Νέα μικρότερη θερμική κάμερα για μαχητικά αεροσκάφη από την DARPA

Οι νέες κάμερες LWIR είναι φθηνότερες από τους υπάρχοντες αισθητήρες εξαιτίας του κόστους των συστοιχιών εστιακού επιπέδου (FPA) που είναι αντίστοιχο με το μέγεθος ενός Chip.

H DARPA εξελίσσει νέα θερμική κάμερα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί απο μαχητικά αεροσκάφη και στρατιώτες. (Πηγή: gizmag)

Οι μεγάλου κύματος υπέρυθρες (IR) κάμερες (LWIR) χρησιμοποιούνται ως στρατιωτικά συστήματα θερμικής απεικόνισης για την ανίχνευση ανθρώπων κατά τη νύχτα. Αυτές οι κάμερες συνήθως τοποθετούνται σε οχήματα καθώς είναι πολύ μεγάλες για να μεταφερθούν από ένα μαχητικό αεροσκάφος και είναι αρκετά δαπανηρές για ατομική χρήση.

Ωστόσο, πρόσφατα ερευνητές της Υπηρεσίας Προηγμένων Ερευνητικών Προγραμμάτων Άμυνας “Defense Advanced Research Projects Agency” (DARPA), παρουσίασαν μία νέα κάμερα LWIR με εικονοστοιχεία (Pixel) πέντε μικρομέτρων, η οποία θα μπορούσε να κάνει αυτή τη κατηγορία κάμερας μικρότερη και λιγότερο δαπανηρή.

Εικόνα θερμικής κάμερας LWIR
[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=EzrrZ6sY370]

Ερευνητές της εταιρείας DRS Technologies, εργαζόμενοι στο πρόγραμμα Advanced Wide FOV Architectures for Image Reconstruction and Exploitation (AWARE) της DARPA έχουν παρουσιάσει την πρώτη κάμερα LWIR η οποία χρησιμοποιεί pixel με πλάτος πέντε μικρομέτρων.

Αυτή είναι η πρώτη IR κάμερα που διαθέτει pixel περίπου στο μισό μέγεθος των φωτονίων που ανιχνεύει. Για σύγκριση, κάθε pixel είναι περίπου το ένα δωδέκατο του μεγέθους μιας ανθρώπινης τρίχας, ή περίπου το ένα έκτο της περιοχής του τρέχων συστήματος τελευταίας τεχνολογίας. Τα pixel διαμορφώνονται σε μία συστοιχία εστιακού επιπέδου (FPA) 1280×720 -μία σχετικά υψηλή ανάλυση για μία φωτογραφική μηχανή υπερύθρων.

Τα οφέλη από την ανάπτυξη μικρότερων pixel για τις κάμερες LWIR είναι παρόμοια με αυτά των συμβατικών φωτογραφικών μηχανών, όπως και στις κάμερες των κινητών τηλεφώνων. Μικρότερα εικονοστοιχεία σημαίνουν μικρότερα οπτικά εξαρτήματα και συσκευασία χωρίς να χαθούν η ευκρίνεια, ανάλυση ή το οπτικό πεδίο.

Η υψηλότερη πυκνότητα των pixel σε μία δεδομένη περιοχή καθιστά ευκολότερη τη σύλληψη φωτονίων εικόνας και στόχου. Το αποτέλεσμα είναι μια μικρότερη, ελαφρύτερη και εύκολα μεταφερόμενη κάμερα LWIR.

Πρόσφατα η DARPA, στα πλαίσια του προγράμματος AWARE, ανακοίνωσε και άλλες σημαντικές ανακαλύψεις, συμπεριλαμβανομένης μίας κάμερας κατηγορίας gigapixel της οποίας η τεχνολογία ίσως επιτρέψει την δημιουργία μικρότερης θερμικής διόπτρας.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.