περιλαμβανομένου του σημαντήρα.

Ο σοβιετικός σημαντήρας μπορεί να είχε τοποθετηθεί αρχικά στις νησίδες Florida Keys, είπε ο Jerry Wilkinson, 89 ετών, του οποίου το σπίτι στο Tavernier της Φλώριντα καταστράφηκε από τον τυφώνα Irma.

Ο Wilkinson δήλωσε στην Sun Sentinel την Παρασκευή πως ο σημαντήρας του χάθηκε από την αυλή του στη διάρκεια του τυφώνα αλλά δεν ήταν σίγουρος αν ήταν ο ίδιος, όπως είπε. Αν και έχει κάποια ομοιότητα με τον δικό του, η ρωσική επιγραφή στον σημαντήρα που ξεβράστηκε στην Dania δείχνει να είναι περισσότερο ανέπαφος, είπε.

©Carline Jean/Sun Sentinel

«Τα γράμματα μοιάζουν να είναι πιο καθαρά», είπε ο Wilkinson.

Ο δικός του σημαντήρας ήταν δώρο από έναν ιδιοκτήτη μαρίνας πριν 15 χρόνια, ο οποίος τον βρήκε πριν πολύ καιρό ανοιχτά του Plantation Key, ένα νησί στα βόρεια των Florida Keys, όπως δήλωσε. Ο Wilkinson πάντα πίστευε πως υπήρχε μια σύνδεση μεταξύ Κούβας και Σοβιετικών, ίσως σε σχέση με την κρίση των πυραύλων της Κούβας όπως είπε.

«Δεν πιστεύω ότι η Ρωσία το έφτιαξε (για την Κούβα) γιατί θα το είχαν γράψει στα ισπανικά», δήλωσε.
Αν ο σημαντήρας ήταν δικός του δεν θα τον ήθελε πίσω, κατά δήλωσή του. «Δεν μπορώ να τον στείλω πίσω, είναι πολύ βαρύς, είπε.

Πρόσφατα, στην παραλία της Ντάλια δύο άνδρες ντυμένοι με καθημερινά ρούχα και ένα λευκό ημιφορτηγό έφτασαν στο κρατικό πάρκο. Συστήθηκαν ως μέλη μιας ομάδας έρευνας του Πολεμικού Ναυτικού, είπε ο Steven Dale, διευθυντής του πάρκου.

©Carline Jean/Sun Sentinel

Είχαν πάει εκεί για να εξετάσουν τον σημαντήρα και -κατά απαίτηση του Dale, προσφέρθηκαν να τον ρυμουλκήσουν μακρυά.

«Τους είπα, ‘ αφήστε μου την κάρτα σας’, αλλά οι άνδρες έφυγαν -χωρίς να αφήσουν επισκεπτήρια- και δεν επέστρεψαν ποτέ», είπε ο Dale.

Εκπρόσωπος μιας διεύθυνσης της Διοίκησης Ναυτικών Συστημάτων του Πολεμικού Ναυτικού στην Ουάσινγκτον, είπε πως δύο μηχανικοί τους είχαν μεταβεί για να ερευνήσουν το αντικείμενο.

«Οι ειδικοί μας ήταν απλά περίεργοι», δήλωσε η Roxie Merritt. «Έχουν αναπτύξει μια θεωρία που μπορεί να σχετίζεται με την Κούβα αλλά (προς το παρόν) πρόκειται απλά για υποθέσεις».

Επίσης, δεν πρόκειται να το ρυμουλκήσουν μακρυά. Βρίσκεται σε κρατική παραλία, ανήκει στο κράτος”, δήλωσε.

Υπεύθυνοι του πάρκου είπαν πως θα ήταν πρόθυμοι να δώσουν τον σημαντήρα στην Ακτοφυλακή αν τον θέλει ακόμα. Το γραφείο δημοσίων σχέσεων της Ακτοφυλακής στο Μαϊάμι δεν θέλησε να τοποθετηθεί για την υπόθεση.

Στο μεταξύ, τα ερωτήματα παραμένουν στο για ποιόν λόγο τον χρησιμοποιούσαν οι Σοβιετικοί.

«Το μυστήριο είναι για ποιόν λόγο χρησιμοποιείτο και αν ήταν ενεργός ή όχι», είπε ο Molleda. «Αυτοί είναι οι μεγάλοι άγνωστοι».

©Carline Jean/Sun Sentinel

Πηγή: orlandosentinel.com

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.